Het voelt altijd wat tegenstrijdig: je wachtwoorden juist allemaal op een plek opslaan. Toch zijn security-experts het erover eens: een wachtwoordmanager is een veilige keuze. Het stelt je in staat om voor elke inlog een ander en zeer moeilijk wachtwoord in te stellen dat je gelukkig zelf niet hoeft te onthouden. Als je de inlog van je wachtwoordmanager maar hebt of via multifactor-authenticatie kunt voltooien. Maar: hoe kies je nou een geschikte wachtwoordmanager?
1. Een wachtwoordmanager die je helpt met wachtwoorden bedenken
Je kunt natuurlijk willekeurig je handen op het toetsenbord laten vallen en op basis daarvan een ingewikkeld wachtwoord maken, maar er zijn ook wachtwoordmanagers die je even helpen met het bedenken van een ingewikkeld te kraken code bestaande uit cijfers, letters en overige tekens. Daarnaast kun je je wachtwoord ook meteen in die wachtwoordmanager opslaan voor later gebruik. Veel van deze programma’s kunnen bovendien de wachtwoorden vast invullen als je ergens wil inloggen (al zullen ze hier wel eerst toestemming om vragen).
2. Een wachtwoordmanager met een stevige versleuteling
Het belangrijkste aan een goede wachtwoordmanager is natuurlijk dat hij je wachtwoorden veilig bewaart. Dat doet hij door je informatie te versleutelen, zodat de data niet te ontcijferen is. Zelfs als er een hack plaatsvindt, dan is jouw informatie veilig. Zorg dat je een wachtwoordmanager kiest die versleuteling hoog in het vaandel heeft en check ook of er veel hacks zijn geweest in het verleden en hoe het bedrijf hiermee is omgegaan. In nood leert men niet alleen zijn vrienden kennen, maar ook zijn wachtwoordmanager. Hoe zo’n bedrijf reageert op een hack zegt veel over hoe hoog het jouw veiligheid in achting heeft.
3. Een wachtwoordmanager met veilig beheer
Misschien heb je je telefoon verloren of is deze gestolen en vind je het helemaal geen fijn idee als Jan en Alleman er dan misschien wel met je wachtwoorden vandoor gaat. Zoek een wachtwoordmanager die het toestaat om je te laten afmelden op afstand. Zo kun je zorgen dat bepaalde apparaten geen toegang meer hebben en opnieuw moeten inloggen. In het verlengde daarvan is het heel belangrijk dat je wachtwoordmanager tweefactorauthenticatie gebruikt. Zo moet je er niet alleen op inloggen met een wachtwoord, maar ook met bijvoorbeeld je vingerafdruk of gezichtsscan via je smartphone.
4. Een wachtwoordmanager in de cloud
Door gebruik te maken van een dienst die zich in de cloud bevindt, heb je te allen tijde toegang tot je wachtwoorden: ook als je telefoon wordt gestolen. Zeker als er ook veel toestellen worden ondersteund, kun je zowel op je laptop als op je tablet en je smartphone gebruikmaken van dezelfde wachtwoordmanager. Dat is ook handig voor de synchronisatie van wachtwoorden: als je een nieuw wachtwoord aanmaakt in de wachtwoordmanager op je smartphone, dan kun je die meteen ook vinden en gebruiken op je laptop of tablet.
Sommige webbrowsers bieden een wachtwoordmanager, maar er zijn ook veel losse bedrijven, zoals Keepass2Android, Dashlane, Bitwarden en SafeInCloud bijvoorbeeld. In ons artikel over de beste wachtwoordmanagers vertellen we je er meer over.
Welke wachtwoordmanager gebruik jij, wat vind je belangrijk in zo’n tool? Laat het nu achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
?
Ik gebruik al een paar jaar 1Password omdat dit op meerdere systemen werkt en in gebouwde 2FA heeft.
Aangezien dat we in dit jaar naar passkey’s zullen overgaan heb ik besloten naar Microsoft te gaan en daar de ww manager te gebruiken. Het is niet zo geavanceerd als 1Password, maar dat zal niet meer belangrijk zijn als we passkeys kunnen gaan gebruiken. Het zal wel even duren voordat services de mogelijkheid zullen aanbieden.
Na jaren LastPass gebruikt te hebben een paar jaar terug overgestapt op Bitwarden en sinds een tijdje de Google wachtwoord manager aan het proberen wat eigenlijk ook best goed bevalt.
Gewoon Samsung Pass. Werkt perfect ?
Alle berichten over hacks bij grote bedrijven en heel recent concreet bij Western Digital, waardoor de externe toegang tot de private Cloud Opslag ruim een week plat lag, zet me aan het denken om een password manager te gaan gebruiken.
Speelde al langer in mijn hoofd, maar de hack bij Lastpass in 2022, gaf me niet een twee drie het gevoel dat zo’n manager wel veilig is.
Concreet is niet door Western Digital naar buiten gebracht, wat de hack voor WD en indirect voor mij betekent. Genoeg om alle activiteiten on hold te zetten. Enkele jaren terug werden vele gebruikers getroffen, doordat de back-up schijven werden gewist.
Ga me nu mede aan de hand van jullie artikel verdiepen welke het gaat worden.
?
Ik gebruik ook niet de cloud voor mijn PW-Manager.
Heb er geen vertrouwen meer in met al die Hacks van de afgelopen maanden.
De open source oplossing die ik gebruik bestaat zowel voor Android alsook voor mijn laptop met Win10.
Met een bijkomend Win10 programma synchroniseer ik het encrypted PW bestandje locaal tussen Smartphone en Laptop.
Good & safe enough?
Samsung pass gebruik ik al jaren en vind ik perfect
Ben eigenlijk nog best tevreden van lastpass
Jaren LastPass gebruikt, maar die werd steeds slechter na elke update. Ruim een jaar geleden overgestapt naar Bitwarden, wat een verademing en nog gratis ook.
Echt waar?? Zelfs nog na die security fiasco’s van ze?
5. Kies bij voorkeur voor een open source PW Manager.
Een opensource wachtwoordmanager heeft zeker ook mijn voorkeur. Daarom gebruik ik Bitwarden.
Thanks! Dat is waardevolle info.
Een PW-Manager dient om je meest gevoelige data te beschermen.
Als de broncode publiek staat, ben je zeker dat er geen verstopte achterdeuren zijn die je passwoorden compromitteren.
Er kan door hackers bij de ontwikkelaar geen code gestolen worden, het staat toch allemaal publiek.
Het voordeel van een open source app is ook dat ze meestal gratis zijn en er een toegewijde community is die voor regelmatige updates zorgt.
Hi T!
Kun je uitleggen waarom dat een betere keuze is? Dan kunnen mensen het misschien eerder overwegen. 🙂