Uitleg: zo maak je een foto gedeeltelijk zwart-wit met Snapseed

Uitleg: zo maak je een foto gedeeltelijk zwart-wit met Snapseed

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Snapseed: uitgebreide fotobewerkingsapp van Google

De app Snapseed is al jaren beschikbaar voor Android en is één van de populairste mobiele fotobewerkingstools. Snapseed werd oorspronkelijk uitgebracht door Nik Software, een bedrijf dat bekend staat om de geavanceerde filters en plug-ins voor Adobe Photoshop. In 2012 werd Nik Software overgenomen door Google en de eerste Android-versie van Snapseed werd in december 2012 uitgebracht.

Snapseed staat bekend om de eenvoudige bediening die toch voor indrukwekkende resultaten kan zorgen. Deze bediening is volledig gericht op het gebruik van touch en zorgt er voor dat je niet per se een groot scherm nodig hebt om een foto toch prima te kunnen bewerken.

In deze tutorial gaan we aan de slag om een foto gedeeltelijk zwart-wit te maken. Daarvoor dien je Snapseed op jouw smartphone of tablet geïnstalleerd te hebben. Dat doe je door op de Play Store-knop onderaan dit artikel te drukken.

Stap 1: kies een sprekende foto

Foto's die sprekende, felle kleuren bevatten zijn erg geschikt voor het gedeeltelijk zwart-wit maken. Kies daarom bij voorkeur een foto waarbij een belangrijk detail een mooie, felle kleur heeft.

Stap 2: maak de foto zwart-wit

Wanneer je een foto gaat bewerken in Snapseed, begin je altijd op hetzelfde punt: bij het ronde 'bewerken'-icoontje met het potloodje rechts onderaan het scherm. Je ziet dan twee lijsten met 'tegeltjes'. De tegeltjes met witte achtergrond zijn tools om eigenschappen van de foto aan te passen en de tegeltjes met plaatje op de achtergrond zijn filters die het uiterlijk van de foto volledig aanpassen.

Er zijn verschillende manieren om foto's zwart-wit te maken. Onderaan de lijst met filters vind je daar twee mogelijkheden voor: het filter Noir en het filter Zwart-wit. Die laatste optie filtert alleen kleuren weg, de eerste optie voegt ook ruis toe, waardoor de foto een 'film noir'-stijl krijgt. Voor deze tutorial kiezen we voor het filter Zwart-wit.

Wanneer je dit filter geselecteerd hebt, zul je direct zien hoe jouw foto er in (volledig) zwart-wit uit komt te zien. Onderaan het scherm heb je dan nog verschillende mogelijkheden om de uitstraling van het filter aan te passen. Van links naar rechts heb je opties die het mogelijk maken om een bepaalde kleur te filteren, de helderheid aan te passen en een zwart-wit-stijl te kiezen. Speel vooral even met de verschillende mogelijkheden om te zien hoe de achtergrond van jouw foto het mooist uitkomt. Druk vervolgens in de rechter onderhoek op het vinkje om het zwart-wit-filter toe te passen.

Stap 3: gebruik het stapelpenseel om de foto gedeeltelijk kleur te geven

Snapseed onthoudt al je aanpassingen en toegepaste filters wanneer je een foto aan het bewerken bent. Wanneer je verschillende filters toegepast hebt, zul je het getal dat in de rechter bovenhoek (op de witte achtergrond) ziet staan, zien oplopen.

Druk op het getal om een lijst te openen met wijzigingen die je tot nu toe aangebracht hebt, eigenlijk de verschillende lagen van een foto. We hebben één filter geselecteerd en toegepast en zien daar twee items staan: 'Origineel' en 'Zwart-wit'. Wanneer je op 'Zwart-wit' drukt, krijg je drie mogelijkheden. Met de eerste kun je het effect volledig verwijderen en met de derde mogelijkheid kun je het effect aanpassen. We gebruiken in deze tutorial de middelste mogelijkheid: het zogenaamde stapelpenseel.

Het stapelpenseel maakt een laag met een filter gedeeltelijk of volledig transparant. Standaard wordt bij deze optie een laag volledig transparant gemaakt, zodat niets van het gebruikte filter te zien is. Druk onderaan het scherm op de knop 'Omkeren' (driehoekje met rondje), waarna er een rode gloed over de foto zal verschijnen. Deze gloed betekent dat het filter volledig wordt toegepast op de foto.

We gaan nu een gedeelte van de foto selecteren dat zijn kleur moet behouden. Dat doe je door over het scherm te slepen. Dit heeft wel wat weg van vingerverven. Zorg er voor dat onderaan in het midden van het scherm '0 Zwart-wit' te zien is. Dat houdt in dat het filter op het geselecteerde gebied volledig transparant is. Als je niet binnen de lijntjes 'verft' is dat geen probleem, verf eerst de ruwe omtrek en de inhoud van het onderwerp zoals op de afbeelding hieronder.

Als dat gelukt is, kun je vervolgens aan de slag met de details en randen. Om in te zoomen sleep je twee vingers op het scherm uit elkaar of dubbeltik je op het scherm. Wanneer je verder ingezoomd bent, zul je zien dat de penseelgrootte ook verandert, zodat je beter details kunt bewerken. Eenmaal ingezoomd kun je via het 'kaartje' links onderin een ander gedeelte van de foto bekijken. Dit kun je ook doen door met twee vingers over het scherm te slepen.

Door een paar keer in het midden onderaan het scherm op het pijltje naar boven te drukken, zet je het effect op 100, wat inhoudt dat het effect volledig wordt toegepast. Door nu over het scherm te slepen, zul je gebieden die je eerder 'transparant' gemaakt hebt, weer rood kunnen maken. Doe dit nu, terwijl je ingezoomd bent, om de randen van het onderwerp van je foto. Maak je daarbij een foutje of schiet je uit, dan is dat geen probleem. Door het effect op 0 of 100 te zetten kun je je fouten herstellen.

Als je een onderwerp gekozen hebt zonder strakke lijnen, kan het lastig zijn om te bepalen of iets nu wel of niet zijn kleur moet behouden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de haren van een persoon die gedeeltelijk een achtergrond laten zien. In dat geval kun je op deze gebieden het effect gedeeltelijk toepassen. Met het pijltje naar onder en boven onderaan het scherm kun je een transparantieniveau van 25, of 50 of 75 procent kiezen. Wanneer je dan over het scherm sleept, zul je een rode gloed zien die iets lichter is dan wanneer het effect volledig toegepast is.

Wanneer je tevreden bent met je 'verfwerk' kun je op het vinkje rechtsonder drukken om het resultaat te bekijken. Zie je daarna nog iets wat niet helemaal klopt, dan kun je dat nog herstellen door de stapelpenseel-tool weer in te zetten.

Bonus: tekst toevoegen en gedeeltelijk verbergen

Je hebt nu geleerd hoe je een foto gedeeltelijk zwart-wit kunt maken door middel van de krachtige stapelpenseel-tool. Het stapelpenseel kun je echter op nog veel meer manieren inzetten en je kunt deze combineren met alle filters en tools.

We gaan als bonus nog wat letters toevoegen aan ons plaatje, die we gedeeltelijk achter ons onderwerp laten verdwijnen. De tool om tekst toe te voegen aan Snapseed is begin augustus 2016 geïntroduceerd en biedt verschillende lettertypes, tekststijlen en mogelijkheden.

Voeg tekst toe door op het 'potlood'-icoontje te drukken en dan bij 'Tools' de optie 'Tekst' te kiezen. Dubbeltik op de tekst om deze om te toveren tot jouw eigen tekst. Vervolgens kun je de tekst vergroten en verkleinen door met twee vingers een (omgekeerde) knijpbeweging op het scherm te maken. Kies ook een kleur en lettertype die bij jouw afbeelding passen. Daarna gebruik je de de middelste optie, 'Ondoorzichtheid', om de letters een lichte transparantie te geven.

Als je tevreden bent met het resultaat druk je op het vinkje in de rechter onderhoek om de tekst daadwerkelijk toe te voegen. Vervolgens druk je op het '2'-tje de rechter bovenhoek om weer de lijst met wijzigingen te openen. Hier zie je nu twee lagen staan, naast de originele afbeelding. Kies daarbij 'Tekst' en open wederom de stapelpenseel-tool.

Net als bij het gedeeltelijk kleur geven van de foto met deze tool, gebruiken we nu ook weer de optie 'Omkeren'. Door deze te gebruiken zal de tekst standaard volledig weergegeven worden, iets wat we terugzien als een rode gloed over het scherm. Sleep nu over de foto op de gebieden waar je de tekst achter je onderwerp wilt laten verdwijnen. Je ziet dan de rode gloed (en de tekst) op die gebieden verdwijnen. Dit selecteren doe je echt alleen op het gebied waar de tekst overlap heeft met het onderwerp: de achtergrond van de tekst is verder al volledig transparant.

Wanneer je tevreden bent met de selectie, sla je de wijzigingen op door op het vinkje in de rechter onderhoek te drukken. Ben je helemaal klaar met de foto, dan kun je het eindresultaat opslaan met de knop 'Opslaan'. Je kunt de individuele lagen van een opslagen foto niet meer bewerken.

Verder spelen

In deze tutorial hebben we slechts een tipje van de sluier opgelicht voor wat betreft de mogelijkheden die Snapseed biedt. We willen je dan ook vooral aanraden met de verschillende mogelijkheden die de app biedt te spelen. Een handige tip voor bij is het spelen is dat bij veel van de tools en effecten het verticaal slepen over het scherm je verschillende eigenschappen, zoals effectsterkte en verzadiging, laat kiezen. Vervolgens kun je deze aanpassen door horizontaal over het scherm te slepen.

Veel plezier met het spelen met Snapseed!

Snapseed

Snapseed

Snapseed is een Androidapplicatie die al meerdere malen is besproken op Androidworld. Snapseed geeft je een vrije hand in het gebruik van de aanwezige filt ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk