Waarom je (geen) foto's via WhatsApp moet delen: foto-kwaliteit van messengers vergeleken

Waarom je (geen) foto's via WhatsApp moet delen: foto-kwaliteit van messengers vergeleken

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Foto's versturen

Het versturen van foto's kan op verschillende manieren. Het e-mailen van foto's is niet ideaal, omdat je daarbij al snel tegen limieten aanloop. Tegenwoordig worden foto's vaak via WhatsApp gedeeld, bijvoorbeeld in een groepsgesprek. Wat echter niet iedereen weet is dat foto's bij het versturen via WhatsApp verkleind worden, waarbij kwaliteit verloren gaat. Ook bij het versturen via andere diensten treedt er kwaliteitsverlies op.

We hebben de proef op de som genomen met een tweetal foto's. Deze foto's hebben we vervolgens via verschillende messenger-apps verstuurd en daarnaast ook gedeeld in Google Foto's- en Facebook-albums. De foto's die we gedeeld hebben, zijn genomen met een Google Pixel XL en een Samsung Galaxy S8+ en hebben een grootte van ongeveer 12MP.

We hebben de berichten-apps Allo, Facebook Messenger, Google Hangouts, Instagram (DM), Telegram, Signal, Twitter (via DM) en WhatsApp gebruikt om de foto's te verzenden.

Originele foto's: links foto 1, rechts foto 2

Veel verschillen in afmetingen en grootte

Het blijkt dat er sterke verschillen zijn in kwaliteit bij de de verschillende berichten-apps en dat valt direct al op wanneer we kijken naar het formaat van de ontvangen afbeeldingen. Afbeeldingen die verstuurd zijn als privébericht op Instagram worden daarbij het sterkst verkleind: deze worden vierkant bijgesneden en verkleind tot een formaat van 640 bij 640 pixels. De afbeeldingen blijven het grootst bij Signal, daar houden ze het originele formaat (12MP). Daarop volgen Google Hangouts en WhatsApp met een formaat van 2048 bij 1536 pixels. Bij Telegram hebben we de foto verzonden via de optie 'Galerij', wat inhoudt dat deze verkleind wordt en de kwaliteit verminderd wordt. Het is mogelijk om de foto's in originele kwaliteit te versturen door bij het selecteren van een bijlage voor 'Bestand' te kiezen.

Hoogte en breedte in pixels

De variatie is nog een stuk sterker wanneer we kijken naar hoe groot de bestanden zelf zijn en dat verschilt ook per verstuurde foto. Het origineel van de eerste foto is zo'n 4MB groot en we zien dat deze sterk verkleind is bij alle messenger-applicaties. Daarnaast zien we dat er sterke verschillen zijn in bestandsgrootte, zelfs wanneer de afmetingen van de ontvangen foto's hetzelfde zijn. Zo is de via Facebook Messenger ontvangen foto qua afmetingen identiek aan de via Google Hangouts ontvangen foto, maar neemt de Hangouts-foto bijna twee keer zoveel ruimte in beslag en kost dan ook bijna twee keer zoveel data om te verzenden en ontvangen. Bij Signal wordt de kwaliteit van de eerste foto niet aangepast: deze behoudt naast zijn originele afmetingen ook zijn originele kwaliteit.

Grootte in bytes

Bij de tweede foto zijn meer kleurverschillen aanwezig op het origineel en dat zorgt ook voor een groter bestandsformaat. Hierbij is de originele foto ongeveer 6MB. Wederom zien we dat de ontvangen foto's qua omvang een stuk kleiner zijn dan het origineel, maar relatief gezien zijn de ontvangen bestanden groter. Interessant is dat ook hier de via Hangouts ontvangen foto ongeveer twee keer zo groot is als die van Facebook Messenger.

Wat ook opvalt is dat Signal de tweede foto wél aanpast. Het formaat is nog identiek aan het origineel, maar de kwaliteit is iets teruggeschroefd. Wel blijft de bestandsgrootte bij Signal nog veruit het grootst.

Grootte in bytes

Kwaliteit van ontvangen afbeeldingen

Niet alleen de bestandsgrootte en het formaat van de ontvangen afbeeldingen verschilt, ook de kwaliteit. Daarbij kunnen we het versturen van foto's via privéberichten op Instagram uitsluiten: hier blijft van de kwaliteit weinig over. Bij alle messenger-apps lijkt een afweging gemaakt te zijn tussen bestandsgrootte en kwaliteit, en dan vooral hoe een foto er op het scherm uitziet.

Om de details op de verschillende versies van de tweede foto te kunnen vergelijken, hebben we telkens hetzelfde gedeelte uit de foto geknipt. Vervolgens hebben we dit stukje 'opgeblazen' (vergroot) tot de originele afmetingen en opgeslagen als ongecomprimeerd JPEG-bestand, waarbij de afbeelding wel is gedraaid om de gezichten beter te kunnen vergelijken.

Links: origineel, rechts: foto ontvangen via Twitter

We hebben een vijftal mensen gevraagd om de uitgeknipte detailfoto's, inclusief de originele foto, op volgorde van kwaliteit te zetten en daarbij waren de top 3-foto's opmerkelijk identiek. Nu is 5 personen een te kleine steekproef om er harde conclusies aan te verbinden, maar het geeft in ieder geval een indicatie. Het origineel werd correct geïdentificeerd als beste foto, vervolgens kwamen Google Hangouts en Facebook Messenger. De foto ontvangen via Signal was nog niet opgenomen in dit mini-onderzoekje, maar de kwaliteit van de Signal-foto is behoorlijk goed. Foto's die via Allo zijn verstuurd zijn van slechte kwaliteit, omdat deze sterk vervaagd worden ten opzichte van het origineel en foto's ontvangen via andere messengers.

Links: origineel, rechts: foto ontvangen via Signal

Wil je kijken waar jouw voorkeur naar uitgaat, dan kun je hier een ZIP-bestand downloaden met 10 knipsels en de nummers (bestandsnamen) op volgorde van beste naar slechtste kwaliteit zetten. Onderaan dit artikel kun je zien welke nummers bij welke messenger horen.

Wat verder opvalt is dat het lastig is om de kwaliteit van de volledige foto's met elkaar te vergelijken zonder in te zoomen. Dat bevestigt de gedachte dat de makers van messenger-apps een optimum proberen te bereiken tussen hoe goed een foto er op het scherm uitziet en de bestandsgrootte. Dat betekent dat de meeste messenger-apps prima geschikt zijn om foto's mee te delen als het niet de bedoeling is om die foto's uiteindelijk af te laten drukken of wanneer het belangrijke herinneringen zijn die je in de (verre) toekomst wilt terugkijken. Dat het lastig is om de foto's met elkaar te vergelijken zonder in te zoomen geldt nog harder voor foto 1, wellicht omdat er geen mensen op de foto te zien zijn of omdat er minder kleurverschil is. Zo is de foto hieronder één van de slechte ontvangen foto's, maar valt dat op het scherm niet echt op.

Ontvangen foto in 'slechte kwaliteit'

Alle ontvangen foto's zijn hier te vinden: foto 1 en foto 2. De bestandsnamen van de foto's komen overeen met de messengerdienst.

Versturen via Google Foto's en Facebook

Wanneer je er zeker van wilt zijn dat er geen kwaliteit verloren gaat bij het delen van foto's, kun je deze het beste delen via een clouddienst als Google Drive, WeTransfer, OneDrive, Box en Dropbox. Een andere mogelijkheid is het delen van de foto's via Google Foto's als de uploadkwaliteit op 'Origineel' staat, iets wat betekent dat de foto's meetellen voor de opslagcapaciteit die je met je Google-account benut.

We hebben in de instellingen van de Facebook-app de optie 'Foto's uploaden in HD' ingeschakeld en de foto's in een album gedeeld. Daarnaast hebben we de foto's geüpload naar Google Foto's en ze daar eveneens als album gedeeld. Daarbij hebben we er voor gekozen om de uploadkwaliteit op 'Hoge kwaliteit' te zetten. Dit is de gratis variant waarbij onbeperkt foto's mogen worden geüpload. Daarbij moeten we wel opmerken dat bij deze kwaliteit het formaat van de foto's maximaal 16MP wordt.

Wanneer we dan ook kijken naar de afmetingen van de ontvangen foto's, zien we dat de originele afmetingen van onze 12MP-foto's bewaard zijn gebleven bij het Google Foto's-album. Bij het Facebook-album zijn de foto's wel verkleind: beide foto's hebben een formaat van 2048 bij 1536 pixels gekregen, dezelfde afmetingen als bij Facebook Messenger.

Grootte in bytes

De kwaliteitsverschillen tussen de foto's die verstuurd zijn met Google Foto's en Facebook vielen op basis van de bestandsgrootte en de afmetingen te verwachten. De verschillen tussen de twee originele foto's en de afbeeldingen die verstuurd zijn via Google Foto's zijn echter wel heel erg klein. Dit ondanks dat de bestandsgrootte bij Google Foto's respectievelijk op 48 en 69 procent van het origineel zit.

Origineel

Google Foto's (album op 'hoge kwaliteit')

Foto 2 via Facebook (album in 'HD-kwaliteit')

Wanneer je een grote hoeveelheid foto's wilt delen met anderen en daarbij weinig kwaliteitsverlies wilt, is het delen van Facebook-albums, zelfs als de kwaliteit op 'HD-kwaliteit' staat, niet aan te raden. Wanneer je de foto's alleen wilt laten zien aan anderen, denk aan vakantiefoto's of foto's van een feestje, is de kwaliteit van Facebook-foto's wel voldoende.

Conclusie

Het delen van foto's via berichten-apps is snel en handig en kost bij veel van de applicaties relatief weinig data. We hebben gezien dat er grote verschillen bestaan tussen de verschillende messenger-applicaties als het gaat om kwaliteit van verstuurde foto's. Bij alle geteste berichtendiensten wordt het formaat van de afbeelding verkleind en tevens treedt er kwaliteitsverlies op, maar dat is niet altijd een probleem en afhankelijk van het type foto's en het doel van het delen van de foto's kun je prima voor een messenger-app kiezen.

Wanneer je foto's wilt versturen naar anderen zonder kwaliteitsverlies, kun je er voor kiezen om deze via clouddiensten als Google Drive, WeTransfer, OneDrive, Box en Dropbox te versturen. Daarnaast is het mogelijk om Google Foto's te gebruiken met daarbij het uploaden op 'Originele kwaliteit' ingeschakeld om de foto's zonder kwaliteitsverlies te versturen.

Wanneer je toch voor het versturen via een messenger gaat, dan biedt Signal de beste kwaliteit, maar dat betekent wel een flink grotere bestandsgrootte dan bij de concurrentie. Ook bij Hangouts zijn de bestanden groter dan bij de concurrentie en is de kwaliteit bovengemiddeld. Hoeven de foto's niet in optimale kwaliteit te worden vereeuwigd, dan bieden Facebook Messenger en WhatsApp redelijke kwaliteit. Het versturen van foto's via Allo, Twitter en Instagram valt niet aan te raden. De fotokwaliteit bij via Telegram verstuurde foto's is standaard ook vrij slecht, maar het is mogelijk om foto's in originele kwaliteit te versturen door niet te kiezen voor 'Galerij' bij het toevoegen van een foto, maar voor 'Bestand'. Ook kun je een alternatieve app te gebruiken (Plus Messenger) en daarin kun je er voor kiezen om foto's zonder kwaliteitsverlies te versturen.

Ben je op zoek naar een gratis, relatief eenvoudige optie die wel hele goede kwaliteit biedt? Dan kun je de foto's het beste in 'Hoge kwaliteit' delen in een album in Google Foto's.

Update: het is ook mogelijk om foto's via Telegram te versturen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Dat kan door een foto níet te verzenden via de voor de hand liggende optie 'Galerij', maar via 'Bestand'. Deze informatie is toegevoegd aan het artikel.

---------------------

Volgorde knipsels: 1) Twitter, 2) Origineel, 3) Allo, 4) Facebook (album HD), 5) Signal, 6) Telegram, 7) Google Foto's (hoge kwaliteit), 8) WhatsApp, 9) Facebook Messenger, 10) Google Hangouts

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk