Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

3 kritieke dreigingen voor je Android-smartphone

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
22 november 2024, 17:19
3 min leestijd
3 kritieke dreigingen voor je Android-smartphone

Lees verder na de advertentie.

Met een Android-telefoon op zak ben je vatbaar voor allerlei gevaren. Soms zelfs voor dreigingen die je niet fysiek kunt waarnemen, maar waarvan het wel handig is als je je daarvan bewust bent. In dit artikel behandelen we er vier, maar er zijn er natuurlijk meer.

Dreigingen voor je Android-smartphone

Als we het hebben over dreigingen voor je Android-smartphone, dan kun je alle kanten op. De meest voorkomende problemen kun je gemakkelijk zelf voorkomen. Denk dan bijvoorbeeld aan je toestel laten vallen. Doe dat gewoon niet — en als het toch gebeurt, dan kan het geen kwaad te investeren in een hoesje. Daarnaast is waterschade nog altijd een probleem. Veel telefoons zijn gelukkig waterdicht, maar let desondanks goed op het IP-certificaat. Per certificaat verschilt de mate van waterdichtheid; en ja, sommige smartphones hebben helaas dat certificaat niet.

Lees verder na de advertentie.

Phishing op Android

Andere dreigingen bestaan vooral digitaal. Zo proberen kwaadwillenden constant je gegevens buit te maken, bijvoorbeeld door middel van phishing. Het kan zijn dat je opeens vreemde mails krijgt van mensen of bedrijven die normaliter nooit mailen, je gebeld wordt door een vertegenwoordiger of een app gebruikt die zich voordoet als een andere app. Je kunt je hier niet altijd tegen weren. Maar als iets vreemd aanvoelt, luister dan naar dat gevoel. Hang op, sluit de app en open de mails niet en schakel hulp in als dat kan of nodig is. Tegen dit soort scams bewapen je je het beste met informatie, dus win daar zoveel mogelijk van in.

Malware en virussen

In het verlengde van het bovenstaande punt is het goed om van het bestaan van malware en virussen af te weten. Nu kennen de meeste mensen de concepten van die digitale dreigingen wel, maar toch worden veel gebruikers er constant door gefopt. Dat komt doordat malware en virussen steeds andere vormen aannemen. Apps, programma’s, websites, mails — niets is heilig voor de persoon die een ander wil oplichten. Met malware op je smartphone kan het zijn dat het toestel veel trager wordt, omdat het op de achtergrond informatie steelt of andere malafide taken uitvoert. Meestal is dit soort software heel moeilijk te verwijderen. Opnieuw opstarten of zelfs een fabrieksherstel lijkt in sommige gevallen ook niet (meer) te helpen. Daarom geven we graag mee dat je alleen apps downloadt van betrouwbare bronnen. Dat kan een alternatieve appwinkel zijn, zoals we die hier benoemen, maar wees wel altijd kritisch op aanbieders.

Lees verder na de advertentie.

Onbeschermde wifi-netwerken

Zie je ergens een gratis wifi-netwerk? Dan ben je misschien geneigd daar verbinding mee te maken, om eventueel wat data te besparen. Maar daar kleven helaas grote risico’s aan, zeker als het gaat om een onbeschermd netwerk. Zonder de juiste encryptie kan een crimineel het signaal onderscheppen en je gegevens stelen, of zien wat je uitspookt op je apparaat. Je wachtwoorden, surfgedrag en creditcardgegevens kunnen zodoende allemaal in verkeerde handen vallen. Dat doet zo’n hacker heel simpel, door zichzelf tussen jou en het netwerk te positioneren. We willen niet stellen dat élk openbaar wifi-netwerk onveilig is, maar je moet hier wel heel voorzichtig mee zijn. In dit geval kan het geen kwaad op dat moment gebruik te maken van een vpn (een betaalde variant dan), aangezien die je data kan versleutelen.

Zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden? Of heb je zelf nare ervaringen waar andere gebruikers van kunnen leren? Deel die dan in de comments, zodat we als community vooruitkomen.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!