Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

10 WhatsApp-scams waarvoor je moet oppassen

Laura Jenny
Laura Jenny
11 februari 2025, 11:55
6 min leestijd

WhatsApp is een heel fijne app om met je vrienden, familie en collega’s te praten. Soms komt er iemand tussendoor die niet in die categorie valt. Dit zijn 10 WhatsApp-scams waarvoor je moet oppassen. 

Lees verder na de advertentie.

1. Mensen die zich voordoen als je zoon/dochter/geliefde

Je zou denken dat cybercriminelen echt niet helemaal zo hun best doen om hun slachtoffers te leren kennen, maar vergis je niet. We delen na al die jaren op het internet vaak toch wel veel dingen die een kwaadwillende tegen je kan gebruiken. Als iemand alleen al toegang heeft tot een Facebook-account, dan weet diegene binnen een mum van tijd wat iemands hobbies en muzieksmaak zijn, maar ook wie behoort tot de familie. Ideaal om juist ouderen te pakken te krijgen en te doen alsof er geldnood is. Het is vervelend, want als je kind ook nog eens video’s op het internet heeft staan, dan kunnen de kwaadwillenden via AI de stem nabootsen. Spreek dus af dat je je kind alleen geld overmaakt als hij of zij dat in persoon komt vragen: dat is de veiligste optie. Als dat echt niet kan? Videobellen en het liefst een soort codewoord afspreken, want die weten de hackers niet.

Lees verder na de advertentie.

2. Gratis cadeautjes

Krijg je weer een berichtje van Nike dat het iets te vieren heeft en daarom de eerste zoveel mensen die reageren een gratis cadeaukaart geven? Het zou natuurlijk heel leuk zijn als je dat echt kreeg, ware het niet dat je het niet echt krijgt. Wees bij dit soort prijsvraag-achtige constructies altijd op je hoede: grote bedrijven die een oprechte prijsvraag uitloven zullen hiervoor hoogstwaarschijnlijk wel een pagina hebben gemaakt op hun officiële website. Trap er dus niet zomaar in: juist gewilde merken zoals Nike worden vaak gebruikt in dit soort zwendel. 

How to spot a scam | WhatsApp

3. Je hebt 1 miljoen euro gewonnen!

Hetzelfde geldt voor loterijenfraude: hoe vaak je niet een bericht krijgt dat je geld hebt gewonnen… Het vervelende is dat echte loterijen mensen op die manier soms ook benaderen, met het doel om meer loten te verkopen. Heb je echter echt geld gewonnen, dan zal een loterij dit waarschijnlijk gewoon op je rekening storten. Soms nemen loterijen contact met je op als het een groot bedrag is, maar zorg dat je dan goed controleert of die persoon is wie hij zegt dat hij is. Hier hebben loterijen als het goed is ook manieren voor, aangezien ze waarschijnlijk constant worden aangezien voor neppers. Check ook altijd goed je lot met de trekkingsuitslag.

4. Onbekende QR-codes

We schreven hier laatst al een opiniestuk over omdat Google Lens hierin ook veiliger kan, maar in veel landen worden QR-codes gebruikt om geld te sturen of te ontvangen. Bij ons is dat vaak iets minder direct, maar uiteindelijk is iDeal ook iets dat start met een QR-code. Als iemand je zogenaamd een Tikkie stuurt waar al meteen op WhatsApp in het gesprek zelf een afbeelding van een QR-code te zien is, dan is de kans groot dat het om oplichtingspraktijken gaat. Omdat je telefoon vaak bij een QR-code meteen naar de code gaat, of de code niet volledig weergeeft, is het voor scammers een aantrekkelijk middel om je om de tuin te leiden. Blijf op welke site je maar bent altijd in de gaten houden wat de URL is. Andriodworld.nl, android-world.nl of Androidwold.nl? Wij zijn het niet, het zijn WhatsApp-scams.

Nietsvermoedende Whats-App oplichters op heterdaad gearresteerd | Kees van der Spek: Hulpvragen

Lees verder na de advertentie.

5. Neestapsverificatie

Kies als je zomaar een tweestapsverificatiecode krijgt vooral voor het negeren ervan. Er zijn echt oplichters die het doen: je een tweefactorauthenticatiecode sturen en dan een WhatsApp krijgen van iemand die stelt dat hij per ongeluk jouw nummer heeft gebruikt voor het opzetten van zijn account, en of je die code even wil doorgeven. Niet doen hoor. Maak er Neestapsverificatie van en negeer die persoon volledig. Een verificatiecode lijkt soms onschuldig, maar het is eigenlijk gewoon een wachtwoord dat je dan zo zou overleggen. 

6. WhatsApp Gold

WhatsApp is geweldig, maar iedereen heeft zo zijn eigen wensen voor de app. Hoe aantrekkelijk is het idee dan dat je WhatsApp Gold kunt downloaden? Je kunt het alleen krijgen via een linkje van een onbekend WhatsApp-account dat je ineens een berichtje stuurt met een link daar naartoe. Niet dus: het is fopperij. Er bestaat geen WhatsApp Gold en sowieso kun je beter niet op linkjes tikken van mensen die je helemaal niet kent. WhatsApp is er maar in een variant en dat is WhatsApp uit de Play Store van Google.

7. Snel rijk worden met crypto

Deze WhatsApp-scams gaan vaak gepaard met gouden cryptobergen die niet echt bestaan. Iedereen wil snel rijk worden: dan kun je stoppen met werken, of lekker doorwerken maar dan op een tropisch eiland: heerlijk. Logisch dus dat scammers op die verlangens inspelen door met allerlei cryptoscams te komen. Vaak worden er allemaal neppe diagrammen getoond hoe goed de crypto het doet, inclusief mooie verhalen van mensen die er ‘slapend’ rijk mee zijn geworden. Het enige wat jij moet doen is niet slapen, maar wakker zijn en zien dat dit allemaal te mooi is om waar te zijn. Vaak moet je eerst een investering doen, dus daaraan kun je dit soort scams onder andere herkennen.

WhatsApp-fraude - Tips en Advies (Consumentenbond)

8. Customer support heeft jou nodig?

Deze hebben wij vooral vaak aan de telefoon: Microsoft dat zogenaamd met me wil praten over mijn account. Er bestaan bijna geen redenen voor Microsoft om je te bellen: dat heeft wel wat beters te doen, dus ga er vrijwel meteen vanuit dat het niet klopt. Ga ook niet zomaar uit van een berichtje of belletje van een klantenservice, zeker als je er niet recent iets hebt gekocht. Geef ook niet zomaar je persoonlijke gegevens weg. Hoe normaal het in Nederland ook is om die te geven (mede omdat het moet ter verificatie), wil dat niet zeggen dat elke persoon die je belt of appt ook echt van die klantenservice is. 

9. “Goede” doelen

De scams voor goede doelen vinden we misschien wel het meest gemeen. Uit de goedheid van je hart geef je waarschijnlijk al aan de Dierenbescherming en de Hartstichting, maar dan komt er ineens een ander goed doel dat om geld vraagt. Vaak worden er ook foto’s gedeeld met allerlei zielige mensen of dieren, en eventueel succesverhalen erbij. Helaas, het is precies zoals een echt goed doel dat ook doet. Mocht je toch twijfelen of het doel echt bestaat, kijk dan of ze online aanwezig zijn op de standaard kanalen, of er veel volgers zijn en wat hun echte website is. Als je al per se wil geven, check dan goed of het klopt en schenk dan zelf, maar doe dat nooit via een willekeurig telefoontje of appje via WhatsApp.

10. Verleidelijke videogesprekken

Waar veel WhatsApp-scams zich nog in tekst bewegen, zien we ook steeds vaker dat mensen worden gevideobeld door hun scammer. Je ontvangt een videocall van een onbekend nummer, maar wanneer de call beantwoordt, kleedt iemand zich helemaal uit en neemt hij of zij het allemaal op. Vervolgens wordt er opgehangen en komt er daarna chantage om de hoek kijken: ”We zetten de video online van hoe jij naar een strippend persoon kijkt!” of “We delen deze video met je ouders!” Deze manier van oplichting komt volop voor onder jongeren, die gevoeliger zijn voor dit soort situaties. Krijg je dus een videocall van een onbekende, dan moet je voorzichtig zijn, eventueel meteen ophangen en het nummer blokkeren. 

Uitgelicht: Opgelicht via WhatsApp

Heb jij nog andere tips om WhatsApp-fraude te voorkomen? Deel ze in de comments.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!