De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

2 experimentele Chromebook-functies die je nu wil proberen

Sebastien Marien
Sebastien Marien
6 augustus 2021, 18:38
3 min leestijd
2 experimentele Chromebook-functies die je nu wil proberen

Lees verder na de advertentie.

Google voegt de hele tijd nieuwe functies toe aan zijn Chrome OS-systeem voor Chromebooks. Vaak kan je die al op voorhand uitproberen, en we bespreken ditmaal twee handige experimentele functies, zogenaamde ‘Chrome flags’, die je nu al wil testen.

1. Noise cancelling

Wanneer je in een luidruchtige omgeving zit met je Chromebook, bijvoorbeeld omdat je van thuis werkt in tijde van corona, dan kan noise cancelling een lifesaver zijn. Zo bespaar je je collega’s of vrienden met wie je videobelt heel wat frustratie en zelfs pijn aan de trommelvliezen.

Google laat je al langer de gevoeligheid van de microfoon op je Chromebook aanpassen, maar het test momenteel een noise cancellingfunctie die achtergrondgeluid herkent en wegfiltert, dat weet Android Police. Deze feature werkt kennelijk nog niet met de ingebouwde microfoon van elke Chromebook, maar in dat geval kan je nog proberen om een externe microfoon te verbinden. Als je in de snelle instellingen het volume wil aanpassen met de schuifschakelaar, zie je voortaan een optie om noise cancelling aan te zetten. Tenminste als je over hardware beschikt die deze functie ondersteunt.

Als je deze experimentele functie wil testen alvorens Google ze zelf in een update uitrolt, dan kan dat met de Chrome flags, ofwel Googles verzameling van functies die nog in ontwikkeling zijn, maar die iedereen vrij kan testen. Hoe het werkt leggen we je uit in onderstaande stappen.

Stappenplan:
  1. Kopieer en plak in de adresbalk van Chrome de volgende vetgedrukte url: chrome:flags#enable-input-noise-cancellation-ui
  2. Druk Enter
  3. Kies bij de functie Enabled
  4. Start je Chromebook opnieuw op en zoek de functie in de snelle instellingen bij volume

2. Ga verder waar je gebleven bent

Het is niet altijd handig om telkens als je je Chromebook aanzet je meestgebruikte apps opnieuw te moeten opstarten. Google heeft voor de Chrome-browser al langer een functie die je tabbladen laat herstellen als je Chromebook afsluit, maar die functie blijft beperkt tot de browser.

Google werkt aan een functie die je laat verdergaan waar je bent gebleven, maar dan in Android-, Chrome-, en Linux-apps en vensters. Zodra je je Chromebook opstart, krijg je dan een melding met het verzoek op die apps terug te starten. In de voorkeuren kan je ook aangeven dat de apps gewoon mogen opstarten, zonder dat je eerst in een melding moet bevestigen.

Op dit moment werkt de functie nog niet zoals het hoort voor Linux-apps, en dat doet je er nogmaals aan herinneringen dat het om experimentele features gaat. Met onderstaande instructie kan je de functie toch al testen:

Stappenplan:
  1. Kopieer en plak in de adresbalk van Chrome de volgende vetgedrukte url: chrome:flags#full-restore
  2. Druk Enter
  3. Kies bij de functie Enabled
  4. Kopieer en plak in de adresbalk van Chrome de volgende vetgedrukte url: chrome:flags#arc-ghost-window
  5. Kies Enter
  6. Start je Chromebook opnieuw op en kies ervoor om je apps te openen in de melding die verschijnt

Kijk jij weleens naar de Chrome flags op zoek naar handige nieuwigheden voor je Chromebook? Misschien zijn er flags die je nu al hebt draaien en waar je ons graag over wil vertellen. Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Chromebooks? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!