Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Review Samsung Gear 360: nieuwe cameradimensie voor de massa?

Sander Tuit
Sander Tuit
22 juli 2016, 20:00
8 min leestijd
Review Samsung Gear 360: nieuwe cameradimensie voor de massa?

Lees verder na de advertentie.

360-graden-beelden: overrated of toegevoegde waarde?

We zien 360-graden-beelden steeds vaker langskomen. Vorig jaar introduceerde Google de mogelijkheid om 360-graden-video’s te bekijken op YouTube en vanaf begin dit jaar is het zelfs mogelijk om 360-graden-video’s te livestreamen.  Ook Facebook ondersteunt tegenwoordig 360-graden-video’s en sinds kort ook foto’s met deze extra dimensie.

Dat Google en Facebook inzetten op 360-graden-beelden, is niet zo vreemd. Beide bedrijven zijn fanatieke supporters van virtual reality en 360-graden-beelden kunnen perfect bekeken worden op virtual reality-headsets. Bij virtual reality geldt, net als bij veel andere technologische ontwikkelingen, hoe meer (goede) content er is, hoe groter de kans op succes. Draagbare, betaalbare 360-graden-camera’s kunnen daaraan zeker bijdragen.

De 360-graden-beelden zijn echter zeker niet alleen geschikt voor het gebruik met virtual reality-beelden. Wanneer je je smartphone beweegt bij een 360-graden-foto, kun je ook ‘om je heen kijken’ en wanneer je de beelden op een computer bekijkt, kun je slepen om de beelden van de andere kant te bekijken. 

Bouwkwaliteit en design

De Samsung Gear 360 is een witte bol met zilveren elementen en aan de onderkant een zwarte driepoot. Wanneer je het apparaatje van de voorkan bekijkt, zou je kunnen denken dat het gaat om een ‘ouderwetse’ webcam, maar wanneer je de tweede lens aan de achterkant ziet, weet je wel beter.

De Gear 360 is compact genoeg om in je tas te stoppen en neemt dan zeker niet veel plek in beslag, maar de camera is wel te groot om even in je zak te doen en altijd mee te nemen. Vergeleken met concurrerende 360-graden-camera’s als de LG Cam 360 en de Ricoh Theta S is dat wel een minpunt.

Je kunt met de Gear 360 op twee manieren beelden schieten, namelijk met de Gear 360-app en met de opnameknop op het cameraatje zelf. Wanneer je de camera in je hand houdt, zul je zelf altijd ook op de beelden te zien zijn. Om te voorkomen dat je hoofd in daarbij in de weg staat, kun je de camera boven je hoofd houden. Door het meegeleverde statief in te klappen, heb je meteen een houvast waaraan je de camera vast kunt houden en eenvoudig hoog kunt houden. Het statief is ook wanneer je de app gebruikt om de Gear 360 aan te sturen een prettige toevoeging, waardoor de camera fijn stabiel staat. Het is ook mogelijk om een ander statief aan de camera te schroeven.

Aan de ene zijkant van de Gear 360 zien we een tweetal knoppen die beide twee functies hebben, namelijk Bluetooth/menu en power/back. Aan de bovenkant vinden we de ‘OK/opname’-knop en daarbij een klein LED-schermpje. De rechterzijkant, als je het apparaatje met zijn scherm naar voren positioneert, herbergt de accu, (micro)USB-aansluiting en het SD-kaart-slot.

De Gear 360 ziet er strak uit en voelt buitengewoon stevig aan. We zijn geen fan van klepjes, maar doordat er gebruik gemaakt is van een groter klepje voelt dit prima aan en biedt het ook nog eens de mogelijkheid om de accu te verwisselen.

Gebruiksvriendelijkheid

Het schieten van beelden met de Gear 360 kan niet zonder MicroSD-kaartje. Je kunt de camera wel verbinden met je smartphone, mits het een van de ondersteunde toestellen is, en kunt daarna ‘live’ de beelden van de camera bekijken, maar het is niet mogelijk om daadwerkelijk foto’s of video’s op te slaan. 

Het feit dat de Gear 360 geen eigen opslag aan boord heeft, is wat ons betreft geen minpunt. Het zorgde echter wel voor wat verwarring toen de Gear 360 niet meer wilde koppelen met onze smartphone na het plaatsen van een MicroSD-kaartje. Het apparaatje bleek moeite te hebben met de grote hoeveelheid foto’s die al op het 64 GB-kaartje te vinden waren (enkele duizenden): een leeg kaartje verhielp het koppelingsprobleem.

De bediening van de Gear 360 zul je grotendeels doen op je smartphone. Momenteel ondersteunt Samsung slechts een aantal eigen toestellen, namelijk de Samsung Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge Plus, Note 5, S7, en S7 Edge. Het is wel mogelijk om uit niet-officiële bronnen een versie van de Gear 360-app te installeren die werkt op andere Android-toestellen die draaien op Android 5.0 Lollipop of hoger, maar dat is uiteraard geen ideale oplossing. Daarnaast is het ook mogelijk om de camera te bedienen vanaf een Windows-computer met de applicatie Samsung Gear 360 Action Director.

