Als je slechthorend bent dan is het goed om te weten dat je Android-smartphone een hulpvaardige rol kan spelen dankzij de app Geluidsversterker. In dit korte artikel leggen we uit wat je over die applicatie wil weten.
Slechthorend? Gebruik de Geluidsversterker
Voordat we hiermee aan de slag kunnen gaan is het goed om te weten dat je hiervoor in het bezit moet zijn van een setje oordoppen of een koptelefoon. Waarschijnlijk heb je die al, maar anders is het verstandig om zo’n product aan te schaffen. Je hoeft hiervoor niet diep in de buidel te tasten, aangezien goedkope varianten zullen volstaan voor dit doel. Het belangrijkste is dat ze comfortabel zitten. Heb je die? Dan kunnen we verder.
Lees verder na de advertentie.
Vervolgens is het zaak dat je je Android-toestel updatet. De minimale vereiste is dat je Android 9 gebruikt. Maar aangezien we inmiddels bij Android 15 zijn, zal zal geen obstakel vormen. Zorg ervoor dat de oordopjes gekoppeld zijn of de koptelefoon aangesloten is en download vervolgens de app Geluidsversterker. Het kan zijn dat die al op je smartphone staat. Maar als dat niet het geval is, dan tref je hem hier aan in de Google Play Store.
Geluidsversterker gebruiken
De eerste keer dat je de Geluidsversterker gebruikt als slechthorend persoon dan krijg je de vraag of je het icoontje van de app wil toevoegen aan de applijst (ook wel applade genoemd). Als je dat wil, dan kun je hem via Toevoegen aan app-lijst toevoegen. Het lijkt ons wel een goed idee, want zodoende hoef je niet te zoeken naar de applicatie op het moment dat je hem nodig hebt. Je kunt ook altijd zelf een snelkoppeling aanmaken voor je thuisscherm.
Op de momenten waarop je de Geluidsversterker gebruikt op Android, dan verschijnt er een ooricoon op de statusbalk (dezelfde balk waar je ook de klok, notificaties en andere iconen ziet staan). Voordat je het geluid echter kunt versterken, dien je toestemming te geven. We raden aan om de optie Tijdens het gebruik van de app te selecteren als die in beeld verschijnt.
Je treft drie opties aan binnen de app: Uit, Microfoon van Telefoon en Media van telefoon. De opties spreken redelijk voor zich. Met de eerste optie staat de app uit. De tweede mogelijk versterkt de audio die je opvangt via de microfoon. En de laatste functie zorgt ervoor dat je de audio op je toestel beter hoort (bijvoorbeeld tijdens het bekijken van een video). Als je slechthorend bent en je wil voornamelijk media versterken, dan is het wel handig om iets meer te investeren in een goede koptelefoon. Dan kun je veel beter genieten van wat je bekijkt of hoort.
Lees verder na de advertentie.
Ruisonderdrukking en Boost
De app heeft daarnaast nog twee onderdelen, namelijk Ruisonderdrukking en Boost. De termen laten weinig over aan de verbeelding. Speel met de schuifregelaar om de geluidskwaliteit ten gehore te brengen die je zelf prettig vindt. Tot slot is er nog de Gespreksstand. Je kunt natuurlijk aan iemand vragen of diegene duidelijk in de microfoon wil spreken, maar met deze modus moet het praten voor iedereen gemakkelijker worden. Je richt de camera van je smartphone dan op de persoon met wie je praat, zodat Android weet wiens stem die moet versterken. Dit zal voornamelijk handig zijn in een groep, zodat je minder last hebt van ruis en geroezemoes.
Tot slot: als je op de drie puntjes rechts bovenin tikt, dan zie je daar twee handige mogelijkheden staan: hoe de gespreksmodus werkt en tips voor de gespreksmodus. Selecteer die opties als je daar meer over wil weten wanneer je voornemens bent de modus te gebruiken.
Ben jij slechthorend en gebruik je je smartphone om meer van de wereld om je heen mee te krijgen? Dan horen we graag hoe jij dat aanpakt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Wat zou het toch mooi zijn als dit soort apps niet vertrouwde op de (gemiddeld genomen) belabberde microfoon in de telefoon, maar het geluid gebruikt dat de microfoons van je oortjes oppikken. De meeste (zeker met ANC) hebben er 3 per kant, sommigen zelfs meer. Als ze vervolgens slim versterken (AI inzetten qua wegfilteren van vervelend omgevingsgeluid) dan heb je relatief goedkope hoorapparaten. Mijn Soundcore Liberty 4 NC weet prima om te gaan met storend geluid. Transparency werkt ook super, nú nog wat op de juiste frequenties versterken en voila….
Die frequenties worden al prima opgehaald door de eigen App die een persoonlijk soundprofile aanmaakt op basis van de staat van je gehoor. Bij mij mis ik hoog, dat wordt met EQ bijgemixt…