Samsung Galaxy S6 Edge
Met de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge keerde Samsung naar eigen zeggen terug naar de tekentafel, alles zou opnieuw worden ontworpen en bekeken in ‘Project Zero’, de interne naam van de nieuwe toestellen. Daarbij is gekeken naar het materiaal, maar ook naar de software die draait op de toestellen.
We hebben de Galaxy S6 Edge nu meer dan een dag in huis en we kunnen dan ook een aantal van onze observaties met jullie delen. Een volledige review volgt wanneer we het toestel uitgebreider hebben kunnen testen.
Lees ook: Review Samsung Galaxy S6 in progress: durf en vernieuwing met gewenste resultaat
Uiterlijk en bouwkwaliteit
De Galaxy S6 Edge breekt in ieder geval met zijn voorgangers op het gebied van uiterlijk. Waar de Galaxy S, S II, S III, S4 en S5 nog een plastic zijkant en rand hadden, heeft het nieuwe toptoestel een metalen rand en een glazen achterzijde. Laten we beginnen met de metalen rand. Deze rand is gemaakt van geanodiseerd aluminium, een materiaal dat we bijvoorbeeld kennen van de HTC One M9 en iPhone 6.
Aan de onderkant van de Galaxy S6 Edge is de metalen rand wat meer afgeplat dan bij de gewone Galaxy S6. Aan de onderzijde zijn gaatjes te vinden voor de microfoon, speaker, USB-poort en hoofdtelefooningang. Daarnaast zijn er aan twee kanten twee kleine plastic onderbrekingen. Deze witte streepjes zijn noodzakelijk voor goed bereik. De rand loopt naar de zijkant door, waar hij vanwege het doorlopende scherm een stuk dunner wordt.
Aan de bovenkant is een simkaartslot te vinden, tezamen met een tweede microfoon en een infraroodblaster. De rand zit aan de zijkanten vast tegen het scherm, aan de boven en onderkanten is er een kleine inkeping, vermoedelijk om te voorkomen dat er te veel druk komt te staan op het scherm wanneer het toestel een stoot te verduren krijgt. De kans bestaat dat hier zich wat stof tussen gaat nestelen, maar in het korte gebruik is dat nog niet gebeurd. Bij de Samsung Galaxy Note 4 gebeurde dat bijvoorbeeld bij ons wel onmiddellijk.
Uitstekende bouwkwaliteit
De voor- én achterkant van de Galaxy S6 Edge zijn voorzien van Gorilla Glass 4, de nieuwste versie van dit verstevigde glas. Het glas aan de voorzijde loopt mooi naar de rand, wat er voor zorgt dat het toestel een futuristische, maar toch chique uitstraling heeft. Het afgeronde glas zorgt er ook voor dat het toestel veel dunner en kleiner aanvoelt dan je zou verwachten van een 5,1 inch-scherm.
Op de bouwkwaliteit van de Galaxy S6 Edge valt niets aan te merken. Zelfs het kleine beetje ruimte aan de boven en onderkant ziet er goed afgewerkt uit. Het toestel voelt erg solide in de hand en kraakt van geen kant. Wanneer we het toestel schudden, horen we wel een getik, maar het lijkt alsof dat afkomstig is van de optische beeldstabilisatie van de camera.
Afgeslankte TouchWiz en apps?
Bij de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge is Samsung dus naar eigen zeggen bij 0 begonnen en dat zou ook gebeurd zijn bij TouchWiz, de eigen grafische schil die Samsung over Android (Android 5.0.2 in dit geval) heenlegt. Er zouden veel minder eigen apps worden meegeleverd die functionaliteit van Google-apps spiegelen en veel andere apps zouden te verwijderen zijn.
Is TouchWiz nu echt zo ‘clean’ geworden als Samsung beweert? Wanneer je op die vraag een kort antwoord wil, zal dat ‘nee’ zijn. TouchWiz is nog steeds overduidelijk TouchWiz, bevat een behoorlijk aantal apps en heeft zelfs nieuwe voorgeïnstalleerde apps meegekregen. Het lange antwoord is, zoals je zult verwachten een ‘nee, maar’. Samsung heeft wel degelijk grote stappen gezet. Het is mogelijk om veel van de voorgeïnstalleerde apps uit te schakelen zoals op andere Samsung-toestellen ook al het geval was, zodat je ze niet meer tegenkomt in het systeem. Echt verwijderen is niet nodig, omdat je als gebruiker de ruimte die deze voorgeïnstalleerde apps innemen toch niet kunt gebruiken. Het gedeelte van het geheugen waar deze apps op staan, is namelijk (onder andere vanwege veiligheidsredenen) afgeschermd van de rest van de apps. Daarnaast zijn verschillende apps verplaatst naar Galaxy Apps, de applicatiewinkel van Samsung.
Het cleane wordt ook doorgezet in bijvoorbeeld dialoogvensters. Waar de pop-up-schermpjes voorheen nog ‘versierd’ waren met grote knoppen, gebruikt Samsung nu het Material Design uiterlijk van Android 5.0 als grote inspiratiebron. Voor de rest biedt de Samsung Galaxy S6 Edge net als zijn voorlopers enorm veel opties, waardoor het instellingen-menu nog steeds overstroomt met mogelijkheden die door de meeste gebruikers nooit aangeraakt zullen worden. Wat dat betreft heeft Samsung duidelijk geen ingrijpendere keuzes durven nemen.
Een interessante toevoeging is de Thema-winkel. Hier kun je thema’s downloaden die het volledige uiterlijk van het toestel aanpassen. Misschien denk je nu wel ‘wat moet ik daar nu mee?’, maar gezien het grote aantal Samsung-toestellen dat wij in het wild zien met een aangepast (lelijk) lettertype, lijkt het ons zeker een toevoeging die in de smaak zal vallen. Wie weet komt er uiteindelijk wel een ‘standaard-Android’-thema, zodat TouchWiz-haters ook gebruik kunnen maken van het standaard uiterlijk van Google.
Galaxy S6 Edge-apps
Samsung gebruikt bij de Samsung Galaxy Note Edge de ene afgeronde kant van het scherm als informatievoorziening. Bij de Galaxy Note Edge is de rand echter een stuk groter en past er meer informatie op. Bij de Galaxy S6 Edge is die veel minder het geval. Er zijn wel mogelijkheden om hier iets extra’s mee te doen, maar dat is maar in beperkte mate nuttig.
De rand wordt wel ingezet voor een tweetal toepassingen, waarbij vooral de ‘People Edge’ interessant is. Hiermee kun je een aantal contactpersonen kiezen die aan de rechterbovenrand worden vastgezet. Door vanaf deze ‘edge’ te slepen, kun je de contactpersonen bekijken en ze bellen of een bericht sturen. Een ieder van deze contactpersonen heeft ook een eigen kleur, waardoor je kunt zien wie je belt wanneer het toestel op de kop ligt. Wat ons betreft een absolutie gimmick, maar het esthetische en ergonomische voordeel van de afgeronde schermranden is wel degelijk aanwezig.
De tweede toepassing is de ‘Information Stream’. Met deze functie kunnen feeds en andere informatie aan de zijkant van het scherm worden weergegeven wanneer je een keer heen en weer sleept over de zijkant. Je ziet standaard daar de tijd, een aankomende wekker en het accupercentage. Deze functie is echter een stuk nuttige op de Samsung Galaxy Note Edge, waar de rand groter is en meer informatie past. Voor de Galaxy S6 Edge is dit meer een gimmick en voegt hij weinig toe.
Prestaties
Voor de Samsung Galaxy S6 Edge heeft Samsung voor het eerst sinds tijden wereldwijd een eigen chipset ingezet. De afgelopen jaren hebben we in de Benelux steeds uitvoeringen van vlaggenschepen gezien die draaien op een chipset van Qualcomm. Bij de Galaxy S6 en S6 Edge heeft Samsung Qualcomm gepasseerd en wordt er alleen gebruik gemaakt van de Samsung Exynos 7 Octa 7420.
De Exynos 7420, zoals de chipset kortweg heet, heeft aan boord twee quadcore-processoren. De ene hiervan is erg krachtig en de andere is minder krachtig, maar gebruikt weer minder stroom. Het toestel kan al naar gelang er meer verwacht wordt van het toestel individuele processorkernen in- en uitschakelen. Dit moet zorgen voor een optimale mix tussen snelheid en energieverbruik.
Snel, maar nog niet perfect
De chipset van de Galaxy S6 Edge is enorm snel. Met een AnTuTu-score van 69711 en een Geekbench 3-score van 1485/5241 verplettert hij de concurrentie. Vreemd genoeg is de S6 Edge zelfs nog sneller dan de normale Samsung Galaxy S6. De prestaties van het toestel zijn echter niet in alle gevallen geweldig. Zo merken we af en toe toch een vertraging op in het scrollen en zien we af en toen een kleine vertraging bij het spelen van games. Of het in die gevallen aan de games ligt of aan het hogeresolutiescherm van de Galaxy S6 Edge, is de vraag.
Over het algemeen hebben we eigenlijk niets te klagen over de snelheid van het toestel. De kleine onvolkomenheden en sporadische vertragingen lijken typisch iets dat nog zal worden opgelost voordat het toestel in de winkel komt te liggen.
Accuduur Galaxy S6 Edge
De eerste indrukken met betrekking tot de accuduur zijn niet echt positief. Waar een toestel wat ons betreft toch zeker 14 uur mee zou moeten kunnen gaan zonder het aan de lader te hoeven leggen, haalt de Galaxy S6 Edge dat bij lange na niet op de eerste testdag. Uiteraard is het belangrijk om te bekijken hoe de accuduur zich op langere termijn ontwikkelt, maar het lijkt er nu op dat we ongeveer 9 uur aan accuduur halen. Daarbij moeten we wel opmerken dat we met het toestel 5 uur van de lader af, het scherm bijna 2 uur aan hebben gehad, wat vrij fors is. Zoals wellicht bekend is, slurpen schermen het grootste gedeelte van de accucapaciteit op.
De snellader, waarmee de accu binnen korte tijd weer volledig vol is, is wel een uitkomst. Wanneer je maar heel even hebt om het toestel bij te laden, kun je snel veel winst behalen. Met de vaart waarmee de accu in de huidige staat leegloopt is een dergelijk lader onmisbaar. De Samsung Galaxy S6 en S6 Edge ondersteunen ook draadloos laden. Daarbij ondersteunt Samsung de twee grootste standaarden van draadloos laden en wordt er in veel gevallen een draadloze lader meegeleverd of middels een actie later geleverd bij de S6 Edge.
Schitterend scherm
Het scherm van de Samsung Galaxy S6 is bijzonder, in meerdere opzichten. Het is niet het eerste Super-AMOLED-scherm met een QHD-resolutie, maar het is wel het eerste mainstream-toestel dat aan twee kanten gebogen is met deze enorm hoge resolutie. Het scherm is uitstekend te noemen. Zwart is, zoals we van een AMOLED-scherm gewend zijn, ook écht zwart en de kleuren spatten van het scherm. Daarbij kun je als gebruiker kiezen voor meer verzadigde kleuren of realistischere kleuren. Wat nog wel opvalt is dat wit niet alle gevallen echt wit lijkt. Bij LCD-schermen zit wit vaak wat meer aan de blauwe kant, terwijl dat dat bij AMOLED-schermen vaak meer tegen geel aan zit. Bij de Galaxy S6 Edge is dat ook het geval, alhoewel dit tot een minimum beperkt blijft.
Vooraf was de vrees dat de curve in het scherm er voor zou zorgen dat kleuren vertekend zouden zijn, maar dat is niet, of in ieder geval niet noemenswaardig, het geval. Wel worden apps, maar ook foto’s en video’s licht vertekend. Daar moeten we wel bij zeggen dat het bij apps vaak juist een extra dimensie aan deze apps geeft, terwijl dat het bij foto’s en video’s al snel went.
Camera en speaker
De camerakwaliteit van de Samsung Galaxy S6 Edge is in een eerste test erg goed te noemen. De camera maakt betere foto’s in slechte lichtomstandigheden dan zijn voorgangers en de foto’s die met de ‘selfiecamera’ gemaakt zijn, zijn ook van goede kwaliteit.
Handig is ook de mogelijkheid om de camera-applicatie op te starten door twee keer op de home-knop te drukken. De camera start werkelijk vliegensvlug en is bijna direct klaar voor gebruik, want natuurlijk erg handig is als je snel een foto van je kat (of kind) wilt nemen.
De speaker van de Galaxy S6 bevindt zich aan de onderkant van het toestel. Dat is wat ons betreft een betere keuze dan aan de achterzijde, maar nog steeds niet perfect. HTC heeft met de HTC One M9 opnieuw laten zien dat twee speakers aan de voorzijde van het toestel onovertroffen zijn en Samsung komt dan ook zeker niet in de buurt bij de geluidskwaliteit van het HTC-toestel, ondanks dat de geluidskwaliteit zeker niet slecht is voor een smartphone. De positie van de speaker zorgt er voor dat je deze vaak per ongeluk bedekt, waardoor het geluid amper meer hoorbaar is. Hieromheen werken is wel mogelijk door het toestel net wat anders vast te houden, maar dat komt de game-ervaring zeker niet ten goede.
Een leuke toevoeging is de Adapt Sound-mogelijkheid wanneer je een hoofdtelefoon op hebt. Door middel van een gehoortest met piepjes wordt bepaald hoe goed je met elk oor hoge en lage tonen kunt horen. Op basis van deze test wordt een persoonlijk equalizer gebruikt die er voor zorgt dat je de muziek hoort zoals bedoeld was. Deze functie lijkt erg goed te werken.
Conclusie
Na een dag met de Samsung Galaxy S6 Edge rond te hebben gelopen, kunnen we al wat voorzichtige conclusies trekken. Uiteraard zullen we de komende tijd het toestel nog veel uitgebreider gaan testen en onze ervaringen met jullie delen in een echte review. Hierin zullen we ook bijvoorbeeld aandacht hebben voor de nieuwe vingerafdrukscanner en hartslagsensor.
Samsung heeft stappen gezet op het gebied van software, maar we kunnen op dat gebied niet spreken van een revolutie en moeten zelfs voorzichtig zijn wanneer we het een evolutie noemen. TouchWiz is nog steeds TouchWiz en dat is zeker zo verkeerd nog niet voor de meeste gebruikers. Het systeem van de Galaxy S6 Edge blijft herkenbaar en heeft in ieder geval een kleine poetsbeurt gehad.
Op hardwaregebied laat Samsung eindelijk weer eens zien heer en meester te zijn. De prestaties van de eigen Exynos-chipset zijn buitengewoon goed en het Quad HD-Super-AMOLED-scherm is ook in de afgeronde vorm briljant. We hopen dat er nog softwarematige verbeteringen komen voor de accuduur, want deze is nu wel zorgwekkend, zeker in combinatie met de afwezigheid van een verwisselbare accu.
De Samsung Galaxy S6 Edge is een werkelijk schitterend toestel dat een uitstekende bouwkwaliteit en prettige vormfactor heeft. De Edge-functies op zich zijn voornamelijk gimmicks, maar het afgeronde scherm heeft bij het gebruik en ook op esthetisch gebied zeker belangrijke voordelen. Of dat ook meteen betekent dat de ‘Edge’ 150 euro meer waard is dan zijn ‘gewonere’ broertje, is dan nog maar de vraag.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten