Samsung Galaxy Watch 3
De Samsung Galaxy Watch 3 volgt de Galaxy Watch Active 2 op, maar eigenlijk is het eerder een update van de Galaxy Watch. Zo is de draaiende bezel weer aanwezig, en heeft deze enkele nieuwe gezondheidsfuncties bijgekregen. Net zoals bij de Galaxy Watch, komt de Watch 3 is twee formaten, 41 en 45 mm. Ik was erg blij toen ik hoorde dat ik de Samsung Galaxy Watch 3 45 mm-versie, kon testen en ik durf je al te vertellen dat het een goede smartwatch is. Toch heb ik ook een aantal bedenkingen. Hieronder vertel ik je er graag meer over.
Samsung Galaxy Watch 3 – de pluspunten
1. Design en bediening
Ik was heel blij toen ik bij de lancering van de Samsung Galaxy Watch 3 zag dat de draaiende bezel terug was. Deze bediening kende ik al van bij de Galaxy Watch en vind ik persoonlijk de prettigste manier om een smartwatch te bedienen. Bij de vorige Samsung Galaxy watch Active-reeks, kon je smartwatch wel bedienen met een virtuele bezel, maar dit gaf niet dezelfde gebruikservaring. Door aan de fysieke bezel te draaien, scrol ik soepel door alle widget en menu’s. Je kan de slimme horloge ook bedienen via het drukgevoelig scherm, maar bij regen reageert het scherm soms moeilijker op aanraking. Dan is deze bezel de ideale oplossing.
Daarnaast zijn er aan de rechterkant de twee knoppen, die ook bij de vorige Samsung smartwatches aanwezig waren. Deze zijn goed indrukbaar en dankzij de verdikking tussen de knoppen, druk ik niet per ongeluk op de knoppen als ik mijn pols draai.
Het grote voordeel aan de slimme horloges van Samsung vind ik het ronde design, wat het uiterlijk heeft van een ‘klassieke’ horloge. Dit is zeker het geval bij de Galaxy Watch 3, die je, dankzij de bijgeleverde lederen-band, prima kan dragen onder een overhemd op het werk.
2. Prima scherm
De Samsung Galaxy Watch 3 45 mm beschikt over een 1,4 inch AMOLED-scherm, waar de 41 mm-versie een 1,2 AMOLED-scherm heeft. Ik kan niet anders zeggen dat dit een prima scherm is. Zowel in direct zonlicht als op donkere plaatsen reageert de automatisch helderheid perfect. Alles op het scherm wordt haarscherp en duidelijk weergegeven, wat een genot is voor het oog.
3. Nieuwe gezondheidsfuncties
Net zoals alle vorige Samsung-smartwatches kan je de Galaxy Watch 3, ook gebruiken als fitnesstracker. Deze houdt je aantal stappen, je hartslag, je vochtinname, je stressniveau en je slaap bij. Die laatste heeft nog een extra update erbij gekregen. Zo zal je niet alleen te zien krijgen hoe lang je geslapen hebt en welke slaapfasen je doorlopen hebt, maar krijg je er ook een slaapscore bij. Zo zal Samsung je als je wakker bent, je aan de hand van deze score zeggen of je al dan niet goed geslapen hebt.
Ik vind eerlijk gezegd wel dat mijn slaap streng werd beoordeeld. Ik kreeg regelmatig maar een score van 30, waarbij ik me toch goed uitgeslapen voelde. Daarom heb ik deze slaapmeting vergeleken met de slaapmeting van de Fitbit Versa 2. Hierbij merkte ik op dat de slaapduur overeen kwam, maar zowel de slaapfasen als de slaapscore verschillend waren. Zo gaf de Samsung Galaxy Watch 3 me een score van 30, waar Fitbit me bekroonde met een score van 90. Een opmerkelijk verschil, maar het is natuurlijk moeilijk te zeggen wie er gelijk had. Toch is het algemeen bekend dat Fitbit gespecialiseerd is in het bijhouden van slaapgegevens.
Zoals ik al vertelde, is het ook mogelijk om je stappen en hartslag bij te houden. Dankzij de ingebouwde hartslagmeter kan je er voor kiezen om je hartslag continue of om de 10 min te meten en krijg je te zien wat je rusthartslag is. Daarnaast krijg je badges te zien op de horloge als je jouw bewegingsdoel hebt gehaald.
Nog een nieuwe gezondheidsfunctie is de zuurstofmeting (SPo2) in je bloed. De Samsung Galaxy Watch 3 is zeker niet de enige smartwatch die deze functies heeft. Fitbit gebruikt deze meting tijdens de slaap en heeft onlangs ook een watchface op de markt gebracht, die je zuurstofsaturatie weergeeft. Daarnaast is deze functie als enige tijd aanwezig in de smartwatches van Garmin.
Lezers die al eens in het ziekenhuis hebben gelegen, zullen deze meting zeker kennen. Daar schuiven ze een saturatiemeter over jouw vinger en als er niks aan de hand is, krijg je ongeveer een waarde tussen de 98 tot 100 procent. De zuurstofmeting bij wearables gebeurt via een andere techniek aan de pols, waardoor deze niet hetzelfde resultaat geeft als een saturatiemeter op de vinger.
Ik vergeleek deze meting van de Samsung Galaxy Watch 3 met de meting van zowel een Garmin-smartwatch als die van een saturatiemeter. De metingen tussen de saturatiemeter en de Galaxy Watch 3 liepen meestal verder uiteen, dan de vergelijkingen met de Garmin smartwatch. Regelmatig kreeg ik ook foutmeldingen tijdens de metingen, omwille van lichte bewegingen. Om de meting correct uit te voeren, moet je goed stil staan en de pols zo dicht mogelijk bij je hart houden.
Samsung geeft dan ook aan dat de metingen aan de pols een normale waarde geven tussen 95 en 100 procent. Momenteel is het enkel mogelijk om manueel de meting uit te voeren. Het meten tijdens de slaap ontbreekt. Fitbit doet dit wel en hoopt hiermee in de toekomst slaapproblemen op te sporen zoals slaapapneu.
Al deze gezondheidsparameters worden gesynchroniseerd binnen de Samsung Health-app. Via deze app krijg je een prima inzicht over je gezondheid en wekelijks een overzicht van alle parameters. In deze app kan je ook deelnemen aan maandelijkse challenges of kan je vrienden uitdagen om de meeste stappen te zetten.
Als laatste is er nog de valdetectie die bij een ongeluk, een vooringesteld contact kan contacteren. Deze functie heb ik ‘gelukkig’ niet kunnen testen. Wel heb ik me enkele keren op het bed laten vallen, maar dit ziet het horloge nog niet als een ongeluk.
4. Uitgebreide hardloopfuncties
De Galaxy Watch 3 kan je net zoals de vorige smartwatches, gebruiken om te sporten. Zo is er heel veel keuze uit verschillen sportmogelijkheden zoals lopen, wandelen, fietsen, loopband, indoor-bike, zwemmen, krachttraining en ga zo maar door. Je kan gebruik maken van sportprogramma’s die je kiest vanuit de Samsung Health-app.
Deze programma’s begeleiden je stap voor stap tijdens de training. Zo kan je bijvoorbeeld bij krachtoefeningen een training casten naar je televisie en zal het horloge je via vibratie laten voelen dat je een volgende sessie moet starten.
De Samsung Galaxy Watch 3 kan ook bijhouden hoeveel keer je bepaalde oefening deed, zoals bij Arm curls. Ik moet wel zeggen dat je de oefening zo goed als mogelijk moet uitvoeren, zoals het horloge aangeeft, anders zal hij het aantal oefeningen niet goed bijhouden.
Dit jaar voorziet Samsung nog wat extra hardloopfuncties. De hardloopcoach, die we ook al kennen van de vorige Samsung-smartwatch, is nu ook nog aanwezig. Hiermee kan je kiezen uit loopprogramma’s en zal je tijden het lopen op het horloge zien of je te snel of te traag loopt. Is de Galaxy Watch 3 verbonden met bluetooth headset, zal je ook via een robot-stem aangemoedigd worden. Een leuke extra, maar voor de ‘echte’ lopers niet een meerwaarde. Zo kan je bijvoorbeeld niet instellen binnen welke hartslagzone je wilt trainen.
De nieuwe hardloopfuncties zijn wel leuke toevoegingen. Een nieuwe is de VO2max of maximale zuurstofopnamevermogen-aanduiding. Hoe hoger deze waarde, hoe beter jouw conditie is.
Naast jouw VO2max, snelheid, hartslag, cadans en verhoging krijg je nu ook te zien hoe jouw loophouding is. Zo krijg je grafieken van jouw links-rechts asymmetrie, grondcontacttijd, tijd in lucht, regelmaat van het aantal stappen, en de stijfheid van je bewegingen. In de Samsung Health-app zie je of je hier goed of slecht op scoort. Indien nodig zal de app je ook tips geven om jouw houding te verbeteren. Toch denk ik dat niet alle lopers hiervan wakker liggen, maar zeker een leuk extraatje.
Tijdens jouw looptraining kan je nu nog beter zien in welke hartslagzone je traint. Eerder zag je dit aan een klein gekleurd hartje dat werd getoond bij jouw hartslagwaarde, maar nu krijg je een mooie zicht over de hartslagzones. Dit vind ik een prima verbetering. Jammer genoeg ontdekte ik dat het niet mogelijk is om deze hartslagzones manueel in te stellen. Hierdoor is het moeilijk om heel persoonsgebonden te gaan trainen op hartslagzone.
5. Accurate hartslagmeting en GPS
Tijdens het sporten heb ik de hartslagmeting van de Galaxy Watch 3 vergeleken met de een Garmin-hartslagband. De hartslagmeting was erg accuraat, waarbij er tijdens het trainen een maximaal verschil was van één tot twee hartslagen tussen de Galaxy Watch 3 en de hartslagband.
Daarnaast kan je jouw snelheid bepalen via de ingebouwde gps-sensor. Binnen de 10 seconden wordt er een gps-verbinding gemaakt en kan je starten met je training. Op de kaart merk ik niet meteen fouten op in deze metingen en tijdens de training lijkt mijn snelheid te kloppen.
6. Smartwatch-functies
Wat me steeds aanspreekt bij de Samsung Galaxy smartwatches is het eigen Tizen-besturingssysteem. Hierdoor is de Galaxy Watch 3 een echte smartwatch en geen sporthorloge met enkele smartwatch-functies. Zo kan je vanop de Galaxy Watch 3 berichten beantwoorden door teksten te typen en kan je ook bellen via de slimme horloge, dankzij de ingebouwde speaker en microfoon.
Daarnaast is er een uitgebreide keuze aan wijzerplaten, zodanig je Galaxy Watch 3 kunt personaliseren naar eigen smaak. Er staan al heel wat wijzerplaten op de Galaxy Watch 3 voorgeïnstalleerd, maar via de Samsung Galaxy Store kan je nog veel andere toevoegen.
Verder zijn er nog de vele widgets, die je meteen op de hoogte kunnen brengen van verschillende zaken zoals het weer, huidige gezondheidsparameters, Alarm, Hoogtemeter, Recente apps en Agenda.
Door op de knop rechtsonder te drukken, kom je in de app-drawer van de horloge. Hier vind je de geïnstalleerde apps terug, zoals Wekker, Stopwatch, Berichte, Telefoon, Weer, Timer, Contacten en de Galaxy Store. Je kan dus de Samsung Galaxy Store op het horloge openen en via deze manier wijzerplaten of apps downloaden. Dit kan je ook doen via jouw smartphone en deze synchroniseren met de Galaxy Watch 3.
Nog een leuke eigenschap is de ondersteuning van Spotify. Hierdoor kan je jouw favoriete muziek downloaden op de horloge. Tijdens het sporten kan je jouw bluetooth headset verbinden met het horloge en naar muziek luisteren. Je kan de muziek ook beluisteren via de ingebouwd speaker van het horloge, die redelijke geluidkwaliteit levert.
Toch heb ik op het smartwatch-vlak enkele bedenkingen, wat me meteen brengt bij de minpunten van de Galaxy Watch 3.
Samsung Galaxy Watch 3 – de minpunten
1. Weinig vernieuwing
Naast het vernieuwde design, de nieuwe hardloopfuncties en de zuurstofmeting in je bloed vind ik persoonlijk dat weinig veranderd is ten opzichte van de voorgaande Samsung-smartwatches.
De Galaxy Watch 3 maakt gebruik van dezelfde chipset, die ook al aanwezig was in de Galaxy Watch van 2018, met enkel een verhoging naar 1 GB werkgeheugen. Als ik vergelijking doe tussen de Galaxy Watch en de Galaxy Watch 3 zie ik weinig verschil naar snelheid.
Daarnaast wordt de Galaxy Watch 3 aangekondigd met functies zoals ECG en bloeddrukmeting, waarmee ook de vorige Galaxy Watch Active 2 mee werd aangekondigd. Jammer genoeg zijn deze functies momenteel nog niet officieel op de slimme horloges aanwezig. Je kan deze functies via omwegen wel al installeren, maar hierdoor kunnen deze ook verwijderd worden bij volgende updates. De vraag is zelf of deze er ooit wel officieel zullen komen, aangezien deze functies eerst medisch moeten gekeurd worden, voordat we ze kunnen gebruiken.
Verder zie ik eveneens weinig verbetering als het aankomt op aanwezigheid of uitbreiding van het apps-aanbod. Zo heb ik in de periode dat ik mijn Galaxy Watch gebruik nog niet veel nieuwe bruikbare apps of apps van bekende ontwikkelaars erbij zien komen. Google-apps zijn niet aanwezig, maar je kan wel apps van andere ontwikkelaars gebruiken, die communiceren met de Google-apps. Hiervoor moet je in de meeste gevallen wel voor betalen.
2. Batterijduur
Een grote tegenvaller tegenover de Galaxy Watch is de batterijduur van de Galaxy Watch 3. Deze is te vergelijken met de batterijduur van de Galaxy Watch Active 2. Bij het continue hartslagmeting en het altijd-aan-scherm uitgeschakeld moet ik dagelijks opladen. Als ik om 21 uur het horloge van de lader haal, dan heb ik meestal de dag er na om 20.00 uur nog ongeveer 30 procent batterij over. Dit kan je verbeteren door bijvoorbeeld de hartslagmeting om de 10 minuten in te stellen. Ben je iemand die graag het altijd-aan-scherm gebruikt, dan zal je nog sneller moeten laden. Dit is toch een serieuze achteruitgang tegenover de Galaxy Watch waar ik gemakkelijk met dezelfde instellingen ongeveer 3 dagen zonder laden verder kom.
3. Enkel een lederen band
De bijgeleverde lederen band zorgt voor een klassieker uiterlijk van de Galaxy Watch 3. Toch vind ik het jammer dat er geen rubberen band is meegeleverd, want dit is toch fijner om te gebruiken tijdens het sporten.
4. Hoge prijs
Om de Galaxy Watch 3 te kopen, moet je al diep in de portemonnee grijpen. Met een prijs van 389 euro voor de 45 mm en 385 euro voor de 41 mm kost hij al heel wat meer dan de Galaxy Watch Active 2, die ongeveer dezelfde functies heeft.
Conclusie
De Galaxy Watch 3 is een mooie smartwatch, die je kunt gebruiken tijdens zowel je dagelijkse routines als tijdens het sporten. Dankzij de ingebouwde hartslagmeter en GPS-sensor kan je slimme horloge gebruiken bij het lopen of beoefenen van andere sporten. Als loper krijg je na je training een uitgebreid rapport, met niet enkele gegevens van je snelheid en hartslag, maar ook hoe je houding was.
Dankzij de ingebouwde smartwatchfuncties zal je minder snel geneigd zijn om naar jouw smartphone te grijpen. Meldingen komen prima door op het horloge en berichten kan je meteen beantwoorden door te typen op het aanraakgevoelig scherm. De ingebouwde speaker en microfoon zorgen er voor dat je een telefoongesprek kunt voeren met de Galaxy Watch 3. Al moet ik wel bekennen, dat deze functies ook al aanwezig waren bij de vorige Samsung-smartwatches.
Het is een leuk weerzien met de draaiende bezel, die we ook al kenden van de Galaxy Watch. Dit is volgens mij nog steeds de beste manier om een smartwatch te bedienen.
Toch zijn er ook nog enkele bedenkingen. De Galaxy Watch 3 werd net zoals de Galaxy Watch Active 2 aangekondigd met de functies ECG en bloeddrukmeting. Deze functies zijn echter nog niet ‘officieel’ aanwezig en momenteel is er nog niks geweten wanneer deze zullen komen. Deze functies moeten eerst medisch goedgekeurd worden, voordat we deze mogen gebruiken. Bij de Galaxy Watch Active 2, die op de markt kwam in 2019, zijn deze functies eveneens nog niet aanwezig in ons land. Net zoals gebruikers van de concurrerende smartwatches, zoals de Apple Watch 5 die een ECG- functie heeft, kunnen nog geen gebruik maken van deze functie. Dus afwachten wat de toekomst hier brengt.
Verder is er weinig vernieuwing op vlak van interne hardware. Naast het verhoogd werkgeheugen van 1 GB, maakt de Galaxy Watch 3 gebruik van de dezelfde chipset als de Galaxy Watch van 2018.
De hoge verkoopprijs zorgt er ook voor dat je toch wat dieper in de portemonnee moet grijpen om de Galaxy Watch 3 aan te kopen.
Heb je een Samsung Galaxy Watch en wil je wel graag de nieuwe functies zoals de valdetectie, de nieuwe hardloopfuncties, zuurstofmeting in het bloed en ‘misschien’ in de toekomst ECG en bloeddrukmeting? Wil je hierbij de draaiende bezel houden en heb je wat meer budget? Dan zou ik naar de Galaxy Watch 3 upgraden. Hou er dan wel rekening mee dat de batterijduur sterk afneemt naar maximaal 2 dagen.
Wil je wel de nieuwe functies zoals de vernieuwde hartslagmeter, de nieuwe hardloopfuncties zoals de monitoring van jouw loophouding en de VO2max en misschien in de toekomst ECG en bloeddrukmeting? Is een virtuele bezel voldoende voor jou en wil je iets minder geld uitgeven? Dan is de Galaxy Watch Active 2 voor jou een prima keuze.
Samsung Galaxy Watch 3 kopen
De Galaxy Watch 3 is beschikbaar voor een verkoopadviesprijs vanaf 429 euro (41 mm) in de kleuren Mystic Silver en Mystic Bronze. De 45 mm is verkrijgbaar in de kleuren Mystic Black en Mystic Silver. Later dit jaar komt ook een premium titaniumversie beschikbaar, in de kleur Mystic Black, voor een verkoopadviesprijs van 649 euro.
> Samsung Galaxy Watch 3 (41 mm) – Mystic Silver en Mystic Bronze – 429 euro – MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, Belsimpel
> Samsung Galaxy Watch 3 (45 mm) – Mystic Black en Mystic Silver – 459 euro – MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, Belsimpel
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten