Assistent-tip: zo schakel je de Google Assistent uit op Android

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
31 mei 2021, 17:35
2 min leestijd
Assistent-tip: zo schakel je de Google Assistent uit op Android

Lees verder na de advertentie.

Maak jij wel eens gebruik van de Google Assistent, of maak jij liever geen gebruik van zulke slimme diensten vanwege privacybezwaren? Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om wel of niet gebruik te willen maken van de digitale assistenten. Nadeel voor degenen die liever niet gebruikmaakt van de Assistent, is dat je hem zelf uit moet schakelen. Hoe dat werkt? In dit artikel leggen wij het je precies uit.

Google Assistent

Sinds de introductie van de Assistent in 2016 neemt hij een steeds prominentere positie in binnen het Android-ecosysteem. In de beginjaren moest de Assistent nog zelfstandig geactiveerd worden; inmiddels is dat niet meer nodig, zo bleek uit een recente presentatie van Google over zijn nieuwe wachtwoordmanager in Chrome. Als een zwak wachtwoord wordt ontdekt, schakelt de Assistent zich automatisch in om de gebruiker daarvan te verwittigen. Enerzijds is dat ontzettend fijn en kan het gezien worden als de ‘voortuitgang van technologie’.

Anderzijds begint de Assistent daarmee ook steeds prominenter in beeld te komen zonder dat een gebruiker daarom heeft gevraagd. Het is daarbij ook de vraag of dat een gewenste koers is; als het voor jou ontzettend belangrijk is dat je privacy streng bewaakt wordt, heb je liever niet dat Google dagelijks door je gegevens speurt. Naast eventuele privacybezwaren, levert de Assistent soms ook op andere vlakken irritaties op: zo activeert de Assistent te vaak ongevraagd, of werkt Google met de fabrikant van je telefoon samen om de activatie van de Google Assistent aan je aan-/uitknop te koppelen.

Welke reden je ook hebt om de Assistent uit te willen schakelen: het is goed om te weten dat je dit te allen tijde kunt uitvoeren via de instellingen van de digitale assistent. Hoe dit werkt leggen wij in de stappen hieronder uit.

Schakel de Assistent uit

Het uitschakelen van de Assistent dient per apparaat uitgevoerd te worden; het is niet mogelijk om Googles digitale assistent met één klik op al je apparaten uit te schakelen. Hieronder leggen wij uit hoe de Google Assistent op een Android-telefoon uitgeschakeld kan worden.

  1. Open de Google-app op Android
  2. Klik rechtsonder op de drie puntjes (Meer)
  3. Navigeer vervolgens naar Instellingen
  4. Klik daarna op Google Assistent
  5. Veeg naar onder tot je Algemeen tegenkomt
  6. Klik op Algemeen om de instellingen te openen
  7. Zet de schakelaar uit achter Google Assistent
  8. Klik op Uitschakelen op de pop-up die verschijnt

Bovenstaande stappen werken, zoals aangegeven, op Android-telefoons. Voor het uitschakelen van de Assistent-functie op Googles slimme speakers zet je de microfoon-functie simpelweg in de mute-stand. Let wel, hij blijft dan wel verbonden aan de Assistent, maar het is dan niet meer mogelijk om hem (per ongeluk) te activeren en hij kan daarna niet meer luisteren naar geluiden in je omgeving.

Heb jij de Assistent al eens uitgeschakeld of ben je van plan dit te doen? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan dit artikel, en laat ons daarbij ook weten waarom je de digitale assistent uit wil schakelen.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

1 juni 2021, 0:42

Deze week bij iemand in de auto gezeten, weet even niet meer wat hij zei maar de assistant schoot aan, cancelde de routeplanner en dacht iemand te moeten bellen. De godvers vlogen door de lucht, instructies om te stoppen met bellen werden genegeerd. Gebelde persoon nam al op toen er net weer een godver door de speakers klonk

31 mei 2021, 21:40

Bedankt goede tip!

31 mei 2021, 20:26

Is een goed voorbeeld van hoe diep men moet graven in de settings om iets uit te schakelen.
Let wel, ik ben niet volledig tegen Google Assistant. In de auto, waar je je handen aan het stuur moet houden, vind ik het wel nuttig, bvb in de Polestar 2, de eerste BEV met Android Automotive.