Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • ASUS ZenFone 6

 • OPPO Reno 10x Zoom

 • OnePlus 7 Pro

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Opruimen die hap

5 eenvoudige tips om ruimte vrij te maken op je Android-smartphone

· 09 november 2016

Krijg je regelmatig een melding dat apps niet geïnstalleerd kunnen worden of simpelweg dat de opslag vol is. Dat is natuurlijk bijzonder vervelend, maar vaak moet je roeien met de riemen die je hebt. Vandaar dat wij 5 eenvoudige tips voor je op een rij hebben gezet om ruimte vrij te maken op je smartphone.

Intern geheugen, microSDkaart en adoptable storage

Op een smartphone is er altijd intern geheugen aanwezig, hierop staat het besturingssysteem Android en worden standaard allerlei zaken opgeslagen zoals app-data, foto's en downloads. Daarnaast hebben bepaalde smartphones nog de mogelijkheid om gebruik te maken van een microSD-kaart. Hierbij zijn er twee mogelijkheden.

Deze wordt gebruikt als externe opslag en is hiermee geschikt voor het opslaan van video's of andere bestanden. Alhoewel de microSDkaart dan geen onderdeel is van je Android-systeem (geen apps installeren) zijn bestanden die hierop staan wel te benaderen. 

Vanaf Android 6.0 is er ondersteuning gekomen voor zogenaamde adoptable storage. Dit wil zeggen dat er door de gebruiker gekozen kan worden om de microSDkaart in te zetten als onderdeel van het interne geheugen. Op deze manier heb je dus een externe uitbreiding voor jouw opslag, die gezien wordt als interne opslag. Dit heeft het grote voordeel dat er hier eventueel ook apps geïnstalleerd kunnen worden. De exacte locatie (intern of microSD) wordt in dit geval door het systeem bepaald door te kijken naar de hoeveelheid beschikbare ruimte.

Tot zover de theorie, wat nu als je echt geen ruimte meer hebt en steeds die vervelende melding krijgt of toch extra apps wil installeren? Wij geven vijf tips!

1. Ruim je foto's op met deze handige truc

Foto's die gemaakt worden met moderne smartphones nemen tegenwoordig de nodige ruimte in. Ze zijn minimaal 1MB, maar vaak nog groter. Dan schiet je gemiddeld ook nog meerdere foto's om zeker de juiste te hebben, dan kan het snel oplopen. Daarom is het handig om je foto's op te schonen, maar niet handmatig...

Dit kun je eenvoudig doen met Google Foto's, een bijzonder uitgebreide app. In de Google Foto's-app zijn er meerdere mogelijkheden om automatisch back-ups te maken van je foto's en video's. Als je ervoor kiest om ze te laten comprimeren door Google, is er onbeperkte opslag. Hierdoor worden foto's wel iets kleiner gemaakt qua formaat, maar dit is praktisch niet merkbaar voor de kwaliteit en als je niet de ambitie hebt om al je foto's op abri-formaat af te drukken, is dit meer dan goed genoeg. 

Heb je voor deze optie gekozen, zorg dan dat alle foto's in de cloud opgeslagen worden, dit kan even duren. Als dit voltooid is, open je het zijmenu en kies je voor 'Ruimte vrijmaken'. Vervolgens zal Google zoeken naar foto's die al opgeslagen zijn in de cloud en ook nog eens lokaal opgeslagen zijn op de opslag van jouw smartphone. Klik vervolgens op 'verwijderen' en deze zullen van je toestel verwijderd worden. Zo, opgelost. Dit scheelt vaak de nodige MB's en zorgt dus voor veel nieuwe ruimte. Daarnaast staat alles in de cloud, je raakt dus geen foto's kwijt.

2. Verwijder inhoud van de map downloads

Even een foto of bestand downloaden van internet of je mail, dat doen we allemaal. Deze komen terecht in de map downloads. Schoon deze map regelmatig op en verwijder bestanden die niet meer nodig zijn. Dit kan op twee manieren. 

Zoek naar de app 'downloads' op je smartphone en verwijder de bestanden. De tweede mogelijkheid gaat via een bestandsbeheer-app zoals Solid Explorer (of elke andere), waarbij er vaak ook een standaard-app geïnstalleerd is ('Mijn bestanden' of soortgelijk). Navigeer naar downloads en selecteer en verwijder bestanden die je niet meer nodig hebt. 

3. Verwijder cache en onnodige bestanden

Deze tip is geen blijvende oplossing, maar biedt wel acute verlichting voor jouw opslag. Door de cache (opgeslagen bestanden) te verwijderen, wis je als het ware het tijdelijke geheugen. Dit zal er wel toe leiden dat de afbeeldingen van sites die je vaker bezoekt, opnieuw geladen moeten worden. Dit zorgt ervoor dat na verloop van tijd het geheugen weer vol zal lopen. Hou er daarbij ook rekening mee dat het opnieuw downloaden van alle content zorgt voor meer dataverbruik en dit kan weer ten koste van je internetbundel gaan. 

Om dit te bewerkstelligen kun je wederom op twee manieren te werk gaan. 

Methode 1: handmatig

1. Ga naar instellingen>apps (of applicaties)

2. Zoek naar grote apps, zoals bijvoorbeeld Chrome (of andere browser en Facebook)

3. Kies hier voor cache verwijderen (niet gegevens wissen, dan wordt alle data gereset)

4. Herhaal dit bij elke app

Methode 2: automatisch met een app

1. Download SD Maid

2. Selecteer cache en tijdelijke bestanden verwijderen

3. Stel dit eventueel automatisch in zodat dit periodiek herhaalt wordt.

Daarnaast biedt SD Maid nog veel functies die handig zijn bij het onderhouden van je smartphone en verwijderen van opslag. 

4. Kijk bijzonder kritisch naar je geïnstalleerde apps en games

Naast foto's, zijn apps vaak de boosdoener als het om opslagruimte gaat. Er zijn veel apps die je geïnstalleerd hebt en misschien niet meer gebruikt, of juist nog heel weinig. Dit kan ervoor zorgen dat je veel opslag gebruikt voor onzinnige zaken. Dit kun je doen door onderstaande stappen te doorlopen.

1. Ga naar instellingen>apps

2. Sorteert op grootte (vaak via filter of instellingen)

3. Zoek de grootste apps en vraag je af of je deze echt nodig hebt

4. Verwijder de apps eventueel via het instellingen-menu

Helaas zijn niet alle apps te verwijderen. Er zijn genoeg apps die geïnstalleerd worden door de fabrikant op het systeemgeheugen. Hoe graag je het ook wil, deze zijn niet zomaar te verwijderen. Hier is roottoegang voor nodig en dit vereist nogal wat technische kennis en wellicht geduld. Weet je niet precies waar dit over gaat, begin er dan niet aan...

5. Gebruik alternatieve apps of snelkoppelingen

Nu je een selectie hebt gemaakt van apps, zul je zien dat er toch nog een aantal overblijvers zijn die je graag wil gebruiken maar veel ruimte innemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Facebook-app, die we hier verder als voorbeeld zullen nemen. 

Deze app staat erom bekend om veel data te gebruiken, maar neemt ook veel opslag in beslag. Er zijn voor veel van deze populaire apps goede alternatieven. Zo zijn er veel mogelijkheden om een lichtere Facebook-app te gebruiken. Daarnaast is het een overweging om gebruik te maken van een webversie van een dienst, waardoor je dus niet eens een app gebruikt (en dus ruimte kunt besparen). 

Wil je een snelkoppeling maken op je homescreen, bezoek de website dan en kies via menu voor 'toevoegen aan startscherm', waarna er een snelkoppeling zal verschijnen. Handig!

Bonus: gebruik diensten als Google Drive en Dropbox voor opslag van bestanden

Misschien heb je wel veel bestanden op je smartphone staan. Voor foto's en video's hebben we al een oplossing gevonden in Google Foto's, maar diensten als Google Drive en Dropbox kunnen ook veel uit handen nemen. Deze cloudopslagdiensten maken het eenvoudig om bestanden op te slaan, zodat ze vervolgens geen ruimte meer in beslag nemen op jouw smartphone. Ze zijn met de betreffende apps wel altijd te benaderen vanaf je smartphone, handig! Meer opslag nodig in Dropbox, check deze tips.

Met deze tips heb je in ieder geval weer wat ruimte op je smartphone. Heb jij nog tips, laat het vooral weten in de comments!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (9)
Bezig met laden van reacties...