Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

10 tips en tricks voor de OnePlus 3 en 3T

Laurence Arnold
Laurence Arnold
28 mei 2017, 16:00
7 min leestijd
10 tips en tricks voor de OnePlus 3 en 3T

Lees verder na de advertentie.

Tips voor OnePlus 3 en 3T

De OnePlus 5 staat om de hoek, dus het is tijd om een kijkje te nemen bij de OnePlus 3 en 3T. Uitstekende smartphones gezien de prijs, maar helaas gaan ze uit de verkoop. Daarom zetten we nu 10 handige tips en tricks op een rijtje. Dit artikel gaat uit van de meest recente OxygenOS update op het moment van schrijven, versie 4.1.3. Dit is de stabiele versie, en niet de bèta-versie, waar sommige zaken wellicht anders zijn. 

1. Hardwarebuttons vergrendelen

Tijdens het spelen van games of kijken van video’s heb je meestal je telefoon in de horizontale modus. Daarmee kan je duim op de onderkant van de telefoon rusten, waar de hardwarebuttons zitten. Ben je dus fanatiek aan het gamen, klik je per ongeluk op de homeknop of open je de recente apps. Niet handig. Gelukkig zit er een (verborgen) functie op de OnePlus 3 en 3T waarbij je deze knoppen tijdelijk kan uitschakelen. Hiervoor moet je een quick tile toevoegen aan je notificatiecentrum.

Dit gaat als volgt: swipe twee keer naar beneden, tot je al je quick tiles voor je hebt. Klik helemaal rechtsboven op de bewerk-button in de vorm van een potloodje. Scroll naar het kopje ‘Sleep tegels om toe te voegen’ en sleep de quick tile ‘Knoppen vergrendelen’ naar de gewenste plek. Vanaf nu kan je je hardwarebuttons vergrendelen wanneer het jou uitkomt via je quick tiles. 

2. Check of je OnePlus 3 / 3T in optimale conditie is 

Mocht je je de gezondheid van allerlei aspecten van je OnePlus willen checken, dan kan dit via een verborgen menu. Typ *#808# in de telefoon-app en klik op bellen. Je komt in een menu waarin je talloze testen kan uitvoeren. Zo kan je checken of alle knoppen naar behoren werken, of de sensoren allemaal functioneren, etc. Dit kan vooral handig zijn als je een OnePlus tweedehands koopt en snel wilt checken of alles inderdaad nog werkt. 

3. Vergrendel apps met je vingerafdrukscanner

OnePlus heeft een functie in OxygenOS toegevoegd waarbij je een app kan vergrendelen met je vingerafdruk. Wil je dus je berichten of andere gevoelige informatie liever voor jezelf houden, dan kan je deze vergrendeling instellen. Dit kan via Instellingen > Beveiliging en Vingerafdruk > App vergrendeling. Na het tekenen van je beveiligingspatroon kan per app de beveiliging instellen. Open je de app, dan zul je een scherm te zien krijgen waar je eerst of je patroon moet tekenen, of je vingerafdruk moet laten scannen. 

4. Bespaar energie met Doze

Voor de energiejunkies onder ons, of diegene die last hebben van apps die de batterij leeg zuigen, is de volgende tip handig. Er zijn twee manieren waarop je de ingebouwde Doze-functie van OxygenOS nog wat strakker zet. Hierbij worden achtergrondprocessen sneller gestopt en nemen ze dus minder energie in, met een langere accuduur tot gevolg. Pas wel op hoe strak je alles instelt: het kan voorkomen dat je meldingen mist bij het inschakelen hiervan, maar dit verschilt per app. Test dit eerst voor jezelf uit.

Er zijn twee manieren om deze strenge energiebesparing in te schakelen. Deze opties vullen elkaar, en kunnen zowel samen als losstaand van elkaar worden gebruikt. De eerste is via Instellingen > Accu > klik rechtsboven op de drie puntjes > Agressief sluimeren & slaapstand apps. Hier kan je per app instellen of het energieverbruik ingetoomd moet worden door sneller afgesloten te worden op de achtergrond.

De tweede manier is via de ontwikkelaarsopties. Heb je deze nog niet ingeschakeld, ga dan eerst naar Instellingen > Over de telefoon > en druk 7x achter elkaar op build-nummer. Ga terug naar het instellingen-menu. Hier is nu een nieuw kopje genaamd Opties voor ontwikkelaars toegevoegd. Klik hierop, en scroll naar Sluimermodus. Switch de toggle naar aan. Vanaf nu zullen achtergrondprocessen worden uitgesteld als het toestel lange tijd niet wordt gebruikt, wat de stand-by tijd van je toestel ten goede komt. 

5. Krijg sneller updates via Opera VPN

Het uitrollen van updates gaat altijd in fases, waarbij eerst een beperkt aantal toestellen de update ontvangt. OnePlus is geen uitzondering hierop. Bij het aankondigen van een update duurt het een tijdje voordat deze alle toestellen heeft bereikt. Zo kan OnePlus op tijd reageren als er een bug of andere fout in de update wordt ontdekt, en zijn niet alle toestellen meteen de dupe.

Wil je wel meteen een update ontvangen zodra deze is uitgebracht door OnePlus, installeer dan de app Opera VPN. Met deze app kan je toestel virtueel even in een ander land zijn, waar de update al wel wordt uitgerold. Bij OnePlus zijn dit meestal Duitsland en Canada. Stel Opera VPN in op één van deze twee landen, en check op updates. Tadaa, de update staat voor je klaar. Schakel de VPN weer uit, en download en installeer de update. 

