Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Mijn gegevens, jouw zaken niet

Tip: zo luistert je smart speaker alleen naar jou

· 14 juli 2019

Handig hoor, zo’n smart speaker met Google Assistent. Alleen is het natuurlijk niet de bedoeling dat iedere huisgenoot zomaar jouw agenda en adresboek kan raadplegen of online spullen kan bestellen uit jouw naam. Gelukkig laat de slimme luidspreker zich zo instellen dat hij, bij dat soort opdrachten, alleen naar jou luistert.

Google Assistent

Om verschillende gebruikers uit elkaar te houden, beschikt de Google Assistant over een functie die Voice Match heet. Wanneer je de spraakassistent voor het eerst gebruikt, ongeacht of dat nu op een smartphone of via een slimme luidspreker is, krijg je de mogelijkheid om de Google Assistent vertrouwd te maken met jouw stem. De training is kort en bestaat uit het herhalen van de zinnetjes ‘Ok Google’ en ‘Hey Google’.

Wordt de Google Home of andere smart speaker in huis door meerdere mensen gebruikt, dan doe je er verstandig aan om de luidspreker ‘officieel’ te delen met die andere personen. Dit komt erop neer dat iedereen zijn eigen Voice Match instelt, zodat de gepersonaliseerde resultaten die de Google Assistent kan ophoesten niet per ongeluk bij de verkeerde gebruiker terechtkomen. Anderen hebben nu eenmaal geen zaken met jouw kalenderafspraken, boodschappenlijstje of gegevens uit Gmail, zoals geboekte vluchten of te betalen rekeningen. Overigens moet je per speaker (of smart display) in huis even aangeven of je al dan geen gepersonaliseerde zoekresultaten wenst te ontvangen. Standaard is deze functie reeds geactiveerd in de instellingen.

Google Home Familie

Uitnodigen

Om anderen uit te nodigen om een gedeelde speaker te gebruiken, ga je als volgt te werk:

> Open de Google Home-app, selecteer in het apparaatoverzicht de luidspreker die je wil configureren, en druk rechts bovenaan op het tandwieltje om de instellingen van de speaker te openen.

> Scrol bijna helemaal naar beneden, naar het onderdeel met de uiterst verwarrende naam ‘Voice Match verwijderen’ (lees je mee Google??). Dit onderdeel bevat namelijk nog een heleboel andere functies met betrekking tot Voice Match, zoals de assistent opnieuw trainen en – belangrijk voor dit artikel – de mogelijkheid om andere gebruikers uit te nodigen.

> Je kan andere gebruikers op verschillende manieren uitnodigen, bijvoorbeeld via een mail of WhatsApp-bericht. Zij ontvangen dan de melding dat ze via de Google Home-app zelf een Voice Match kunnen laten registeren, waarna zij stemgestuurd hun eigen gepersonaliseerde informatie kunnen opvragen via de Google Assistent.

Voice Match instellen

Het instellen van de Voice Match gaat daarna heel makkelijk door de volgende stappen te doorlopen.

> Je volgt de gekregen link en logt in met je Google-account. Op het volgende scherm zie je het apparaat waarvoor je bent uitgenodigd. Daar kies je helemaal bovenaan rechts 'Doorgaan'.

> In het volgende scherm krijg je te zien dat je de slimme speaker je stem gaat leren herkennen. Wanneer je akkoord gaat krijg je een aantal functies die je moet instellen om gebruik te maken van de volledige functionaliteit van de Google Assistent.

> Wanneer je dat gedaan hebt begin je echt met het trainen van de Voice Match. Op het scherm zie je een zin die je luidop moet zeggen. Als het gelukt is komt er een vinkje achter de zin te staan en moet je de volgende zin uitspreken. Je gaat zo twee keer "Oké Google" moeten zeggen en twee keer "Hey Google". 

> Als de training erop zit krijg je de mogelijkheid om persoonlijke resultaten te ontvangen. Dit wil je aan zetten, want hiermee ga je aangeven dat enkel jouw stem toegang kan krijgen tot bijvoorbeeld je agenda. Op het laatste scherm zie je nog drie voorbeelden wat je met Google Assistent kan doen. Ben je op zoek naar nog meer mogelijkheden, lees dan dit artikel: Google Assistant: deze 40 dingen kun je vragen.

Heb jij een slimme speaker met Google Assistent in huis? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De nieuwste artikelen over Google

Routines zijn nog niet in Nederland beschikbaar

Tip: zo kan Google Assistent je helpen met je boodschappenlijstje

Deze Nokia-telefoons hebben de ‘Ambient Mode’, zo stel je het in

Google Zoeken helpt je woorden goed uitspreken en geeft feedback

WhatsApp-tip: zo start je een (video)gesprek via de Google Assistent

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.be.

Reacties (5)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.be.

Bezig met laden van reacties...