Je telefoon komt natuurlijk met een camera waarmee je mooie foto’s kunt maken, maar niet veel mensen realiseren zich dat je niet verplicht bent om de bijgeleverde camera-app te gebruiken. Er zijn talloze camera-apps om uit te kiezen, we noemen de beste vijf op.

Lees verder na de advertentie.
ProCam X
ProCam X is een vrij handige app omdat je veel mogelijkheden krijgt om zelf in te stellen, naast dat er ook de optie is om video’s op te nemen in 4K. Een andere geliefde mogelijkheid van deze app is dat je burst mode kunt gebruiken, waarbij er heel veel shots achter elkaar worden gemaakt om bijvoorbeeld een dynamische sportweergave te doen of er iets anders beweegt dat je op bijzondere wijze wil vastleggen. Of misschien een kind of een kat, die zich ook niet altijd makkelijk laten vastleggen: met zo’n burstmodus heb je iets meer kans op tenminste één goede kiek. Ben je echter op zoek naar allerlei gekke stickers voor social media, dan kun je beter een andere app downloaden.



Download ProCam X in de Play Store.
Camera FV-5
Dit is een van onze favorieten, omdat het niet zo’n superdure app is. Je kunt ook exposure bracketing op je foto toepassen: dat betekent dat je meerdere foto’s maakt van exact hetzelfde, met als verschil dat de belichtingswaarden steeds verschillen. Zo creëer je een veel rijker beeld. Daarnaast is er ook nog een intervalometer, die de tussentijd tussen foto’s kan meten. Erg handig allemaal, zeker omdat je deze opties niet allemaal verwacht. Waar je wel rekening mee moet houden, dat is dat de prestaties niet geweldig zijn: de kans dat je native camera-app sneller is, is erg groot.



Download Camera FV-5 in de Play Store.
Open Camera
Voor alle open source-liefhebbers is er ook een interessante app om te gebruiken, namelijk Open Camera. Hij is erg makkelijk in gebruik en dat maakt het een geliefde app, al zijn ook professionele fotografen die vaak juist wat meer verwachten erg te spreken over Open Camera. Er zit onder andere HDR op, exposure bracketing en ondersteuning voor bepaalde externe microfoons. Daarnaast is de app gratis en heb je er geen advertenties in, noch hoef je iets aan te schaffen. Een zeer charmante app, zeker omdat hij ook zo goed werkt. Het leukste vinden we trouwens de mogelijkheid om ‘cheese’ te zeggen: hij maakt automatisch een foto als hij dat hoort. Zeker als je gewoon even wil uitproberen of zo’n andere camera-app iets voor je kan zijn, is Open Camera een zeer geschikte kandidaat.



Download Open Camera in de Play Store.
Filmic Pro
Heb je juist geld over, dan zou je dat in Filmic Pro kunnen steken. Dit is een soort superapp van alle bovenstaande apps met verregaande mogelijkheden om zelf alles in te stellen, de mogelijkheid om te witbalansen via een soort witbalanstabel en allerlei mogelijkheden om je fotowerk te analyseren. Het is een app die alle fotografiemogelijkheden die je in een app wil combineert: er zit zelfs RGB-beheer in en de app wordt zeer regelmatig van updates voorzien.



Download Filmic Pro in de Play Store.
Filmic Pro: Mobile Cine Camera
Bending Spoons
Adobe Lightroom
De nummer één app is en blijft Adobe Lightroom. Niet veel mensen verwachten het van deze fotobewerkingsapp, maar hij heeft wel degelijk zijn eigen cameragedeelte waarmee je foto’s kunt maken. Je kunt in HDR en RAW fotograferen en er is een verschil tussen gewoon en professioneel, waardoor je jezelf rustig kunt laten wennen aan deze nieuwe app en de vele mogelijkheden die hij brengt. Zo kun je onder andere allerlei filters instellen voordat je de foto maakt en zo een hele reeks maken. En ja, als je toch al Lightroom gebruikt om je foto’s te bewerken, dan kun je ze net zo goed eerst in diezelfde app kieken.



Download Lighroom in de Play Store.
Welke camera-app is jouw ultieme favoriet en waarom? Laat het nu achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Heb een OnePlus 6. De standaard camera app werkt redelijk, maar de Google Camera app werkt stukken beter. Beter in de vorm van betere kleuren, maar ook minder verscherping.
Wanneer je met de standaard camera app gaat inzoomen ziet het beeld er niet uit. Dit komt voor een deel doordat de camera’s geen optische zoom hebben en digitaal gaan zoomen. De Google camera app kan echter een veel betere beeldkwaliteit behouden, ondanks de digitale zoom.
Ik zie geen reden om een andere camera app te gebruiken. Die van Samsung is meer dan prima.
Vind ik ook (camera leek), alleen mis ik in prima Samsung camera de instelling om de meeste fotos veel kleiner op te staan om ruimte te besparen. 100 Kb; kilobyte vind ik vaak prima genoeg in plaats van de standaard gauw 2 of meer Mb; Megabyte. Per foto via menutjes verkleinen is al gauw 5 a 6 tikje per foto, vermoeiend. K
Ooit Open Camera gebruikt omdat de telefoon niet langer dan 5 mn. 4K wilde filmen. En ik had toch echt regelmatig 15 tot 20 mn. nodig. Dat werkte met Open Camera dus prima, en zonder oververhitting (wat de reden van de beperking in de originele camera-app was).
Heb nog nooit behoefte gehad om een andere camera app te gebruiken eigenlijk. Gebruik altijd de standaard camera die op de telefoon geïnstalleerd is.