6. Maak een scrolling screenshot

Ooit gehad dat je meerdere screenshots moest nemen omdat iets niet in één beeld paste? OnePlus heeft zogenaamde scrolling screenshots toegevoegd, waarbij er automatisch door wordt gescrolled en er één groot screenshot wordt gemaakt. Bij het maken van een screenshot is het derde icoontje van links de optie om scrolling screenshots te maken. Klik hierop, en er zal automatisch gescrolled worden en om de zoveel tijd een screenshot worden gemaakt. Is alles in beeld vastgelegd, klik dan één keer op het scherm, en alle screenshots worden tot één groot exemplaar gecombineerd.

7. Advanced reboot

Voor de mensen die graag met hun telefoon lopen te prutsen (you know who you are) is advanced reboot eigenlijk onmisbaar. Door het aanvinken van deze optie via opties voor ontwikkelaars > Geavanceerd herstarten in te schakelen, krijg je meerdere opties als je je telefoon opnieuw gaat opstarten. Zo kan je direct naar de recovery of naar het bootloader-menu gaan, zonder hiervoor de shortcuts uit te voeren. Zeggen deze begrippen je niks, dan hoef je deze optie niet aan te zetten. 

8. Krijg sneller geheugen via F2FS

Bij de introductie van de OnePlus 3T werd het interne geheugen aangestuurd door een nieuw protocol, genaamd F2FS. F2FS is speciaal ontworpen om sneller te werken op het flashgeheugen wat in smartphones zit. Combineer dit met het snelle UFS 2.0 geheugen van de OnePlus 3 en 3T, en je hebt een goede combinatie te pakken. De OnePlus 3 werd standaard met het tragere EXT4 verscheept, in tegenstelling tot F2FS. Wil je het precieze verschil weten qua snelheid tussen deze twee, lees dan vooral dit uitgebreide achtergrondartikel van XDA.

Mocht je de update naar OxygenOS 4.0 gewoon hebben geïnstalleerd op je OnePlus 3, dan heb je kans dat je nog gebruik maakt van EXT4. Zonder factory reset kan je namelijk niet van de één naar de ander gaan. Je kan dit checken via de app DiskInfo. Ga naar de opties, en klik op ‘Show file system.’ Kijk vervolgens wat tussen de haakjes achter het ‘Data’ geheugen staat. Is dit f2fs? Dan zit je goed. Zo niet? Dan is het wellicht een idee om je telefoon een reset te geven en opnieuw te installeren. Hoe je dit doet om F2FS te krijgen, kan je hier lezen. 

9. Vingerafdrukken hernoemen

Op het eerste gezicht niet de meest logische trick, maar hij kwam bij mij een aantal keer wel van pas. Je kan in totaal 5 vingerafdrukken toevoegen aan de OnePlus 3 en 3T. Het kwam mij een paar keer voor dat een bepaalde vinger niet goed werd herkend, omdat ik hem in een andere positie had ingescand dan ik m’n vinger (achteraf gezien) eigenlijk gebruikte. Daarom was ik blij verrast toen ik erachter kwam dat je de vingerafdrukken een eigen naam kan geven, in plaats van het standaard nummertje. Nu kon ik gericht een vingerafdruk wissen, en opnieuw inscannen voor een betere herkenning. 

Via instellingen > Beveiliging en vingerafdruk > Lijst vingerafdrukken kom je bij je vingerafdrukken. Houd een item ingedrukt, en teken je patroon. Vervolgens krijg je de optie om de vingerafdruk te hernoemen naar de de betreffende vinger.  

10. Trilmodus aanzetten zonder volume ingeschakeld

De alert slider aan de zijkant van de OnePlus 3 en 3T laat je snel tussen verschillende profielen wisselen. Toch heb je hier in de praktijk vrij weinig aan als je het volume niet ingeschakeld wilt hebben. Hiervoor is er eigenlijk maar één stand van de alert slider mogelijk, en dat is helemaal naar boven. Hiermee kom je in de stiltemodus. Toch kan je hier gewoon meldingen mee krijgen, als je vibratie aanzet. Dit kan door de alert slider naar boven te bewegen, en op het tandwieltje te klikken dat in het pop-up venster bovenaan het scherm verschijnt.

Zet je de vibratie uit, dan gaat je telefoon naar complete stilte, en krijg je geen meldingen meer, behalve alarmen. Kortom, niet echt logisch. OnePlus schijnt aan een oplossing te werken, maar deze is in OxygenOS 4.1.3 nog niet aanwezig. 

Weet jij nog een tip die absoluut niet in bovenstaand rijtje kan ontbreken? Laat dan weten in de comments! 

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

4

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

9 april 2018, 17:27

Mooi artikel. Er ontbreekt voor mij nog de methode om het geluidsvolume van een gesprek in te stellen. Vooral in een wat lawaaierige omgeving kan ik een beller niet of nauwelijks verstaan.

28 mei 2017, 22:53

En dat voor de helft van de prijs 🙂

28 mei 2017, 21:36

Hebben de soort mensen die Oneplus kopen tips en tricks nodig….? En voor een heel oud telefoon ?

28 mei 2017, 18:19

Ook nu verslaat de OP3T de mi6 in een speedtest. https://youtu.be/MZ0RAyir2O8. Alleen de s8 is tot nu toe sneller!