Dit is het verschil tussen een silicium-koolstofbatterij en een lithium-ionbatterij

Laura Jenny
Laura Jenny
6 juni 2025, 14:28
3 min leestijd

Er komt allemaal nieuwe batterijtechnologie in smartphones voor, maar wat is nou precies het verschil tussen al die verschillende technieken? Samsung durft de nieuwe techniek van silicium-koolstof nog niet aan, maar tegelijkertijd biedt dat wel veel meer capaciteit. OnePlus is al overstag en hetzelfde geldt voor Realme GT 7. Dit is het verschil tussen een silicium-koolstofbatterij en een gewone.

Lees verder na de advertentie.

Lithium-ion versus silicium-koolstof

De meeste smartphones hadden een accu van maximaal 5.000 mAh, omdat zij gebruikmaken van lithium-ion-batterijen. Nu zien we echter steeds vaker grotere accu’s voorbijkomen, bijvoorbeeld met wel 7.000 mAh. Dat zou met lithium-ion betekenen dat de telefoon vrij groot of dik zou worden. Met een silicium-koolstofbatterij is dat niet zo, omdat die meer capaciteit kan bieden terwijl de accu klein van stuk blijft. 

Lees verder na de advertentie.

Lithium-ion is gebaseerd op grafiet en de lithium-ionen bewegen heen en weer tussen anode en kathode. Dit is veilig, betrouwbaar, vrij veilig, relatief goedkoop, maar heeft wel ruimte nodig. Ook verliest dit type batterij na verloop van tijd capaciteit. De silicium-koolstofbatterij kan een grotere capaciteit hebben en gaat langer mee, maar is wel duurder om te maken. Tegelijkertijd is deze batterij in principe duurzamer: hij degradeert niet enorm snel en er is een goede balans in energiedichtheid en levensduur. Je hoeft deze batterij bovendien door zijn flinke capaciteit minder vaak op te laden, wat ook weer positief is voor de levensduur van de batterij (en ook gewoon handig is voor jezelf).

Hoe dit type batterij werkt? Er wordt geen puur grafiet gebruikt, maar grafiet vermengd met silicium (niet te verwarren met siliconen, want in het Engels heet het silicone). Hierdoor kan het veel meer energie vasthouden (zo’n 20 procent meer). Samsung denkt dat het de energiecellen niet stabiel genoeg zijn en past dit dus nog niet toe in zijn telefoons. Jammer, want als Samsung-telefoons iets goed kunnen gebruiken, dan is het wel een verbetering op het gebied van de accucapaciteit en opladen.

Lees verder na de advertentie.

Samsung is terughoudend

Tegelijkertijd heeft Samsung het niet helemaal mis: silicium kan opzwellen en het bedrijf heeft natuurlijk al eens een probleem gehad met telefoons die oververhit raakten en ontploften: namelijk de Galaxy Note 7 uit 2016. De batterij was er waarschijnlijk te strak ingestoken, wat leidde tot kortsluiting. In de vervangende toestellen bleek een lasfout te zorgen voor problemen: uiteindelijk zijn er meer dan 2 miljoen toestellen teruggeroepen. Nu is dat zwelprobleem wel vooral bij batterijen die helemaal silicium zijn, dus als het met grafiet wordt gemixt beperk je dat probleem. Ook wordt dit type batterij van sneller warm.

Het is dus zeker niet de heilige graal, die nieuwe batterijtechnologie. Toch zien veel smartphonemakers er wel brood in: wat hun betreft wegen de risico’s op tegen de grote voordelen die je eruit kunt halen. Met stip op 1 staat natuurlijk de capaciteit: telefoons kunnen hierdoor steeds dunner worden of juist veel langer mee na een keer opladen. Het is afwachten welke merken over durven te stappen nadat veel Chinese merken er al voor kozen. 

Heb jij een voorkeur voor de ene of de andere soort batterijen? Deel het in de reacties.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
7 juni 2025, 9:42

Silicium is in het Engels silicon
Silliconen in het Engels is silicone