De kwaliteit van de foto’s en video’s kan ingesteld worden en het is mogelijk om bijvoorbeeld de kleuren en witbalans aan te passen in de app. De firmware van de camera wordt ook middels de applicatie geüpdatet en wordt dus eerst op je smartphone geïnstalleerd. Tijdens onze reviewperiode kregen we een firmwareupdate binnen die het mogelijk maakte om een timelapsevideo te maken vanaf de camera zelf. De mogelijkheid om deze érg leuke 360-graden-timelapses te maken zat al wel in de Gear 360-app zelf.

Het schermpje van de Gear 360 is in combinatie met de knoppen op de camera wel echt een uitkomst. Je kunt daarmee, als je geen (ondersteunde) smartphone in de buurt hebt, toch instellingen aanpassen en van cameramodus veranderen. Dat is ook handig omdat het verbinden van de camera met de applicatie vaak net te lang duurt om snel een foto te kunnen maken.

Deze verbinding tussen de camera en de smartphone loopt via WiFi-direct. Dat houdt in dat de camera min of meer als toegangspunt gebruikt wordt, waar de smartphone dan meer verbindt. Doordat de bandbreedte van deze verbinding vrij hoog is, kunnen de beelden redelijk vloeiend naar de smartphone worden gestreamd en kan de smartphone gebruikt worden als extern scherm. Bij een test buiten bleek dat de camera nog prima bediend kon worden van enkele tientallen meters afstand. Het feit dat de WiFi-verbinding gebruikt wordt tijdens het bedienen van de camera en dat video’s nog in elkaar moeten worden gezet, zorgt er voor dat het niet mogelijk is om beelden in 360 graden te livestreamen.

Beeldkwaliteit

De beelden die je schiet met de Gear 360 zijn afkomstig uit een tweetal 15 megapixel-camera’s. Deze bevinden zich beide precies aan de tegenovergestelde kant van de bol. De camera’s zijn voorzien van een F2,0-fisheye-lens, die er voor zorgen dat de camera’s samen een groot gedeelte van de werkelijkheid vast kunnen leggen. 

Foto’s en video’s worden verwerkt tot één beeld en dat beeld wordt min of meer op de binnenkant van een afgeplatte bol geprojecteerd, waarbij de onderkant niet opgenomen wordt. Wanneer je in de video of foto om je heen kijkt, zie je aan alle kanten beelden en onderaan een zwarte schijf met daarop het Gear 360-logo. Dat is niet echt een gemis, omdat je daar in vrijwel alle gevallen het statief of een hand zou zien.

https://www.youtube.com/watch?v=uSC8ZDu4sFw

Doordat de camera’s niet 100% vast kunnen leggen, gaat het nog wel eens mis bij het samensmelten van de beelden van de twee camera’s tot één beeld. Aan de zijkanten en aan de bovenkant heeft de Gear 360 namelijk dode punten, waar geen beelden van geschoten worden. Door slimme softwarefuncties worden de beelden zo goed mogelijk aan elkaar beplakt (of geborduurd volgens Samsung). In de meeste gevallen zul je daar (tenzij je daar expliciet op let) zo goed als niets van zien, maar vooral wanneer mensen zich op de dode punten begeven, zul je toch wel vreemde resultaten krijgen.

Bekijk hier een 360-graden-voorbeeldfoto gemaakt met de Gear 360, of (indien zichtbaar) druk op de foto hieronder om deze weer te geven op Facebook.

De opnameresolutie van de Gear 360 verschilt per type beeld dat je vast kunt leggen. Bij 360-graden-video’s kun je met 30 fps beelden schieten in een resolutie van 3840 bij 1920 pixels. Wanneer je een (180-graden)video schiet met één van de twee camera’s, is de resolutie maximaal 2560 bij 1440 pixels. Bij foto’s gaat de maximale resolutie tot 30 megapixel (7776 bij 3888 pixels).

https://www.youtube.com/watch?v=0_gMfEb14sE

De beelden gemaakt met de Gear 360 zien er uitstekend uit, op dus af en toe een ‘borduurfout’ na.

Conclusie

De Samsung Gear 360 is waarschijnlijk de beste compacte 360-graden-camera van dit moment. De foto- en video-kwaliteit is bij het apparaatje dik in orde en door het ingebouwde schermpje is de camera eenvoudig te bedienen, zelfs wanneer er geen smartphone in de buurt is.

Er kleven echter wel duidelijke nadelen aan de Gear 360. Zo is het feit dat de camera slechts met enkele Samsung-vlaggenschepen werkt een heel groot nadeel, dat slechts gedeeltelijk wordt opgevangen door de bediening op de camera zelf en de mogelijkheid om pc-software te gebruiken.

Daarnaast is de camera ook een stuk minder compact dan bijvoorbeeld de LG 360 Cam en de Ricoh Theta S, waardoor je zeker shots zult missen die zich normaal gesproken uitstekend zouden lenen voor 360-graden-beelden.

+ Goede kwaliteit foto’s en video’s

+ Ingebouwde standaard

+ Bediening op camera zelf

+ Verwisselbare accu

– Minder compact dan concurrentie

– Werkt momenteel slechts met (bepaalde) Samsung-toestellen

Samsung Gear 360 aanschaffen

De Samsung Gear 360 ligt in de winkels en kan bijvoorbeeld direct worden aangeschaft bij de webshop (partnerlink) van Samsung zelf. Het apparaat heeft een adviesprijs van € 349,99 en is voor die prijs in verschillende Nederlandse webshops te vinden.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!