7 tips om je telefoon weer supersnel te maken

7 tips om je telefoon weer supersnel te maken

Begint je wat oudere midrange-telefoon wat trager te worden, of heb je een vlaggenschip dat zijn eerste tekenen van traagheid vertoont? Het kan werkelijk de beste toestellen overkomen. Weet dat je dankzij de volgende tips er in ieder geval wat aan kan doen.

Vertragende apps

Soms heeft je Android-telefoon gewoon een flinke opschoning nodig, of als je een al wat ouder en niet zo krachtig toestel hebt, bestaan er speciale oplossingen. Misschien is het wel een specifieke applicatie die je toestel in slakkenmodus brengt? Wat ook de reden is waarom je telefoon momenteel niet zo fris als een hoentje is, de kans is groot dat onderstaande tips je kunnen helpen. Net omdat er zoveel verschillende redenen kunnen zijn waarom je telefoon niet mee wil, is het aan jou om te bepalen welke tips het beste voor jouw smartphone werken.

7 tips om je telefoon weer supersnel te maken

Voor we beginnen, laat ons eerst al een paar dingen duidelijk maken. We veronderstellen dat je al wel weet dat ‘battery optimizers’, ‘speed boosters’ of anti-virus-apps je telefoon meestal alleen maar vertragen zonder al te veel functionaliteit toe te voegen. Als je twijfelt of je ook vertragende apps op je telefoon hebt staan, check dan eerst even dit artikel. Zorg dat je vooraf al geprobeerd hebt of het probleem verdwijnt van zodra je je telefoon opnieuw opstart. Weet ook dat je geen onrealistische verwachtingen mag hebben van je telefoon. Als je toestel bijvoorbeeld over minder dan 2GB RAM beschikt, en op een erg verouderde versie van Android draait, kan je geen wonderen verwachten. Het is ook erg belangrijk dat je telkens de laatste updates installeert.

1. Grote schoonmaak met Files Go

Heb je geen ruimte op je telefoon voor verdere updates, of is het al even geleden dat je nog eens gecontroleerd hebt of er geen nutteloze bestanden op je apparaat staan? Houdt dan even een grote schoonmaak met Googles eigen Files Go-app. Je telefoon zal je dankbaar zijn. Files Go is niet alleen een handige file explorer, maar ook een erg betrouwbare poetshulp. Ga even naar het menu ‘Opschonen’ en overloop even wat de app voor je kan betekenen.

7 tips om je telefoon weer supersnel te maken

Files Go wijst je op nutteloze bestanden die verwijderd kunnen worden en geeft je ook een overzicht van welke bestanden het meeste ruimte innemen. De app verwijst ook door naar Google Foto’s om foto’s te laten back-uppen in de cloud zodat er extra ruimte op je mobiel vrijkomt. Ten slotte zie je ook wanneer je ‘Downloads’-map behoorlijk vol zit. Opgeruimd staat netjes.

2. Weg met die bloatware

Heel veel telefoons komen vandaag met bloatware. App-ontwikkelaars sluiten deals met fabrikanten van telefoons zodat hun app op je nieuwe smartphone geïnstalleerd staat van zodra je hem voor het eerst uit de doos haalt. Vaak kan je zo’n app of game meteen verwijderen, maar soms is dat ook helemaal niet mogelijk.

7 tips om je telefoon weer supersnel te maken

In dat geval kan je er wel voor zorgen dat alle opgeslagen data en updates van de app foetsie zijn. Zoek de app op vanuit de app-lijst in je instellingen en verwijder alle gegevens en cache-data. Je kan apps soms ook manueel uitschakelen als het om apps gaat die op de achtergrond werken. Alle beetjes helpen.

3. Widgets en live-achtergronden

Live-achtergronden zijn vaak erg fraai, maar meestal is functionaliteit van geanimeerde achtergronden nogal afwezig. Wees er in ieder geval van bewust dat al dat moois je toestel wel vertraagt, en onnodig capaciteit van je batterij leegslurpt.

Hetzelfde geldt jammer genoeg ook voor widgets, hoewel die vaak wel een meerwaarde hebben voor je mobiel. Je moet widgets beschouwen als kleine programma’s die de hele tijd op je telefoon blijven draaien. Als je toestel sowieso al niet erg ‘snappy’ is momenteel, kan het lonen om eens zonder al je widgets te proberen. De functionaliteit die je uit widgets haalt, vind je nagenoeg altijd terug in de bijhorende app. En hey, die arme iOS-gebruikers hebben het jaren zonder moeten stellen.

4. Lite- en Go-apps

Deze is een hele leuke voor telefoons die het zonder al te veel pk’s moeten doen. Heb je 2GB aan RAM of minder en werkt je toestel op een minder krachtige SoC, dan zijn deze lichtere varianten van bestaande apps je vriend. In veel gevallen hoef je niet eens veel aan functionaliteit in te boeten. Neem nu Facebook Lite. Als je sowieso geen fervente Facebook-gebruiker bent, dan ga je de Lite-versie geweldig vinden. Eens zo vlot, minder mobiele dataverbruik en je mist bijna niets.

7 tips om je telefoon weer supersnel te maken

Probeer gerust onderstaande Lite en Go-alternatieven. De Go-apps zijn niet rechtstreeks te installeren zijn vanuit de Play Store, maar je kan ze altijd gebruiken vanaf de APK Mirror-link. Check in dat geval wel regelmatig manueel voor nieuwe updates.

> Facebook Lite

> Messenger Lite

> Google Maps Go (Klik hiervoor de APK Mirror-link)

> YouTube Go (Klik hiervoor de APK Mirror-link)

> Twitter Lite (Klik hiervoor de APK Mirror-link)

> Shazam Lite (Klik hiervoor de APK Mirror-link)

> Skype Lite

7 tips om je telefoon weer supersnel te maken

5. Custom launcher en animaties

De meeste fabrikanten geven maar al te graag een eigen touch aan de software van hun telefoon, en bij de ene Android-schil pakt dat al wat beter uit dan bij de andere. Heb je het gevoel dat je launcher niet helemaal goed loopt, overweeg dan een custom launcher zoals Nova Launcher. Nova is een gratis app die erg doet erg denken aan stock Android, en hij loopt dan ook erg smooth. Als je de gratis versie goed vindt, is de betalende versie zeker een aanrader, omdat je dan toegang krijgt tot nog meer personalisatie-instellingen.

Iets anders dat een vlotte launcher-ervaring in de weg staat, zijn animaties. Elke keer als je een app opent, of bijvoorbeeld de notificatiebalk naar beneden veegt, krijg je een esthetische animatie te zien. Je telefoon zal vlotter aanvoelen als je die animaties sneller laat verlopen. In Nova kan je erg gemakkelijk de animatiesnelheid verhogen. Ga vanuit je Nova-instellingen naar ‘Uiterlijk & gedrag’ en pas vervolgens de ‘Scroll snelheid en Animatiesnelheid aan. Kies gerust voor ‘Snel’ of ‘Sneller dan het licht’, en je zal meteen het verschil merken.

7 tips om je telefoon weer supersnel te maken

Wil je geen custom launcher gebruiken? Doe dan het volgende: eerst moet je de ontwikkelaarsopties voor Android ontgrendelen. Dat zijn functies die op je telefoon verborgen staan en in de eerste plaats bedoeld zijn voor ontwikkelaars. Ga naar de instellingen van je telefoon > Systeem> Over de telefoon. Daarna druk je zeven keer ‘Build-nummer’ aan, en proficiat, je bent ontwikkelaar. Ga nu terug naar ‘Systeem’ en kies ‘Opties voor ontwikkelaars’. Scroll naar beneden tot je onder het kopje ‘Tekening’ het volgende ziet: ‘Vensteranimatieschaal’, ‘Overgangsanimatieschaal en Duur van animatieschaal’. Zorg dat alles op ‘0,5x’ staat ingesteld.

6. Is een welbepaalde app de schuldige?

Er is geen vuiltje aan de lucht, maar opeens merk je op dat je telefoon minder smooth is dan voorheen, net nadat je die ene app hebt geïnstalleerd. Dat is sterk. Trek op onderzoek uit om te zoeken wat er precies scheelt. Als je je telefoon in Veilige modus opstart, kan hij niet belemmert worden door third-party-apps die onnodig op de achtergrond kunnen draaien. Werkt je telefoon wel vlot in Veilige modus, dan weet je dan een app de schuldige is.

Zo start je op in Veilige modus:

> Druk de Power-knop in en schakel je toestel uit

> Zet hem met de Power-knop weer aan

> Houd ingedrukt tot je het geanimeerde logo van het merk van je telefoon te zien krijgt.

> Eens je de animatie ziet, laat je de Power-knop weer los en druk je op de Volume-down-knop

> Laat los eens je in de linkse benedenhoek ‘Safe mode’ ziet.

Als je in veilige modus zit, kan je je telefoon uittesten. Heb je nu nog problemen, dan heeft het probleem niets met een app te maken. Ga meteen door naar ‘Tip 7’. Loopt alles vlotjes, dan gaan we op applicatiejacht. Ga uit Veilige modus door je telefoon via de normale manier opnieuw op te starten. Vervolgens schakel je een app uit door ‘Nu stoppen’ aan te duiden via de app-lijst in je instellingen. Je kan ook in een keer voor ‘verwijderen’ kiezen. Volg het proces opnieuw voor elke app waaraan je twijfelt, en check telkens of je een verschil opmerkt.

7. Grove middelen

Nu zijn we bij het echte werk beland. Deze is geen pleziertje, maar soms kan je er gewoon niet omheen. Als alle bovenstaande maatregelen onsuccesvol waren, is het misschien geen slecht idee om je toestel weer naar fabrieksinstellingen te zetten, ook wel bekend als een ‘hard reset’. Je verliest hiermee bijna alle gegevens die op je telefoon zijn opgeslagen sinds je hem uit de doos hebt gehaald. Zorg daarom dat je eerst echt alles geprobeerd hebt, en dat al je contactpersonen, berichten, app-gegevens, foto’s, muziek en noem maar op, veilig in de cloud staan of op een fysieke opslagmethode bewaard worden. Als je je telefoon naar fabrieksinstellingen zet, blijven systeemupdates voor je telefoon wel behouden.

> Ga naar instellingen

> ‘Systeem’

> ‘Reset’ (kan ook ‘Opties voor resetten’ of iets gelijkaardigs heten)

> Fabrieksinstellingen herstellen (Kan ook ‘Alle gegevens wissen’ of iets dergelijks heten)

> Lees goed de waarschuwingsmelding

> ‘Telefoon resetten’

7 tips om je telefoon weer supersnel te maken

Heeft het geholpen?

Hopelijk zijn er een aantal tips waarmee je zo aan de slag kan gaan. Als uiteindelijk niets heeft geholpen, zijn er nog altijd een aantal dingen die je kan doen. Je kan altijd eens contact opnemen met de support-dienst van de fabrikant van je toestel. Misschien is er momenteel een gekend software-probleem waardoor je telefoon niet helemaal vlot loopt. Wie weet is er al wel een bug-fix in de maak. Als een app aan de basis lag voor je telefoonprobleem, kan je ook altijd een recensie achterlaten in de Google Play Store en in sommige gevallen krijg je achteraf een antwoord met meer informatie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Google over de beschikbaarheid van de Google Pixel 6 in Nederland

Al sinds de eerste telefoon van Google, de Nexus One, moeten we de grens over om er eentje te bemachtigen. Voor de nieuwe Pix...

Android 12 update-overzicht: wanneer krijgen telefoons de update?

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd, maar wanneer krijgen alle telefoons de update? Wij hebben een overzicht gemaa...

Google Weer-widgets nu in verschillende formaten uitgerold

Google rolt een verbetering uit voor zijn nieuwe weerbericht-widgets. Voortaan kan je het formaat aanpassen zodat er meer inf...

Nieuwe parkeerapp laat je met een Tikkie betalen, zonder registratie

Parkeren met een app en betalen met een Tikkie zonder eerst een account aan te hoeven maken. Dat kan met nieuwe Nederlandse p...

AW Poll: wat vinden jullie van de Sony Xperia Pro-I?

De Xperia Pro-I is de nieuwste telg in Sony's Xperia-familie en dit cameramonster komt naar Nederland voor maar liefst 1.799...

Honor 50 en 50 Lite met Google-diensten komen naar Europa

Deze maand schreven we nog over de plannen van het Chinese Honor om de 50-serie in Europa uit te brengen. Het hoge woord is e...

WhatsApp chats overzetten van iOS naar Android werkt nu ook op deze telefoons

Het overzetten van je chats van iOS naar Android is sinds kort mogelijk voor Samsung-telefoons. Gelukkig blijft het daar niet...

Zoom lanceert live ondertiteling voor videovergaderingen

Zoom heeft maakt nu voor iedereen live ondertiteling beschikbaar gemaakt in zijn dienst voor videovergaderingen. Je kan Engel...

Qualcomm lanceert vier midrange chipsets: dit moet je erover weten

Qualcomm heeft een nieuwe line-up van chipsets aangekondigd die telkens gericht zijn op het midden tot lage segment. Drie van...

Korting op smartwatches: Garmin en Samsung deals

Niet alleen Wehkamp trakteert ons een week lang op dikke korting op smartwatches, Amazon kan er ook wat van. Deze webwinkel h...

Lees meer

Net binnen

Korting op smartwatches: Garmin en Samsung deals

Niet alleen Wehkamp trakteert ons een week lang op dikke korting op smartwatches, Amazon kan er ook wat van. Deze webwinkel h...

Honor 50 en 50 Lite met Google-diensten komen naar Europa

Deze maand schreven we nog over de plannen van het Chinese Honor om de 50-serie in Europa uit te brengen. Het hoge woord is e...

Qualcomm lanceert vier midrange chipsets: dit moet je erover weten

Qualcomm heeft een nieuwe line-up van chipsets aangekondigd die telkens gericht zijn op het midden tot lage segment. Drie van...

WhatsApp chats overzetten van iOS naar Android werkt nu ook op deze telefoons

Het overzetten van je chats van iOS naar Android is sinds kort mogelijk voor Samsung-telefoons. Gelukkig blijft het daar niet...

Android 12 update-overzicht: wanneer krijgen telefoons de update?

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd, maar wanneer krijgen alle telefoons de update? Wij hebben een overzicht gemaa...

Lees meer