Huawei pakt het graag creatief aan met oordopjes. Het kwam ooit met felrode oordopjes die je in een soort lipstickdoosje deed, maar nu komt het met een heel nieuwe manier om oordopjes in je oor te hangen. Hoe bevallen de Huawei FreeClip-oordopjes?
Huawei FreeClip
Huawei mag het qua smartphones momenteel niet geweldig doen in het westen, zo zonder Google-diensten, maar in wearables en oordopjes schijnt het wel goed te gaan met het Chinese merk. Vorig jaar waren we nog best te spreken over de Huawei Freebuds 5i in de review van bètatester Robin Beijaard. Zijn de Huawei FreeClips ook zo’n succes?
Huawei FreeClip: de pluspunten
1. Creatieve oplossing
Je kunt veel zeggen over deze oordopjes, maar het uiterlijk van de gadgets is heel origineel. Als je liever geen in-ears draagt en als je iets bijzonders wil, dan is dit inderdaad een paar oordopjes waar je naar kunt kijken: het heten overigens FreeClip-oordopjes, maar het zijn geen clip-on-oorbellen: ze clippen niet aan je oor vast als een wasknijper, je schuift ze gewoon om je oor heen. Het zorgt ook voor een grappige look: alsof je een soort gigantisch dikke oorpiercing hebt. Erg uniek en een eyecatcher. Of: earcatcher.
2. Pebble-achtig doosje
Het doosje waarin deze oordopjes worden geleverd is charmant. Het lijkt net een kiezelsteen en doet denken aan de Motorola Pebl (of eigenlijk vooral de reclame ervan, met al die stenen). Het is een wat dik doosje, maar dat is niet storend. Ook is het mogelijk om de oordopjes er hoe je dat maar wenst in te doen: links of rechts maakt namelijk niet uit. Uiteraard wel dat je de bolle kant in de bolle uitsparing doet.
3. Meer bewust van je omgeving
De oordopjes hangen in je oor en dat betekent dat ze je gehoorgang niet afsluiten: bij lange na niet zelfs. Je bent je hierdoor wel veel meer bewust van je omgeving, je hoort je eigen stem ook wat normaler als je praat en dit zijn daardoor goede oordopjes voor wie bijvoorbeeld op de fiets toch graag oordopjes in heeft, of in de kantoortuin nog wel wil horen wanneer een collega een vraag stelt. Deze oordopjes hebben dus ook geen ruisonderdrukkiung.
4. Lange accuduur
Een ander groot voordeel van deze oordopjes is dat de accuduur goed lang is: je komt er sowieso je werkdag mee door en je kunt ze razendsnel opladen als ze leeg zijn. Je kunt met 10 minuten laden meteen weer drie uur vooruit en dat maken het goede oordopjes om de hele dag door te gebruiken. Ideaal voor op kantoor, maar ook thuis: je kunt ze gewoon opladen met USB-C: het oplaadpoortje zit onderop.
Huawei FreeClip: de minpunten
1. Het geluid klinkt blikkerig
Ik zou graag willen zeggen dat er ook een mooi, warm geluid uit deze oordopjes komt, maar hoe zeer ik ook de app gebruik om het een en ander in te stellen: het geluid blijft wat blikkerig klinken. De diepe bas die je gewend bent van in-ears wordt gemist, en sowieso klinken deze oordopjes niet naar hun prijs. Jammer, want het had een geweldige uitvinding kunnen zijn als dat wel zo was. Helaas blijft de audioervaring erg ‘plat’, alsof je met vrij goedkope oordopjes luistert.
2. Blijft steeds in haren vastzitten
Er wordt wel eens gezegd dat tech niet door vrouwen wordt gemaakt en dat vooral vrouwen dat ook merken, maar dat is bij deze oordopjes ook het geval. Ze blijven maar in mijn haren vastzitten en andersom. Overigens zal een man met lang haar daar ook last van hebben, tenzij hij het vast draagt. Ik ben deze oordopjes meerdere malen bijna kwijtgeraakt, en ik heb ook meerdere malen als een soort dorpsgek in de trein gezeten omdat er dan een pluk haar in een rare boog naar de oordopjes liep omdat deze was vastgeraakt. Niet ideaal. Haren vast dus.
3. Geen spraakmodus
Je hebt bij andere oordopjes een spraakmodus waardoor je oordopjes stoppen met spelen wanneer je begint te praten. Dat hebben deze oordopjes niet. Wil je dus een koffie bestellen bij de kiosk, dan zal je de audio zelf handmatig moeten stoppen. Het voordeel is dat je natuurlijk een vrij open design hebt, waardoor je misschien ook genoeg kunt horen wanneer je je muziek of podcast niet stopzet, maar het had fijn geweest als deze oordopjes iets meer mogelijkheden hadden om de audio stil te leggen wanneer je daar even niet op zit te wachten.
4. Meeluisteraars
De bovenstaande drie problemen deden zich vooral in het gebruik voor, maar de meeluisteraars was ik al benieuwd naar voor ik ook maar het doosje had opengeklapt. Zo’n open design, dat vraagt toch om meeluisteraars? Dat klopt ook. Huawei zal ongetwijfeld zijn best hebben gedaan om de audio goed richting je oor te stralen, maar een korte rondvraag bij mensen om me heen zegt dat je flink kunt meeluisteren en dat is natuurlijk irritant voor zowel meeluisteraars als drager van de oordopjes. En ik luister niet eens op vol volume.
Conclusie
Huawei FreeClip zijn oordopjes waarvan ik heel graag wil dat ze geslaagd zijn, maar waarbij ik de conclusie moet trekken dat ze helaas toch tegenvallen. Ik vind het design tof, van zowel de oordopjes als de case, maar het feit dat de dopjes compleet verstrikt raken, het mee kunnen luisteren en de audio-ervaring die echt tegenviel, dat zorgt ervoor dat ik deze oordopjes met hun vrij flinke adviesprijs van 199,99 euro niet aanraad. Jammer, want er is naast het bijzondere design meer om van te houden, zoals die lange accuduur en dat snelladen. Echter koop je daar geen oordopjes voor: je wil er audio mee ervaren, en die ervaring is met Huawei FreeClip helaas meer alsof je blikjes in je oren hebt, dan piercing-achtige oordopjes om je oor hebt gevouwen.
Huawei FreeClip kopen
Huawei FreeClip kost 199,99 euro en zijn alleen verkrijgbaar in deze zwarte kleur en paars.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb ze zelf en ze klinken goed. Totaal niet blikkerig. Ook blijven je haren er niet achter hangen zoals wel bij bv airpods. Zelf heb ik lang, krullend haar en heb er echt nooit last van. En ik heb mijn haren altijd los.
@Laura: ik kan me er nog steeds niks bij voorstellen. Hangen die oordoppen dan voor je oorschelp? Of zijn je oren compleet vrij? Dit is uiterst belangrijk als je deels via echolocatie je weg moet vinden. Een regenhoedje of kap over het hoofd bemoeilijkt dit al, omdat je dan lastiger de richting van een geluid kan inschatten. Ik heb geen oordoppen, en gebruik momenteel m’n smartphone niet als ik aan het stoklopen ben, omdat iedere afleiding dan fatale gevolgen zou kunnen hebben. Maar mij lijkt het wel handig om dit te kunnen, maar dan moet je eerst en vooral over de juiste opties beschikken om je smartphone te horen terwijl die in je tas zit. Vandaar dat ik dus doorvraag. Of een oplossing met botgeleiding voor mij ideaal is, weet ik niet, maar ik zie nooit reviews van dit soort producten op jullie website.