Powerbanks en efficiëntie

Lees verder na de advertentie.
Powerbanks komen altijd met een vooraf vastgestelde capaciteit. Hiermee zou je verwachten dat een 3.000 mAh powerbank een Samsung Galaxy S8 met 3.000 mAh kan opladen. Toch is dit niet het geval. Een powerbank geeft per definitie minder capaciteit af dan op de verpakking staat. Maar waarom is dit precies?
Dit heeft te maken met diverse omzettingen van stroom die energie kosten. De bovengenoemde capaciteit wordt in mAh gegeven. mAh staat voor milliampère-uur. Dit is echter niet het enige getal waar je naar moet kijken. Het aantal wattuur (Wh), die veelal op de oplader zelf staat vermeld, speelt namelijk ook nog een belangrijke rol in de capaciteit die een powerbank afgeeft.
Mijn powerbank van 10.400 mAh (10,4 Ah) heeft bijvoorbeeld een Wh van 38.48 zoals hierboven valt te zien. Het aantal volt is hiermee 38,38 / 10,4 = 3.7 volt. Als je voor meerdere powerbanks het voltage gaat uitrekenen kom je ook rond dit getal uit. In principe niks aan de hand, totdat blijkt dat de USB-poort met een voltage van 5 werkt, en niet met 3.7. Om van 3.7 naar 5 te gaan is er een bepaalde omzetting nodig. Dit kost energie, energie die van de capaciteit van je powerbank afgaat.
Als de elektriciteit van de powerbank vervolgens de telefoon bereikt moet de 5V weer omgezet worden naar ongeveer tussen de 4.2 en 4.4V. Ook dit omzetten kost weer energie. Kortom, twee keer gaat er energie verloren door het omzetten van de voltages van de powerbank.
Hoeveel capaciteit heeft mijn powerbank?
Hoeveel capaciteit je powerbank afgeeft is dan ook afhankelijk hoe efficiënt het omzetten van de voltages gaan. Dit zal dus per powerbank en de gebruikte voltages van de telefoon verschillen. Toch kan je de volgende vuistregel aannemen: een powerbank geeft ongeveer 66% van zijn volledige capaciteit af. Een rekenvoorbeeld: stel je koopt een 3.000 mAh powerbank om je Galaxy S8 op te laden, dan zul je uiteindelijk rond de 2.100 mAh kunnen gebruiken, genoeg om tot ~ 70% op te kunnen laden.
Mijn powerbank van 10.400 mAh kan dus mijn OnePlus 3T met een accu van 3.400 mAh slechts 2 keer volledig opladen. De mindere efficiëntie van een powerbank is iets wat ik ook al merkte op vorige vakanties. Kortom, wil je zeker weten dat je powerbank je telefoon minimaal één keer volledig kan worden opgeladen, koop dan een powerbank die de helft groter is dan de accucapaciteit van je smartphone!
Via: Android Authority
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Volgens mij zit het anders.
Wij missen de eenheid tijd (normaal 20uur bij accu’s).
Een accu van 2000 mAh geeft 2000mAh in 20 uur. Dit is dus 100mA/uur gedurende 20 uur.
Dit is echter niet lineair. Prestatie is dus afhankelijk van de snelheid van ontladen.
Dit heeft niet heel veel te maken met verlies.. Maar meer dat mAh en waardeloze eenheid is om het in uit te drukken.. want dat zegt niet alles..
E(Wh) = Q(mAh) × V(V) / 1000
Ze vermelden het dus vaak mee Q. Het probleem is dat E eigenlijk vast staat
Stel ze zeggen Q is 2000 dan zeggen ze eigenlijk
7.4 = 2000 x 3.7 /1000
En die 7.4 staat vast dat is echt de energie die er in zit.
Dus als je nu naar 5 volt wilt gaat automatisch de Q(mAh) omlaag..
7.4 = Q x 5 /1000
Q = 7.4 x 1000 / 5 = 1480mAh
Dus het is geen verlies je heen nog steeds de zelfde hoeveelheid energie, alleen het getal waar wij vaak naar kijken wordt kleiner..
Eigenlijk bedriegen de fabrikanten ons gewoon want er komt geen 2000mAh uit op de poort waar wij de energie van betrekken maar gewoon 1480mAh want het is een USB poort..
Leerzaam! Meer van zulke artikelen aub (indien mogelijk) ☺️
Koopadvies zou eenvoudigweg moeten zijn: powerbank moet anderhalf keer zo groot zijn als de accu van je telefoon.
Top artikel!! Weer wat geleerd.
Klop gedeelte in mijn optiek. Ik heb 3 powerbanks (Imuto 30000mAh, Anker 15000mah, RAVPower 26800mAh en Suaoki G7 Jumpstart 18000mAh) en de Anker (kleinste) kan mijn Huawei Mate 9 met 4000mAh 5x opladen na 3 jaar. De RavPower kan hem na 1.5 jaar 11x opladen. De Imuto heb ik net een week en staat op 67% en heb me telefoon al 8x opgeladen. De G7 gebruik ik alleen voor het laden van me laptop en voor het starten van me auto als ik een lege accu heb.
Gekke s**t. Een goede om te weten bedankt.