Als je maar één smartphone bij je wil dragen voor werk en privé, dan is het misschien handig om te kijken naar de mogelijkheden van het werkprofiel op Android. Dat profiel houdt alle gegevens, apps en accounts van en voor je werk gescheiden van je persoonlijke data en dergelijke.
Werkprofiel op Android
Het mooiste aan zo’n werkprofiel is dat je het aan het einde van de dag kunt uitschakelen. Je hebt bovendien maar één smartphone nodig en hoeft ook geen extra Google-account aan te maken. Dat scheelt voor een hoop mensen veel gedoe.
Lees verder na de advertentie.
Het doel van het Android-werkprofiel is om persoonlijke en werkgerelateerde gegevens van elkaar gescheiden te houden. Apps en data worden zodoende niet gemengd. Het werkprofiel wordt opgezet en beheerd door het bedrijf of de organisatie waar je werkt. Je werkgever bepaalt daarnaast welke apps je binnen die afgesloten omgeving gebruikt, verzorgt de beveiliging en kan onder meer nog de data zien die aan het profiel gekoppeld wordt. Ondanks de grote vorm van controle kan de werkgever nooit je persoonlijke gegevens inzien (alle data buiten het werkprofiel om) als je zelf de eigenaar van het toestel bent. Krijg je een smartphone van de zaak, dan kan dit wel het geval zijn. Dat is echt handig om te weten voordat je hiermee gaat werken.
Of je nu zelf de eigenaar van een smartphone bent of niet, dit zijn de gegevens waar het bedrijf sowieso toegang tot heeft.
- Model, serienummer en apparaat-ID
- Telefoonnummer
- Provider
- Besturingssysteem
- Buildnummer
- Kernelversie
- Basebandversie
- MAC-adres
- Taal
Als het bedrijf de eigenaar is van de smartphone waar het werkprofiel op staat, dan kunnen ze de volgende zaken voor je bepalen. Dit geldt voor zowel je persoonlijke als zakelijke profiel.
- Stel limieten in voor hoe lang je je werkprofiel kunt pauzeren
- Apps weigeren en verwijderen
- Het gebruik van de privéruimte blokkeren
- Schermafbeeldingen en Circle to Search blokkeren
- Appinstallaties van niet-goedgekeurde app stores blokkeren
- De camera van je apparaat uitschakelen
- Locatie delen per app uitschakelen
- Systeemupdates configureren en plannen
- Instellingen voor bescherming tegen fabrieksreset configureren en het apparaat terugzetten naar de fabrieksinstellingen
- Netwerkinstellingen configureren
- Schermhelderheid, helderheidsmodus en time-outduur configureren
- De tijd, datum en locatie van het apparaat instellen
- De standaard telefoon-, berichten- en browser-app instellen
- De mogelijkheid om uitgaande oproepen te doen of sms-berichten te verzenden blokkeren
- Usb-bestandsoverdrachten blokkeren
- De mogelijkheid om sd-kaarten te koppelen blokkeren
Voor meer informatie over wat wel en niet kan, raden we je aan het ondersteuningsdocument van Google te lezen.
Lees verder na de advertentie.
Hoe schakel je het werkprofiel op Android in?
Het werkprofiel op Android is alleen in te stellen door het bedrijf of de organisatie waar je werkt. Je kunt dit niet zelf regelen. Je werkgever moet hiervoor gebruikmaken van speciale paltformen, zoals Mobile Device Management (MDM) of Unified Endpoint Management (UEM). Wanneer het bedrijf in kwestie de nodige stappen gezet heeft, kun je een toestel meestal via een aparte app aanmelden bij zo’n platform. Die app kun je soms downloaden via Google Play.
Mocht je twijfelen of jouw toestel aangemeld is bij een MDM of UEM, dan kun je dat zelf checken door naar Instellingen > Wachtwoorden, toegangssleutels, accounts te gaan. Daar kun je een eventueel aanwezig werkprofiel tevens verwijderen. Je ziet ook meteen of je een werkprofiel hebt door naar de applade te gaan. Als het goed is staan er bovenin twee tabs: één voor werk en één voor privé. Apps die bij de werkomgeving horen, laten tot slot een kleine, blauwe koffer zien in de hoek. Zo kun je ze heel gemakkelijk herkennen tussen andere applicaties.
Heb jij een werkprofiel op Android en wat vind je daarvan? Deel je ervaringen in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Heb het voor mijn werk een tijdje gebruikt op mijn vorige telefoon, ben blij dat ik het kwijt ben op mijn nieuwe telefoon want kon geen persoonlijke apps meer updaten nadat het werkprofiel actief was, ook na alles er weer afgegooid te hebben bleef het probleem van de niet meer te updaten apps. Als er nu een mailtje belangrijk is dan mail ik het wel door naar mijn privé mailadres.
Ik gebruik niet eens het werk profiel van het werk,teveel beperkingen en mail lees ik dan wel via webmail.