Reizen met de NS-app

Lees verder na de advertentie.
Vroeger kende ik enkel de 9292-app om van A naar B te komen. Ik reisde veel met de bus en veel minder met de trein. Nu, in 2019, is deze situatie omgedraaid. Ik zit meerdere dagen per week langdurig in de trein. Voor het uitzoeken en op de hoogte blijven van de OV-situatie gebruik ik daarom de NS-app. Door de jaren heen ben ik achter de nodige features gekomen die me van pas komen tijdens het reizen en daarom wil ik de handigste aan jullie laten zien.
Actuele reisinformatie
De eerste feature waar ik dankbaar gebruik van maak is de actuele reisinformatie in de NS-app. Je reistijden worden namelijk real-time up-to-date gehouden en doorberekend naar de volgende stops. Deze kan je inzien door naar de detailpagina over de trein te gaan waar je inzit. In onderstaand screenshot klik ik bijvoorbeeld op ‘NS Intercity, richting Den Haag Centraal’ om vervolgens gedetailleerde informatie over alle tussenstops en de actuele informatie te zien.
Met een swipe van boven naar beneden wordt de pagina gerefreshed met de meest actuele informatie. Zo hoef je niet de hele tijd op de schermen in de trein zelf te kijken maar heb je deze informatie binnen handbereik. Gaat de trein door een verstoring niet verder dan een bepaald station? Grote kans dat je dit eerder ziet in de app dan dat de conducteur dit oproept. Zo heb ik al meerdere keren vooruit kunnen plannen terwijl mijn medereizigers nog geen idee hadden.
Verstoringen in de gaten houden
Voor grote verstoringen over je treinreis hoef je gelukkig niet zelf de hele tijd alles in de gaten te houden. Als je namelijk een reis opslaat krijg je namelijk automatisch een melding als er een storing is. Ga hiervoor naar een reis en klik linksboven op het icoontje met een wekkertje met daaronder de tekst ‘opslaan.’ Je hoeft voor deze functie geen account te hebben. Je kan instellen waarvoor je precies meldingen wilt ontvangen, waaronder voor wijzigingen en verstoringen of als je moet uitchecken zodat je dit niet vergeet. Deze reis komt automatisch onder het tabblad ‘mijn reizen’ te staan waar je zo makkelijk je reis kan terugvinden.
Dit is handig zodat je je reis altijd kan terugvinden: soms verdwijnt deze namelijk uit de actuele reisplanner op het eerste tabblad omdat er wijzigingen zijn of omdat de NS vindt dat er een te krappe overstap is. Als je een reis opslaat kan je precies inzien wat er met jouw reis aan de hand is. Het handige is dat de reis automatisch verdwijnt als de dag voorbij is zodat het tabblad niet vol komt te staan met allerlei routes. Reizen in de toekomst zullen natuurlijk wel getoond worden.
Is er een verstoring op jouw traject dan kan je statusupdates ontvangen over deze verstoring. Ga daarvoor onderaan naar het tabblad ‘storingen’ en klik op de betreffende storing die zich op jouw reis bevindt. Vervolgens klik je de toggle ‘houd mij op de hoogte’ aan en krijg je updates wanneer er bijvoorbeeld vervangend vervoer wordt ingezet, wanneer de lengte van de storing bekend is of wanneer de beperkingen weer voorbij zijn. Deze informatie is erg actueel en zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van dit eventuele ongemak.
Wil je al voordat je uit bed stapt zien dat je vaste trein niet rijdt? Ook dit kan je instellen door een vast traject in te stellen. Dit kan door naar mijn reizen te gaan en op het plusje rechtsonder te klikken. Voer hier het begin- en eindstation in. Deze zal nu altijd in het tabblad ‘trajecten’ komen te staan onder ‘mijn reizen.’ Klik je op het alarmicoontje van een traject dan kan je instellen tussen welke tijdstippen – maximaal 3 uur lang – en op welke dagen je een melding wilt krijgen van storingen of werkzaamheden op jouw vaste traject.
Lengte van de trein
Een andere handige mogelijkheid in de app is om de lengte van de trein in te zien. Dit is heel handig want zo weet je op welke plek de Intercity zal stoppen op het perron. Dit kan je namelijk zien aan de ruitvormige borden die op het perron / naast het spoor staan. Deze borden staan er zodat de machinist weet waar de trein moet stoppen zodat de achterzijde ook mooi op het perron aansluit. Staat er een 4? Zo weet de machinist als de trein 4 delen is dat de voorkant daar moet stoppen. Staat er een 9? Dat is voor 9 delen, etc.
Zo kan je alvast naar de plek van dit bord heen lopen en instappen terwijl het lekker rustig is, en de meute van de mensen in het midden van de trein instapt. Om de lengte van de trein in de NS-app in te zien moet je opnieuw naar de pagina gaan met meer informatie over jouw specifieke trein, zoals uitgelegd hierboven.
Er staat linksboven in beeld hoeveel delen de trein is, in dit geval 12. Dit is het getal waar je naar op zoek bent. Sinds kort kan je ook op bepaalde trajecten inzien hoe druk de trein is per coupé maar dit is nog niet overal het geval: bovenstaande methode werkt in mijn ervaring 95% van de tijd bij een Intercity perfect om zo lekker rustig een plekje te kunnen vinden. Enige voorwaarde is wel dat je moet weten uit welke richting de trein komt, anders sta je natuurlijk bij de achterkant te wachten, maar dat is een kwestie van ervaring opdoen. Ook moet de trein een Intercity zijn: bij de meeste sprinters kunnen de lengte van de bakken korter zijn en zal de trein eerder op het perron stoppen.
Nog een leuk detail: als je goed kijkt kan je ook precies bepalen waar de eerste en tweede klasse coupés zijn: dit kan je zien door de strepen die op de coupé zijn geplaatst. Een coupé met een blauwe streep onder de ramen bevat geheel of deels eerste klasse, afhankelijk van hoe lang deze streep is.
Conclusie
Als fervent treinreiziger maak ik dankbaar gebruik van alle handige features in de NS-app. In dit artikel heb ik echter nog lang niet alle mogelijkheden aangestipt: van het instellen wat je precies wilt zien in de reisplanner tot het inzien van het aantal OV-fietsen op een bepaald station of het weer zien op je bestemming: het kan allemaal. Met bovenstaande tips kan je hopelijk net weer wat handiger met de trein op pad, en wellicht is het daarna tijd voor een vervolgartikel. De NS-app is met de knop hieronder gratis te downloaden.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De tip van de lengte van de trein en de ruitvormige borden gaat niet altijd op.
Bij de huidige Intercity’s wel, maar bij sprinters niet, deze borden zijn gebaseerd op de lengte van 1 rijtuig, bij de Intercity’s zijn alle rijtuigen even lang en kloppen de borden wel.
Maar de sprinters die tegenwoordig in Nederland rijden klopt dit niet, deze rijtuigen zijn namelijk korter.
Dus is een sprinter die bijvoorbeeld 6 rijtuigen lang is stopt deze niet bij de 6 maar bij de meeste materieel types dan bijvoorbeeld bij de 4.
Goed artikel, bedankt hiervoor!
Waar zouden we zijn zonder de trein.
Denk daarover maar eens over na…
Ik gebruik de reisplanner van de NS app ook altijd voor het ov binnen Den Haag, dus tram en/of bus. Werkt veel beter dan de slechte app van het Haagse vervoersbedrijf HTM.
Dus NS moet vanalles doen maar de reiziger zelf niet ? Lkkr makkelijk
1ste klas is bij een dubbeldekker nooit in de eerste of laatste coupé.
Moeten meer mensen doen. Die borden voor het aantal coupés controleren. Dan verspreiden de mensen veel meer en kan men sneller in en uit stappen.
Aan storing in de gaten houden heb je niks aan helaas, deze vertelt alleen dat er storing is voor de rest niks.
Wat zou helpen is meer informatie en welke route je anders zou moeten nemen, dan kijk zelf en je niks wijzer wordt. Voor de rest leuke info tutorial.