Je kan met je Pixel-telefoon automatisch een muzieknummer herkennen, zelfs als je geen internetverbinding hebt. Dat werkt dankzij Now Playing op Pixel-telefoons. Zo werkt deze ontzettend handige functie.
Now Playing
‘Now Playing’ werd op de en in oktober van 2017 aangekondigd en maakt het gebruik van muziekherkennings-apps (deels) overbodig. De functie herkent namelijk muzieknummers. Het laat de naam van de artiest en het nummer dat op dat moment wordt afgespeeld zien op het vergrendelscherm van de Pixel.
Now Playing kreeg in 2021 in 2019 een zoekfunctie via de cloud en met de komst van de Pixel 3 ook een zoekgeschiedenis. Het is beschikbaar op dat model en nieuwere Pixel-telefoons. Mensen met oudere Pixel-apparaten hebben helaas pech. Zij kunnen wel gebruikmaken van andere muziekherkennings-apps, zoals Shazam.
Zo werkt Now Playing
Als er muziek in de buurt wordt afgespeeld, vergelijkt je Pixel-telefoon een paar seconden van de muziek met de bibliotheek op het apparaat om het nummer te herkennen. Deze verwerking vindt plaats op je telefoon en is privé voor jou. Niemand anders kan daarbij. Er worden wel andere gegevens met Google gedeeld en dat is voor de verbetering van nummerherkenning. Het gaat om informatie zoals het percentage keren dat Now Playing muziek correct herkent.
1. Now Playing aanzetten
Je kan via de volgende stappen Now Playing op je Pixel activeren.
- Open de instellingen
- Tik op Geluid en trillen -> Now Playing
- Schakel Now Playing in
Schakel hier Zoekknop laten zien op vergrendelscherm in als je wilt dat je telefoon automatisch muziek herkent als deze niet wordt gebruikt.
Vervolgens mag je een paar minuten wachten terwijl je telefoon de nummerdatabase downloadt. Daarna worden nummers die om je heen worden afgespeeld automatisch herkend en op je vergrendelscherm getoond.
2. Meer weten over een muzieknummer
Wil je meer weten over een muzieknummer? Dubbelklik dan op de melding op het lockscreen. Als je de telefoon aan het gebruiken bent, vouw je de meldingen bovenaan uit om dan op de melding voor het nummer te tikken. Vervolgens kan je het nummer op Spotify, YouTube Music beluisteren of Google Zoeken om meer informatie vragen. Je kan tenslotte het nummer hier ook delen. Dit is overigens alleen mogelijk op de Pixel 3 en nieuwere Pixels.
3. Een nummer als favoriet instellen
Je kunt een nummer dat in de buurt wordt afgespeeld meteen vanaf je vergrendelscherm aan je favorietenlijst voor Now Playing toevoegen. Tik hiervoor op het nummer op het lockscreen of in het meldingenvenster en vervolgens op het hartje. Tik nog een keer op het hartje om het nummer uit je favorieten te verwijderen.
4. Bekijk je favoriete nummers
- Open de instellingen
- Tik op Geluid en trillen -> Now Playing
- Tik op Geschiedenis van Now Playing -> Favorieten
5. Now Playing herkent het nummer niet
Wanneer een nummer niet wordt herkend door Now Playing, tik je op het zoekpictogram in het midden onderaan op het vergrendelscherm. Op deze manier kan je handmatig zoeken op Google met muziekzoekopdrachten. Deze optie is alleen beschikbaar voor de Pixel 4 en hoger.
6. Nummers zoeken die je onlangs hebt gehoord
Als je wilt weten naar welke nummers je hebt geluisterd, dan is dat ook mogelijk. Je Pixel onthoudt namelijk welke nummers met Now Playing zijn herkend.
- Open de instellingen
- Tik op Geluid en trillen -> Now Playing
- Tik op Geschiedenis van Now Playing
7. Now Playing snelkoppeling op je startscherm
Je kan een Now Playing-snelkoppeling op je startscherm zetten. Op deze manier kan je de functie snel vanaf die plek starten.
- Open de instellingen
- Tik op Geluid en trillen -> Now Playing
- Tik op Geschiedenis van Now Playing
- Tik op snelkoppeling toevoegen aan je startscherm
8. Now Playing statistieken op komst
Google werkt ook aan meer mogelijkheden voor Now Playing. De optie Geschiedenis van Now Playing wordt namelijk uitgebreid met een overzicht van je luistergedrag. Dit overzicht vertelt je hoeveel nummers van hoeveel artiesten je hebt beluisterd onderverdeeld in genres. Daarboven is ook een exacte uitsplitsing van deze data in een kleurrijke taartdiagram te zien.
Het is niet duidelijk wanneer Google dit nieuwe tabblad naar Now Playing op Pixel-telefoons brengt. De functie is in ieder geval gevonden in een testversie van Android 14 en mogelijk wordt ze in een toekomstige Feature Drops of bij de lancering van een nieuwe Pixel aangekondigd.
Now Playing is een geweldige functie voor muziekliefhebbers, mede mogelijk gemaakt door de geluidsherkenningstechnologie van Google. Maak jij er veel gebruik van op je Pixel-telefoon? Laat het ons weten in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Grappige is dat de muziek die ik luister now playing totaal geen kennis van heeft, het zal wel door de complexiteit en chaotische ritmes komen waar now playing totaal geen raad mee weet. Commerciële muziek ja dat is een eitje maar complexe dansmuziek zonder tekst das nog te hoog gegrepen voor now playing tot op heden. ??
Dus met andere woorden, now playing is in mijn geval waardeloos, radiomuziek das niet mijn ding en laat dat nou net zijn waar now playing voor gemaakt is.
Je bent een typisch gevalletje HowCanIMakeThisAboutMe.
@Pintoil, met een smartphone heb je nergens garantie op qua delen van jou data. Als je zo wantrouwend bent zou ik hem direct in de sloot gooien en proberen met rooksignalen te communiceren met anderen.
Mmm, benieuwd hoe de encryptie dan werkt, ben bang dat er wordt meegelezen anders. ?
Goh niet geweten dat er lokaal op de Pixel een database staat waarmee ‘now playing’ een muzieknummer kan herkennen, zonder dat er een Internetverbinding wordt gebruikt.
Ik heb uitgezocht dat het bestand met audiovingerprints op de Pixel 7 maar 1.5 GB groot is. Het wordt maandelijks bijgewerkt.
Een bestand met 1000 songs omvat slechts 5 mb. Kortom de database bevat naar schatting 300.000 songs. Indrukwekkend allemaal voor mij.
De App sounghound heb ik nu verwijderd.
Leuke tool dat ‘now playing’ ‘
Ik gebruik het wel af en toe … wat ik wel jammer vindt, is dat muziek die ik op mijn ChromeBook afspeel op YouTube Music, door Now Playing wordt opgepikt. Achter de schermen weet Google dit dus niet kort te sluiten, wellicht doordat de afhandeling offline plaats vindt.
Wel cool als je er straks ook statistieken van kan draaien.
Nog meer privacyschending.
Heb je het artikel überhaupt wel gelezen?
Het zoeken en vinden van nummers gebeurt volledig lokaal alleen op jou telefoon. Er wordt niets gedeeld of naar een server verzonden.
Dus welke privacy heb je het dan over.
Je hebt géén enkele garantie dat ’t uit staat als jij hem uitzet
dan zet je het toch uit? En als je *dit* al privacy schending vindt, dan moet je volgens mij helemaal geen telefoon gebruiken.