Je hebt meestal twee jaar garantie op een smartphone in Nederland. Maar alleen wanneer iedereen het erover eens is dat je het apparaat gebruikt zoals afgesproken. Op deze vier manieren maak je de voorgenomen garantieperiode niet helemaal af.

Lees verder na de advertentie.
Garantie op je smartphone
Er zijn namelijk een hoop zaken die kunnen voorkomen dat een fabrikant zich hoeft te houden aan een garantieregeling. In de wet staat dat een product twee jaar lang “deugdelijk” moet zijn. Gaat jouw smartphone binnen die tijd onverhoopt kapot of zijn er problemen mee die niet jouw schuld zijn, dan moet zo’n bedrijf je smartphone kosteloos repareren.
Lees verder na de advertentie.
Er zijn echter dingen die je een goede garantiewerking in de weg staan. Wellicht doe je dit wel eens onbewust, maar in een aantal gevallen hoeft een fabrikant je niet meer te helpen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mensen die een toestel tweedehands aanschaffen. Hoewel je gewoon nog steeds recht hebt op de wettelijke garantie, kan een bedrijf wel heel moeilijk doen of zich berusten op clausules in de eigen garantievoorwaarden. Die waren namelijk overeengekomen met de vorige eigenaar en niet met jou. Tweedehands verkopers bieden daarnaast geen of beperkte garantie op de producten die je koopt.
Daarnaast moet je rekening houden met het land van aankoop. Als je een toestel buiten de Europese Unie koopt, dan gelden de garantievoorwaarden van het land van aankoop. Even snel op vakantie een nieuwe telefoon kopen kan op den duur geld kosten, mocht je tegen problemen aanlopen wanneer je eenmaal thuis bent. Je eigen smartphone ergens mee naartoe nemen, hoeft verder geen problemen op te leveren. Dan blijven de Europese voorwaarden gelden. Echter, het kan lastiger zijn om je smartphone in het buitenland te laten repareren. Niet alle servicecentra accepteren garantieclaims van buitenlandse producten.
Lees verder na de advertentie.
Waterschade en verkeerde accessoires
En hoewel smartphones tegenwoordig steeds vaker helemaal waterdicht zijn, bestaan er nog steeds toestellen zonder het juiste IP-certificaat. In dat geval moet je heel scherp zijn op waterschade, aangezien dat meestal niet onder een garantieregeling valt. Dat komt doordat het een gebruikersfout betreft en de garantie vaak alleen over fabricagefouten gaat. Ook wanneer je toestel wel waterdicht is, moet je hier rekening mee houden. Meestal kunnen apparaten namelijk beperkt onder water blijven voordat er schade optreedt (zo’n anderhalf uur). Het kan zijn dat je extra garantievoorwaarden afspreekt voor waterschade, maar daar betaal je dan ook meer voor.
Onofficiƫle of niet-ondersteunde accessoires kunnen daarnaast eveneens roet in het eten gooien. Die vallen ook onder gebruikersfouten. Je gebruikt een smartphone dan namelijk niet zoals afgesproken en alle consequenties zijn dan voor eigen rekening. Denk dan aan een slechte oplader of powerbank. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat accessoires daadwerkelijk compatibel zijn met het apparaat dat je gebruikt.
Heb jij wel eens problemen gehad met garantievoorwaarden?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten