1. Animaties versnellen
Dit is misschien wel de tip die direct het meeste effect heeft, ook al is het gedeeltelijk maar schijn. Android zit vol met animaties, bij bijvoorbeeld het openen van apps, scrollen door menu’s of andere handelingen op het toestel. Deze staan standaard ingesteld op een bepaalde waarde, diep verborgen in het Android-systeem. Door deze aan te passen (gewoon via de instellingen) krijg je al snel het gevoel dat jouw smartphone sneller wordt, de animaties worden dan korter of helemaal niet meer weergegeven.
Om dit te doen hebben we een stappenplan opgesteld.
1. Ga naar instellingen>toestel info>software-informatie
2. Klik vervolgens minimaal zeven keer op het ‘buildnummer’
3. Vervolgens zie je verschijnen dat je ontwikkelaar bent
4. Ga naar instellingen>ontwikkelaarsopties
5. Zoek hier naar ‘Animatie’ (bij HTC-devices staat dit onder geavanceerd)
6. Kies bij ‘Vensteranimate schalen’, ‘Animatieschaal overgang’ en ‘Schaal van duur animator’ voor 0,5x.
7. Voilà, klaar! Probeer nu maar eens een app te openen.
Mocht dit nog niet ‘snel’ genoeg zijn, kun je bovenstaand proces herhalen vanaf stap 4 en ervoor kiezen om animaties uit te zetten. Heb je vaak tijd over, zet de animaties dan op 10x, je smartphone-bediening wordt dan een bijzonder unieke ervaring…
In onderstaande afbeeldingen de opties van Samsung, LG, Sony en HTC.
2. Ruimte vrijmaken op je smartphone
In jouw smartphone zit opslag en deze kan langzaam vol raken. Als er teveel informatie, of niet-nuttige info op staat, kan dit invloed hebben op de prestaties van jouw smartphone. Probeer er daarom voor te zorgen dat je niet-gebruikte bestanden altijd verwijdert.
Dit kun je doen met een groot aantal apps die in de Play Store staan zoals SDMaid, maar er zijn nog meer manieren om op een slimme manier meer ruimte op je smartphone te maken. Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat check dan onze gids om meer ruimte te maken op je smartphone.
3. Kritisch naar apps en widgets kijken
In de loop der tijd installeer je veel apps en games op je smartphone die je misschien niet meer gebruikt. Een aantal van deze apps draaien op de achtergrond, ook al gebruik je ze niet. Dit kan er voor zorgen dat de prestaties achteruit gaan van jouw toestel. Dit geldt niet alleen voor apps, maar ook steeds verversende widgets op je homescreen zorgen ervoor dat er ‘druk’ op de processoren veroorzaakt wordt.
Om je apps op te ruimen en vooral te bekijken welke je nog wil blijven gebruiken ga je naar instellingen>apps waar je deze eventueel op grootte kunt selecteren. Wil je meer apps tegelijkertijd verwijderen, installeer dan de eerder genoemde SDMaid-app, die dit mogelijk maakt.
4. Spoor eventuele problemen op
Mocht je nog steeds aanlopen tegen een trage smartphone, dan zijn er legio apps die kunnen laten zien wat er precies aan de hand is. Zo heeft chipsetfabrikant Qualcomm zelf een app uitgebracht die in detail kan laten zien wat er zich allemaal afspeelt op de achtergrond. Dit werkt – zoals je zou verwachten – alleen op smartphones met een Snapdragon-chipset van Qualcomm (en dat zijn er veel). Probeer daarom altijd eerst of de app Trepn profiler werkt.
Heb je geen Qualcomm-chipset en maak je bijvoorbeeld gebruik van een Huawei-smartphone, dan zijn er andere apps die deze analyses kunnen uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan CPU-Z.
5. Rigoureuze oplossing: factory reset
Werkt niets meer? Heb je er echt genoeg van? Dan is de kans groot dat deze laatste oplossing wel werkt. Met een factory-reset wordt alles op je smartphone gewist. Hou er daarom dus rekening mee dat je overal een back-up van maakt. Je WhatsApp-berichten, contacten, bestanden en andere gegevens die je niet kwijt wil raken.
Het terugzetten naar de fabrieksinstellingen gaat via de instellingen van je smartphone. Bij elke smartphone wordt dit anders genoemd, maar staat bij onder een kopje als ‘Back-up maken en resetten’.
Werkt het na een factory reset nog steeds niet? Dan is er een kans dat je smartphone aan vervanging toe is… Check onze reviews als je op zoek bent naar een nieuw toestel, wie weet…
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
trepn profile werkt ook op exynos mediatek en andere processoren hoor. Tenminste dat staat in de beschrijving van de app
Bij punt 2 is het belangrijk om te melden dat onder Opslagbeheer (of hoe het op de Samsung, HTC of andere leverancier ook heet), door te klikken op ‘Cache geheugen’, er vaak al een aardige slag kan worden gemaakt. Veel mensen gebruiken tegenwoordig Pinterest, Facebook, en andere media slurpende applicaties. Deze media worden in het Cache geheugen bijgehouden om snel te kunnen worden geladen. Helaas is 1.6Gb toch alweer 1/10de van je opslag als je maar 16 hebt (waarvan ook al 4 voor diverse systeem doeleinden is ingepikt, dus…
@Jim
Die optielijst heb ik werkelijk nog nooit gezien. Welke gegevens worden hier gewist? En kan dat zonder gevolgen?
Typ *#9900# in je dailer en kies de 2e optie. Dit maakt je telefoon een stukje sneller door gegevens te wissen waar je normaal gesproken niet bij kan.
Ik heb maar twee apps..androidworld en wordfeud ..
Ik ben gewoon erg selectief met apps. Alleen het hiog nodige. En gebruik daarnaast veel chrome snelkoppelingen voor Facebook, twitter, nieuwspagina’s, etc
Sowieso root ik mijn phone en verwijder all bloatware en crap die ik niet gebruik. Scheelt een hoop.
Draai nu de Nougat beta op mijn S7 edge en die is echt onwijs snel. En dat voor een beta
Ik heb bij punt 1 alles uit staan en dat is ook een belevenis
X10 zetten is leuk in de kroeg ?
Animatie helemaal uitzetten werkt nog beter 🙂