Samsung Galaxy S25 Ultra: tot 633 euro upgrade voordeel

Gaat je Chromebook niet aan? Zo fix je dat

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
6 januari 2025, 11:46
5 min leestijd
Gaat je Chromebook niet aan? Zo fix je dat

Lees verder na de advertentie.

Als je Chromebook niet aangaat, dan is dat heel vervelend. Helemaal als je niet weet waarom dit gebeurt of als je gewoon aan de slag wil gaan. Gelukkig is er een aantal dingen die je kunt doen om het probleem op te lossen. Zelfs als het apparaat uitstaat.

Chromebook gaat niet aan

We hoeven er niet moeilijk over te doen. De Chromebook is en blijft een handige machine waar je snel veel soorten werk op kunt verrichten. In de meeste gevallen zijn de laptopalternatieven betaalbaar en toegankelijk, waardoor ze met name in het onderwijs populair (kunnen) zijn. Aangezien het gewoon moderne techproducten zijn kan er nog wel eens iets misgaan. Een veelvoorkomende probleem is dat het apparaat niet meer aan wil gaan. Gelukkig kunnen je daar snel wat aan doen; de onderstaande tips kunnen je in elk geval op weg helpen.

Lees verder na de advertentie.

Poorten schoonmaken

Eén van de eerste dingen die je kunt doen is de poorten controleren. Check of er niet ergens viezigheid of stof opgehoopt is, bijvoorbeeld in de oplaadpoort. Dat kan namelijk voor een storing zorgen of voorkomen dat het apparaat stroom ontvangt. En als die geen stroom krijgt, kan die de accu niet opladen. Je kunt dit op meerdere manieren oplossen. Zo kun je een bus met samengeperste lucht aanschaffen en die lucht van een redelijke afstand in de poort spuiten. Mocht vettigheid het probleem zijn, dan kan die lucht die eventueel verwijderen.

Als je te maken hebt met een hardnekkiger probleem, dan kun je de hulp inschakelen van een tandenstoker. Daarmee kun je heel nauwkeurig allerlei soorten viezigheid wegsteken. We raden aan hier een plastic variant voor te gebruiken, aangezien houten tandenstokers kunnen afbreken en voor andere problemen kunnen zorgen. Tot slot kun je aan de slag met een platgemaakt wattenstaafje. Als je die kort doopt in een beetje isopropyl alcohol en heel voorzichtig te werk gaat, dan weten we zeker dat de poorten na afloop zo goed als nieuw zijn!

Belangrijke context: we gebruiken dit soort middelen vaker om allerlei soorten elektronica weer aan de praat te krijgen. Zolang je niet te hardhandig te werk gaat of teveel lucht of alcohol gebruikt, dan is er geen reden om aan te nemen dat het mis kan gaan.

Gedoe met kabels

Uiteraard is het ook mogelijk om van te voren, en na afloop van het schoonmaken, verschillende opladers of wandcontactdozen te gebruiken. Misschien is je oplader stuk of heeft de doos in de muur mankementen. Om dingen uit te sluiten is het handig om eerst de oplader te controleren en eventueel een vervangend model uit te proberen. Ook kun je checken of een ander stopcontact beter werkt. Als dat niet het geval is, ook niet na het schoonmaken, dan heb je dus andere zorgen. Dan ligt het in elk geval niet aan de Chromebook (gelukkig).

Wat ook nog wel eens kan helpen tijdens het opstarten is om alle gekoppelde accessoires te verwijderen. We hebben het dan over de producten die je koppelt via dongles en usb-kabels. Muizen, koptelefoons en eventueel toetsenborden vragen allemaal om energie en aandacht, en dat kan wellicht teveel vragen van de Chromebook. Haal ze er dus allemaal uit om te kijken of die dan wel aangaat. Als dat het geval is, kun je daarna stuk voor stuk de accessoires aansluiten tijdens het opstartproces om te kijken wat precies de oorzaak van het probleem is.

Hardware controleren

Het zou overigens zomaar kunnen zijn dat het scherm niet aanstaat tijdens het opstarten. Misschien is het scherm kapot of staat die ingesteld op de laagste helderheidstand. Als dat laatste het geval is, dan zet de Chromebook het scherm als het ware uit om energie te besparen. Druk dus eens op de helderheidstoets om te zien of het scherm stiekem toch niet kapot is. En anders kun je de Chromebook koppelen aan een extern display middels een hdmi-kabel. Krijg je dan wel beeld? Dan is het scherm kapot, maar de Chromebook zelf niet.

Ook kan het geen kwaad om even de accu te controleren. Als je weet dat het stopcontact en de oplader werken (door ook andere producten te gebruiken), dan heb je wellicht een probleem met de accu. Als je zo’n batterij wil laten vervangen, dan kun je dat het beste aan een professional overlaten. Wanneer je namelijk het apparaat zelf openschroeft, dan vervalt daarmee de garantie. Maar goed – wellicht is je Chromebook al wat ouder en in dat geval is het goed om te weten dat zo’n accu vervangen niet heel moeilijk hoeft te zijn (met de juiste tips!).

Lees verder na de advertentie.

Tot slot: de Powerwash!

Heb je alles gedaan wat je kon en heeft dat nog steeds niet het gewenste resultaat opgeleverd, dan is het tijd voor een Powerwash. Dat is een harde reset voor de Chromebook, waarmee je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Dit kan natuurlijk alleen wanneer de Chromebook op de één of andere manier nog wel aangaat; maar dan is dit het proberen waard.

  • Zet de Chromebook aan.
  • Houd nu Ctrl+Alt+Shift+R  ingedrukt.
  • Selecteer Opnieuw opstarten.
  • Kies nu voor Powerwash en daarna voor Doorgaan.
  • Volg de stappen op het scherm op.
  • Na het uitvoeren van de Powerwash moet je opnieuw inloggen met je Google-account.

We hopen hiermee je geholpen te hebben met de problemen die je ervaart. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het raadzaam contact op te nemen met de fabrikant of verkoper van het product.

Als jouw Chromebook niet aangaat, wat doe jij dan om dit op te lossen? Deel je ervaringen en kennis in de comments!

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!