Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Enorme aanpassingmogelijkheden

Calendar Widget by Home Agenda review: de mooiste widget voor je agenda

· 11 maart 2019

Calendar Widget is één van de vele agenda-widgets die de Google Play Store rijk is, maar de ontwikkelaars pakken vooral uit met de vele aanpassingsmogelijkheden. Ik heb de app een tijdlang kunnen uittesten en hier lees je mijn bevindingen.

Calendar Widget by Home Agenda

Widgets zijn voor mij altijd één van de vele positieve punten geweest die Android boven iOS had, omdat ik zelf een grote fan ben van personalisatie. Ik wil dat de indeling van mijn startscherm volledig werkt zoals ik het voor ogen heb en naast een custom launcher, horen daar meestal ook aangepaste widgets bij. Google Agenda heeft echt een prima widget, maar de aanpassingsmogelijkheden zijn wel eerder beperkt.

In de jaren waarin ik Android-telefoons gebruik, kwamen en gingen er al veel agenda-apps en een tijdje geleden zag ik dat Calendar Widget by Home Agenda als aanbevolen app verschijnen in de Play Store, dat is een betaalde app die je voor een kleine 2,16 euro kan kopen. Als de app me zou bevallen zou ik ze houden en anders maakte ik meteen gebruik van het teruggave beleid van de Play Store. Ik ging met de app gedurende enkele maanden aan de slag en - 'spoiler alert' - sindsdien ben ik niet meer overgeschakeld naar een andere widget.

Promo-afbeelding van de app

Weergave van afspraken

De app is enorm eenvoudig in gebruik, want ze draait volledig en zonder nonsens rond het aanpassen van je agenda-widget. Je krijgt bovenaan een handige preview te zien van het uiterlijk van de widget en daaronder zie ja alle aanpassingsmogelijkheden die in het Engels omschreven zijn in verschillende categorieën met 'drop-down-menu's'. Het enige wat voor mij verbeterd kan worden aan de instellingen is de voorbeeldweergave die eerder beperkt is, want je krijgt nooit een volledige lijst met afspraken te zien waardoor je kan scrollen. Dat is nadelig voor als je bijvoorbeeld wil instellen hoeveel items je tegelijk in de widget wil zien. 

Screenshots van de verschillende mogelijkheden in de app

Die keuze krijg je ook meteen onder het eerste kopje van instellingen genaamd 'Time' waar je verder ook kan bepalen of je bijvoorbeeld ook afspraken wil zien die afgelopen zijn of als afspraken wil verbergen die de hele dag gelden of die je hebt afgewezen. Er zijn dus best veel mogelijkheden wat de weergave van items betreft, maar ik mis alleen de optie om specifiek alleen een week of een maand weer te geven. 

De toolbar pimpen

Vervolgens heb je 'Appearance' en hier verwacht je misschien meteen kleurtjes te kunnen selecteren, maar dat is niet het geval, want het gaat hierbij om een soort van algemene reeks instellingen. Je kan hier slechts een paar dingen bepalen: of je de standaard, dan wel de compacte weergave van afspraken wil en of je items die voor vandaag gelden, wil markeren. 

Kleurtjes aanpassen en transparantie instellen vind wel je onder 'Toolbar appearance' en 'Events appearance'. In de toolbar is de datum van de huidige dag zichtbaar, er is een knop om nieuwe afspraken toe te voegen met je standaard agenda, een knop om de widget aan te passen en je kan zelfs naar wens weersinformatie toevoegen. Als je de toolbar niet nodig hebt omdat de datum van de dag bijvoorbeeld al zichtbaar is in je klok-widget, kan je hem ook verwijderen. Events appearance staat simpelweg voor de weergave van de afspraken.

Kleuren en transparantie

De app stelt voor mij echt niet teleur wat de personalisatieopties betreft, want je kan kleurencodes naar wens gebruiken en de transparantie afstemmen op bijvoorbeeld de hoeveelheid transparantie die je voor je applicatiedock, applade en mappen hebt ingesteld in je custom launcher. Daarnaast kun je de tekstgrootte veranderen, maar niet het lettertype. Al zag ik dat persoonlijk niet als een belangrijk gemis.

Screenshots van de verschillende mogelijkheden in de app

Verder zijn er nog extra's als afgeronde hoeken voor de agenda-items - al kan je de mate van ronding niet wijzigen - en de mogelijkheid om meteen een standaard licht of donker thema te selecteren. Als je verschillende agenda's tegelijk wil tonen, bijvoorbeeld werk en privé, heeft elke agenda een eigen kleur, maar je kan er ook voor kiezen om dat gekleurde label te verwijderen. 

Evenementen groeperen

Een andere keuzemogelijkheid die de instellingen presenteren, is de mogelijkheid om evenementen te groeperen per datum, of anderzijds kan je alles in één aaneensluitende lange lijst te zien krijgen. Als je ervoor kiest om te groeperen, voeg je kopjes toe met de verschillende data en ook hier kan je de achtergrondkleur, het lettertype en de doorzichtigheid naar wens aanpassen.

Als laatste is er enkel nog het kopje 'Calendars' waar je kan aanvinken welke kalenders je allemaal te zien wil krijgen. Het gaat hierbij om alle mogelijke kalenders die geassocieerd worden met de Google-accounts van je telefoon. Je kan meerdere door elkaar weergeven of slechts één aanduiden. 

Conclusie

Calender Widget by Home Agenda is een heerlijk eenvoudige en complexe app tegelijk. Het opzet is erg simpel en de instellingen worden rechtuit gepresenteerd met een preview-scherm, maar de aanpassingsmogelijkheden zijn erg rijk vergeleken met de meeste andere agenda-widgets. Dat geldt dan vooral wat de esthetische aanpassingen betreft. 

Ik hou persoonlijk erg veel van widgets met transparantie en dan zijn de mogelijkheden soms eerder beperkt, maar deze widget-app past perfect bij mijn instellingen van Nova Launcher en mijn andere widgets. De app is naar mijn mening zeker de kostprijs van 2 euro waard, omdat ze advertentievrij is en precies doet wat ze beloofd. Ik kan ze daarom zeker aanraden aan Android-gebruikers die veel belang hechten aan personalisatie.

Screenshot van verschillende functionaliteiten van de app

Er zijn nog een aantal zaken voor verbetering vatbaar, zoals het vrij beperkte preview-scherm dat ook een bug heeft die ervoor zorgt dat de voorbeeldweergave niet altijd geüpdatet wordt na een aanpassing. Verder zijn de instellingen nogal overdonderend gepresenteerd onder de verschillende kopjes die je niet altijd meteen wegwijs maken. Ten slotte zouden er nog een aantal andere opties kunnen worden toegevoegd zoals verschillende lettertypes en een vaste week- of maandweergave. 

De enige widget die op mijn telefoon nog uit de toon valt is Google Keep waar transparantie geen optie is. Ik vind ook voorlopig geen notitie-app met dezelfde functionaliteit waar wel meer aanpassingsopties mogelijk zijn. Moest je hiervoor wel een geschikte notitie-app kennen, laat het dan weten in de reacties onderaan dit artikel. Je kan Calendar Widget by Home Agenda via onderstaande knop downloaden en er bestaat ook een Lite-variant met beperkte functies. Vertel ons zeker ook welke agenda-widget jij gebruikt.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (20)
Bezig met laden van reacties...