De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Review Samsung Galaxy S6: Android op zijn best

Ruud Caris
Ruud Caris
1 april 2015, 20:06
11 min leestijd
Review Samsung Galaxy S6: Android op zijn best

Lees verder na de advertentie.

Samsung doet het anders met de Galaxy S6

De Samsung Galaxy S6, of misschien juist wel de Galaxy S5 heeft de nodige Samsung-topmensen slapeloze nachten bezorgd. De S5 presteerde niet zoals het zou moeten als we naar de verkoopaantallen kijken en dit moest goedgemaakt worden. Met de S6 slaat Samsung dan ook een andere richting in, het design is flink aangepakt en is van de gebaande paden afgeweken. Een flink risico, maar geeft hierbij wel gehoor aan feedback van gebruikers. Maar is deze ommezwaai wel zo verstandig, wegen de concessies op tegen de voordelen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Design: GO Samsung

Eén van de kritiekpunten op eerder Galaxy-devices was het feit dat er altijd plastic gebruikt werd en dit gaf niet altijd de premium-uitstraling voor een device met een premium-prijs. Samsung is terug naar de tekentafel gegaan, heeft hier een aantal andere devices naast gelegd (*kuch iPhone*) en is met een voor Samsung nieuw design gekomen. Het resultaat is de premium Galaxy S6 die er volledig anders uitziet dan de vorige versie, althans als je verder dan de voorkant kijkt. Deze is namelijk nog steeds erg herkenbaar voor de Galaxy-lijn, maar zodra het toestel van een andere kant bekeken wordt, dan is er veel verandering te zien.

Er is een metalen frame gebruikt, mooi afgewerkt met hierop uiteraard de benodigde knoppen en aansluitingen. Ook de achterzijde is compleet anders dan we gewend zijn, deze is van glas gemaakt met een iets naar achter uitstekende camera met daarnaast een flitser en hartslagmeter. Dit draagt wel bij het algehele gevoel van de S6, duurzaam, stevig en stijlvol. De materiaalkeuze aan de achterzijde brengt wel twee nadelen met zich mee: grotere kans op schade en vingerafdrukken. Persoonlijk kan ik hiermee leven, het is een kwestie van je toestel niet laten vallen en de vingerafdrukken kunnen afgeveegd worden, maar het is zeker een puntje van aandacht. 

Ook iets opgehoogde camera kan voor problemen zorgen op den duur, er komen als het toestel hierop rust makkelijker krasjes op. Gebeurt dit regelmatig dan bestaat de kans dat het schieten van foto’s uiteindelijk een uitdaging gaat worden. Uiteraard rust de lens niet direct op de lens zelf, maar op de behuizing die er omheen zit.

De aan- en uit-knop is aan de rechterzijkant gepositioneerd, met daaronder het SIMkaart-slot, waar we aan de linkerkant de volumebuttons terugvinden. De voorkant is voorzien van de herkebare homebutton met daarin de veel beter werkende vingerafdrukscanner. Aan de onderzijde zien we de speaker, microUSB-aansluiting en 3,5 mm jack. 

Al met al heeft Samsung veel geïnvesteerd in het design en dit is wat mij betreft geslaagd, de look en feel van deze smartphone is sterk verbeterd en kan nu ook qua uiterlijk mee in het hogere segment.

Software: less is more, maar net wat teveel

Samsung staat erom bekend veel software mee te leveren, heel veel. Ook hier hebben ze naar gebruikers geluisterd en is het mogelijk gemaakt op bepaalde apps en andere voorgeïnstalleerde toepassingen te verwijderen of in ieder geval verbergen. Dit uitschakelen gaat relatief eenvoudig via de appdrawer om vervolgens voor ‘bewerken’ te kiezen. Van hieruit kunnen apps verborgen worden zodat deze niet meer te zien zijn. Het verwijderen ervan gaat echter niet, omdat ze op de systeempartitie staan, die niet aangepast kan worden.

TouchWiz, de grafische schil van Samsung, is ook wat minder in your face geworden, maar nog steeds duidelijk aanwezig. Naar mijn persoonlijke smaak nog niet iets te veel met felle kleuren en soms schreeuwerige schermen. Samsung heeft daar wel iets op gevonden door thema’s mee te leveren, maar de keuze is op dit moment nog zo beperkt. We durven wel te stellen dat je als Hello Kitty-fan wel iets in jouw stijl kunt vinden. Samsung heeft ook geprobeerd de instellingen te minimaliseren, de lijsten waar je makkelijk een 30 pagina tellend document mee kon vullen, zijn enigszins verkleind waardoor de instellingen ook door de minder ervaren gebruik beter te doorgronden zijn.

De onderliggende Android-versie van de Samsung Galaxy S6 is Android 5.0.2 en biedt, net als op andere toestellen, een aantal Material Design-elementen die verwerkt zijn in het geheel. De kans is vrij groot dat ook de S6 binnenkort een update krijgt naar Android 5.1 waarin weer een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd. Hierin zijn we onder andere aanpassingen aan de heads-up-notificaties en meer nieuwe, handige functies.

Het is opvallend te noemen dat Samsung ervoor heeft gekozen Microsoft-apps standaard op het toestel te installeren. Zo zien we OneDrive, OneNote en Skype er opstaan zodra het toestel uit de doos wordt gehaald waarbij er ook nog een promotie loopt rondom de opslag van OneDrive, hierbij ontvang je 100GB extra opslag, het totaal komt dan uit op 115GB.

  •  

Het algemene beeld van TouchWiz is dat dit aansluit op de wensen van de meeste gebruikers, er is wat meer keuzevrijheid gekomen en de Galaxy-apps worden niet meer zo erg opgedrongen. Dit neemt niet weg dat TouchWiz wel nog regelmatig overdadig aanwezig is, maar mocht je hier niet mee kunnen leven, is een andere launcher natuurlijk altijd een optie. 

Prestaties

Prestaties van een toestel, dus ook op de Galaxy S6, wijzen zich vaak pas uit na een redelijke periode volledig gebruik. Een uiteindelijk conclusie kan ik hier dus nog niet aan verbinden, maar mijn eerste indruk van de prestaties wil ik wel alvast delen.

De Samsung Galaxy S6 is snel, daar is geen twijfel over mogelijk. Dit is ook de eerste keer dat er gekozen is over de gehele linie een eigen chipset te gebruiken. De Exynos 7420 drijft het geheel aan, waar eerder altijd een Qualcomm Snapdragon gebruikt werd. De prestaties liegen er niet om, het toestel reageert snel tijdens het openen van apps en navigeren door menu’s. Wel heb ik een aantal keer een kleine vertraging gemerkt bij het openen van Hangouts en twee keer een lag tijdens het scrollen, dit is later in de reviewperiode verdwenen en was er een minimale vertraging merkbaar. De Samsung Galaxy S6 is erg snel met reageren. Uiteraard heb ik ook al een benchmark gedraaid, onder andere met AnTuTu waar een score uitkwam van 69919, bij Geekbench 3: 1502/5351. Tegenwoordig zijn we voorzichtig met het verbinden van conclusies aan deze getallen, maar hiermee wordt de concurrentie achtergelaten. 

De algemene prestaties van de Galaxy S6 zijn top-of-the-chart, er zijn weinig toestellen die hieraan kunnen tippen, maar dat mag ook wel voor een toestel met een vanafprijs van € 699 op de Nederlandse markt. Op papier wordt de HTC One M9 ook verpulverd in benchmarks, maar qua dagelijks gebruik is het verschil minimaal, mits de M9 niet te warm is.

Vingerafdrukscanner werkt eindelijk

Bij de Samsung Galaxy S5 werd een vingerafdrukscanner geïntroduceerd, waar met een vinger overheen geveegd moest worden om deze te activeren. Persoonlijk heb ik deze alleen gebruikt tijdens de reviewperiode, ik kon er niet enthousiast van worden. Bij de Samsung Galaxy S6 is dit een volledig ander verhaal, deze werkt doormiddel van touch en herkent mijn vingerafdruk in 95% van de gevallen. In die 5% dat het niet de eerste keer goed gaat, is de tweede poging wel raak. Een mooie verbetering en goede toevoeging aan de Galaxy S6. Via instellingen kunnen bijvoorbeeld ook PayPal-betalingen worden geautoriseerd door middel van een vingerafdrukscanner. 

De vingerafdrukscanner is wat mij betreft één van de unieke punten ten opzichte van Android-toestellen, deze werkt simpelweg goed en heeft echt een toegevoegde waarde. Eindelijk kan deze concurreren met de iPhone op dit gebied.

Scherm: Oh my OLED

De discussie over wel of geen Quad HD is natuurlijk al vaker gevoerd, maar het scherm van de Galaxy S6 heeft absoluut de wow-factor. Samsung maakt al jaren gebruik van Super AMOLED-schermen, waar de kleuren helder zijn en zwart ook echt zwart is. Voordat ik de Galaxy S6 ging gebruiken heb ik de HTC One M9 getest en het verschil, vooral in het begin valt direct op. Dat is dan ook direct het discussiepunt, na kort gebruik valt het niet meer direct op dat het scherm zo scherp en helder is. Ook bij full HD, het scherm dat bijvoorbeeld op de One M9 wordt gebruikt, zijn ook geen individuele pixels te zien en op de S6 ook zeker niet. Mijn persoonlijke voorkeur gaat wel uit naar de Super AMOLED-schermen, dit werkt gewoonweg erg prettig en de Quad HD-versie spat van je scherm af. 

Via de instellingen zijn er verschillende modi te kiezen voor het scherm, waardoor kleuren aangepast worden om een optimaal effect te geven. Op de standaard-instelling kwam het in mijn geval twee keer voor dat het scherm ineens erg geel werd, omdat de automatische aanpassing niet helemaal goed ging. Dit was in de eerste paar uur gebruik, hierna is dit niet meer voorgekomen.

De kleurweergave is zoals we dat gewend zijn van AMOLED-schermen en deze spatten dan ook daadwerkelijk van het scherm af. De instellingen die standaard aangevinkt is, dynamisch, is misschien wat overdadig, maar dit is makkelijk aan te passen via instellingen waardoor de kleuren iets minder fel worden. Het scherm van de Galaxy S6 is simpelweg goed, erg goed.

Accu: verbetering mogelijk

Met de accu van de Samsung Galaxy S6 hebben ze een gok gewaagd, in de vorige modellen was de batterij te verwijderen, maar dat is niet meer het geval. Een struikelblok voor bepaalde gebruikers, maar dit betekent ook dat Samsung de accu gewoonweg goed genoeg moet maken om alle gebruikers tevreden te houden. Dit is nog niet helemaal gelukt wat mij betreft met de 2550 mAh-accu, tijdens een intensieve testperiode moest de S6 bijna elke dag voortijdig bijgeladen worden. Met intensief was dit gemiddeld 30-45 minuten bellen, synchronisatie, WiFi en locatie constant aan en met grote regelmaat het scherm om apps als Twitter en mail te checken. Samsung is er dus nog niet in geslaagd om de accuduur te optimaliseren om de niet-verwijderbare-accu te compenseren. Bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 4 werd er vlak voor de lancering nog een software-update uitgerold om dit de compenseren, of dit ook gaat gebeuren bij de S6 is vooralsnog niet bekend. Op dit moment is het ontbreken van een degelijke accuduur een absoluut minpunt. 

Camera: gewoon goed

Ook presteert op het eerste gezicht ruim voldoende, de 16 megapixel-camera met Optical Image Stabilisation focust snel en schiet vervolgens foto’s van goede kwaliteit. Het scherpstellen, ook relatief dichtbij is geen enkel probleem met de S6 en komt zelfs in de buurt van de LG G3, die met laserfocus er goed en snel kan scherpstellen. Ook de gemaakte foto’s, zoals hieronder te zien in enkele voorbeelden, is ruim voldoende, of het nu dichtbij of juist veraf is. In slechtere lichtomstandigheden heeft ook de Galaxy S6 wat meer moeite, net als praktisch alle smartphones, maar de kwaliteit is toch bovengemiddeld als we naar de concurrentie kijken. 

Ook de frontcam maakt snelle en goede foto’s, deze 5 megapixel-camera kan ook nog eens bediend worden met de hartslagmeter aan de achterzijde. Door hier je vinger op te leggen, zal deze camera een foto nemen zonder het scherm daadwerkelijk aan te raken. Eén specifieke functie die aan de camera is gerelateerd wil ik uitlichten. Door twee keer snel achter elkaar op de homebutton te klikken, wordt de camera geopend, ook direct vanaf het lockscreen (inclusief beveiliging). Op deze manier is het erg comfortabel om snel foto’s te maken.

De conclusie die we op basis van de camera kunnen trekken, ook hier heeft Samsung prima werk geleverd. 

Conclusie

De Samsung Galaxy S6 is op veel punten vooruit gegaan, de accu lijkt wel vrij snel leeg te lopen. Toch is de S6 een erg interessant toestel. Het design is er flink op vooruit gegaan, maar er ontbreken ook weer een aantal zaken zoals een microSDkaart-slot, waterdichtheid en een verwijderbare accu. Of ik dit echt zou missen, nee, ik persoonlijk niet. De 32 GB opslag is ruim voldoende voor mij persoonlijk en zelf verwisselde ik de accu van mijn toestellen toch nooit. Neemt niet weg dat dit een onoverkomelijk obstakel kan zijn voor een bepaalde gebruikers. Persoonlijk durf ik de Galaxy S6 te betitelen als beste Android-smartphone van dit moment die de concurrentie tot nu toe ver achter zich laat.

Over de gehele linie heeft Samsung een goed toestel neergezet met de S6, ze hebben me na jaren weer weten te verrassen en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Met de Galaxy S6 haalt de fabrikant misschien weer de verkoopaantallen van de grootste succesnummers uit deze serie. Als de accu-issues aangepakt worden, zijn de verbeterpunten erg minimaal.

Pluspunten

→ Fraai design

→ Camera stelt snel scherp en maakt goede foto’s

→ Scherm: wow!

→ Vingerafdrukscanner werkt erg goed

Minpunten

→ Matige accuduur (en geen verwisselbare accu)

→ Geen microSDkaart

→ Achterkant gevoeliger door gebruikt glas en veel vingerafdrukken

Samsung Galaxy S6 kopen

[tds=2895]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!