De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

5 apps voor in het nieuwe privégedeelte van Android 15

Laura Jenny
Laura Jenny
28 oktober 2024, 17:00
4 min leestijd
5 apps voor in het nieuwe privégedeelte van Android 15

Lees verder na de advertentie.

Sinds Android 15 is gearriveerd hebben we een nieuw privégedeelte op onze Pixel. Een soort geheime kluis onderaan je applade waarin je apps kunt stoppen die je liever privé houdt. Misschien ben je een open boek en heb je zulke apps niet, of misschien vraag je je gewoon af voor wat voor apps die privéruimte van Android 15 precies bedoeld is? We noemen 5 soorten apps die goed passen in het nieuwe privégedeelte van Android 15.

Privégedeelte van Android 15

Het privégedeelte van Android 15 doet soms wat wenkbrauwen fronsen: is dit echt het nieuwe grote ding, maar waarvoor gebruik je het dan? Op Reddit zie je mensen het zich afvragen, in reacties onder artikelen en in het echt. ‘Wat voor een apps zet je daar dan in?’ Wil je het niet gebruiken, dan hoeft dat zeker niet, maar misschien brengen de onderstaande apps je op een idee:

1. Dating-apps

Het eerste waar veel mensen aan denken bij apps die je privé wil houden, dat zijn dating-apps en erotische apps. Als je partner in je telefoon kan, en die ziet dat jij de app Tinder nog hebt, dan is dat misschien niet zo leuk. Of je bent misschien met iemand aan het daten en wil niet dat diegene als hij/zij een blik werpt op je telefoon een vlammetje in beeld ziet komen omdat er een notificatie is. Of je wil gewoon niet dat je kinderen allemaal prachtig leuke mensen de verkeerde kant op swipen, of erger nog: je profiel aanpassen of een erotische 18+-app aanslingeren. Er kunnen veel redenen zijn om dating-apps en seks-apps verborgen te willen houden: de ene is onschuldiger dan de ander, maar in ieder geval kan dat nu ook op eenvoudige wijze.

Lees verder na de advertentie.

2. Werk-apps

Misschien moet je van je werk bijvoorbeeld Outlook gebruiken of werk je met een app om roosters te maken of anderzijds je werk te doen. Heel goed dat je werkgever dit op telefoons beschikbaar maakt, maar sommige mensen hebben liever een grotere scheiding tussen werk en privé. Nu bestaan er werkprofielen om die scheiding duidelijk te maken, maar wil je het wat eenvoudiger houden en toch apps door elkaar gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om je werk-apps bijvoorbeeld in de privéruimte te zetten. Het voordeel daarvan is dat ze dan niet steeds zo in het oog springen. Dat scheelt ook weer mocht je nieuwsgierige kinderen hebben die misschien de verkeerde app ingaan. 

3. Financiële apps

Misschien zit je in de crypto of wil je gewoon graag dat er nog een extra drempel is om bij je bank-app te komen: apps zoals die van internetbankieren, maar ook crypto-apps, zijn misschien beter met wat extra veiligheid erop. Of in ieder geval ver weg blijven van andere mensen die in je telefoon neuzen. Nederlanders schijnen niet graag heel open en bloot te praten over hun financiën, dus waarschijnlijk zijn er veel mensen die hun banksaldo ook liever achter slot en grendel houden. Daarbij kan het privégedeelte helpen.

Lees verder na de advertentie.

4. Camera en Foto’s-apps

Wanneer je je privégedeelte instelt, dan zal je merken dat er al een aantal apps in te vinden zijn. Onder die apps bevinden zich de Google Foto’s-app en de Camera-app. Gek? Niet per se. Het is als je foto’s van je kat of je nieuwe huis wil laten zien aan vrienden en je ze je telefoon in de handen drukt, niet zo tof als ze zover doorswipen of op een overzichtsknop drukken waarna ze de spicy foto zien die je voor je partner hebt gemaakt. Of juist een heel persoonlijke foto van je zwangere buik voor je geliefde die op reis is. Als je dit soort foto’s voortaan met de camera-app binnen je privégedeelte maakt, dan weet je in ieder geval dat je je vrienden niet verrast met wat ongevraagd naakt.

5.Social media-apps

We zijn nu al zolang bezig met sociale media, dat daar soms enorm persoonlijke gesprekken op worden gevoerd. Gesprekken die niet per se een geheim zijn voor anderen, maar ook weer niet aan de grote klok hoeven te worden gehangen. Als je beste vriend(in) je iets toevertrouwd, dan wil je toch dat niemand anders dat te zien krijgt. Er zijn mensen die er daarom voor kiezen om hun sociale media-apps in het privégedeelte te zetten. Daar kleven echter ook veel nadelen aan: je ziet er geen notificaties meer van en je kunt waarschijnlijk ook geen afbeeldingen even snel sturen via die social media-app: die is immers niet in je systeem te vinden zolang je kluis op slot is. Toch kun je er, zeker als je die meldingen toch al uit hebt staan, gesprekken wel aanzienlijk meer privé door houden.

Toch nog andere apps? Wil je jezelf niet laten verleiden door game-apps, en er bewuster voor kiezen, dan kun je die in je privégedeelte zetten. Hetzelfde geldt voor winkel-apps. Er zijn ook mensen die apps waarvan ze weten dat ze gigantisch veel in de achtergrond aanwezig zijn in het privégedeelte zetten, al zijn er ook andere manieren om daarmee om te gaan. 

Gebruik jij privégedeelte al op je Pixel en zo ja, waarvoor? Deel het in de reacties.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!