Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Samsung Galaxy S23 review: solide basis en meer

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
21 februari 2023, 15:32
10 min leestijd
Samsung Galaxy S23 review: solide basis en meer

Lees verder na de advertentie.

8.4

Reviewscore

De Samsung Galaxy S23 is het basismodel in de spiksplinternieuwe Galaxy S23-serie. Beschikt deze telefoon ook over basiskwaliteiten of kan je er meer van verwachten? Je komt erachter in deze review.

Samsung Galaxy S23

Redacteur Sebastien zei het al in onze eerste indrukken van de Galaxy S23-serie: “Als er één serie is van Android-smartphones die jaar na jaar staat voor de best mogelijke apparaten, dan is het wel de Galaxy S-serie.” En inderdaad, alles wijst erop dat de Galaxy S23-reeks ook dit jaar weer een toonbeeld is van betrouwbaarheid en veelzijdigheid. Het topmodel in de serie, de Galaxy S23 Ultra, brengt het er in ieder geval erg goed vanaf in onze review, en nu is het basismodel aan de beurt, de Galaxy S23

Voor deze review heb ik de Samsung Galaxy S23 met 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen in de kleur Lavender gebruikt.

foto van de samsung galaxy s23

Specificaties

Samsung Galaxy S23
Afmetingen en gewicht:146,3 x 70,9 x 7,6 mm, 168 gram 
Behuizing:Gorilla Glass Victus 2 (voor- en achterzijde) aluminium frame, IP68 stof- en waterdicht
Scherm:6,1 inch Full HD+ (2340 x 1080 pixels), Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz (LTPS), 422 ppi, HDR10+, 240 Hz touch sampling rate
Processor:Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Werkgeheugen:8 GB
Opslaggeheugen:128 of 256 GB
Camera’s achter:50 MP hoofdcamera f/1.8, 12 MP groothoeklens f/2.2 en 10 MP telelens met 3x optische zoom f/2.4
Camera’s voor:12 MP f/2.2
Accu:3900 mAh, 25W snelladen
AndroidversieAndroid 13, One UI 5.1
Updatebeleid:4 Androidversies + 5 jaar beveiligingsupdates
Extra’sIP68, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, AKG stereospeakers
KleurenBlack, Cream, Green en Lavender
AdviesprijsVanaf 949 euro

Wat zit er (niet) in de doos

  • Samsung Galaxy S23
  • Usb-c-kabel
  • Simpinnetje
  • Handleiding

Samsung Galaxy S23: de pluspunten

1. Compact en premium

De Samsung Galaxy S23 is lekker compact. Het scherm meet ‘maar’ 6,1 inch. Hierdoor past ‘ie veel makkelijker in je jas- of broekzak, en kan je de telefoon heel makkelijk met één hand bedienen.

De Samsung Galaxy S23 komt met een nieuw design, al zal je dat waarschijnlijk niet meteen zien. Het grootste verschil ten opzichte van de Galaxy S22 is het camera-eiland op de achterkant. De S23 komt namelijk met drie ‘losse’ cameramodules, zonder één grote module in de linkerhoek. De S22 heeft wel zo’n grote cameramodule met daarin de drie lenzen. Wat mij betreft is het weglaten van dat grote eiland een goede keuze geweest. De telefoon ziet er hierdoor veel strakker uit. 

foto van de samsung galaxy s23

De rest van de telefoon ziet er ook gelikt uit, met het extra stevige Gorilla Glass Victus 2 op zowel de voor- als de achterzijde. Hierdoor kan de telefoon tegen een stootje. Die kans zit er overigens dik in, want de achterkant is erg glad. Vingerafdrukken zul je er daarentegen niet zo snel op zien. Er is ook een IP68-certificering. Dat wil zeggen dat je de telefoon tot 1,5 meter diep onderwater kan houden gedurende maximaal een half uur. De voorkant en de achterkant komen tenslotte samen in een aluminium frame dat mooi meekleurt met de achterzijde van de telefoon.

Al met al ziet de telefoon er niet heel anders uit ten opzichte van de S22 van vorig jaar. Is dat erg? Ik vind van niet. Telkens het design van een telefoon veranderen, komt de herkenbaarheid ervan niet ten goede. Toch blinkt de Galaxy S23 Ultra hier meer in uit. Het ontwerp van deze telefoon, met de ter ziele gegane Galaxy Note-kenmerken, pik je er zo uit.

2. Prachtig vlak scherm

De Samsung Galaxy S23 heeft een 6,1 inch Full HD+ AMOLED-scherm. Samsung voegde er ondersteuning voor HDR10+ voor een mooier contrast tussen lichte en donkere tinten. En de zeer levendige (of verzadigde) kleuren zijn ook weer van de partij. Het scherm ververst daarnaast ook nog eens 120 keer per seconde, waardoor het gamen, scrollen en browsen op deze telefoon veel vloeiender verloopt.  Dit scherm is gewoonweg heerlijk om te bedienen.

Gelukkig is het scherm ook vlak. Geen afgeronde schermranden die zorgen voor onbedoelde acties vanwege het vasthouden van de telefoon.

foto van de samsung galaxy s23

3. Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy

De Galaxy S-modellen komen normaliter met een Exynos-chipset. Maar de S23-serie krijgt de tegenhanger, de supersnellen Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, de snelste chipset die je in een Android-smartphone op dit moment kunt vinden. Samsung noemt de chipset zelfs ‘Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy’. Verwacht geen speciale uitvoering van het onderdeeltje. Deze Snapdragon-versie heeft alleen een opgevoerde kloksnelheid: 3,36 Ghz in plaats van 3,2 Ghz. Dat moet het sneller maken dan de ‘normale’ Snapdragon 8 Gen 2.

‘What’s in a name?’ De Galaxy S23 is gewoon supersnel, wat je ook mag verwachten van een telefoon in dit hoge segment. In combinatie met het soepele 120 Hz-scherm maakt het spelen van (zware) games op deze telefoon een genot.

foto van de samsung galaxy s23

4. Goed AKG-geluid

Sinds Samsung AKG heeft overgenomen, heeft het bedrijf langzaam maar zeker het geluid van zijn telefoons verbeterd. En dat merk je ook op de Galaxy S23. De telefoon heeft, zoals nu gebruikelijk is, stereospeakers en het lijkt erop dat Samsung wat upgrades heeft uitgevoerd. De luidsprekers klinken namelijk erg goed, en ze kunnen ook behoorlijk hard. Ook dan blijft het geluid gebalanceerd. Tijdens het klussen naar muziek luisteren via de S23 is geen enkel probleem.

De trilmotor van de Galaxy S23 levert ook weer uitstekend werk af. Deze trilmotor reageert heel subtiel en prettig wanneer je bijvoorbeeld een telefoonnummer typt om te bellen, scrollt door de camera-interface, of navigatiegebaren gebruikt. Je kan daarbij ook de intensiteit van trillingen naar wens aanpassen.

5. Goede camera’s

Over de camera’s is er niet heel veel nieuws te zeggen. Er is nog altijd een 50 MP hoofdcamera, een 12 MP groothoeklens en een 10 MP telelens met drie keer optische zoom net als vorig jaar. Fysiek lijken het dus dezelfde camera’s te zijn, maar de Snapdragon 8 Gen 2 verandert wel het een en ander.

Het contrast in de foto’s is verbeterd en ook qua dynamisch bereik scoort de telefoon erg goed. Foto’s zien er nu veel realistischer uit, in tegenstelling tot de oververzadigde groene gasvelden en neonblauwe luchten van voorheen.

Zoomen en portretmodus

De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 zou erg goed zijn in het onderscheiden van een object in de portretmodus. Op de Samsung Galaxy S23 zie je die verbetering niet direct, en dat komt vooral omdat de portretmodus van Samsung in dat opzicht al redelijk goed was. Ik had graag een minder agressief scherptediepte-effect gezien, of minder vloeiende gezichtskenmerken. Hoe dan ook, de protretmodus is behoorlijk solide. Wat betreft zoomen: de Galaxy S23 kan tot 30x digitaal en dat is niet geweldig. Je het hebt… maar je zult het waarschijnlijk nooit gebruiken. Kies daarentegen altijd voor de drie keer optische zoom. Die haalt objecten dichterbij zonder kwaliteitsverlies.

Nachtmodus

De Nightography is verbeterd en hierdoor moeten foto’s die gemaakt zijn in slechte lichtomstandigheden beter zijn dan ooit. Onder andere een nieuw algoritme moet daarnaast ruis verminderen. Dat zie je goed in de onderstaande foto’s. De S23 levert scherpere plaatjes af dan de Pixel 7 Pro, maar qua kleurweergave zit de Pixel dichterbij de werkelijkheid.

Links: Pixel 7 Pro Rechts: Samsung Galaxy S23

Selfies

De 10 MP selfiecamera van de S22 is in de S23 opgewaardeerd naar een 12 MP exemplaar. En die selfiecamera levert superscherpe en levensechte plaatjes af, je ziet elk detail. Misschien wel meer dan je zou willen. 

6. Beste updatebeleid van dit moment

Samsung is de koploper wat betreft het updatebeleid betreft van Android-telefoons. De S23 krijgt vier nieuwe Androidversies en  beveiligingsupdates tot begin 2028. Je zit dus qua software en beveiliging met deze smartphone helemaal goed.

  • Februari 2023: lancering Galaxy S23 met Android 13
  • Eind 2023: Android 14
  • Eind 2024: Android 15
  • Eind 2025: Android 16
  • Eind 2026: Android 17

Samsung Galaxy S23: de minpunten

1. Je kan opslaggeheugen tekort komen

De Galaxy S23 bestaat uit drie geheugenvarianten maar een daarvan komt niet naar ons toe. Dat is de variant met 512 GB. Daarvoor moet je bij de S23 Plus en de S23 Ultra zijn, en Samsung heeft juist bij die twee de 128 GB-variant geschrapt. Maak jij veel 4K-foto’s en -video’s? Gebruik je geen cloudopslag zoals Google Foto’s of OneDrive. Hou er dan rekening mee dat 128 GB voor het goedkoopste model van de S23 aan de krappe kant kan zijn. En die goedkoopste variant heeft met zijn 949 euro nog een behoorlijke prijskaart.

foto van de samsung galaxy s23

Let ook op het soort opslaggeheugen. De 128 GB-variant heeft een UFS 3.1-chip en die is niet zo snel en efficiënt als UFS 4.0. Ook het LPDDR5X werkgeheugen in de 256 GB-variant van de S23 en in de andere S23-telefoons is sneller.

  • 8 GB werkgeheugen (LPDDR5) en 128 GB opslaggeheugen (UFS 3.1)
  • 8 GB werkgeheugen (LPDDR5X) en 256 GB opslaggeheugen (UFS 4.0)

2. Wiebelen op tafel

Het mooie en minimalistische design van de S23 komt met een groot nadeel: de telefoon wiebelt tijdens het tikken van een app’je als deze plat op tafel ligt. Erg irritant. Een hoesje eromheen doen lost dit probleem op. Zorg dan voor een transparante zodat je de achterzijde nog kan zien.

3. Nog steeds 25W snelladen

De accu van de S23 is met 3.900 mAh iets groter geworden (200 mAh extra) dan die van de S22. De batterij is traditioneel een pijnpunt van de kleinste telefoons uit de Galaxy S-reeks. Het is wel opvallend dat het snellaadvermogen niet is toegenomen. Die blijft nog altijd steken op 25W. De S23 Plus en de S23 Ultra ondersteunen 45W snelladen. Volgens Samsung blijven deze cijfers gelijk, omdat supersnel opladen niet goed is voor de accu. 

foto van de samsung galaxy s23

Het opladen duurt dus langer dan bijvoorbeeld de OnePlus 11. Die telefoon kan met de meegeleverde 100W snellader de smartphone in slechts 25 minuten van 1% tot 100% opladen. De S23 koop je trouwens zonder lader. Er zit alleen een kabeltje in de doos. Qua accuduur zit de telefoon op zo’n 12 uur browsen of 9-10 uur gemengd gebruik per dag.

Alles over de Samsung Galaxy S23

Conclusie

Samsung heeft aan Androidworld aangegeven dat het zijn visie voor de Galaxy S22-serie heeft gebruikt en doorontwikkeld, met de S23-serie als resultaat. De verbeteringen ten opzichte van de voorgangers zijn dus niet wereldschokkend groot, maar dat zie je vandaag bij de meeste telefoons. Ze zijn tegenwoordig al zo goed, hele grote stappen worden er niet meer gemaakt. Zoals we dat wel zien bij vouwbare smartphones, maar die categorie is ook nog vrij nieuw. Heb je dus een Galaxy S21 of Galaxy S22, dan zie ik geen reden om over te stappen naar de S23.

Denk je er toch aan om van de S22 over te stappen? Dan weet je dat je met de S23 flink verbeterde foto’s, langere accuduur, een feller scherm, en de krachtige Snapdragon 8 Gen 2 van Qualcomm krijgt. Wel betaal je een stuk meer. De adviesprijs van de S23 begint bij 949 euro en die van de S22 bij 849 euro.

De grootste verandering aan deze serie zal voor velen dan ook de prijs zijn. Is deze prijsverhoging ten opzichte van de vernieuwingen te rechtvaardigen? Die beslissing ligt bij jou. De Galaxy S23-reeks is namelijk ook dit jaar weer een toonbeeld van betrouwbaarheid en veelzijdigheid. Met deze telefoon kun je jaren vooruit, zonder daarbij zorgen hoeven te maken over haperende hardware of achterlopende software. En het basismodel in de Galaxy S23-serie, beschikt over de basiskwaliteiten die je er van mag verwachten, en meer. Zie jij de minpunten hieronder niet als minpunten? Dan is de Samsung Galaxy S23 zeker het overwegen waard.

Alternatieven

Alternatieven voor de Samsung Galaxy S23 zijn de Google Pixel 7 Pro (899 euro), de OnePlus 11 (829 euro), de Motorola Edge 30 Ultra (899 euro), de Samsung Galaxy S22 (849 euro) en de OnePlus 10 Pro (899 euro).

Pluspunten

  • Compact design
  • Snelle chipset en prachtig vlak scherm
  • Goede camera’s
  • Beste updatebeleid van dit moment
  • Goed AKG-geluid

Minpunten

  • 128 GB-variant heeft langzamer geheugen
  • Wiebelen op tafel
  • Nog steeds 25W snelladen
  • Flink duurder ten opzichte van S22

Samsung Galaxy S23 kopen

De Samsung Galaxy S23 is verkrijgbaar in de kleuren Black, Cream, Green en Lavender vanaf 949 euro. Je kan kiezen uit verschillende opslagmogelijkheden.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

21 februari 2023, 20:38

Koop tip voor klanten van de ING, ga via ING Rentepuntenwinkel naar Samsung webshop en vul de code die je via de rentewinkelpunten krijgt in. Voor de S23 256gb en 8bg ram betaal je dan geen 1009 maar 854,10.

Link: https://shop.samsung.com/nl/multistore/np/ing/registration