Skagen Falster 3
Begin januari lazen jullie op Androidworld al over de komst van de Skagen Falster 3 die op de CES-beurs gepresenteerd is. Voor deze nieuwe generatie van de Falster heeft de Deense horlogemaker Skagen opnieuw beroep gedaan op de Fossil Group voor de ontwikkeling. Fossil ging ook een samenwerking aan met de Noorse DJ Kygo die een speciale wijzerplaat heeft uitgebracht met zijn X by KYGO-merk. We hebben de Falster 3 uitgebreid getest en hier lees je onze bevindingen.
Behuizing en design
De behuizing van de Skagen Falster 3 heeft een grootte van 42 mm en is 11 mm dik. Daarmee is hij ietsje kleiner dan pakweg de Fossil Gen 5. De Falster 3 is te krijgen in vier varianten. Dat zijn twee versies met kunststof bandjes: als eerste de ‘Blue Silicone Mesh’ met het blauwe bandje en zilveren behuizing en daarnaast de ‘X by KYGO Back Silicone’ met een zwart bandje en zwarte behuizing. Verder heb je nog een exemplaar met een lederen bandje en donkergrijze behuizing, genaamd ‘Two-Tone Leather’, en als laatste de versie die ik kon testen met een metalen bandje en zilveren behuizing: ‘Gunmetal Gauge Mesh’. De bandjes zijn overigens op alle versies makkelijk verwisselbaar.
Links: de Fossil Gen 5, Rechts: de Skagen Falster 3
De behuizing oogt waar de Deense horlogemaker naar eigen zeggen voor staat: minimalisme, zonder toeters en bellen. Ik draag zelf sinds december de Fossil Gen 5 die een meer klassiek uiterlijk heeft, en toen ik de Falster 3 uit de verpakking haalde, had ik eerst mijn bedenkingen. Ik vond hem persoonlijk iets te hip op het eerste gezicht, maar het uiterlijk is mij in de loop van de tijd echt gaan bevallen.
Ik ben helemaal fan van het metalen bandje dat bestaat uit een aaneenschakeling van kleine metalen schakeltjes, waardoor het qua souplesse en uitstraling ligt tussen een kunststof of lederen bandje en een metalen bandje met grote schakels. Het voelt daarom voor mij duurzamer aan dan bijvoorbeeld een bandje van kunststof of leder, en dat is positief. Het bandje is voorzien van een sluiting waarmee het horloge makkelijk op maat aan te passen is in tegenstelling tot een regulier metalen bandje waarbij je schakels moet verwijderen of toevoegen.
In zijn totaliteit voelt het horloge ook lichter aan dan de Fossil Gen 5 en dat is wel fijn als je bijvoorbeeld het horloge ’s nachts draagt om bijvoorbeeld je slaap te registreren. Tevens goed om te vermelden, is dat de behuizing bestand is tegen regen en spatwater, en dat de Falster 3 ook een speaker bevat zodat je telefoongesprekken kan voeren met het horloge.
Scherm en bediening
Het ronde scherm van het horloge is een OLED-paneeltje met een diagonaal van 1,3 inch en een pixeldichtheid van 328 ppi. Het is goed leesbaar in direct zonlicht mits de helderheid op het maximum staat, wat helaas dan weer ten koste gaat van de accuduur.
Rechts op de behuizing zitten drie knoppen. De middelste en grootste knop gebruik je voor het opzoeken en openen van de apps op het horloge. De bovenste dient verder om te wisselen tussen de selectie van standaard watchfaces die je zelf kan aanpassen en de onderste knop staat ingesteld om Google Fit te openen. Gelukkig kan je zelf andere apps toewijzen aan die laatste twee knoppen. Daarnaast kan je aan de hand van polsgebaren bepaalde acties uitvoeren zoals het ontwaken van je scherm en scrollen door je notificaties. Het ontwaken werkt goed, en hoewel het scrollen ook functioneert, gebruik ik het eerder sporadisch.
Prestaties en accuduur
Net als alle andere Wear OS-smartwatches die de Fossil group afgelopen jaar heeft uitgebracht is de Skagen Falster 3 voorzien van de 1,2 GHz Qualcomm Snapdragen Wear 3100. Die speciaal voor smartwatches ontwikkelde chipset van Qualcomm zet in op energiezuinigheid en ook op het gebied van snelheid van het horloge is prima. Je kan makkelijk door de instellingen en naar de Tiles swipen. Apps starten ook snel en als het dan toch een keer fout gaat, dan heeft het te maken met de verbinding tussen je telefoon en horloge. Al is dat een bekend probleem bij apparaten die via bluetooth verbonden zijn. De Skagen Falster 3 gebruikt een genereuze 1 GB aan werkgeheugen en 8 GB interne opslag en we vinden verder een NFC-chip, een hartslagmeter en uiteraard ingebouwde gps terug.
Die laatste twee hebben natuurlijk een impact op je accuduur. Wear OS van Google staat er al niet om bekend dat horloges dagenlang meegaan met een volle acculading. Wat zeg ik, 24 uur was al teveel gevraagd voor de Falster 3. Ik heb jarenlang elke nacht mijn Asus Zenwatch 2 aan de oplader gehangen en nadien ook met mijn Fossil Gen 5, en dat is ook bij deze Falster 3 nodig.
Links: de Fossil Gen 5, Rechts: de Skagen Falster 3
De Skagen Falster 3 is voorzien van een 310 mAh accu en het horloge heeft vier verschillende batterijmodi. De meest energie slurpende modus is ‘Dagelijks’ waarbij de meeste functies ingeschakeld zijn, maar een aantal zaken niet zoals ‘Kantelen om te ontwaken’ en ‘OK Google detecteren’. Dan heb je de ‘Uitgebreid’-modus die in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden meer dingen uitschakelt, waardoor je horloge een aantal dagen verder kan. Denk daarbij aan zaken zoals de wifi die uitgeschakeld zijn en bluetooth dat alleen overdag aan staat. Wil je wekenlang met een acculading verder, dan kan je de ‘Alleen tijd’-modus aanzetten waarbij je alleen door de knop op het horloge in te drukken de tijd te zien krijgt. Als je met deze drie modi zelf handmatig de instellingen aanpast, beland je in de modus ‘Aangepast’.
Ik gebruik zelf de ‘Aangepast’-modus waarbij onder andere het scherm altijd aan staat, de helderheid automatisch ingesteld wordt, het geluid van het horloge uit staat. NFC en ‘OK Google detecteren’ heb ik daarbij uitgeschakeld. Zo ontvang ik nog altijd notificaties en registreer ik ’s avonds mijn slaapgedrag met Sleep as Android. Met deze instellingen red ik het gewoonlijk tussen de 20 en 22 uur op een acculading, met een uitschieter van iets meer dan 24 uur. Tegen de avond leg ik het horloge aan de oplader en in ruim een uur tijs is hij weer opgeladen. Echt ideaal kan je het nog steeds niet noemen, maar het is wel goed te doen.
Software
Wear OS
Op het moment van schrijven draait het horloge op Wear OS by Google 2.17, systeemversie H, met een niveau van de Android-beveiligingspatch van 1 januari 2020. Systeemversie H die gebaseerd is op Android Pie is al beschikbaar sinds het najaar van 2018. Ik vind Wear OS op de Skagen Falster 3 heel prettig werken. Ik krijg netjes mijn notificaties binnen van mijn e-mail, agenda afspraken, herinneringen of wanneer ik gebeld wordt. Bovendien is er een ruim aanbod aan apps in de Google Play Store. Toch wil ik daar wel een aantal kanttekeningen bij plaatsen.
Het systeem met Tiles of Tegels in Wear OS
Googles software kan weleens fouten bevatten, want ik loop geregeld tegen probleempjes aan in Wear OS. Zo had ik ook in december problemen op de Fossil Gen 5 waarbij mijn notificaties steeds na enige tijd niet meer op mijn horloge te zien waren. Op de Falster 3 heb ik dat probleem niet gehad, maar Wear OS blijft een beetje onvoorspelbaar wat dat betreft.
Ten tweede ben ik minder te spreken over de ontwikkeling die het besturingssysteem de afgelopen jaren heeft gemaakt. Er zijn nog maar echt weinig vernieuwingen geweest. De grote updates waren meer cosmetisch van aard of ze dienden om het systeem stabieler te maken. Ik heb niet het idee dat ik nu gek veel meer met mijn smartwatch kan in vergelijking met vier jaar geleden. Daartegenover staat dan weer wel dat Google in deze corona-crisis een alarm in de klok app heeft ingebouwd die je om de 3 uur eraan herinnert je handen te wassen en middels een timer aangeeft hoelang je je handen moet wassen. Ik zou graag vaker dit soort kleine nieuwigheden zien in Wear OS. Ook buiten crisistijd.
De X by KYGO-uitvoering
Als laatste wil ik de opmerking maken dat ik nu al tweemaal tegen het feit ben aangelopen dat sommige app-ontwikkelaars de ondersteuning voor Wear OS staken. De bekende gezondheid- en fitness-app Endomondo heeft bijvoorbeeld geen app beschikbaar vanaf Android Wear 2.0 en je kan alleen vanuit de app op je telefoon een koppeling maken met Google Fit. Daarnaast werkt de tegel van ING om je banksaldo te checken niet langer meer. Ik heb hierover contact opgenomen met ING en de strekking van de terugkoppeling was dat er bij hun een systeemfout aanwezig is, maar dat zij liever hun middelen stoppen in de ondersteuning van de Apple Watch. Dat horloge van Apple bereikt nog steeds het grootste marktaandeel met zijn smartwatches en dat maakt die keuze begrijpelijk, maar wel zorgwekkend. Ik hoop ook dat er geen sprake is van een trend.
Meegeleverde watchfaces en apps
Op de Skagen Falster 3 worden standaard zestien watchfaces meegeleverd. Veruit de meesten ervan hebben de minimalistische uitstraling die het horloge zelf ook heeft, maar dan met verschillende kleurenvarianten. Bij de Fossil Gen 5 kan je nog bij een aantal watchfaces de achtergrond voorzien van een eigen foto door verbinding te maken met je Instagram- of Facebook-account en die optie mis ik wel bij de Falster 3. Tot slot bevatten de eigen watchfaces van de Falster 3 de ‘X by KYGO watchface’ die in samenwerking met de Noorse DJ Kygo is gemaakt. Het is een fraaie watcface, maar verder dan een andere kleur van bandje gaat de samenwerking niet. Er is bijvoorbeeld geen speciale muziek-app op het horloge die de branding van de DJ draagt.
Links: de Fossil Gen 5, Rechts: de Skagen Falster 3
Uiteraard zijn er veel meer wijzerplaten in de Google Play Store terug te vinden en ook daarbuiten. Zo vond dik bijvoorbeeld twee leuke Casio-watchfaces. Ik droeg al een horloge sinds mijn kindertijd en ik ben tot voor mijn aankoop van de Asus Zenwatch 2 altijd een liefhebber geweest van Casio-horloges. De een zal het kinderachtig vinden, de ander misschien als vloeken in de kerk, maar voor mij voelde het nostalgisch aan. Het is gewoon mooi dat je die vrijheid hebt dankzij Wear OS. Meestal gebruikte ik wel de Anidigi-wijzeplaat die zoals de naam al doet vermoeden de tijd zowel de analoge als digitale klok laat zien. De Falster 3 heeft verder geen meegeleverde apps zoals Nike Run Club die op de Fossil Gen 5 en Fossil Sport terug te vinden zijn.
Sport en fitness
Smartwatches zetten hoog in op sport en gezondheid terwijl velen qua uiterlijk en materiaalkeuze naar mijn mening niet voor sporten bedoeld zijn. Datzelfde is het geval met de Falster 3. Hij beschikt dan wel over sensors zoals een accelerometer, gps en een hartslagsensor, maar dat zou je niet zeggen als je enkel naar de behuizing en de stijl van dit horloge kijkt.
De Skagen Falser 3 beschikt over een hartslagsensor die om de 20 minuten je hartslag meet op het moment dat je niet aan het sporten bent, en uiteraard continu tijdens het sporten. Daarnaast kan je met ingebouwde gps om je afstanden en afgelegde route bij te houden. Normaal gesproken heb ik, als ik ga sporten, ook mijn telefoon bij me en dan maakt het horloge snel via de bluetooth contact met gps. De paar keer dat ik dat zonder smartphone heb geprobeerd, duurde het wel erg lang voordat hij met GPS verbonden was, maar het werkt uiteindelijk wel goed.
Google Fit
Wear OS en de Falster 3 die zonder een eigen sport-app komt, leunen sterk op Google Fit dat prominent aanwezig is in het besturingssysteem. Dankzij de tegel van Google Fit blijf je op de hoogte van het aantal stappen dat je hebt gezet en het aantal hartpunten dat je hebt behaald. Het aantal hartpunten van 150 dat je volgens Google Fit wekelijks moet behalen, is gebaseerd op aanbevelingen van de WHO en het zou goed zijn voor je levensverwachting, slaap en stemming. Daarnaast de Slagen Fakster 3 het aantal kcal aan dat je hebt verbrandt, de afstand die je hebt afgelegd en het aantal beweegminuten. Google Fit kan ook je hartslag meten, een training starten en een ademhalingsoefening doen om je hartslag omlaag te brengen.
Wat ik wel mis in Google Fit zijn een paar gezondheidszaken zoals bijvoorbeeld het bijhouden van je slaapritme. Daarvoor ben je toegewezen op apps te gebruiken uit de Google Play Store. Ik gebruik bijvoorbeeld de Sleep As Android app om mijn slaap(in)activiteit bij te houden. De app Drink Water stimuleert mij dan weer om meer water te drinken en bij te houden of ik mijn dagelijkse hoeveelheid heb gedronken. Verder gebruik ik nog steeds Endomondo voor het hardlopen omdat ik daar net meer gegevens uit kan halen zoals bijvoorbeeld mijn gemiddelde snelheid en rondetijd per kilometer, en ik kan zo ook de sportactiviteiten van vrienden volgen. Het mooie is dat je in al deze apps de koppeling kan maken met Google Fit, zodat je daarin een compleet overzicht hebt van al die afzonderlijke gezondheidsactiviteiten. Al zou het alleen nog beter zijn als al die opties gewoon onderdeel waren van Google Fit zodat je geen extra apps meer nodig hebt.
Conclusie
Skagen heeft met de Falster 3 een mooi en stijlvol horloge afgeleverd dat dankzij Wear OS naar eigen voorkeuren kan worden aangepast. Uiteraard verschillen smaken en zal het minimalistisch uiterlijk niet iedereen kunnen bekoren, maar daarvoor biedt de Fossil Group onder verschillende merknamen dan ook horloges aan die allemaal eenzelfde basis hebben.
Op het vlak van sensoren, de software en het ontvangen van meldingen biedt de Falster 3 voldoende. Daarbij gooien fouten in Wear OS wel enigszins roet in het eten en ook wat de snelheid van de ontwikkeling van het besturingssysteem betreft, is er wel verbetering mogelijk.
Uiteindelijk denk ik dat het kopen van de Skagen Falster 3 het overwegen waard is als je op zoek bent naar een mooi horloge dat je leven wat ‘smarter’ maakt. Ik denk dan aan gebruikers voor wie sporten en het tracken van activiteiten eerder een bijzaak is en het je gaat om het ontvangen van meldingen, het design en de leuke apps. Dat is voor mij echt waar de Skagen Falster 3 in uitblinkt.
Ben je toch eerder geïnteresseerd in het bijhouden van je sportactiviteiten, dan kan je beter op zoek naar een andere smartwatch met een meer sportieve uitstraling en gemaakt van materiaal dat ook beter gemaakt is om te sporten. Je zal dan ook verder moeten kijken naar de apps die standaard in Wear OS aanwezig zijn.
Skagen Falster 3 kopen
Je vindt de Skagen Falster 3 vanaf 254,15 euro bij onder meer: Amazon.nl en Bol.com. Je vind het horloge in de uitvoeringen ‘Gunmetal Guage Mesh’, ‘Two-Tone Leather’, ‘Blue Silicone Mesh’ en ‘X by KYGO Black Silicone’.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten