Motorola One Vision
Motorola heeft op dit moment twee programma’s voor hun mid-range smartphones: De G-series en de One-series. Van de G-series kennen we in 2019 een aantal modellen: de reguliere Moto G7 van 249 euro, de Moto G7 Plus van 299 euro met een iets krachtigere chipset en een verbeterde camera, de G7 Power van 209 euro met een extra grote accu en de Moto G7 Play, het budget-toestel van de serie met een prijs van 149 euro. Overeenkomstig aan deze toestellen is dat ze twee jaar lang recht hebben op veiligheidsupdates en 1 grote versie-upgrade.
Met de vorig jaar geïntroduceerde Motorola One-series is de focus nog meer op de software gelegd. Deze toestellen draaien namelijk op Android One waarbij maandelijks 3 jaar lang veiligheidsupdates en 2 jaar lang versie-upgrades worden gegarandeerd. Dit is al meteen een pluspunt van deze serie, met daarin de vorig jaar aangekondigde Moto One voor een adviesprijs van 299 euro en sinds een maand de Motorola One Vision met eenzelfde prijs van 299 euro.
De Motorola One Vision heeft echter een aantal zaken voor zich spreken tegenover de Motorola One. Zo heeft het scherm een hogere resolutie en een moderner uiterlijk, is de chipset beter, is er meer opslag aanwezig en heeft de camera een sprong vooruit gemaakt. Kortom, er is genoeg te pleiten voor de Motorola One Vision. Wij kijken of dit plaatje in de praktijk stand houdt.
Specificaties
Afmetingen: 160,1 mm x 71,2 mm x 8,7 mm
Scherm: 6,3 inch 2520 x 1080 IPS LCD 21:9
Processor: Exynos 9609, octa-core 2.2 GHz
RAM: 4 GB werkgeheugen
Opslag: 128 GB + MicroSD
Selfiecamera: 25 MP f/2.0
Main camera: 48 MP f/1.7 en OIS, dieptesensor van 5 MP f/2.2
Batterij: 3.500 mAh
Softwareversie: Android 9.0 Pie gebaseerd op Android One
Extra: FM-radio, koptelefoonaansluiting, NFC, IP52 certificering
Behuizing en design
Het moment dat je de Motorola One Vision vast neemt vergeet je dat je met een mid-range toestel te maken heeft. De glazen achterkant, de goede afwerking en het solide gevoel neigen meer naar een veel duurdere smartphone. Tel daarbij de moderne punch-hole op die we normaal gesproken in veel duurdere toestellen tegenkomen zoals de Honor 20 (Pro) of de Samsung Galaxy S10-series en Motorola heeft serieus werk gemaakt van het uiterlijk van dit apparaat.
Een glazen achterkant is wellicht fragiel op het moment dat je hem laat vallen maar gelukkig levert Motorola standaard een hoesje mee. Daarnaast is een glazen achterkant wel krasbestendig, iets dat met plastic of metaal veel minder het geval is. Een glazen achterkant maakt ook draadloos opladen mogelijk maar hierover beschikt de Moto One Vision dan weer niet, net als het ontbreken van waterbestendigheid. Als je het toestel probeert te buigen zul je merken dat dit totaal onmogelijk is. De achterkant is wel glad op het moment dat je deze op een oppervlak neerlegt: dan heeft de telefoon de neiging eraf te glijden, al dan niet door de aanwezige camera-bump die ervoor zorgt dat de telefoon wiebelt als je hem neerlegt en erop typt. Tijdens het vasthouden had ik echter geen last van de gladde achterkant en was de telefoon prima te hanteren.
Wat hierbij aan bijdraagt is hoe smal de telefoon is. Dit komt door het langwerpige 21:9 scherm waarbij de breedte gelijk is aan een conventioneel scherm maar de lengte is verhoogd. Hierdoor heeft het scherm een diagonaal van 6,3 inch maar is hij 71 mm smal, even veel als de Pixel 3a met een scherm van 5,6 inch of de LG G8 ThinQ met een scherm van 6,1 inch. De telefoon is wel langwerpig dus even met één hand naar de bovenkant reiken zit er niet in. Gelukkig kan de vingerafdrukscanner op de achterkant worden bediend met een swipe-gebaar waardoor je notificaties alsnog met één hand kan opvragen.
Aan de zijkant zitten alle knoppen, zowel de volumeknoppen als de powerknop. Deze laatste is geribbeld waardoor je op de tast beide knoppen nog van elkaar kan onderscheiden. Van die kleine dingen die handig zijn. Wel is de bovenkant van de volumeknop enigszins hoog geplaatst: met mijn vrij grote handen kan ik hier maar nauwelijks bij dus voor mensen met kleinere handen zal dit nog iets meer moeite kosten.
Aan de bovenkant zien we de aanwezigheid van een koptelefoonaansluiting, aan de onderkant een USB Type-C poort en de enige aanwezige speaker. We zien aan de voorkant geen lelijk ‘Motorola’ logo waardoor het geheel er clean en modern uitziet, zeker voor deze prijs. Op de achterkant zien we het Motorola-logo wel verschijnen met daarin verwerkt de vingerafdrukscanner, samen met de dubbele camera op de achterkant.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Het scherm is één van de hoogtepunten van de Motorola One Vision. Het scherm is 6,3 inch LCD 2520 x 1080 inclusief hole-punch notch aan de linkerzijde van het scherm. Het scherm geeft kleuren op een mooie felle manier weer zonder overdreven te ogen. Het contrast is ook prima voor een LCD scherm.
Een 21:9 scherm is iets wat we nog niet veel tegenkomen in de smartphone-industrie. Waar we een paar jaar geleden nog een 16:9 scherm hadden, was dit 2 jaar geleden een 18:9 scherm en nu, anno 2019, gaan we nog een stapje verder met 21:9. Onder andere de Sony Xperia 10 en Xperia 1 hebben ook een 21:9 scherm. De langgerekte verhouding zorgt ervoor dat je theoretisch meer in beeld kan hebben in verticale en horizontale modus. In de praktijk zie je dat de statusbalk best wel veel verticale ruimte inneemt en dus niet echt winst oplevert. Apps die niet goed omgingen met de hole-punch ben ik niet tegengekomen.
Een full-screen game als Asphalt 9 speelt daarentegen juist extra lekker in horizontale modus omdat je meer aan de zijkanten van je ooghoeken ziet en dus beter de auto kan plaatsen. Ook het lezen van een boek in verticale modus is prettig omdat er meer in het scherm past. Kortom: het bijzondere scherm gewoon zoals je kan verwachten zonder grote voor- of nadelen te hebben.
Het enige kleine nadeel van het scherm is als je in de felle zon zit meteen de felste stand van de helderheid nodig hebt, anders zie je helemaal niks meer. Gelukkig is deze maximale helderheid prima voor in de zomer maar het scherm reflecteert wel veel. De minimale helderheid is daarentegen dan wel weer te hoog, ook al is het ingebouwde nachtfilter ingeschakeld. ’S avonds had ik regelmatig de neiging het scherm nog wat minder fel te willen zetten terwijl dit niet mogelijk was, een fenomeen wat ik nog niet eerder ben tegenkomen op smartphones en daarom opmerkelijk is. Als je hier last van hebt kan een externe app als Twilight dit nog wel enigszins beïnvloeden, maar ideaal is het natuurlijk niet.
Prestaties
Een opmerkelijke chipset onder de motorkap: de Exynos 9609 van Samsung. Dit is een van de eerste keren dat we een chipset van dit Zuid-Koreaanse merk in een ander smartphone dan van henzelf zien. De Exynos 9609 is een aanverwant van de Exynos 9610, een chipset die onder andere in de Samsung Galaxy A50 van 349 euro is geplaatst. Met de snelheid van de Motorola One Vision is niks mis. Het gaat allemaal vlot zat en enkel als je het toestel naast een high-end smartphone plaatst zul je zien dat het wat minder vloeiend gaat, maar tijdens dagelijks gebruik merk je hier niks van.
De 4GB werkgeheugen is ook prima voor het multitasken tussen meerdere apps, al zul je merken als je zware games speelt als Asphalt 9 deze app redelijk snel uit het werkgeheugen wordt gezet, een fenomeen dat we bij meer smartphones met deze hoeveelheid werkgeheugen tegenkomen. Het gamen gaat overigens ook prima. Ik heb de nodige potjes Asphalt 9 gespeeld en merkte nooit een vertraging of stottering op, al zul je wel zien dat ook hier allemaal iets minder vloeiend gaat dan een pure high-end telefoon, en dat is natuurlijk ook logisch. Je kan je afvragen of de chipset over 3 jaar nog even snel is met dergelijke games, maar dat geldt voor bijna alle smartphones in deze prijsklasse.
In de benchmarks zien we dat op pure kracht de Exynos-chipset iets minder krachtig is dan de Snapdragon 660 / 670 van de Nokia 7 Plus, Pixel 3a of de OPPO R17 Pro, maar wel beter scoort dan de Snapdragon 636 van de Moto G7 Plus of de Kirin 710 van veel mid-range telefoons van Honor / Huawei. Kortom: helemaal niet slecht gedaan door Motorola!
Accuduur
De accu van 3.500 mAh is groot genoeg. Toch maakte ik me aan het begin zorgen om de accuduur vanwege het grote 6,3 inch scherm. Het scherm neemt namelijk verreweg de meest energie in van een smartphone. Toch bleek dit in de praktijk reuze mee te vallen. Met lange dagen waar ik 4G aan had, af en toe een spel speelde, een smartwatch had gekoppeld en een screen on time van rond de 3 uur had, had ik meestal zo rond de 30 over. 2 dagen zal je er dus niet mee redden als zware gebruiker, maar 1 dag is altijd mogelijk, en dat is dikke prima. Op dit gebied is er wederom niks te klagen.
De meegeleverde oplader is een 15 watt exemplaar. Hierbij is de accu in 15 minuten 20% opgeladen, na 35 min 40% en na een uur zit er 65% bij. Voordeel is ook dat opladers met USB Power Delivery prima werken. Zo legde ik de Moto One Vision aan mijn 65 watt oplader van m’n MacBook en gaf hij aan dat er via TurboPower werd opgeladen, ofwel: lekker vlot. Hieronder staan de gemiddelden die ik haalde gemeten door AccuBattery.
Schermontgrendeling
Het ontgrendelen gaat primair via de prima geplaatste vingerafdrukscanner. Deze zit in het Motorola-logo verwerkt en is daarom vrij groot en dat is fijn. Je hoeft je vinger er maar deels op te houden of de telefoon is al ontgrendeld. Dit gaat gepaard met een fijn tikje van de prima trilmotor. Zoals genoemd kan je swipes gebruiken op de vingerafdrukscanner om enkele functies te gebruiken. Met een swipe omlaag krijg je je meldingen te zien, met nog een swipe naar beneden je snelle instellingen en een swipe omhoog verdwijnt alles weer. Handig, aangezien je zeker twee handen nodig hebt om bij de bovenkant van de telefoon te komen.
Gezichtsherkenning is ook aanwezig en staat verwerkt in de Moto-app. Dit gaat echter via de enkele front-facing camera waarbij veiligheid dus niet erg aanwezig is: met een foto zou je de gezichtsherkenning al kunnen foppen wat niet uniek is aan deze smartphone.
Geluid
Qua geluid is er aan de onderzijde een enkele speaker aanwezig. Deze klinkt prima voor het bekijken van video’s of spelen van games, maar we zien liever een speaker aan de voorkant zodat je deze niet zo gemakkelijk bedekt. Een minpunt is het echter niet aangezien heel veel smartphones in deze prijsklasse geen zogenoemde ‘front-facing’ speakers hebben en dit vanwege de dunne schermranden lastiger te implementeren is.
De koptelefoonaansluiting aan de bovenzijde is goed nieuws voor diegene die hier gebruik van wilt maken en dat kan met de standaard meegeleverde oortjes, die okay klinken zonder echt te overtuigen, maar wel erg fijn zitten.
Een nadeel ondervond ik echter bij de kwaliteit van de microfoon bij het video opnemen. Het geluid klinkt afhankelijk van de situatie zoals het opnemen van geluiden die ver weg zijn niet erg goed , met veel fluctueringen in het volume. Een snelle vergelijking met andere telefoons leert ons dat het verschil aanzienlijk is. Gelukkig klinkt het bellen en het filmen van pratende mensen dichtbij wel prima dus dit probleem valt mee maar was wel opvallend.
Camera
Op het gebied van camera’s heeft Motorola niet bezuinigd. De achterkant heeft twee camera’s: de hoofdcamera is een 48 MP camera die foto’s van 12 megapixel geeft. Hierbij worden voor elke pixel 4 subpixels gebruikt en samengevoegd tot 1 pixel, vandaar deze cijfers. Deze sensor heeft een diafragma van f/1.7 en optische beeldstabilisatie.
De andere camera aan de achterzijde is een 5 MP exemplaar om diepte in te schatten bij portret-foto’s. De camera aan de voorkant is een 25 megapixel exemplaar met een diafragma van f/2.0. Hier kan je ervoor kiezen om een foto daadwerkelijk met 25 MP te maken of ook met quad pixels de foto tot een 6 megapixel-exemplaar samen te voegen.
Foto’s
De kwaliteit van de foto’s van de Motorola One Vision is prima te noemen zonder diepe indruk te maken. Overdag zijn foto’s scherp genoeg met een goede kleurweergave en dynamische range, terwijl in het donker te resultaten varieren maar niet slecht te noemen zijn. Om dezelfde fotokwaliteit als high-end smartphones in deze prijsklasse te verwachten is (op de Pixel 3a na) onterecht en dat blijkt bij de One Vision ook zo te zijn. In directe vergelijking met de even dure Honor 20 Lite doet de One Vision het echter meer dan prima, zoals je in onderstaande vergelijkingen kan zien. De linkerfoto is die van de One Vision, de rechter van de Honor 20 Lite. De Motorola heeft een beter dynamische range en een betere kleurweergave.
In het donker verschillen de resultaten per telefoon. Soms schiet de Honor een beter plaatje, soms de Motorola. Je ziet dat de optionele nachtmodus meer licht op de lens laat vallen maar hierbij ook meteen meer ruis wordt geïntroduceerd. In de galerij hieronder zie je als eerste foto de reguliere stand van de Moto One Vision, als tweede de nachtmodus, als derde de reguliere foto van de Honor en als 4de de nachtmodus hiervan.
De extra dieptecamera doet goed zijn werk en weet consequent de voor- en achtergrond goed van elkaar te onderscheiden. Wil je van deze camera gebruik maken dan moet je de aparte portret-modus starten in de camera-app. Hieronder zie je twee samples.
De selfiecamera kan zowel gewone foto’s als portret-foto’s maken waarbij de achtergrond wazig wordt gemaakt. Hierbij gaat het uitsnijden niet altijd perfect maar dat is te verwachten in deze prijsklasse. Reguliere selfies krijgen een prima resultaat. De gewone foto’s hebben een vrij brede beeldhoek waardoor er veel mensen in beeld passen. Bij de selfiecamera is er ook nog een modus genaamd groepsselfie. Hierbij wordt de beeldhoek niet vergroot maar wordt er een panorama gemaakt door je telefoon naar links en rechts te bewegen zodat er meer mensen in beeld passen.
Video
Bij het schieten van video’s letten we vooral op hoe schokken tijdens het lopen worden opgevangen. Sinds de Moto One Vision over optische beeldstabilisatie beschikt zit dit wel snor. Een videosample van een korte wandeling van de zon naar de schaduw kan je hieronder zien. Bij het gebruik viel het op dat de autofocus soms even moeite heeft om scherp te stellen maar dit kan je zelf bijstellen door op het scherm te tikken. Het direct streamen naar YouTube zit ook in de camera-app ingebouwd, alsmede het maken van een time-lapse.
Camera-app
De camera-app is door Motorola zelf ontworpen en komt dus niet van Google zelf. We zien een vrij duidelijk ontworpen interface waarbij je met 4 swipes wisselt tussen het maken van foto’s, video’s, je laatst gebruikte extra modus of het openen van de diverse andere opties die er zijn. Denk aan het maken van foto’s waarbij een gedeelte zwart-wit is, het laten bewegen van een object terwijl de omgeving stil blijft staan, of het in real time toepassen van een green-screen op iemand. Al deze functies zijn leuk om te hebben maar hebben in de praktijk wel limitaties waardoor de lol er al snel vanaf is.
Handig aan de camera-app is dat deze te openen is door je telefoon twee keer een kwartslag te draaien, een gesture die we al veel langer kennen van Motorola-telefoons maar altijd van toepassing blijft. De camera start ook snel genoeg op voor als je even snel een foto wilt maken.
Software
De software van de Moto One Vision is Android One en dit betekent twee grote voordelen: geen onnodige toevoegingen en langdurige updates. Zo is er standaard Digital Wellbeing aanwezig en is ARCore voor het gebruiken van applicaties met Augmented Reality ook present.
Voorgeïnstalleerde apps
Het eerste voordeel is de fijne werking van standaard Android zonder al te veel toevoegingen. Motorola heeft een app genaamd ‘Moto’ meegeleverd waarbij je enkele handige functies van Motorola kan beheersen, zoals een live display waarbij het scherm aan blijft zolang jij ernaar kijkt. Deze functie werkt via de front-facing camera. Ook is er een semi always-on display waarbij er een minimalistische weergave wordt geactiveerd zodra je een melding binnenkrijgt en deze ook kan openen of hierop kan reageren.
Door een chop-chop beweging te maken kan je de zaklamp snel starten en dat is ontzettend handig en kennen we van diverse andere Moto smartphones. De 1-knopsnavigatie van Motorola is ook weer aanwezig waarbij je kan tikken en vegen op de navigatiebalk om door de interface heen te navigeren. Standaard staan de gestures met de pilvormige knop van Android Pie ingeschakeld. Ten slotte is het mogelijk om met een swipe met 3 vingers een screenshot te maken in plaats dit via de volumeknop + powerknop te doen. Ook ontdekte ik dat de standaard weer- en tijdwidget op het homescherm gebruikt maakt van Accuweather in plaats van de weerdiensten van Google zelf. Opmerkelijk aangezien Google verder overal wel aanwezig is.
Updatebeleid
Het andere grote voordeel van Android One is de gegarandeerde updateduur van 3 jaar. Je krijgt namelijk 3 jaar lang elke maand een veiligheidsupdate en dit is een verbetering van de 2 jaar die Motorola met de G-series belooft. Ook krijg je nog de versie-upgrade naar Android 10.0 Q en Android R, daar waar de Moto G7-series op Android 10.0 Q zullen blijven steken. Kortom, op dit gebied is een boel voor de Moto One Vision te pleiten.
Conclusie
Motorola heeft voor 299 euro een heel erg goed toestel neergezet. Het uiterlijk is premium door de glazen achterkant en de hole punch in het scherm. Het scherm zelf is 21:9 maar voegt in de praktijk niet veel toe maar hindert ook niet. De camera’s presteren naar verwachting en de standaard 128 GB opslag is royaal. Voeg hier 3 jaar lang gegarandeerd updates aan toe door Android One en de Motorola One Vision is in deze prijsklasse een onbetwiste aanrader.
Het toestel doet namelijk veel dingen goed en heeft maar weinig grote nadelen. De microfoon tijdens video-opnames schiet tekort en de volumeknop zit iets te hoog geplaatst. Kan je met deze twee nadelen leven dan zijn er maar weinig telefoons die meer waar voor je geld aanbieden dan de Moto One Vision.
Concurrentie is er natuurlijk ook in de vorm van de Honor 20 Lite van 299 euro, de Moto G7 Plus van 299 euro, de Samsung Galaxy A50 voor 299 euro en als je een ander toestel met Android One zoekt komt de Nokia 8.1 voor 399 euro het dichtste in de buurt, met ook een glazen achterkant, een prima camera en een iets krachtigere chipset, maar dan wel weer een heel grote notch.
Pluspunten
+ Modern uiterlijk
+ Bouwkwaliteit
+ Android One voor 3 jaar lang updates
+ Standaard 128 GB
+ Prima chipset voor de prijsklasse
Minpunten
– Microfoon tijdens video-opnames
– Volumeknop enigszins hoog geplaatst
Motorola One Vision kopen
De Motorola One Vision is te koop voor een adviesprijs van 299 euro in twee kleuren: blauw en bruin. Je kan de telefoon onder andere verkrijgen via MediaMarkt, Belsimpel, Bol.com, Coolblue maar ook bij deze winkels.
Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.
[tds=7125]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten