Heb je al wat langer dezelfde telefoon? Waarschijnlijk denk je er helemaal niet meer aan om af en toe weer eens door het menu heen te gaan, te kijken of er nog een handige nieuwe mogelijkheid is om te gebruiken. Sowieso sluipt gewoonte er snel in: er zijn ook heel veel basismogelijkheden die te weinig worden ingezet. Deze vijf simpele tips zorgen dat je je Android-smartphone iets optimaler kunt gebruiken.
Gebruik de ‘niet storen’-modus
Het is heel moeilijk om je te concentreren als er steeds allerlei meldingen in beeld verschijnen. Niet voor niets heeft de overheid een hele campagne gebouwd rondom mensen vertellen dat je in de auto of op de fiets zit met als doel dat ze even niet WhatsAppen. Soms heb je al die extra prikkels even niet nodig. Met de ‘niet storen’-modus laat je die prikkels verdwijnen, terwijl je toch je telefoon kunt gebruiken. Je kiest zelf welke apps je al dan niet mogen storen in deze modus. Ga hiervoor naar Instellingen > Geluid en trillingen > Niet storen.
Gebruik een externe Bluetooth-speaker
Het klinkt als raar advies, omdat je er dus nog iets extra’s voor nodig hebt, maar je spaart wel je luidspreker door je harde muziek, je telefoongesprek of die ene podcast niet op volume standje 10 uit de speakers van je smartphone te laten komen. Je kunt daarvoor beter een draadloze speaker aansluiten. Via Bluetooth kan deze verbinding maken met je telefoon en op die manier kun je gesprekken voeren en muziek afspelen via een speaker die daar ook echt voor is gemaakt. Let in het geval van telefoongesprekken wel op dat je dicht bij je speaker en je telefoon bent: ook jouw geluid moet immers goed worden opgevangen.
Zet widgets in waar ze voor bedoeld zijn
Merk je dat je vaak je telefoon opent om Buienradar te checken? Zeker met het weer van de laatste dagen, kunnen we ons dat voorstellen. Je kunt jezelf een heleboel tikken besparen door van een widget gebruik te maken. Je hoeft dan niet de app te openen, je kunt dan al op je startscherm belangrijke informatie uit de app zien. De informatie wordt realtime geüpdatet en je kunt vaak de widgets nog ietwat aanpassen qua grootte om er bijvoorbeeld meerdere naast elkaar op je startscherm kwijt te kunnen. Widget toevoegen? Houd je startscherm lang ingedrukt en krijgt een lijst met opties van welke apps er zoal widgets hebben.
Schakel de bloatware uit
Bloatware: het klinkt al niet zo aantrekkelijk, maar dat is het ook niet. Veel telefoons worden geleverd met een flinke collectie apps die je helemaal nooit zal gebruiken. Misschien heb je die apps wel eens geprobeerd te verwijderen. Lukt niet he? Je kunt ze ook in Instellingen > Apps niet verwijderen, maar je kunt ze daarin wel uitschakelen zodat ze in de achtergrond tenminste niet vrolijk doorgaan met het verbruiken van je batterij: die heeft het immers al zwaar genoeg te verduren. Je vindt de apps onder Instellingen > Apps.
Stop met auto-helderheid
Telefoons kunnen vaak automatisch de helderheid aanpassen. Dankzij een ingebouwde sensor ziet de smartphone wat de lichtomstandigheden zijn en zal de helderheid hoger zetten wanneer de zon zich flink laat zien. Al dat wisselen kost echter veel energie: je kunt beter zelf een standaard instellen en die handmatig aanpassen als het nodig is. Dat scheelt je batterij en zo heb je zelf in de hand hoe helder het scherm van je telefoon is (bijvoorbeeld handig als je een concertkaartje laat scannen). Je vindt de helderheidsinstellingen onder Instellingen > Weergave en Helderheid.
Mogelijk kende je veel van deze tips al, maar hopelijk hebben we je toch met een paar tips kunnen helpen. Als je zelf nog geweldige tips hebt, laat ze dan achter bij dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
dacht dat juist zo min mogelijk widgets gebruikt moesten worden op je scherm ivm energie zuinigheid. Lijkt geen goede tip deze
Scheelt misschien 1% a 2% van je batterij. De app openen kost je meer batterij.
Klopt, scheelt je alleen extra klikken en je wordt er de hele dag aan herinnert dat het pokkeweer is. ?
Het staat nooit naar mijn zin. Handmatig vind ik gewoon veel fijner
Op de bluetooth speaker na (headphones niet meegerekend) doe ik de rest altijd standaard. De ‘niet storen mode’ vind ik zelf erg belangrijk. Tussen 22:00 en 07:00 gaat die automatisch aan en ben ik alleen telefonisch bereikbaar voor mijn ouders, opa & oma en mijn zusje. Voor de rest heerlijk 9 uur lang geen meldingen