Chromebooks zijn ontzettend populair in het onderwijs. Dat komt door hun grote gebruiksgemak, maar ook omdat zelfs een Chromebook met lichte specificaties en een voordelig prijskaartje meestal voor vlotte prestaties zorgt. Deze 9 tips maken je Chromebook nog beter.
1. Claim de Chromebook-voordelen
Niet veel gebruikers zijn zich bewust van de extra’s die je krijgt met de aankoop van een Chromebook. Bij een Chromebook komt 100 GB cloudopslag via Google One, en dat voor een jaar lang. Met YouTube Premium kan je ook drie maanden naar YouTube-video’s kijken zonder reclame en je krijgt er ook de muziekdienst YouTube Music bij.
Maar er zijn ook leuke voordelen voor krachtige apps van derden. Je krijgt bijvoorbeeld korting op diensten als Evernote, Canva, Adobe Express en Pixlr Premium. Dat zijn stuk voor stuk apps die erg handig kunnen zijn voor studenten. Een overzicht van voordelen kan je hier bekijken.
2. Gebruik een pincode
Inloggen op je Chromebook werkt standaard met het wachtwoord van je Google-account, maar een veilig wachtwoord is niet altijd even fijn om telkens opnieuw in te typen. Neem als alternatief beter een eenvoudige pincode.
- Druk op het launcher-icoontje van je taakbalk en kies Instellingen
- Druk op Beveiliging en privacy
- Kies Vergrendelscherm en inloggen
- Vul het wachtwoord van je Google-account in en kies Bevestigen
- Tik op Pincode of wachtwoord en dan Pincode instellen
- Vul de pincode tweemaal in en klik op Bevestigen
3. Verbind met Phone Hub
Phone Hub is makkelijk een van de beste verbeteringen voor Chromebooks van de voorbij jaren. Je telefoon met je Chromebook verbinden heeft heel veel voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld meldingen van je telefoon op je Chromebook zien verschijnen, zodat je meteen kan reageren op die ene e-mail of dat bericht zonder je smartphone te gebruiken.
Verder kan je ook snel de laatst gebruikte Chrome-tabbladen van je telefoon terugvinden en je Chromebook blijft met Smart Lock ontgrendeld als je smartphone in de buurt is. Nog beter: je telefoon kan je Chromebook uit de nood helpen als er geen wifi in de buurt is. Met een druk op de knop in Phone Hub gebruik je je smartphone als een wifi-hotspot.
- Druk op het launcher-icoontje van je taakbalk en kies Instellingen
- Kies Verbonden apparaten
- Tik naast Android-telefoon op Instellen
- Kies je telefoon en druk Accepteren en doorgaan
- Vul je Google-wachtwoord in en druk op Klaar en opnieuw op Klaar
- Phone Hub verschijnt rechtsonder met een aparte knop in de taakbalk
3. Leer de toetsencombinaties
Net zoals Windows en macOS heeft ook Chrome OS zijn eigen toetsencombinaties en gebaren voor de touchpad. Het is erg handig om alle mogelijke toetsencombinaties te bekijken zodat je meteen weet welke voor jou handig zijn. Bekijk de hele lijst dankzij de combinatie: CTRL + ALT + ?.
Onze favoriet is de combinatie waarmee je een screenshot maakt: CTRL + Shift+ Overzichtsknop. De overzichtsknop zit boven het cijfer 6 op het toetsenbord. Chrome OS heeft heerlijke bewerkfuncties voor screenshots. Je kan het gebied selecteren dat je wil vastleggen, maar je kan ook net zo goed een schermopname beginnen.
4. Veilig je Chromebook delen
Je zal vast wel eens de vraag krijgen of iemand kort even je Chromebook kan lenen. Dat kan je op een veilige manier doen dankzij de gastmodus. Op die manier kan de andere persoon geen gebruik maken van jouw Google-account en ook de browsegeschiedenis is afgeschermd.
- Start je Chromebook opnieuw op
- Kies Gebruiken als gast
5. De launcher slim gebruiken
De launcher van Chrome OS werkt heel anders dan bijvoorbeeld het startmenu van Windows en het doet meer denken aan Android. Je krijgt namelijk een overzicht van apps te zien zoals op je telefoon. Zodra je op de launcherknop van de taakbalk drukt, kan je meteen beginnen typen in een zoekbalk. Vervolgens toont Google resultaten van het web, apps, bestanden en instellingen.
Net als in Android kan je trouwens ook mappen maken om het overzicht van apps wat te verbeteren Sleep gewoon het ene appicoontje naar het andere.
6. Beheer je meldingen
Chromebook-meldingen zijn handig, maar niet elke app hoeft om jouw aandacht te schreeuwen. Kies dus welke apps meldingen mogen tonen en welke dat niet mogen.
- Open rechtsonder in de taakbalk de Snelle instellingen en druk op Meldingen
- Vink alle apps aan die meldingen tonen
7. Wijzig de instellingen van de touchpad
De kans is groot dat je niet altijd de mogelijkheid hebt om je Chromebook met een muis te gebruiken, en dat is ook niet erg. Een goede touchpad kan een muis in veel situaties vervangen. Toch is de kans groot dat de touchpad van je Chromebook net even anders werkt dan jij het zou willen. Hij reageert misschien te snel of te traag. Dat kan je gelukkig aanpassen in de instellingen.
- Druk op het launcher-icoontje van je taakbalk en kies Instellingen
- Kies Apparaat
- Druk op Muis en touchpad
8. Gebruik de Klembordgeschiedenis
Chrome heeft een handige tool waarmee je niet alleen de inhoud van je klembord kan bekijken, maar ook meteen de laatste vijf items die hebt gekopieerd. Je kan dus meerdere dingen na elkaar kopiëren en ze achteraf vlot raadplegen. Gebruik de toetsencombinatie: Zoekknop + V.
9. Virtuele bureaubladen
Voor de ‘powerusers’ zijn er nog de virtuele bureaubladen. Je kan daarmee een compleet nieuw bureaublad op je Chromebook openen waar je apps kan gebruiken, los van de geopende apps op het eerste bureaublad.
Misschien werk je aan een schooltaak, maar zoek je tussendoor ook leuke ideeën om een spel met je studentenclub te organiseren? Virtuele bureaubladen zijn echt topklasse voor wie wil multitasken, of meerdere monitors gebruikt.
- Plaats drie vingers op de touchpad en veeg omhoog
- Druk bovenaan op het plusicoontje
- Geef je tweede bureaublad een naam en klik erop om over te schakelen
Uiteraard zijn er nog zoveel andere nuttige tips, maar dit zijn onze favorieten voor studenten. Heb jij nog meer advies, plaats het dan in de reacties onderaan dit artikel.
Heb je tips of ideeën voor de Back to School-themaweek?
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!
Bedankt voor de tip, Kees!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten