Samsung Galaxy M21
De Galaxy M-reeks zet in op voordelige prijskaartjes in ruil voor de telefoons die je krijgt. De Samsung Galaxy M21 (219 euro) is in het bijzonder een model dat in het oog springt omwille van zijn grote 6000 mAh accu. Toch belooft Samsung meer dan alleen een grote accu, want de telefoon komt met dezelfde Exynos 9611-processor die in de duurdere Samsung Galaxy A51 zit (389 euro).
Arno is een nieuwe tester van ons AW Beta Team en hij gebruikt een Pixel 4 XL waarvan hij zelf spontaan zijn review deelde met Androidworld. “Mijn eerste Android-telefoon was een HTC Hero en daarna heb ik steeds een voorkeur gehad voor Nexus-toestellen en Pixels met af en toe een uitstapje naar LG of Samsung. Ik volg Androidworld sinds de start”, legt hij uit. Arno is van beroep een narrative accountant voor zorgorganisaties, maar hij waagt zich ook aan lange afstandswandelingen, fietsen en zeilen met de catamaran. Hier lees je zijn bevindingen.
Behuizing
De Samsung Galaxy M21 komt met een randloos scherm met een U-vormige scherminkeping en een kleine ‘kin’ aan de onderkant. De achterkant en het frame van de telefoon zijn verder met plastic afgewerkt en in de behuizing is plaats voor een dual-simslot, een microSD-kaart en de 3,5 mm audiojack. Onderaan zit één enkele luidspreker.
“De telefoon is gemaakt van glanzend plastic, wat goedkoop oogt, maar de telefoon ligt wel stevig in de hand. De M21 is met zijn 8,9 mm relatief dik door de grote accu, maar dat is minder opvallend dan ik had verwacht”, zegt Arno aan onze redactie. Ook het gewicht van de telefoon blijft met 188 gram relatief beperkt door de keuze voor plastic, en gezien de lage prijs van het apparaat is die keuze voor het goedkopere materiaal zeker gegrond. Onze tester merkt ook op dat de knoppen niet hoogwaardig aanvoelen.
Scherm
“De ‘catch van’ de deze telefoon is het AMOLED-scherm. Het is net zo helder als het paneel op mijn Pixel 4 XL, en door het ontbreken van de bovenrand lijkt het scherm wat groter dan wat het werkelijk is. Dat is erg fijn”, merkt Arno enthousiast op. Hij is wat minder enthousiast over de blauwe tint en de kleurensaturatie van het scherm die de weergave onnatuurlijker maakt.
Samsung gebruikt een 6,4 inch scherm met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Je krijgt dus niet alleen een AMOLED-paneel, maar ook nog eens een Full HD-resolutie voor de lage prijs. Het paneel wordt ook beschermd met Corning Gorilla Glass 3. “Voor een telefoon in deze prijsklasse is het bijzonder dat Samsung kiest voor AMOLED in plaats van LCD. Het voordeel is dat er dan een always-on-functie aanwezig is, maar die moet je wel handmatig aanzetten”, legt onze tester uit.
Prestaties
Op het vlak van prestaties spiegelt de A51 de populaire Galaxy A51, die wereldwijd de bestverkochte telefoon was in het eerste kwartaal van 2020. Je krijgt dus de 2,3 GHz Exynos 9611-processor en ook 4 GB aan werkgeheugen. We moeten toegeven dat we niet omver waren geblazen door de prestaties van de A51, maar in ruil voor dit lager prijskaartje is de keuze voor deze chipset en hoeveelheid RAM wel sterk. Je krijgt ook 64 GB UFS 2.1-opslag, wat sneller is dan EMMC-geheugen.
Toch blijft Arno eerder koel bij de prestaties van de Galaxy M21, en hij maakt duidelijk dat je je ook geen illusies moet maken. “De telefoon werkt echt vlot bij de standaard taken, zoals de browser gebruiken, maar voor gaming is hij niet aan te raden”, maakt hij duidelijk. In games die wat meer grafische kracht vragen ga je met framedrops te maken krijgen.
Accuduur
Tot hiertoe deed deze Samsung Galaxy M21 het al aardig, maar dit is wel het punt waar je automatisch de hoogste verwachtingen krijgt. Je ziet niet elke dag een telefoon met een 6000 mAh accu, maar toch lost de M21 die hoge verwachtingen slechts deels in.
Arno stelt vast dat de telefoon vooral excelleert in standby-tijd en voor licht gebruik, wanneer het scherm meestal is uitgeschakeld, want dan houdt hij het zo’n vier dagen vol. Als je de telefoon wat intensiever gebruikt en vaak apps gebruikt of eens een spel speelt, dan is de accuduur nog steeds goed, maar ook niet astronomisch goed. De M21 houdt het dan zo’n anderhalve dag vol en dat is vergelijkbaar met wat de Motorola Moto G8 Power liet zien met zijn 5000 mAh accu. Uiteraard speelt ook de zuinigheid van de processor en het scherm een rol.
Toch besluit Arno dat de grote accucapaciteit wel nog steeds een handig comfortgegeven is. “De telefoon heeft een gigantische batterij van 6000 mAh en het was heel prettig om met deze telefoon nooit angst te moeten hebben omwille van de accuduur. Dat is iets wat ik niet kan zeggen over mijn Pixel 4 XL.” De Galaxy M21 komt met een 15 watt snellader.
Camera
Samsung gebruikt een 48 MP hoofdsensor met ene f/2.0-diafragma, een 8 MP groothoekcamera, 5 MP dieptecamera voor portretfoto’s en aan de voorkant een 20 MP selfiecamera. “De kleuren van de foto’s zijn voor mijn smaak te fel en dus te weinig natuurlijk. Als je daarnaast inzoomt op foto’s, dan merk je dat er weinig details zijn en dat objecten vervormd worden door ‘oversharpening'”, legt onze tester uit.
Arno is wel meer tevreden over de algemene prestaties in goede lichtomstandigheden en ook bij tegenlicht presteert de HDR-functie goed. De groothoekcamera is verder een leuke toevoeging, maar de dieptecamera brengt wat minder meerwaarde volgens onze AW Beta-tester, omdat de telefoon ook goede portretfoto’s aflevert met zijn enkele selfiecamera. “Voor af en toe een snel kiekje te maken voldoet de camera, maar om je belangrijke vakantiefoto’s vast te leggen schiet de camera voor mij persoonlijk te kort”, vat hij samen.
Je ziet hieronder eerst links een foto die genomen, is met de hoofdcamera van de Samsung Galaxy M21, en rechts een foto van de Google Pixel 4 XL. Daarna zie je links een foto met de groothoekcamera van de M21 en rechts een foto die genomen is met tegenlicht.
Software
De Samsung Galaxy M21 werkt op Android 10 en de One UI 2.0-softwareschil, al gebruikt Samsung wel een kale variant van One UI. Als Pixel-gebruiker was Arno uiteraard eerder enthousiast over die keuze van Samsung. “De softwareschil die de M21 gebruikt is een wat uitgeklede versie van de One UI die ook op de S20 wordt gebruikt. De extra functies heb ik niet gemist en de menustructuur is helder en je krijgt nuttige suggesties voorgeschoteld als je iets zoekt op je telefoon. De telefoon komt verder met Android 10 uit de doos, wat ook een pluspunt is. Je kunt dus de gebarennavigatie aanzetten in plaats van de besturing met drie knoppen, en zeker bij een grote telefoon als deze werkt dat veel prettiger.”
Het Samsung Galaxy M21-startscherm na aanpassingen van Arno
Toch moest Arno relatief veel wijzigingen maken om de telefoon naar zijn hand te zetten, maar de meeste dingen heeft hij naar zijn voorkeur kunnen aanpassen. Op de grote mappen en het horizontaal scrollen in de applade na. De M21 krijgt beveiligingsupdates per kwartaal, wat normaal is gezien de prijsklasse.
Conclusie
“Voor 219 euro krijg je opvallend veel telefoon en het scherm en de software – na wat aanpassingen – waren voor mij de grootste verrassingen”, maakt Arno duidelijk. Al is ook de sterke accuduur uiteraard een argument waar je niet omheen kan, want je hoeft je nooit meer zorgen te maken dat je het einde van de dag niet haalt. Ben je ’s nachts vergeten op te laden, dan kan je nog prima de volgende dag verder.
“De telefoon lijkt het meest geschikt voor wie volop nieuws en filmpjes wil consumeren op hun telefoon zonder zich zorgen te maken om de accu. Voor mensen die een telefoon hebben met grote randen is hij ook echt een upgrade. Zelf zou ik hem kopen als tweede telefoon of als back-up.”
De Samsung Galaxy M21 wel veel meer dan alleen een goedkope telefoon met een grote accu, want dat bewijst het sterke scherm, de prestaties en de camera-opstelling met groothoekcamera. Samsungs toestel is uitzonderlijk competitief en het Zuid-Koreaanse merk geeft met dit toestel toch wel een sneer aan de doorgaans goedkopere Chinese merken.
Samsung Galaxy M21 kopen
Je kan de Samsung Galaxy M21 kopen in de kleuren black en blue voor een adviesprijs van 219 euro. Hij is verkrijgbaar bij Samsung, Bol.com en Coolblue.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten