Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Speedy Gonzales-modus

7 tips om je telefoon weer supersnel te maken

· 11 augustus 2018

Begint je wat oudere midrange-telefoon wat trager te worden, of heb je een vlaggenschip dat zijn eerste tekenen van traagheid vertoont? Het kan werkelijk de beste toestellen overkomen. Weet dat je dankzij de volgende tips er in ieder geval wat aan kan doen.

Vertragende apps

Soms heeft je Android-telefoon gewoon een flinke opschoning nodig, of als je een al wat ouder en niet zo krachtig toestel hebt, bestaan er speciale oplossingen. Misschien is het wel een specifieke applicatie die je toestel in slakkenmodus brengt? Wat ook de reden is waarom je telefoon momenteel niet zo fris als een hoentje is, de kans is groot dat onderstaande tips je kunnen helpen. Net omdat er zoveel verschillende redenen kunnen zijn waarom je telefoon niet mee wil, is het aan jou om te bepalen welke tips het beste voor jouw smartphone werken.

Battery saver screenshot met een rood kruis erdoor

Voor we beginnen, laat ons eerst al een paar dingen duidelijk maken. We veronderstellen dat je al wel weet dat ‘battery optimizers’, ‘speed boosters’ of anti-virus-apps je telefoon meestal alleen maar vertragen zonder al te veel functionaliteit toe te voegen. Als je twijfelt of je ook vertragende apps op je telefoon hebt staan, check dan eerst even dit artikel. Zorg dat je vooraf al geprobeerd hebt of het probleem verdwijnt van zodra je je telefoon opnieuw opstart. Weet ook dat je geen onrealistische verwachtingen mag hebben van je telefoon. Als je toestel bijvoorbeeld over minder dan 2GB RAM beschikt, en op een erg verouderde versie van Android draait, kan je geen wonderen verwachten. Het is ook erg belangrijk dat je telkens de laatste updates installeert.

1. Grote schoonmaak met Files Go

Heb je geen ruimte op je telefoon voor verdere updates, of is het al even geleden dat je nog eens gecontroleerd hebt of er geen nutteloze bestanden op je apparaat staan? Houdt dan even een grote schoonmaak met Googles eigen Files Go-app. Je telefoon zal je dankbaar zijn. Files Go is niet alleen een handige file explorer, maar ook een erg betrouwbare poetshulp. Ga even naar het menu ‘Opschonen’ en overloop even wat de app voor je kan betekenen.

Files Go screenshot

Files Go wijst je op nutteloze bestanden die verwijderd kunnen worden en geeft je ook een overzicht van welke bestanden het meeste ruimte innemen. De app verwijst ook door naar Google Foto’s om foto’s te laten back-uppen in de cloud zodat er extra ruimte op je mobiel vrijkomt. Ten slotte zie je ook wanneer je ‘Downloads’-map behoorlijk vol zit. Opgeruimd staat netjes.

2. Weg met die bloatware

Heel veel telefoons komen vandaag met bloatware. App-ontwikkelaars sluiten deals met fabrikanten van telefoons zodat hun app op je nieuwe smartphone geïnstalleerd staat van zodra je hem voor het eerst uit de doos haalt. Vaak kan je zo’n app of game meteen verwijderen, maar soms is dat ook helemaal niet mogelijk.

App verwijderen

In dat geval kan je er wel voor zorgen dat alle opgeslagen data en updates van de app foetsie zijn. Zoek de app op vanuit de app-lijst in je instellingen en verwijder alle gegevens en cache-data. Je kan apps soms ook manueel uitschakelen als het om apps gaat die op de achtergrond werken. Alle beetjes helpen.

3. Widgets en live-achtergronden

Live-achtergronden zijn vaak erg fraai, maar meestal is functionaliteit van geanimeerde achtergronden nogal afwezig. Wees er in ieder geval van bewust dat al dat moois je toestel wel vertraagt, en onnodig capaciteit van je batterij leegslurpt.

Hetzelfde geldt jammer genoeg ook voor widgets, hoewel die vaak wel een meerwaarde hebben voor je mobiel. Je moet widgets beschouwen als kleine programma’s die de hele tijd op je telefoon blijven draaien. Als je toestel sowieso al niet erg ‘snappy’ is momenteel, kan het lonen om eens zonder al je widgets te proberen. De functionaliteit die je uit widgets haalt, vind je nagenoeg altijd terug in de bijhorende app. En hey, die arme iOS-gebruikers hebben het jaren zonder moeten stellen.

4. Lite- en Go-apps

Deze is een hele leuke voor telefoons die het zonder al te veel pk’s moeten doen. Heb je 2GB aan RAM of minder en werkt je toestel op een minder krachtige SoC, dan zijn deze lichtere varianten van bestaande apps je vriend. In veel gevallen hoef je niet eens veel aan functionaliteit in te boeten. Neem nu Facebook Lite. Als je sowieso geen fervente Facebook-gebruiker bent, dan ga je de Lite-versie geweldig vinden. Eens zo vlot, minder mobiele dataverbruik en je mist bijna niets.

Youtube Go screenshot

Probeer gerust onderstaande Lite en Go-alternatieven. De Go-apps zijn niet rechtstreeks te installeren zijn vanuit de Play Store, maar je kan ze altijd gebruiken vanaf de APK Mirror-link. Check in dat geval wel regelmatig manueel voor nieuwe updates.

> Facebook Lite

> Messenger Lite

> Google Maps Go (Klik hiervoor de APK Mirror-link)

> YouTube Go (Klik hiervoor de APK Mirror-link)

> Twitter Lite (Klik hiervoor de APK Mirror-link)

> Shazam Lite (Klik hiervoor de APK Mirror-link)

> Skype Lite

Google Maps Go screenshot

5. Custom launcher en animaties

De meeste fabrikanten geven maar al te graag een eigen touch aan de software van hun telefoon, en bij de ene Android-schil pakt dat al wat beter uit dan bij de andere. Heb je het gevoel dat je launcher niet helemaal goed loopt, overweeg dan een custom launcher zoals Nova Launcher. Nova is een gratis app die erg doet erg denken aan stock Android, en hij loopt dan ook erg smooth. Als je de gratis versie goed vindt, is de betalende versie zeker een aanrader, omdat je dan toegang krijgt tot nog meer personalisatie-instellingen.

Iets anders dat een vlotte launcher-ervaring in de weg staat, zijn animaties. Elke keer als je een app opent, of bijvoorbeeld de notificatiebalk naar beneden veegt, krijg je een esthetische animatie te zien. Je telefoon zal vlotter aanvoelen als je die animaties sneller laat verlopen. In Nova kan je erg gemakkelijk de animatiesnelheid verhogen. Ga vanuit je Nova-instellingen naar ‘Uiterlijk & gedrag’ en pas vervolgens de ‘Scroll snelheid en Animatiesnelheid aan. Kies gerust voor ‘Snel’ of ‘Sneller dan het licht’, en je zal meteen het verschil merken.

Animatie-instellingen in Nova

Wil je geen custom launcher gebruiken? Doe dan het volgende: eerst moet je de ontwikkelaarsopties voor Android ontgrendelen. Dat zijn functies die op je telefoon verborgen staan en in de eerste plaats bedoeld zijn voor ontwikkelaars. Ga naar de instellingen van je telefoon > Systeem> Over de telefoon. Daarna druk je zeven keer ‘Build-nummer’ aan, en proficiat, je bent ontwikkelaar. Ga nu terug naar ‘Systeem’ en kies ‘Opties voor ontwikkelaars’. Scroll naar beneden tot je onder het kopje ‘Tekening’ het volgende ziet: ‘Vensteranimatieschaal’, ‘Overgangsanimatieschaal en Duur van animatieschaal’. Zorg dat alles op ‘0,5x’ staat ingesteld.

6. Is een welbepaalde app de schuldige?

Er is geen vuiltje aan de lucht, maar opeens merk je op dat je telefoon minder smooth is dan voorheen, net nadat je die ene app hebt geïnstalleerd. Dat is sterk. Trek op onderzoek uit om te zoeken wat er precies scheelt. Als je je telefoon in Veilige modus opstart, kan hij niet belemmert worden door third-party-apps die onnodig op de achtergrond kunnen draaien. Werkt je telefoon wel vlot in Veilige modus, dan weet je dan een app de schuldige is.

Zo start je op in Veilige modus:

> Druk de Power-knop in en schakel je toestel uit

> Zet hem met de Power-knop weer aan

> Houd ingedrukt tot je het geanimeerde logo van het merk van je telefoon te zien krijgt.

> Eens je de animatie ziet, laat je de Power-knop weer los en druk je op de Volume-down-knop

> Laat los eens je in de linkse benedenhoek ‘Safe mode’ ziet.

Als je in veilige modus zit, kan je je telefoon uittesten. Heb je nu nog problemen, dan heeft het probleem niets met een app te maken. Ga meteen door naar ‘Tip 7’. Loopt alles vlotjes, dan gaan we op applicatiejacht. Ga uit Veilige modus door je telefoon via de normale manier opnieuw op te starten. Vervolgens schakel je een app uit door ‘Nu stoppen’ aan te duiden via de app-lijst in je instellingen. Je kan ook in een keer voor ‘verwijderen’ kiezen. Volg het proces opnieuw voor elke app waaraan je twijfelt, en check telkens of je een verschil opmerkt.

7. Grove middelen

Nu zijn we bij het echte werk beland. Deze is geen pleziertje, maar soms kan je er gewoon niet omheen. Als alle bovenstaande maatregelen onsuccesvol waren, is het misschien geen slecht idee om je toestel weer naar fabrieksinstellingen te zetten, ook wel bekend als een ‘hard reset’. Je verliest hiermee bijna alle gegevens die op je telefoon zijn opgeslagen sinds je hem uit de doos hebt gehaald. Zorg daarom dat je eerst echt alles geprobeerd hebt, en dat al je contactpersonen, berichten, app-gegevens, foto’s, muziek en noem maar op, veilig in de cloud staan of op een fysieke opslagmethode bewaard worden. Als je je telefoon naar fabrieksinstellingen zet, blijven systeemupdates voor je telefoon wel behouden.

>  Ga naar instellingen

> ‘Systeem’

> ‘Reset’ (kan ook ‘Opties voor resetten’ of iets gelijkaardigs heten)

> Fabrieksinstellingen herstellen (Kan ook ‘Alle gegevens wissen’ of iets dergelijks heten)

> Lees goed de waarschuwingsmelding

> ‘Telefoon resetten’

screenshot scherm fabrieksinstellingen

Heeft het geholpen?

Hopelijk zijn er een aantal tips waarmee je zo aan de slag kan gaan. Als uiteindelijk niets heeft geholpen, zijn er nog altijd een aantal dingen die je kan doen. Je kan altijd eens contact opnemen met de support-dienst van de fabrikant van je toestel. Misschien is er momenteel een gekend software-probleem waardoor je telefoon niet helemaal vlot loopt. Wie weet is er al wel een bug-fix in de maak. Als een app aan de basis lag voor je telefoonprobleem, kan je ook altijd een recensie achterlaten in de Google Play Store en in sommige gevallen krijg je achteraf een antwoord met meer informatie. 

Ten slotte willen we je er ook op wijzen dat als niets geholpen heeft, en er is ook geen sprake van een software-probleem op je toestel, dan is de tijd misschien wel rijp geworden om een nieuw toestel te kopen. Zeker als je telefoon al op een erg verouderde versie van Android draait of maar over kleine interne opslag beschikt. Ook als je telefoon al een aantal jaartjes ouder is, zal zijn batterij ook niet meer zijn zoals hij geweest is. Het zal in dat geval als een verademing aanvoelen om weer een nieuw toestel in handen te houden. Je telefoon naar fabrieksinstellingen zetten, kan veel verhelpen, maar het maakt je telefoon er jammer genoeg niet jonger op. 

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (26)
Bezig met laden van reacties...