2 veilige alternatieven voor videochat-app Zoom

2 veilige alternatieven voor videochat-app Zoom

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Videobellen is populairder dan ooit en dat hebben de makers van videogesprek-app Zoom geweten. Vanwege de vele privacy- en beveiligingsproblemen waar deze app nu mee te kampen heeft, kijken we graag naar de alernatieven in dit artikel.

Jitsi Meet

Jitsi Meet is een gratis en open-source dienst. Dat laatste geeft aan dat iedereen de code van Jitsi kan controleren op fouten en achterdeuren. Volgens Bits of Freedom scoort jitsi Meet 'best goed' op het gebied van veilige en vertrouwelijke communicatiemiddelen. De tool voldoet volgens hen aan een aantal voorwaarden: ze zijn gebruiksvriendelijk, open-source, gaan goed om met je privacy en versleutelen je verkeer.

Jitsi Meet

Jitsi Meet is makkelijk in gebruik. Je maakt een eigen url om mee te videobellen via de browser op je pc of via een app op je mobiel. Er zijn ook apps beschikbaar voor Windows, OSX, Ubuntu en Debian. Anderen kunnen via deze url, eventueel met een wachtwoord beveiligd, jouw 'kanaal' bezoeken. Je hoeft verder dus niets te downloaden en je hoeft ook geen account aan te maken. Jitsi werkt samen met Slack en Google Agenda, een url kan dus via deze twee diensten gedeeld worden. Vanwege de beperkte bandbreedte die Jitsi aanbiedt, kan een gesprek met meer dan tien personen leiden tot vertragingen in het signaal.

> Jitsi downloads

Via een videogesprek met Jitsi kun je tevens je scherm delen om bijvoorbeeld een document te laten zien aan je collega's of een presentatie te geven aan klanten. Verder bevat de tool uitgebreide statistieken over spreektijd en de kwaliteit van de verbinding en kun je het videogesprek streamen via YouTube Live.

Jitsi Meet is in tegenstelling tot Signal of WhatsApp niet end-to-end versleuteld. Dat betekent dat de makers van Jitsi het verkeer zouden kunnen bekijken. Omdat de tool open-source is, kun je Jitsi-gesprekken eventueel zelf hosten. Dan is er dus geen risico meer dat een externe partij meeluistert. Het verkeer tussen jou en de ontvangers is wel versleuteld.

Voordelen

+ gratis

+ open-source

+ geen account nodig

+ werkt in de browser (geen app nodig)

Nadelen

- niet end-to-end versleuteld

- beperkte bandbreedte

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

VC4ALL

VC4ALL is een Nederlands initiatief dat om videobellen beschikbaar wil maken (en zoveel mogelijk wil houden) voor iedereen die hier behoeft aan heeft tijdens de Corona (COVID-19) pandemie. De nadruk ligt hierbij op het faciliteren van contact tussen familie en vrienden. VC4ALL is gratis, wordt onderhouden door vrijwilligers (hulp is overigens welkom) en maakt gebruik van het open-source Jitsi Meet.

VC4ALL

Het opzetten van een videogesprek met VC4ALL werkt hetzelfde als met Jitsi Meet. Je drukt op de grote knop 'Klik hier om direct te beeldbellen' en VC4ALL maakt automatisch een ruimte voor je aan, met een willekeurig kamernummer, op een server uit de lijst van servers. Je wordt direct naar de desbetreffende kamer doorgestuurd waar je vervolgens de link van deze kamer via andere communicatiekanalen kunt doorgeven aan de mensen die je wilt uitnodigen. Voor betere beveiliging (en om ongenode gasten tegen te gaan) kun je zelf een wachtwoord instellen.

> VC4ALL downloads

Wil je zelf een ruimte aanmaken met een zelfgekozen naam op een server naar keuze? Kijk onder het kopje ‘Servers’ en klik dan op een server uit de lijst. Omdat VC4ALL gebruik maakt van Jitsi, kun je een Jitsi-omgeving op je eigen server installeren. Het platform biedt een aantal opties zoals de achtergrond 'blurren' en een YouTube-video delen en daar blijft het ook bij.

Voordelen 

+ gratis

+ geen account nodig

+ werkt in de browser (geen app nodig)

+ maakt gebruik van Nederlandse servers

Nadelen

- geen opsmuk

VC4ALL

Nog meer videochat-apps

Uiteraard zijn de Jitsi-tools niet 100% waterdicht vanwege het ontbreken van end-to-end encryptie. Installatie op een server is in dit geval het veiligste alternatief. Naast deze onbekendere videochat-apps zijn er natuurlijk legio tools die we al eerder besproken hebben op Androidworld.

Momenteel wordt er veel gebruik gemaakt van Skype, Hangouts Meet, WhatsApp, Houseparty en Microsoft Teams. Deze tools bieden hetzelfde of meer als bovenstaande tools maar zijn niet open-source, soms niet gratis, en eigendom van grote bedrijven waar niet iedereen even gecharmeerd van is.

Welke apps, tools of diensten gebruik jij om (veilig) mee te videobellen met collega's, vrienden of familie? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

- Alles over Houseparty

- Alles over Skype

- Alles over Microsoft Teams

- Alles over Hangouts Meet

- Alles over WhatsApp

Jitsi Meet

Jitsi Meet

Jitsi Meet is een gratis en open-source dienst. Dat laatste geeft aan dat iedereen de code van Jitsi kan controleren op fouten en achterdeuren. Volgens Bit ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk