Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

AW Adviseert

Deze 5 apps installeert Jiri als eerste op zijn nieuwe smartphone

· 21 april 2019

Deze week publiceren de redacteurs van Androidworld vijf apps die ze als eerste op hun nieuwe smartphone installeren. Vandaag is het mijn beurt om jullie te vertellen wat ik als eerste installeer. Gelukkig moet ik niet al de 253 apps overlopen die op dit moment op mijn telefoon staan ;-)

5 beste apps

Het aantal keer dat ik een smartphone volledig moet installeren op een jaar, is niet op twee handen te tellen. Vorig jaar testte ik 17 smartphones en elk van die toestellen krijgen steeds een clean install van mij. Dat is natuurlijk nodig om te reviewen, maar moest ik niet reviewen, zou ik ook altijd steeds alles handmatig installeren en instellen. Zo leer je het snelst je nieuwe telefoon kennen (instellingen) en kan je weer wat apps in de Play Store laten, die je anders toch niet meer gebruikt op je telefoon.

Het zal je opvallen dat de vijf eerste apps die ik installeer op een nieuwe smartphone, bijna allemaal personalisatie apps zijn. Ik ben verliefd op Android vanwege de personalisatie-mogelijkheden en dat blijkt dus ook uit de apps die ik als eerste installeer.

1. Nova Launcher Prime

De eerste week dat ik een telefoon test, blijft die zoals die is. Zo kan ik een objectieve mening vormen over de software die er standaard op staat. Wanneer de eerste week testen erop zit, is het tijd voor een clean install en kan ik de telefoon helemaal naar mijn eigen hand zetten.

De eerste app die ik dan download is Nova Launcher Prime. Dit is een alternatieve launcher die me de mogelijkheid geeft om het uiterlijk van de software deels aan te passen. Vaak frustreer ik mij aan verschillende zaken van de stock launcher en aangezien Nova Launcher zo goed als alles van de launcher kan aanpassen, gaat mijn voorkeur naar Nova.

Zaken die ik gebruik zijn de gebaren: dubbeltikken op het scherm opent de camera, dubbeltikken op de home-knop opent de zoekfunctie naar apps (want handmatig zoeken tussen 250+ apps is tijdrovend), swipen (vegen) naar beneden opent de notificatiebalk, swipen naar boven opent de app-drawer, enzovoort. Ook stelt Nova Launcher me in staat om een ander Icon Pack te installeren. Ik wissel de laatste tijd vaak tussen Gradion Icon Pack en LineX Icon Pack.

Ik heb Nova Launcher Pro gekocht, maar de meeste functies zijn ook in de gratis versie beschikbaar.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Nova Launcher

2.  Swiftly Switch Pro

De tweede app die ik installeer is meestal Swiftly Switch Pro. Toen ik jaren geleden de Samsung Galaxy S6 Edge Plus heb getest, was ik helemaal weg van de Edge-functie: je swipet (veegt) van de rechterkant naar binnen en het opent een menu met apps. Deze functie is nog steeds te vinden in de toptoestellen van Samsung, maar als je die niet hebt heb je dus als alternatief Swiftly Switch. Ik vind Swiftly Switch persoonlijk zelfs beter werken, omdat er meer mogelijkheden zijn dan met de Edge-functie van Samsung.

Ik hou van deze app omdat ik graag zo weinig mogelijk apps op mijn startscherm heb. Zoals ik eerder al aangaf, heb ik heel veel apps op mijn telefoon staan en duurt het zoeken naar de app te lang. Daarom staan een aantal apps, die ik heel vaak gebruik, in Swiftly Switch die ik dan via een snelmenu, door te swipen vanaf de zijkant van het scherm, kan openen.

Nog zo'n app is Edge Actions die ik ook al geprobeerd heb, maar deze opent apps veel trager dan Swiftly Switch.

Ik heb Swiftly Switch Pro gekocht, maar ook deze app heeft een gratis versie.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Swiftly Switch

3. Calendar Widget by Home Agenda

De derde app die ik installeer is een widget: Calendar Widget by Home Agenda. Ik heb drie schermen op mijn telefoon: het startscherm met links daarvan Google Discover en rechts van het startscherm een gigantische kalender widget. Ik gebruik Today Calendar Pro  als kalender app, maar de ontwikkelaar heeft de ontwikkeling van het widget-onderdeel stopgezet. Aangezien die widget wat problemen geeft in de nieuwe Androidversies, moest ik opzoek naar een alternatief (enkel voor de widget, want verder ben ik nog steeds grote fan van Today Calendar).

Die zoektocht kwam ten einde toen Francisco Franco, gekend van de populaire Franco Kernel, op Twitter liet weten dat hij een kalender widget had gemaakt. Calendar Widget by Home Agenda heeft waanzinnig veel aanpassingsmogelijkheden en kan ik dus volledig naar mijn smaak personaliseren. Zo kan je de kleuren aanpassen, de transparantie, brede of compacte balken voor je events kiezen, enzovoort. Ik kan de widget dus helemaal aanpassen naar de achtergrond die ik op dat moment gebruik (wat ook geregeld wisselt) en is dus mijn favoriete agenda-widget.

Ook Calendar Widget by Home Agenda heb ik gekocht, maar er is een gratis lite-versie.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Calendar Widget by Home Agenda

4. KWGT Kustom Widget Maker Pro

Tot nu al allemaal apps die mijn telefoon personaliseren en de vierde app is er ook zo eentje: KWGT Kustom Widget Maker. Deze app gebruik ik om gepersonaliseerde klok/datum/weer-widgets te maken. Je kan starten met een volledig lege widget, maar je kan ook bestaande templates gebruiken en die naar eigen wens aanpassen.

Daarnaast zijn er heel wat ontwikkelaars die hun widgets in een app hebben gegoten die je uit de Play Store kunt downloaden en daarna op je startscherm kunt plaatsen via KWGT. Ook deze widgets kun je aanpassen en zo doe ik het meestal. Aangezien ik heel vaak van achtergrond en van Icon Pack verander, passen de widgets daar niet altijd bij. Met KWGT zorg ik dus dat die widgets steeds passen bij de rest van het startscherm.

Ik heb de Pro-versie van KWGT Kustom Widget Maker gekocht, maar met de gratis versie kom je ook al ver.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

KWGT Kustom Widget Maker

5. Payconiq by Bancontact

Tenslotte sluit ik af met een app dat niets met personalisatie te maken heeft: Payconiq by Bancontact. Deze app stelt me in staat te betalen via mijn telefoon en dat doe ik erg veel! Waar het mogelijk is gebruik ik mijn smartphone, die zit tenslotte toch al in mijn handen, terwijl mijn portefeuille in mijn achterzak steekt.

Net zoals Google Pay kan je met Payconiq by Bancontact contactloos betalen in de supermarkt, bij de bakker en eender waar ze terminal hebben die contactloos betalen ondersteunt. Het voordeel van Payconiq by Bancontact is dat je ook bij heel veel webshops (veel meer dan Google Pay) kunt betalen en je andere mensen kunt terugbetalen of geld van hen kunt innen via een QR-code.

Ook in de apps van Bol.com en een ticketje kopen via de app van de NMBS kan met behulp van Payconiq by Bancontact. Het heeft dus meer functionaliteit dan Google Pay en wordt door zo goed als alle Belgische banken ondersteund, daarom is het één van mijn geliefde apps die ik als eerste installeer op mijn nieuwe smartphone.

Payconiq by Bancontact is volledig gratis te downloaden via onderstaande knop.

 Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Payconiq by Bancontact

Gebruik jij één of meerdere van deze apps? Of ga jij hier een paar van proberen? Welke kunnen jullie mij nog aanraden? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.be.

Reacties (20)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.be.

Bezig met laden van reacties...