Zo installeer je Google-apps op (sommige) Huawei-telefoons

Zo installeer je Google-apps op (sommige) Huawei-telefoons

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Sommige van de nieuwe Huawei-telefoons worden geleverd zonder de bekende Google-apps en -diensten zoals Gmail, Google Maps en Google Mobile Services. Er is nu een eenvoudige manier om alsnog toegang tot deze apps en diensten te krijgen.

Handelsverbod

Vorig jaar verloor Huawei zijn Android-licentie vanwege een handelsverbod tussen de Verenigde Staten en China. Hierdoor mogen Amerikaanse bedrijven niet langer handel drijven met Huawei. Google mag zijn Android-licentie dus ook niet meer aan de Chinese fabrikant afgeven waardoor Google-apps en Google-diensten ontbreken op nieuwe Huawei-telefoons zoals de Huawei Mate 30 Pro, de Huawei P40 Lite, de Huawei Mate Xs en de Honor 9X Pro.

[readmore articles="199644"]

Huawei heeft als alternatief voor dit Google Mobile Service (GMS) zijn eigen Huawei Mobile Services (HMS) ontwikkeld. De Play Store van Google is vervangen door de App Gallery van Huawei. Helaas staan er nog niet zoveel voor ons relevante apps in de App Gallery. Deze kun je dan wel met Phone Clone via je oude telefoon op je nieuwe Huawei-telefoon installeren maar dan nog werken ze niet allemaal omdat velen toegang nodig hebben tot GMS. Meldingen komen dan niet binnen en Google Maps-kaartjes werken bijvoorbeeld niet.

Beelden van de telefoon

Huawei Mate 30 Pro

Workaround

Al snel kwam er een workaround om Google-apps alsnog op deze nieuwere Huawei-telefoons te laten werken maar deze werkte even later al niet meer. Nu is er weer iemand die een manier heeft gevonden om Google Play Services en Google apps alsnog op deze telefoons werkend te krijgen. Het gaat om de website Technobaboy die een stappenplan hiervoor heeft gemaakt. De workaround werd door deze website op de Huawei P40 Lite, de Huawei Mate 30 Pro en de Huawei Y7p getest. Alleen op de Mate 30 Pro werkte het niet.

Alles wat je moet weten over de nieuwe HMS

> Welke apps werken niet met HMS?

Wij hebben deze stappen op de Huawei Mate 30 Pro en de Huawei Mate Xs uitgeprobeerd en alleen op het tweede toestel werkte het. Op de Mate 30 Pro strandde de installatie bij het inloggen op het Google-account. Toch zijn er berichten dat de workaround op sommige Mate 30 Pro-toestellen wel werkt. We willen benadrukken dat dit een onofficiële manier is om de Google-apps op deze toestellen draaiend te krijgen. Wil je een poging wagen? Dan zijn alle risico's voor jezelf. Daarnaast is het niet bekend hoe lang deze omweg blijft werken.

Beelden van de telefoon

Huawei Mate Xs

Stappenplan

 1. Download de Chat Partner-app 
 2. Geef de browser toestemming om apps te installeren en installeer de Chat Partner-app
 3. Open de Chat Partner-app
 4. Tik op 'Detect Device'> 'Repair Now'
 5. In het scherm 'Apparaatbeheerder activeren' tik je op 'Activeren'
 6. Start de telefoon opnieuw op en de Play Store zou nu op je telefoon geïnstalleerd moeten zijn
 7. Je kunt nu inloggen met je Google-account

Lukt dat niet zoals bij de Mate Xs bij ons het geval was? Krijg je de melding 'Device is not Play Protect certified' te zien? Volg dan onderstaande stappen.

 1. Ga naar de Play Store en tik in het zijmenu op 'instellingen' > 'Over > 'Play Protect-certificering'
 2. Hier staat 'Apparaat is niet gecertificeerd'

Je hebt nu een 16-cijferige code nodig waarmee je je Huawei-telefoon kunt registreren.

 1. Installeer de Device ID-app uit de Play Store of via een apk
 2. Open de Device ID-app en kopieer de 16-cijferige code bij 'Google Service Framework' 
 3. Ga naar deze website en vul de code in
 4. Tik op 'Registreren'

Het kan zijn dat je je telefoon even opnieuw moet starten en opnieuw je Google-inloggegevens moet invullen. Daarna zou het moeten werken. De meesten van deze apps, op Netflix na, werken weer of kunnen nu pushmeldingen versturen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk