Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Hoe je Android-apps beperkt in het verzamelen van je data

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
11 april 2025, 11:30
2 min leestijd

Het is geen geheim dat veel Android-apps tegenwoordig veel data en persoonlijke gegevens verzamelen. Al dan niet geanonimiseerd, maar altijd met het doel om door te verkopen. Zo verdienen ze immers aan je wanneer een app gratis te downloaden is.

Lees verder na de advertentie.

Android-apps beperken

Dit proces helemaal tegengaan, lukt helaas niet. Er zijn wel middelen om je privacy beter te beschermen op Android; maar als je van dit besturingssysteem gebruikmaakt, dan moet je er rekening mee houden dat je zelf een product bent. Lees ook vooral het artikel waar we naartoe linken om jezelf beter te beschermen. Daarnaast kun je nog een aantal andere dingen doe om te voorkomen dat apps veel gegevens over je opslaan.

Lees verder na de advertentie.

Zo kun je iets doen aan de tracking voor advertenties, door de volgende stappen te volgen.

  1. Open Instellingen.
  2. Ga naar Beveiliging en privacy.
  3. Tik op Privacyopties.
  4. Tik op Advertenties.
  5. Tik op Advertentieprivacy.
  6. En tik nu op Advertentieonderwerpen, Door apps voorgestelde advertenties en Advertentiemeting en druk onder alle kopjes op Uit door op de schuifregelaar te tikken.

Nu is het niet zo dat je helemaal geen advertenties meer te zien krijgt op je Android-apparaat. Maar ze zijn in elk geval niet hypergeoptimaliseerd op jouw persoonlijke voorkeuren. Je voorkomt hier in elk geval een hoop onnodige dataverzameling mee. Onder het onderdeel Advertenties kun je overigens ook nog je Advertentie-ID resetten of verwijderen als je helemaal van gepersonaliseerde advertenties af wil.

Als je nu terugkeert naar Privacyopties, dan zie je daar het kopje Rechtenbeheer staan. Hier tref je een overzicht van bruikbare Android-onderdelen aan, zoals je camera, agenda, locatie, meldingen en meer. Kortom: dit is het overzicht dat je kunt gebruiken om de rechten van apps terug te halen. Je kunt dit op appbasis doen (via Instellingen > Apps > Alle Apps), maar dus ook via Rechtenbeheer. Het voordeel is dat als je werkt volgende die methode, je direct ziet hoeveel apps om toegang gevraagd en gekregen hebben. Door een app te selecteren (nadat je op een onderdeel getikt hebt) kun je verworven rechten terugtrekken of aanpassen.

Lees verder na de advertentie.

Mocht je nou willen dat apps helemaal geen toegang hebben tot specifieke onderdelen, dan moet je op de pagina voor Privacyopties naar beneden scrollen totdat je Bediening ziet staan. Daar staan opties als Cameratoegang en Microfoontoegang. Op deze plek kun je de toegang direct voor álle apps ontzeggen door op de schuifregelaar te tikken (en naar rechts te verplaatsen). Als je dit doet, dan heeft geen enkele app meer toegang tot die functie en zullen bepaalde applicaties niet meer functioneren als belooft. Maar dit is wel de beste manier om de toegang te ontzeggen als je je ergens zorgen om maakt. Voor overige mogelijkheden reden we je aan het onderstaande artikel te lezen (waar eerder ook al naar gelinkt werd).

Dit is een AW Basics: hierin leggen we eenvoudige acties op je telefoon uit om je stap voor stap te helpen iets voor elkaar te krijgen. Of om je te inspireren een app eens anders te gebruiken. Zelf nog een prangende vraag voor een AW Basics? Deel hem in de reacties.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!