Geregeld verschijnen berichten van hackers die met cryptoportefeuilles aan de haal gaan en zo’n nieuwsfeiten kunnen cryptobeleggers afschrikken. In dit artikel lees je onze tips waarmee je veiliger kan crypto verhandelen op je smartphone.
Crypto en beveiliging
60,7 miljard euro. Dat is het equivalent vaan Bitcoin dat volgens data-analisten van Chainalysis is verloren gegaan, dat schrijft The Verge. En dan gaat het dus alleen om de ene cryptomunt Bitcoin en niet om alle zogenaamde altcoins ofwel alternatieve cryptomunten.
Er zijn heel wat mogelijke oorzaken waardoor beleggers in crypto hun digitale munten kwijtraken. Ze kunnen bijvoorbeeld hun zogenaamde private key kwijtraken, een code die dient al een wachtwoord voor hun portefeuille. Anderzijds kunnen ze het ook het slachtoffer worden van fraudeurs. Wij geven tips die je helpen om veilig met crypto-apps om te gaan.
1. Zoek informatie op over het platform
Voor je je eerste cryptomunten koopt doe je eerst opzoekwerk over de app die je gaat gebruiken. Gaat het om een bekende dienst zoals Binance, Blox of Coinbase? Wat zeggen gebruikers erover? Ga op zoek naar verschillende onafhankelijke bronnen die schrijven over het platform en lees dus niet alleen wat de ontwikkelaars zelf beweren.
Maak ook de keuze of je een eigen wallet neemt of lid wordt van een exchange. In het geval van een eigen wallet heb je zelf een digitale portefeuille en ben je de eigenaar van je eigen cryptomunten. Een wallet vraagt om meer verantwoordelijkheid omdat je zelf de sleutel tot de kluis bewaart. Anderzijds is een exchange meestal gebruiksvriendelijker. Alleen bezit je in het geval van een exchange niet zelf je cryptomunten en je bent dus afhankelijker van het platform.
Aarzel ook niet om zelf met het platform contact op te nemen en zo vragen te stellen over voorwaarden en veiligheid. Dan weet je in één klap ook of de crypto-app al dan niet beschikt over een betrouwbare helpdesk die je kan bijstaan in geval van technische problemen. Je leest meer over exhanges en wallets in het onderstaande artikel:
2. Zet tweestapsverificatie aan
Als je besluit om aan de slag te gaan met een exhange in plaats van een wallet, kijk dan uit naar manieren om je account in de app te beveiligen. Heel wat apps komen in hun instellingen met de mogelijkheid om tweestapsverificatie (2FA) aan te zetten.
Dat wil zeggen dat je naast een wachtwoord nog een andere vorm van verificatie nodig hebt om in te loggen, en dat maakt dat je account aanzienlijk beter is beschermd tegen hackers. 2FA kan werken via bevestigingscodes die je via sms ontvangt op je telefoon, maar nog veiliger zijn 2FA-apps als Google Authenticator en Microsoft Authenticator. Zodra je die opent, genereren ze een code die tijdelijk actief blijft, net lang genoeg om in te loggen in je cypto-app.
Hoewel 2FA het gebruikt van crypto-apps veel veiliger maakt is er wel één belangrijke ‘maar’. Als je ooit van telefoon wisselt, dan moet je je account in Google Authenticator of de tool van Microsoft handmatig overdragen naar je nieuwe toestel. Vergeet je dat en heb je je oud toestel naar fabrieksinstellingen gezet, dan verlies je in principe ook de toegang tot de crypto-app. Je dient dan contact op te nemen met de supportdienst van het platform waar je jezelf zal moeten identificeren.
3. Opgelet voor e-mails
Phishing en andere vormen van bedrog zijn veelvoorkomend in je mailbox. De kans bestaat ook dat hackers een vervalsing op poten zetten rondt crypto. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een vals cryptoplatform waar je op inschrijft dat zo met je persoonlijke gegevens aan de haal gaat. Anderzijds kunnen kwaadwillenden ook gebruikers lokken met hoge startbedragen in crypto-apps. De oude bekende regel: als iets te goed klinkt om waar te zien, dan is dat meestal ook zo. Wees in ieder geval sceptisch met e-mails over crypto.
4. Gebruik een hardware wallet
Als je beslist om een wallet te nemen in plaats van je aan te melden voor een echange, overweeg dan om voor een hardware wallet te kiezen. Dat is een fysiek apparaat dat je private key toont waarmee je toegang krijgt tot je wallet. Een hardware wallet zoals die van Trezor of Ledger altijd is veiliger dan een klassieke wallet waarbij je de sleutel online bewaart. Je leest er meer over in het onderstaande artikel:
- 5 hardware wallets voor crypto die met je telefoon verbinden (2022)
5. Kies sterke wachtwoorden
Exchange-gebruikers moeten naast 2FA ook een sterk wachtwoord kiezen. Belangrijk is dat het een uniek wachtwoord is. Als je bijvoorbeeld een wachtwoord neemt dat je al voor een of meerdere ander account gebruikt, dan loop je risico om je cryptomunten kwijt te spelen als een van deze accounts wordt gehackt. Het is ook een aanrader om een wachtwoordbeheerder te gebruiken zoals LastPass, Bitwarden of de tool van Google die in Android en Chrome gebouwd zit. Meer tips over veilig omgaan met wachtwoorden lees je hieronder:
6. Let op je internetverbinding
En als laatste moet je ook bewust nadenken over je internetverbinding, want ook door die schakel loop je enig risico om het slachtoffer te worden van hackers. Let erop dat je thuisnetwerk beveiligd is met een veilig wachtwoord en zorg dat je geen openbaar wifinetwerk gebruikt om crypto te verhandelen. Als je de veiligheid van je netwerk wil optimaliseren, dan kun je het beste een VPN-netwerk gebruiken.
Heb je tips of ideeën voor de cryptoweek?
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook bereiken via ons contactformulier. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Je heb ook nog banken. Dit is niet blijvend bitcoin of andere consumenten het is grote belazerderij.
Ik was van plan in de crypto te duiken (beetje kennismaken) maar verbaasde me over het feit dat je bij aanmelden bij coinbase je een ongemodificeerde kopie van je I’d moet toesturen. Als er iets is wat je niet moet doen, is het dát wel…
Iemand tips hoe hier mee om te gaan?
Greetz, Joop
Dat is bij vrijwel iedere exchange zo. Is de regelgeving tegen het witwassen en het illegale circuit.