Zitplaatszoeker in NS Reisplanner op meer trajecten beschikbaar

Zitplaatszoeker in NS Reisplanner op meer trajecten beschikbaar

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

NS zitplaatszoeker 

De NS is vorig jaar op het traject Arnhem - Nijmegen - Den Bosch een test gestart met de zogenaamde zitplaatszoeker in de NS Reisplanner Xtra-app. Hiermee kunnen reizigers van tevoren al zien waar in de trein er nog een zitplaats is zodat ze meteen in het juiste treinstel kunnen instappen. Dat scheelt een hoop ergernis onder de reizigers die liever niet willen staan en dat terwijl er in 30% van de treinen nog zitplaats verderop in de trein is.

Daarnaast is er volgens de NS sprake van scheve bezetting. Sommige reizigers vinden het prima om te staan zodat ze op een handige plek meteen weer kunnen uitstappen, anderen vinden het niet de moeite waard om naar de andere kant van de trein te lopen. Een groot deel weet dus ook niet dat er verderop nog plek is.

Zitplaatszoeker in NS Reisplanner

Redacteur Laurence heeft geluk, hij kan zitten in de trein

Meer trajecten

In de app wordt met behulp van kleuren aangegeven waar nog plek is. Een rijtuig die groen gekleurd is, heeft nog zitplaatsen beschikbaar. Is deze bijna vol, dan zal het rijtuig rood kleuren. In het spoor zitten slimme sensoren bedoeld om goederenwagons te wegen. Deze sensoren worden nu ook als zitplaatszoeker ingezet. Op het traject Arnhem - Den Bosch is deze zitplaatszoeker betrouwbaar gebleken. Daarom gaat NS deze dienst ook op andere trajecten inzetten. Dat zal gaan om verschillende trajecten van en naar Utrecht en in delen van Noord-Holland. Dat meldt NOS op basis van een interview.

Volgens woordvoerder Erik Kroeze liggen de slimme sensoren nog niet overal in het spoor. Door middel van uitbreiding van de techniek die dit mogelijk maakt, wil de vervoerder volgend jaar landelijke dekking bieden.

Steeds drukker

Het wordt steeds drukker op het Nederlandse spoor. Om de toename in reizigers aan te kunnen, worden er treinen verlengd, nieuwe treinen aangeschaft en rijden treinen vaker. Reizigers kunnen in de Reisplanner-app al globaal zien welke treinen druk en welke rustig zijn. Ook biedt de app info over de lengte of samenstelling van een trein en heeft het een bus- en treinradar, met daarop de actuele locatie van bussen en treinen in heel Nederland.

NS

NS

Van je huis naar je afspraak in de stad, vanuit je werk naar je B&B-adres; plan je reis naar elk adres met de NS-app. De NS-app zit vol met nuttige functionalite ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk