Samsung Galaxy Note 10 Plus review
Samsung presenteerde begin augustus de tiende generatie van de Note-serie: Galaxy Note 10 en Note 10 Plus. Een Note-smartphone herken je meteen aan een feature die bij andere telefoons allang uitgestorven is: het pennetje, of in Samsung-taal, de S Pen. Dat is een stylus die opgeborgen zit in de behuizing. Verder is de Note-serie ook altijd voorzien van de beste specificaties, want Samsung brengt deze telefoon specifiek uit voor de poweruser.
Dat geldt ook voor de Note 10 Plus: met een hoop topspecificaties legt Samsung de lat weer hoog voor zijn concurrenten. Of het vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant ook het beste is dat je nu kunt kopen, lees je in deze review.
Samsung Galaxy Note 10 Plus specificaties
Afmetingen: 162.3 x 77.2 x 7.9 mm
Scherm: 6,8 inch Quad HD+ (3040 x 1440) AMOLED
Processor: Exynos 9825
RAM: 12 GB werkgeheugen
Opslag: 256 GB / 512 GB opslaggeheugen, uitbreidbaar via microSD
Selfiecamera: 10 MP met f/2.2
Hoofdcamera: 12 MP groothoeklens (77°) met f/1.5 – f/2.4 en OIS, 16 MP Ultrawide met f/2.2 (123°), 12 MP telefotolens met f/2.1, TOF-sensor
Accu: 4.300 mAh
Softwareversie: One UI gebaseerd op Android 9.0 Pie
Extra: Vingerafdrukscanner in het scherm, dual-sim, variabel diafragma, S Pen
Behuizing en design
Samsung was de eerste fabrikant die in onze contreien een waanzinnig grote smartphone uitbracht. Nou ja, destijds was een smartphone met een 5,3 inch scherm echt groot, nu moet je al flink moeite doen om zo’n klein toestel te vinden. Ik ga je niet vervelen met de hele historie van het merk, maar weet dat de telefoons uit de Note-serie van Samsung altijd al het koosnaampje ‘phablets’ kregen: telefoons die groter zijn dan normale smartphones, en maar net iets kleiner dan een tablet.
De afgelopen jaren werden de schermen en dus ook de formaten van smartphones steeds groter. Gelukkig krompen de bezels (schermranden), waardoor de buitenafmetingen van de telefoons toch min of meer binnen de perken bleven. Maar doordat iedereen plots grotere toestellen uitbracht, sprongen de grote schermen van de Note 8 en Note 9 er niet meer zo bovenuit. Dat is met de lancering van de Samsung Galaxy Note 10 Plus weer helemaal veranderd.
De Note 10 Plus is met zijn 162.3 mm lengte en 77.2 mm breedte een erg groot toestel. Dat moet ook, want de Note 10 Plus beschikt over een 6,8 inch scherm (waar ik later op terugkom). Ik ben fan van grote smartphones, maar er zijn limieten. Die limiet werd bereikt met de OnePlus 7 Pro (162.6 x 75.9 x 8.8 mm). De Note 10 Plus is nog groter, té groot: 162 mm vind ik te lang en 77 mm is te breed. Hoewel Samsung zijn One UI-software heeft geoptimaliseerd voor grote telefoons, is het bedienen met één hand helemaal niet prettig voor mij. Ik heb de hele tijd mijn beide handen nodig om goed te kunnen werken met de Note 10 Plus. Ik ben gewend om telefoons met één hand te bedienen en in sommige omstandigheden heb je ook maar één hand vrij. Ik zie echter voldoende mensen rondom mij die hun toestel altijd met twee handen bedienen, zelfs als het geen erg grote smartphones zijn. Ben jij iemand die je toestel altijd met twee handen bedient, dan is dit natuurlijk geen punt.
Als je de Note 10 Plus met je meeneemt speelt die grootte natuurlijk ook een rol. Het toestel paste wel in de broekzak van zowat al mijn broeken of shorts, maar telkens ik ging zitten of weer opstond, moest ik toch checken of de telefoon er niet zou uitglijden. Ik heb ook aan verschillende mensen gevraagd om het apparaat eens in hun broekzak te steken en er was letterlijk geen enkele vrouw die het veilig kon opbergen, behalve dan in de handtas. Ook bij de mannen stak de Samsung Note 10 Plus geregeld nog half uit de broekzak. Draag jij vaak skinny jeans, dan kan dat echt een probleem zijn.
Even genoeg over de grootte van het toestel, want verder is het design van de telefoon wel echt top. Zoals we hadden verwacht is de achterkant van glas. Dat dat glas een heuse vette-vinger-magneet is, is enkel een probleem voor het kleine groepje gebruikers, waaronder ikzelf, dat geen skin of hoesje rond de telefoon wil.
Samsung bezorgde ons de Aura Glow-variant om te testen. Dat is de versie met alle speciale kleuren, zoals je vast al hebt gezien op foto of video. In de praktijk is dat toch iets anders: als je veel direct licht op de achterkant laat weerkaatsen dan krijg je inderdaad die fantastische kleuren te zien, maar over het algemeen gaat de telefoon met een zilver-gouden achterkant door het leven. Ook zeker niet mis! Verder zien we net zoals bij de Huawei P30 Pro een verticale camerasetup, en dat is volgens mij ook de mooiste opstelling.
De powerknop aan de rechterzijkant is verdwenen. De hele rechterzijkant is vrij van knoppen en poorten. Bovenaan vinden we de simsleuf, waar plaats is voor twee simkaarten of een simkaart en een microSD-kaart. Onderaan de telefoon hebben we dan de usb-c-poort, met rechts daarnaast de luidspreker. Daarnaast zit de S Pen. Leuk detail is dat al die elementen mooi op een lijn gecentreerd zijn, maar misschien ben ik de enige die daar de schoonheid van inziet?
Dan is er de linkerzijkant. Daar vind je naar goede Samsung-gewoonte de volumeknoppen met daaronder de Bixby-knop. Zo staat die standaard toch ingesteld. Je kunt de toets aan de zijkant namelijk softwarematig voor andere dingen instellen. Wanneer je hem ingedrukt houdt kun je ofwel Bixby oproepen of het ‘menu uitschakelen’. Zo wordt de toets een volwaardige powerknop. Anders moet je het toestel uitschakelen via de snelle instellingen in de notificatiebalk.
De tweede manier om de toets te gebruiken is door er tweemaal op te drukken, dan kies je om de camera te openen, Bixby te openen, of een app naar keuze te openen. Vooral dat laatste is noemenswaardig, want Samsung heeft zich lang verzet tegen de mogelijkheid om de Bixby-knop aan te passen naar iets anders. Dat de powerknop nu links in plaats van rechts staat is toch enorm wennen. Na twee weken vind ik het nog steeds onhandig werken. Wel merk ik dat ik het gewoon begin te geraken, want als ik een ander toestel vastneem druk ik al gemakkelijk aan de linkerzijkant om dat toestel aan/uit te zetten, terwijl die knop daar dan natuurlijk niet staat.
Nog een detail: de 3.5 mm audiopoort is niet meer aanwezig. Ook Samsung zegt nu vaarwel tegen de audiojack. Ik ga hem niet missen, want ik gebruik al een paar jaar enkel nog een bluetooth-headset en bluetooth-oortjes. In de doos zitten usb-c-oortjes van AKG die best goed geluid produceren. Ben je één van die weinige mensen die echt een 3.5 mm-audioaansluiting moet hebben op zijn smartphone, dan heb ik slecht nieuws: nu ook Samsung het opgeeft, vrees ik dat het niet lang meer zal duren voor alle fabrikanten de audiojack weglaten.
Scherm, prestaties en batterijduur
Scherm en weergave
Zoals ik eerder al aangaf is het scherm erg groot. De Note 10 Plus beschikt namelijk over een 6,8 inch Quad HD+ (3040 x 1440) AMOLED-scherm. Daarbij zijn de bezels (schermranden) nog dunner geworden, het scherm loopt veel verder door in de hoeken dan ik bij gelijk welk toestel ooit gezien heb. Dat oogt fan-tas-tisch! Waar de Samsung Galaxy S10 Plus eerder dit jaar ging lopen met het beste resultaat ooit in de testen van DisplayMate, weet de Note 10 Plus dat nog eens te overtreffen. Samsung staat al jaren bovenaan als het om schermtechnologie gaat en met de Note 10 Plus bevestigen ze dit nog eens.
De kleurweergave, het contrast, de helderheid en noem maar op… niemand kan klagen over de kwaliteit van dit scherm. Waar je eventueel wel over kunt klagen zijn de afgeronde randen. Net zoals alle andere high-end Samsung-smartphones heeft de Note 10 Plus die erg mooie afgeronde schermranden. Dat oogt waanzinnig mooi, maar de grootte van het toestel in combinatie met die afgeronde schermranden zorgt ervoor dat je veel vaker onbedoeld het scherm aanraakt. Zo krijg je onbedoelde acties, of je probeert iets te doen maar omdat je per ongeluk het scherm al ergens raakt, wil de telefoon je actie dan niet uitvoeren.
De Note 10 Plus beschikt trouwens over het zogenoemde Infinity-O display. Dat wil zeggen dat er bovenaan een kleine uitsnede in het scherm zit, die plaats maakt voor de selfiecamera. De plaats is perfect, bovenaan in het midden van het scherm, waar zo goed als nooit informatie komt te staan. Je bent dat ‘gat’ echt heel snel vergeten en voor mij is dit de beste manier om gebruik te maken van een notch (inkeping in het scherm). Ook hier springt mijn collega Claudia me bij: zij had absoluut geen last van het gat in het scherm.
Misschien moet ik nog vertellen dat de telefoon standaard uit de doos komt met een Full HD+-resolutie. Die moet je zelf even in de instellingen aanpassen naar Quad HD+-resolutie als je dat wil. Dat deed ik, maar die keuze heb ik me toch beklaagd. Bij het stukje over de accu vertel ik je waarom.
Prestaties
De goedkoopste Note 10 Plus kost 1100 euro (zonder kortingen weliswaar), voor die prijs verwacht je de beste specificaties die het bedrijf je kan bieden en Samsung lost die verwachtingen ook in. De Galaxy Note 10 Plus beschikt over de Exynos 9825-processor, wat een verbeterde Exynos 9820-processor is die in de S10 en S10 Plus zit. De processor wordt bijgestaan door een waanzinnige 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. Ik loop ook al een tijdje rond met de OnePlus 7 Pro die evenveel RAM en opslagruimte heeft en ook nu met de Note 10 Plus heb ik geen idee waar die 12 GB RAM goed voor is. Begrijp me niet verkeerd: de telefoon schakelt razendsnel tussen apps en tabbladen in Chrome. Het is een multitasking machine! Maar met de 8 GB van de Galaxy S10 Plus kwam ik ook nooit in de problemen. De 12 GB RAM is toekomstgericht misschien een slimme aankoop als je de telefoon minstens 3 jaar gaat bijhouden. Eerder denk ik niet dat 12 GB echt nut zal hebben.
Hetzelfde kan ik ook zeggen over het opslaggeheugen: tenzij je op reis gaat en tientallen Netflix-series op je telefoon gaat downloaden, zie ik het nut van zoveel opslaggeheugen niet. Leuk om te hebben, maar met 128 GB komt waarschijnlijk 90 procent van de smartphone-eigenaars echt wel toe. Is zelfs 256 GB te weinig, dan kun je ook een duurdere versie kopen met 512 GB opslaggeheugen, of de opslagruimte uitbreiden met een microSD-kaart. Uitbreiden met een microSD-kaart kan trouwens enkel op de Note 10 Plus, de reguliere Note 10 heeft deze mogelijkheid niet.
Verder hoef ik niet veel te zeggen over de prestaties, toch? Het is een serieuze upgrade tegenover de Note 9 en zelfs een behoorlijke stap vooruit na de S10 Plus, en dat toestel was al één van de beste op de markt van dit moment. Het zal je dus niet verbazen dat ik letterlijk geen enkel probleem heb vastgesteld tijdens mijn testperiode. Niet bij dagelijks gebruik en ook niet tijdens stresstesten, zoals het spelen van grafisch zware games. Het zou maar erg zijn als je zoveel voor een toestel betaalt.
Voor zij die geïnteresseerd zijn in de benchmarkresultaten, heb ik de Note 10 Plus vergeleken met de beste toestellen die je op dit moment kunt kopen: de Samsung Galaxy S10 Plus, de Huawei P30 Pro en de OnePlus 7 Pro.
Accuduur
Een grote smartphone betekent ook een grote batterij en de capaciteit van de batterij in de Samsung Galaxy Note 10 Plus is 4.300 mAh. Dat is niet de grootste accu op de markt, de Moto G7 Power en ASUS ZenFone 6 hebben beide een 5.000 mAh-exemplaar, maar het is toch één van de grootste. De capaciteit van de batterij staat niet altijd garant voor een goede batterijduur en dat is helaas zo het geval bij de Note 10 Plus. Op het einde van de dag heb ik met moeite 20% over, en dan doe ik al geen gekke dingen. Toen ik de S10 Plus testte was de batterij ook geen uitblinker, maar kon ik toch zonder al te veel moeite het einde van de dag op één laadbeurt halen.
En dan heb ik het toestel al terug op Full HD+ -resolutie gezet, want toen ik de eerste twee dagen de resolutie op Quad HD+ had gezet, haalde ik niet eens het einde van de dag op één laadbeurt.
Het toestel is voor de echte powerusers gemaakt, maar die gaan toch wat moeite hebben met de magere accuduur. Ik heb de smartphone ook enkele dagen minder intensief gebruikt en dan moest ik dus niet bijtanken gedurende de dag.
Ik heb de accu ook even op de pijnbank gelegd, om bovenstaande te kunnen aantonen met harde cijfers. Daarbij gebruikte ik de PCMark Benchmarktest op zowel minimale als maximale schermhelderheid. De test simuleert een hele hoop acties zoals browsen, bekijken en editten van video’s en foto’s, enzovoort. Je start bij 100 procent en eindigt bij 20 procent, en dan weet je hoe lang de batterij het heeft uitgehouden. Zo heb je een idee van de minimale en maximale accuduur zonder dat er apps in de achtergrond draaien of aan het synchroniseren zijn.
Hier zie je toch een duidelijk verschil tussen de Huawei P30 Pro, de Samsung Galaxy S10 Plus en de Note 10 Plus. Opvallend is dat de S10 Plus het op maximale helderheid beter doet dan de Note 10 Plus, maar op minimale helderheid toch flink minder.
De accu testen is en blijft het moeilijkste dat er is, want iedereen gebruikt zijn telefoon anders. Het enige dat we met duidelijkheid kunnen voorspellen is of je met een volle batterij het einde van de dag zal halen en dat zal voor de intensieve gebruiker niet altijd het geval zijn met de Note 10 Plus.
Moet je opladen, dan zit er in de doos een 25 Watt lader die dat redelijk snel doet. De Note 10 Plus (niet de reguliere Note 10) ondersteunt ook 45W opladen, maar die lader moet je apart kopen. Toch heel vreemd, Huawei levert hun 40W lader standaard mee in de doos. De Note 10 Plus kost al een fortuin en dan moet je ook nog eens voor een snellere lader betalen: beetje gierig als je het mij vraagt.
Uiteraard moeten we nog zeggen dat de Note 10 Plus ook draadloos opladen ondersteunt en dat die daarmee, net zoals de S10 Plus, ook andere toestellen kan opladen. Dat gaat erg traag, maar zo kan je bijvoorbeeld wel je Galaxy Buds of Galaxy Watch bijladen als je in batterijnood komt.
Schermontgrendeling
Zoals bij de Samsung Galaxy S10 Plus heeft de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant ervoor gekozen om de Note 10 Plus uit te rusten met een ultrasonische in-screen vingerafdrukscanner. Voor ik de Note 10 Plus ging testen, liep ik rond met de OnePlus 7 Pro en het verschil in snelheid en accuraatheid valt enorm op. Je hoeft geen kenner zijn om te zien dat de vingerafdrukscanner van de Note 10 Plus trager is. Accuraat is de vingerafdrukscanner van de Note 10 Plus ook niet: bijhouden hoe vaak de scanner mijn vinger niet na de eerste (en vaak tweede) keer kon registreren was onbegonnen werk. Ik heb trouwens mijn vingerafdruk een keer gewist, om te zien of dat verbetering gaf, maar helaas.
Het doet me terugdenken aan de testperiode met de S10 Plus waar ik ook niet tevreden was over de ultrasonische vingerafdrukscanner. Hoewel een ultrasonische in theorie accurater en sneller moet zijn dan een optische vingerafdrukscanner, lijkt dat helemaal niet het geval te zijn in de praktijk. De OnePlus 7 Pro, en Huawei P30 Pro doen het duidelijk beter.
Over de veiligheid valt dan weer wel te discussiëren. Een ultrasonische maakt gebruik van golven die weerkaatsen en de optische maakt gebruik van licht. Normaal gezien zou de ultrasonische dus een veiligere keuze moeten zijn. Dat valt zonder professionele apparatuur moeilijk te vergelijken, dus laten we er vanuit gaan dat de theorie klopt. Ik kon het toestel in ieder geval met mijn andere vingers niet ontgrendelen.
Je hebt natuurlijk nog andere manieren om het toestel te ontgrendelen, zoals een pincode, een veegpatroon, enzovoort. Zoals de meeste high-end smartphones kun je de Note 10 Plus ook met gezichtsherkenning ontgrendelen. Helaas is dat niet meer de veiligere Intelligent Scan van de Note 9. Dat was een combinatie van een tweedimensionale foto met de selfiecamera én een irisscanner. De Note 10 Plus beschikt niet meer over die irisscanner en er kwam ook geen vervanging door bijvoorbeeld een TOF-sensor zoals de Huawei Mate 20 Pro. Daardoor is de gezichtsherkenning tweedimensionaal in plaats van 3D, wat dus veel minder veilig is. Het werkt wel snel, maar als je een video van je gezicht vlak bij de selfiecamera houdt, is het toestel ontgrendeld. Net zoals dat bij de S10 Plus het geval was.
Geluid
Dat Samsung afscheid neemt van de 3.5 mm audioaansluiting heb ik al aangegeven, net zoals ik al zei dat er deftige usb-c-oortjes meegeleverd worden in de doos. Waar ik het nog niet over had, zijn de luidsprekers op de Note 10 Plus. Er zit er bovenaan aan de voorkant eentje en de andere zit onderaan naast de usb-c-poort. Hoewel ze niet de beste zijn, ben ik toch blij verrast: je mag stellen dat de geluidskwaliteit bovengemiddeld is. Samsung staat niet bekend om geweldige geluidskwaliteit uit hun smartphoneluidsprekers te krijgen, maar dat kan in de toekomst toch wel veranderen. Met de Note 10 Plus zetten ze een stap in de goede richting. Met het volume op max krijg je net zoals bijna bij alle andere smartphones een krakend geluid, maar de kwaliteit blijft best oké.
S Pen
De Note-serie staat niet enkel bekend als phablet, maar ook als de smartphone met een stylus. Waar we vorig jaar een mooie blauwe Note 9 met een felgele S Pen kregen, was het dit jaar de Aura Glow Note 10 Plus met een fantastisch blauwe stylus. Ik ben enorm fan van zowel de gele als blauwe kleur voor de S Pen. Hoe die eruit ziet is misschien minder belangrijk dan de functies, dus laten we het daarover hebben.
De S Pen beschikt over Air Gestures, zeg maar gebaren die je uitvoert met de stylus om de camera te bedienen. Hoe leuk het ook is om te tonen dat je met een simpele beweging van camerastand kunt wisselen, het blijft een gimmick. Letterlijk iedereen aan wie ik het toonde, reageerde positief verrast, maar ze zeiden ook wel allemaal: “dat ga je in het echt toch niet gebruiken?”. Inderdaad, in de praktijk gebruik je dat niet. Eventueel een vlogger die zijn Note 10 Plus op een statief of selfiestick heeft gezet en wil starten/stoppen met opnemen, kan hij/zij de S Pen daarvoor wel heel goed gebruiken.
Buiten die Air Gestures is de S Pen nog steeds erg handig. Vergeet niet dat het doelpubliek van de Note-serie de powerusers zijn en dus ook werk verrichten op hun toestel. Zo gebruikte ik de S Pen bijvoorbeeld geregeld om aanpassingen te doen in teksten, wanneer ik niet in de buurt van mijn laptop was. Of om handgeschreven notities om te zetten naar tekst. Een woord selecteren of op de juiste locatie een letter toevoegen is niet gemakkelijk met je vinger, daar komt de S Pen echt wel van pas! Ook notities nemen tijdens een vergadering gaat voor veel mensen net wat sneller met de S Pen dan al typend met je vingers.
De S Pen heeft zeker zijn functie, maar het ding heeft wel een selecte doelgroep. Hoewel ik het pennetje er af en toe uithaalde, was dat vooral omdat ik het moest testen. Over het algemeen gebruikte ik mijn vingers om mijn smartphone te bedienen. Zeker op het einde van mijn testperiode bleef de stylus zo goed als altijd opgeborgen in de behuizing.
Camera
Hoewel de camera een heel belangrijk onderdeel is van een smartphone, heb ik daar dit keer weinig over te vertellen. Dat komt omdat de camera’s zo goed als identiek zijn aan die van de S10 Plus. Lees dus ook zeker de review van de S10 Plus.
De primaire camera en de ultrawide-camera zijn exact dezelfde als in de S10 Plus. De telelens van de Note 10 Plus heeft een groter diafragma dan die van de S10 Plus, wat wil zeggen dat die meer licht opvangt en dus iets betere foto’s kan maken in minder goede lichtomstandigheden. Het andere verschil zit hem in de TOF-sensor die de Note 10 Plus heeft en de S10 Plus niet. Die zorgt voor een betere diepteberekening, waardoor de camera de voorgrond beter van de achtergrond kan scheiden.
Als we gaan kijken naar de selfiecamera’s dan zien we net het omgekeerde. De Note 10 Plus beschikt over een enkele selfiecamera, waar de S10 Plus nog een extra dieptecamera heeft. Die creëert mooiere portretfoto’s, met minder fouten op de scheidingslijn tussen wazige achtergrond en scherpe voorgrond.
De verschillen zijn miniem en ik kan op basis van de genomen foto’s geen duidelijke winnaar tussen de S10 Plus en Note 10 Plus aanduiden. Je merkt wel dat de Note 10 Plus minder vaak foutjes maakt bij portretfoto’s met de camera aan de achterkant, dankzij de TOF-sensor. De selfies van de S10 Plus hebben dan weer minder foutjes dan de Note 10 Plus.
Uiteindelijk wil je dit weten: is de camera van de Note 10 Plus goed? Daar kan ik volmondig ja op antwoorden. De Note 10 Plus, net zoals de S10 Plus, maakt in goede lichtomstandigheden puur technisch waarschijnlijk de beste foto’s van alle smartphones die nu op de markt zijn. Als je dan kijkt naar de telelens (waarmee je inzoomt) en foto’s maken in mindere (en zelfs donkere) omstandigheden, dan zijn er concurrenten die het veel beter doen. Dat wil zeker niet zeggen dat de Note 10 Plus op die punten slecht presteert, maar de concurrentie staat op dat gebied gewoon verder.
Video
Samsung pakt ook uit met een hele hoop video-opties. Vele daarvan zijn leuk om eens te gebruiken, zoals de achtergrond onscherp of zwart-wit maken of Zoom-in Mic. Hiermee kun je op een plek in de video tikken om het geluid op die plek te versterken (en het achtergrondgeluid te dempen). Dat is allemaal leuk, maar werkt nog niet vlekkeloos en is daarom eerder een gimmick dan een echte optie die een contentcreator dagelijks zal gebruiken.
Het belangrijkste is nog steeds of de video mooi is, geen haperingen vertoont en of er niet te veel schokken zijn als je beweegt. Dat deed Samsung al erg goed en de beeldstabilisatie (Super Steady-modus) is alleen maar beter geworden. Veel verschil met die van de S10 Plus heb ik niet gemerkt, maar de stabiliteit is gewoon erg goed.
Samsung heeft ook een Video Editor toegevoegd, waarmee je je filmpjes kunt bewerken. Je kunt heel wat zaken aanpassen, zoals afspeelsnelheid en aangepaste overgangen. Je kunt ondertitels toevoegen en filmpjes achter elkaar zetten. Om je video’s te bewerken op je Note 10 Plus, komt die S Pen trouwens heel goed van pas.
Software
Sinds de komst van One UI is de software van Samsung er gigantisch op vooruit gegaan. Het is geen reden meer om de smartphones van Samsung af te kraken, hoewel de One UI-schil toch nog steeds een zware schil is. Daarmee bedoel ik dat de software nog steeds niet zo vloeiend aanvoelt als bijvoorbeeld OxygenOS van OnePlus. Veel is er sinds de Galaxy S10 Plus ook niet echt veranderd aan One UI.
One UI is ontworpen om ook grote telefoons met één hand te kunnen bedienen. Misschien wist Samsung toen nog niet dat ze de Note 10 Plus zó groot gingen maken? One UI zorgt er zeker voor dat alle belangrijke zaken ‘beter’ binnen handbereik zijn, maar de Note 10 Plus met één hand bedienen is onbegonnen werk voor mij. Er is ook een veegbeweging die het scherm softwarematig verkleind, maar zowel op de S10 Plus als op de Note 10 Plus is het me nooit gelukt om die functie op te roepen als ik ze echt nodig had.
Er is een Game Booster bijgekomen die slim genoeg is om bij grafisch zware games zoals Asphalt 9 de processor op volle kracht te laten draaien, maar wanneer je bijvoorbeeld Candy Crush speelt, niet alles uit de kast te halen. Dat is energiezuiniger, maar of het echt werkt weet ik niet: het gebeurt allemaal op de achtergrond. Hetzelfde geldt voor de verbeterde nachtmodus: het zijn aanpassingen die je niet kunt waarnemen, dus lastig om te oordelen of het beter is dan op de S10 Plus.
Samsung heeft ook zijn eigen Digitaal welzijn-app toegevoegd. Die is te vinden in de instellingen en laat je net zoals bij de Digital Wellbeing-app van Google allerlei zaken zien, zoals het aantal ontgrendelingen, hoeveel meldingen je hebt ontvangen, welke apps je het meest gebruikt enzovoort. Uiteraard kun je met deze informatie je gedrag aanpassen of zelfs apps beperken.
Er is ook een mogelijkheid om de navigatiebalk aan te passen naar gebaren. Daarmee verdwijnen de knoppen en veeg je op de plaats waar de knoppen waren naar boven om de gewenste actie uit te voeren. Om terug te gaan veeg je links onderaan naar boven, home is in het midden en recente apps is rechts naar boven vegen. Een dag getest en nooit meer. Dit is tot op heden mijn minst geprefereerde manier van navigeren.
Samsung DeX
We hebben eerder al een artikel geschreven over de verschillen tussen Samsung Dex en Huawei EMUI Desktop. Voor zij die niet weten wat het is: je verbindt je toestel met een scherm, waarbij je smartphone een desktop omgeving op je scherm tovert. Daarbij kun je dan een muis en klavier aansluiten, zodat je makkelijker kunt werken.
Waar je de Note 9 enkel kon verbinden met een scherm, kan je de Note 10 Plus ook verbinden met een computer. Dat zorgt ervoor dat je meteen de muis en het toetsenbord kunt gebruiken van die pc. Wisselen tussen beide besturingssystemen (Windows en DeX) gaat vlot en je kunt je smartphone nog steeds blijven gebruiken.
DeX is ook de enige reden die ik kan bedenken waarom je 12 GB RAM nodig hebt. Zo’n desktopomgeving vraagt heel wat meer van je toestel, aangezien je automatisch intensiever gaat werken en meer gaat multitasken, dan je zou doen door enkel de smartphone te gebruiken.
DeX werkt prima, maar zo nu en dan kom je wel wat haperingen tegen. Ik heb ook het gevoel dat je beter zoveel mogelijk in apps kunt werken, dan alles met de browser te doen. Video’s laden op YouTube via Chrome duurt net wat langer dan via de YouTube-app. Ook bewerkingen uitvoeren in Google Sheets via Chrome, gaat wat vlotter via de app.
Je kunt er zeker mee werken, maar als je dan toch al je Note 10 Plus met een pc verbindt, zou ik gewoon met die pc werken: veel sneller en waarschijnlijk met veel minder haperingen.
Voorgeïnstalleerde apps
Sinds vorig jaar staan de meeste Samsung-apps, niet meer voorgeïnstalleerd op je telefoon, maar vraagt Samsung bij het instellen van de telefoon (als je hem de eerste keer opstart) welke apps je wil installeren. Er zijn nog maar een paar apps die er standaard opstaan, zoals de agenda-app, maar deze zijn makkelijk te verbergen in de appdrawer (het menu waar al je apps staan). Dit is naar mijn mening een veel betere oplossing dan de apps op te dringen bij de consument.
Je kiest zelf welke apps je installeert en welke niet. Hopelijk blijft Samsung dit volhouden en gaat het die enkele apps nog toevoegen als optioneel, want het is natuurlijk heel aantrekkelijk voor fabrikanten om je richting hun ecosysteem te pushen.
Updatebeleid
Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om met updates voor zijn telefoons. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. Samsung biedt ten minste twee jaar vanaf de productintroductie software-ondersteuning voor zijn smartphones aan. Dit zijn beveiligingsupdates, beveiligingsupdates en bugfixes. Dat betekent niet dat ze na twee jaar stoppen met de software-ondersteuning. De Galaxy Note 10 Plus kan rekenen op drie jaar ondersteuning voor beveiligingsupdates en die worden regelmatig uitgebracht.
Samsung heeft sinds de komst van One UI al erg veel van zijn eerdere vlaggenschepen de update naar One UI gegeven. Voorheen was Samsung niet de beste van de klas in het up-to-date houden van zijn smartphones, maar dat lijkt toch serieus te veranderen. Aangezien de Note 10 Plus een vlaggenschip is, kunnen we er vanuit gaan dat dit toestel net wat langer ondersteuning zal krijgen dan de goedkopere modellen.
Conclusie
Wanneer geld geen rol speelt, wil je het beste van het beste kopen. Voor deze doelgroep heeft Samsung de Galaxy Note 10 Plus op de markt gebracht. Alleen is deze smartphone misschien toch niet het beste van het beste voor iedereen. Je krijgt zeker en vast één van de snelste en krachtigste smartphones. Daarbij krijg je ook nog een handige stylus, de S Pen, om makkelijk werk te verrichten op je toestel.
Ook wat de camera betreft heb je opnieuw één van de beste smartphonecamera’s in handen. Puur technisch is de fotokwaliteit van de Note 10 Plus wat mij betreft de actuele top, toch in normale tot goede lichtomstandigheden. Op gebied van zoomen en nachtfotografie zijn er echter betere keuzes, wat niet wil zeggen dat de Note 10 Plus op dit gebied slecht presteert.
Verder is het scherm echt prachtig, maar mist het wel een hogere verversingsgraad, zoals het 90 Hz-scherm van de OnePlus 7 Pro. De bezels van de Note 10 Plus mogen dan wel dunner zijn, ik verkies toch eerder de 90Hz. Ook het formaat van het scherm is naar mijn mening te groot. Dan zou ik eerder de regulier Note 10 kopen met een 6,3 inch scherm (wel enkel Full HD+-resolutie), of de S10 Plus met zijn 6,4 inch.
Verder is de accuduur ook een heel belangrijk item voor zo goed als iedereen die een smartphone koopt. Daarmee loopt het ook niet helemaal lekker. In de benchmarkresultaten doet de accu het niet slecht, maar in de praktijk, wanneer je effectief dingen op de achtergrond hebt draaien en meldingen binnenkrijgt, loopt de accu vrij snel leeg. De intensieve gebruiker zal dit toch als negatief ervaren, waar een gemiddelde gebruiker wel net de dag zal doorkomen.
Ook de in-screen vingerafdrukscanner presteert ondermaats tegenover de concurrentie. Samsung mag dan wel investeren in betere technologie (ultrasonisch in plaats van optisch), in de praktijk merken we wel dat de OnePlus 7 Pro en Huawei P30 Pro accuratere en snellere in-screen vingerafdrukscanners hebben.
Ik ben er wel zeker van dat Note-gebruikers de Note 10 Plus een goede upgrade zullen vinden, het is en blijft tenslotte een erg goed toestel. Aan de andere kant denk ik niet dat dit het toestel is waarmee Samsung nieuwe Note-gebruikers gaat winnen.
Begrijp me niet verkeerd, ik zou de Note 10 Plus een heel goed toestel vinden voor 900 euro, maar de Note 10 Plus kost 200 euro meer (1099 euro om exact te zijn), en dat is misschien net te veel. Als het te grote formaat niet handig werkt, je de telefoon moeilijk ontgrendeld krijgt en je dan ook nog eens niet te gek mag doen met de accu, dan is dat net iets teveel om helemaal enthousiast te zijn. Mocht Samsung met een software-update de accuduur of de vingerafdrukscanner kunnen verbeteren (wat ik wel verwacht), dan zou mijn conclusie er iets positiever uitzien.
Ben je net zoals ik niet helemaal overtuigd van de Note 10 Plus, kijk dan zeker ook eens naar de Samsung Galaxy S10 Plus (756 euro), de Huawei P30 Pro (899 euro), of de OnePlus 7 Pro (738 euro).
Positieve punten
+ Razendsnel
+ Mooi en helder AMOLED-scherm
+ S Pen heeft voor sommigen een meerwaarde
+ Camera zoals altijd één van de beste
Negatieve punten
– Formaat telefoon is te groot
– Batterijduur nipt voldoende op FHD+-resolutie, te weinig op QHD+
– Vingerafdrukscanner trager en minder accuraat dan concurrentie
– Prijzig
Samsung Galaxy Note 10 Plus kopen
De Samsung Galaxy Note 10 Plus is beschikbaar in de kleuren Aura Glow en Aura Black en ligt nu in de winkels.
> Samsung Galaxy Note 10 Plus (12 GB/256 GB) – 1099 euro
> Samsung Galaxy Note 10 Plus (12 GB/512 GB) – 1199 euro
De Galaxy Note 10 Plus koop je via Samsung, Mobiel, Coolblue, Bol.com, Belsimpel en MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij Vodafone, T-Mobile, KPN en Tele2.
Hier vind je nog meer prijzen in combinatie met een abonnement.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten