Videobellen is populairder dan ooit en dat hebben de makers van videogesprek-app Zoom geweten. Vanwege de vele privacy- en beveiligingsproblemen waar deze app nu mee te kampen heeft, kijken we graag naar de alernatieven in dit artikel.
Jitsi Meet
Jitsi Meet is een gratis en open-source dienst. Dat laatste geeft aan dat iedereen de code van Jitsi kan controleren op fouten en achterdeuren. Volgens Bits of Freedom scoort jitsi Meet ‘best goed’ op het gebied van veilige en vertrouwelijke communicatiemiddelen. De tool voldoet volgens hen aan een aantal voorwaarden: ze zijn gebruiksvriendelijk, open-source, gaan goed om met je privacy en versleutelen je verkeer.
Jitsi Meet is makkelijk in gebruik. Je maakt een eigen url om mee te videobellen via de browser op je pc of via een app op je mobiel. Er zijn ook apps beschikbaar voor Windows, OSX, Ubuntu en Debian. Anderen kunnen via deze url, eventueel met een wachtwoord beveiligd, jouw ‘kanaal’ bezoeken. Je hoeft verder dus niets te downloaden en je hoeft ook geen account aan te maken. Jitsi werkt samen met Slack en Google Agenda, een url kan dus via deze twee diensten gedeeld worden. Vanwege de beperkte bandbreedte die Jitsi aanbiedt, kan een gesprek met meer dan tien personen leiden tot vertragingen in het signaal.
Via een videogesprek met Jitsi kun je tevens je scherm delen om bijvoorbeeld een document te laten zien aan je collega’s of een presentatie te geven aan klanten. Verder bevat de tool uitgebreide statistieken over spreektijd en de kwaliteit van de verbinding en kun je het videogesprek streamen via YouTube Live.
Jitsi Meet is in tegenstelling tot Signal of WhatsApp niet end-to-end versleuteld. Dat betekent dat de makers van Jitsi het verkeer zouden kunnen bekijken. Omdat de tool open-source is, kun je Jitsi-gesprekken eventueel zelf hosten. Dan is er dus geen risico meer dat een externe partij meeluistert. Het verkeer tussen jou en de ontvangers is wel versleuteld.
Voordelen
+ gratis
+ open-source
+ geen account nodig
+ werkt in de browser (geen app nodig)
Nadelen
– niet end-to-end versleuteld
– beperkte bandbreedte
VC4ALL
VC4ALL is een Nederlands initiatief dat om videobellen beschikbaar wil maken (en zoveel mogelijk wil houden) voor iedereen die hier behoeft aan heeft tijdens de Corona (COVID-19) pandemie. De nadruk ligt hierbij op het faciliteren van contact tussen familie en vrienden. VC4ALL is gratis, wordt onderhouden door vrijwilligers (hulp is overigens welkom) en maakt gebruik van het open-source Jitsi Meet.
Het opzetten van een videogesprek met VC4ALL werkt hetzelfde als met Jitsi Meet. Je drukt op de grote knop ‘Klik hier om direct te beeldbellen’ en VC4ALL maakt automatisch een ruimte voor je aan, met een willekeurig kamernummer, op een server uit de lijst van servers. Je wordt direct naar de desbetreffende kamer doorgestuurd waar je vervolgens de link van deze kamer via andere communicatiekanalen kunt doorgeven aan de mensen die je wilt uitnodigen. Voor betere beveiliging (en om ongenode gasten tegen te gaan) kun je zelf een wachtwoord instellen.
Wil je zelf een ruimte aanmaken met een zelfgekozen naam op een server naar keuze? Kijk onder het kopje ‘Servers’ en klik dan op een server uit de lijst. Omdat VC4ALL gebruik maakt van Jitsi, kun je een Jitsi-omgeving op je eigen server installeren. Het platform biedt een aantal opties zoals de achtergrond ‘blurren’ en een YouTube-video delen en daar blijft het ook bij.
Voordelen
+ gratis
+ geen account nodig
+ werkt in de browser (geen app nodig)
+ maakt gebruik van Nederlandse servers
Nadelen
– geen opsmuk
Nog meer videochat-apps
Uiteraard zijn de Jitsi-tools niet 100% waterdicht vanwege het ontbreken van end-to-end encryptie. Installatie op een server is in dit geval het veiligste alternatief. Naast deze onbekendere videochat-apps zijn er natuurlijk legio tools die we al eerder besproken hebben op Androidworld.
Momenteel wordt er veel gebruik gemaakt van Skype, Hangouts Meet, WhatsApp, Houseparty en Microsoft Teams. Deze tools bieden hetzelfde of meer als bovenstaande tools maar zijn niet open-source, soms niet gratis, en eigendom van grote bedrijven waar niet iedereen even gecharmeerd van is.
Welke apps, tools of diensten gebruik jij om (veilig) mee te videobellen met collega’s, vrienden of familie? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
– Alles over Skype
– Alles over Hangouts Meet
– Alles over WhatsApp
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Google Duo is zeer eevoudig en goed. Je kunt er met 12 tegelijk op.
Wat dacht je van Google Duo werkt perfect!!!
Handig artikel
Het verbaast me dat Microsoft Teams hier niet genoemd wordt
Jitsi heeft geen e2e maar Whatsapp is geen opensource, dan heb ik meer vertrouwen in Jitsi.
Handig!. Ik videobel me suf en Zoom begint een slechte naam te krijgen.
Nog een tip: Whereby. Is gratis bij beperkt gebruikt en wekt heel simpel (geen account of software install nodig)
Eindelijk een goede tip.