Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • ASUS ZenFone 6

 • OPPO Reno 10x Zoom

 • OnePlus 7 Pro

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Hoe lang en wat?

5 tips om je kind veilig filmpjes te laten kijken

· 21 juli 2018

Het is weer zover: de eerste delen van het land hebben vakantie! In deze periode vaak iets makkelijker in het verstrekken van schermtijd en/of kijken van filmpjes aan kinderen. Maar welke opties heb je als je kinderen nog niet oud genoeg zijn om zelfstandig de ‘troep’ van YouTube te relativeren? We zetten een paar van de opties voor je op een rij.

Kinderen veilig filmpjes laten kijken

De auteur van dit artikel, Thomas van der Knijff, is werkzaam bij Grownhub. Dit Nederlandse bedrijf heeft als doel om het aantal incidenten op het gebied van apps, (social)media en smartphones te verlagen. Zij richten zich daarbij op het geven van inzicht, kennis en controle aan ouders en verzorgers door middel van de Grownhub-app. Thomas is hierdoor veel te weten gekomen over het smartphonegebruik onder kinderen en jongeren.

Met veel vrije tijd en het mooie weer wordt er bij ons veel buiten gespeeld en trekken we er ook vaker op uit. Zeker als we een actieve en gezellige dag achter de rug hebben, pakken we nog wel eens een filmpje of laten we de kinderen zelf bepalen wat ze kijken. Wat is dan verstandig qua schermtijd en/of het kijken van filmpjes?

Wat precies “handig” is om zelfstandig te laten kijken kan lastig zijn om te bepalen. YouTube vinden kinderen fantastisch, maar staat vol troep en de reclame is naast irritant ook niet altijd passend bij de leeftijd van onze meiden. YouTube Kids (het kind-veilige alternatief van Google) kwam vorig jaar in opspraak nadat bleek dat hier allerlei aanstootgevend materiaal te vinden was, verpakt in kinderfilmpjes zoals een moordlustige Peppa Pig of een hitsige prinses Elsa...

Welke opties heb je als je kinderen nog niet oud genoeg zijn om zelfstandig de ‘troep’ van YouTube te relativeren? We zetten een paar van de opties voor je op een rij:

Tip 1: YouTube Kids

Om maar gelijk te beginnen met de app waar zoveel commotie over was, YouTube Kids. In principe is deze plek nog altijd “veiliger” dan de normale versie van YouTube, zeker na alle ophef. Google heeft duizenden filmpjes verwijderd en de algoritmes aangepast. Het grote voordeel van YouTube Kids is dat je verschillende profielen kunt aanmaken zodat mijn kinderen allebei hun eigen favorieten/historie kunnen raadplegen. Er zitten ook wat hulpmiddelen in zodat je eenvoudig een maximale tijd kunt instellen. Het grootste nadeel is dat de app niet in de Play Store staat. Dat betekent niet dat het onmogelijk is om te downloaden, maar vooral op Android is dat een behoorlijke opgave.

YouTube Kids

YouTube Kids

Tip 2: YouTube “Beperkte modus”

YouTube heeft een functie ingebouwd die het mogelijk maakt om op basis van een algoritme bepaalde ongepaste content tegen te gaan. Dit is niet 100% waterdicht, maar het werkt eigenlijk best aardig. Het voordeel is dat de meeste troep wordt gefilterd én reacties (waar vaak ook de grootste bagger in staat) niet zichtbaar zijn, maar de YouTube-ervaring toch dicht bij het origineel blijft. De beperkte modus is in te stellen onder je account instellingen, zowel in de app als op de website. Er is één groot nadeel; het is heel eenvoudig uit te zetten door je kind, wat ze ook zeker zullen doen als ze de melding krijgen dat een filmpje niet beschikbaar is in deze modus.

> Uitleg beperkte modus in YouTube inschakelen 

Tip 3: Kids Tube

De website Kids Tube is gemaakt door ouders met het nobele streven om een veilige plek te bieden waar filmpjes gekeken kunnen worden, tegenwoordig ook met een app. De filmpjes staan ‘gewoon’ op de bekende sites als YouTube, maar wordt gescreend om te kijken of het geen troep is. Het meeste is goed, er staan zelfs volledige films op. De “teasers” die er tussen zitten kunnen tot frustratie leiden. Je verwacht een volledige aflevering van Star Wars Rebels, maar krijgt alleen een preview van 2 minuten. Het is mooi dat je kunt inloggen en favorieten kunt bewaren, maar er is geen autoplay én geen manier om zelf gekozen filmpjes van bijvoorbeeld YouTube toe te voegen.

Tip 4: Kiddo Viddo

De website KiddoViddo lijkt in de basis op Kids Tube, maar geeft je de mogelijkheid om zelf ook collecties samen te stellen. Dat is handig, want hoe goed die beheerde lijsten ook zijn, mijn kind wil altijd wel weer wat anders zien en die kan ik nu zelf toevoegen in een collectie. Er is geen app beschikbaar, maar dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Er is gelukkig wel autoplay, wat gewoon erg praktisch werkt met korte filmpjes. Een functie om playlists van YouTube te kunnen importeren zou top zijn, want het samenstellen van collecties kost je nu nog best veel tijd. De maker van KiddoViddo heeft aangegeven dat dit inderdaad op de verlanglijst staat.

Tip 5: Netflix

Wij hebben gelukkig de luxe om Netflix in huis te hebben, en velen met mij als ik naar de gebruikersaantallen kijk in Nederland. Netflix biedt een zeer eenvoudige manier om je kinderen leuke content te bieden zonder reclame, zonder onverwachte resultaten en zonder schunnige commentaren. Het enige wat je hoeft te doen is een eigen profiel aan te maken en aan te geven dat het kinderen betreft. Fijn is ook dat je bepaalde filmpjes offline beschikbaar kan maken door ze te downloaden. Een nadeel, er is geen Freek Vonk, geen Beugelbekkie, geen Stringz academy en geen Kinderen voor Kinderen te zien.

> Nieuw deze week op Netflix

Screenshot van Netflix

Meer opties

Er zijn nog vele andere opties. Apps als Telekids en Zappelin hebben allemaal een eigen app om filmpjes te bekijken, met elk zo hun voor- en nadelen én hun doelgroep. Wat voor jou het beste is, hangt waarschijnlijk ook samen met welke leeftijd en interesses je kind heeft, en hoe je gezinssamenstelling is. Neem ook vooral de tijd om af en toe samen met je kind te kijken of – als ze wat ouder worden – te vragen wat ze bekijken (en waarom dat leuk is!). Dit maakt het eenvoudiger om ze op een laagdrempelige manier uit te leggen dat veel van deze filmpjes gesponsord worden of in scene gezet zijn, iets wat belangrijk is om je kinderen mee te geven tegenwoordig. Veel kijkplezier, fijne vakantie en mocht je zelf een goede app of dienst weten die je wilt delen laat dan een reactie achter in de comments!

De nieuwste artikelen over NPO Zappelin

Nieuwe apps in de Google Play Store: week 1

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (7)
Bezig met laden van reacties...