Je hebt je Android-toestel waarschijnlijk al een tijd, maar wist je dat je er nog steeds handige, nieuwe dingen aan kunt ontdekken? Met deze 6 tips haal je meer uit je Android-telefoon.
1. Live Ondertiteling
We schreven al dat WhatsApp straks de functie krijgt om spraakberichten voor je te transcriberen, maar er zijn meer wegen naar Rome. Live ondertiteling biedt ondertiteling bij filmpjes die je kijkt, maar ook spraakberichten die je luistert of online meetings waar je aan deelneemt. Het nadeel is (maar dat geldt momenteel ook nog voor de WhatsApp-variant) dat het niet voor Nederlands wordt ondersteund, maar je kunt op die manier dus wel Engelstalige spraakberichten en video’s ondertiteld krijgen.
Het is bovendien ook in bèta beschikbaar in meer talen, waaronder Duits, Frans, Spaans, Turks en Japans. Je vindt het in de instellingen onder Live Ondertiteling. Let wel, er wordt niet altijd accuraat weergegeven wat er wordt gezegd, dus als je denkt dat iemand iets geks zegt, kun je het beter wel even terugluisteren. Maar zeker als je emotioneel bent of aan een aandachtsstoornis lijdt en even niet zo goed kunt vastleggen wat er wordt gezegd, dan kan dit een hulpstuk zijn om nog eens na te kunnen lezen wat er werd besproken.
Lees verder na de advertentie.
2. Zet de Google Assistent voor je aan het werk
Binnen de Google Assistent kun je bepaalde apps veel sneller openen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Hey Google, nieuw bericht’ en dan opent hij automatisch je direct messages op Instagram. Je vindt deze optie voor heel veel verschillende apps in de instellingen van de Google Assistent en dan Snelkoppelingen. Hij raadt ook al wat snelle acties aan die je misschien leuk vindt, maar als je naar beneden scrollt zie je per app wat je zoal tegen de assistent kunt zeggen om iets voor elkaar te krijgen.
3. Laat Google een nummer snel opzoeken
Misschien gebruik je hier Shazam voor, maar als je dat niet hebt, of elke keer snel downloadt als je een nummer hoort waarvan je wil weten wie de artiest is, dan is er een lifehack. Je kunt gewoon in de Google-app terecht. Onder de zoekbalk vind je een muzieknootje en als je daarop tikt, dan gaat hij luisteren naar de muziek die te horen is (ook als je die heel gebrekkig probeert zelf te neuriën of te zingen). Sowieso heeft de Google-app veel meer in zijn mars dan de zoekmachine alleen. Je kunt er ook teksten mee vertalen (dankzij Google Lens) en huiswerkhulp mee krijgen.
4. Je meldingenhistorie bekijken
Denk jij dat je meldingen in een soort zwart gat van niets vallen als je ze wegswipet, dat is gelukkig niet zo. Heb jij per ongeluk je vinger op je scherm bewogen en heb je geen idee wat die melding nou was die er voorbij flitste? Geen zorgen, je kunt ze gewoon teruglezen. Althans, je moet daarvoor wel je meldingsgeschiedenis aan hebben staan. Je regelt dit onder Instellingen -> Meldingsgeschiedenis.
5. Vergrendeld 112 bellen
Heb je snel de hulpdiensten nodig? Je kunt de Nood-SOS inschakelen. Het is niet zozeer een mogelijkheid waardoor je dagelijks heel veel meer uit Android haalt, maar we willen hem toch nog een keer aanstippen, mocht je in een noodsituatie verkeren. Met Nood-SOS kun je door 5 keer snel op de aan/uit-knop te drukken de hulpdiensten inschakelen. Misschien heeft iemand anders je telefoon in handen en kent hij de truc, maar je hebt het uitstaan: dat zou toch heel vervelend zijn als je in nood verkeert. Andersom is het ook handig om te weten hoe je het aanpakt, mocht jij het toestel van een onbekende in je handen gedrukt krijgen om 112 te bellen. Deze functie laat ook aftellen als je daarvoor kiest, waardoor je mocht het per ongeluk getriggerd worden, nog kunt uitschakelen en de hulpdiensten niet nodeloos worden gebeld.
Lees verder na de advertentie.
6. Snel bestanden delen
Ik betrap mezelf er ook op dat ik soms nog steeds WeTransfer gebruik om bestanden over te zetten, terwijl er talloze manieren zijn om dat veel sneller en veiliger te doen. Je kunt bijvoorbeeld Quick Share gebruiken. Dit werkt ongeveer zoals AirDrop van Apple. Je kunt jezelf zichtbaar maken voor anderen (alleen contacten, of iedereen bijvoorbeeld) en die kunnen dan bestanden naar je sturen, of jij naar hen. Handig als je een groep mensen (bijvoorbeeld op een groepsreis) een leuke groepsfoto wil toesturen, maar je niet per se van iedereen het telefoonnummer of mailadres wil opslaan.
6 handige tips voor je Android-toestel. Heb jij nog tips waarvan je denkt dat anderen daar ook veel aan kunnen hebben? Deel het in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten