Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Review: Nomu S30 is een betaalbare bouwvakkerssmartphone

Rens Blom
26 mei 2017, 21:00
9 min leestijd

Over Nomu en de S30 

Lees verder na de advertentie.

De kans is groot dat je nog nooit van Nomu gehoord hebt. Ik ook niet, tot de fabrikant in oktober begon met de internationale verkoop van haar drie toestellen: de S10, S20 en S30. Recent werd ons de mogelijkheid aangeboden om de S30 te testen. Een Android-smartphone die val-, water- en stofbestendig is en over mid-range specificaties beschikt, maar honderd euro goedkoper is dan de even stevige CAT S40. Die testte ik eind 2015, maar is nog steeds te koop – en de hardware is nog even teleurstellend. De Nomu S30 is met een vergelijkbaar ontwerp, (veel) betere specificaties en lager prijskaartje op papier een stuk interessanter, maar moet wel uit China geïmporteerd worden. Dat kan ervoor zorgen dat je ongeveer vijftig euro importkosten moet betalen, al verzenden sommige webshops op een manier die dat voorkomt – waardoor de toestelprijs de totale prijs is.

Ontwerp

Baksteen. Powerbank. Blok beton. Het zijn zomaar wat woorden die mensen de afgelopen weken hebben gebruikt om de Nomu S30 te omschrijven. Ik geef ze geen ongelijk: de telefoon is met een dikte van 13,4 millimeter en gewicht van 277 gram dubbel zo dik en zwaar als de gemiddelde smartphone. En dat valt op. De logheid is deels te verklaren door de grote (5000 mAh) accu, maar zoals je op onderstaande foto kunt zien, is hij ook een stuk dikker dan de Lenovo P2, die een 5100 mAh accu heeft. Daar staat tegenover dat de S30 bestand is tegen vallen, water en stof (IP68). Over een gecertificeerde valbestendigheid wordt echter niet gesproken, alleen dat de telefoon tot 1,2 meter hoogte valbestendig is. De behuizing is van rubber en metaal (zijkanten) en plastic met een carbon-look (achterkant). Dat ziet er stoer uit maar voelt vrij goedkoop aan en biedt nauwelijks grip.

Een valpartij, regenbuien, half uur in een gieter en bezoek aan het strand bleken – zoals beloofd – geen probleem voor de S30. Volgens Nomu is de telefoon ook geschikt om gebruikt te worden in extreme temperaturen (-20 tot +55 graden), wat ik niet getest heb. De behuizing is dus stevig, maar niet vrij van minpunten. Zo zitten de volumeknoppen en aan- en uitknop wel erg dicht op elkaar aan de rechterzijkant, waardoor ik nog wel eens de verkeerde indrukte. Bovendien zijn de volumeknoppen erg gevoelig en wijzigen ze daarom regelmatig onbedoeld het volume als je de telefoon in je broekzak stopt. Het klepje voor de 3,5mm-aansluiting is noodzakelijk maar geeft niet zo’n stevige indruk als ‘ie open is tijdens het muziek luisteren. Maar: na twee weken is ‘ie niet beschadigd. De micro-usb-poort heeft eveneens een klepje.
Hoe storend je de ouderwetse knoppenindeling onder het scherm vindt, moet je zelf bekijken. Ik prefereer de standaard Android-knoppen en bijbehorende functies zoals je die op de meeste smartphones vindt. 

De SOS-knop (waar je een contact aan kunt koppelen) aan de zijkant is een handige toevoeging, en is ook als app-knop te gebruiken. Bijvoorbeeld voor de camera, maar dat werkt alleen als de telefoon ontgrendeld is. De camera-app op de normale manier starten is daarom sneller. De Nomu S30 heeft trouwens geen vingerafdrukscanner.

Beeldscherm, geluid en camera’s

Waar de meeste bouwvakkerssmartphones relatief kleine schermen (4,5 tot 5 inch) hebben, pakt de Nomu S30 het groter aan. Het scherm meet 5,5 inch en is daarom – en door de forse randen boven en onder het scherm – praktisch niet met één hand te bedienen. Dat kan vervelend zijn, maar het grotere scherm biedt ook voordelen. Zo is het met handschoenen aan minder priegelen en komen foto’s en video’s beter tot hun recht. Het scherm kan in een speciale modus met handschoenen bediend worden, en heeft een maximale helderheid die hoog genoeg is voor een zonnige zomerdag. Daarbij moet wel gezegd worden dat de automatische helderheid erg agressief is, wat ik als storend ervaren heb. De kijkhoeken zijn door de ips-technologie ruim voldoende, en voor een ips-scherm zijn de kleuren ook prima. Een laagje Gorilla Glass 3 moet voor bescherming tegen krassen en vallen zorgen. De full-hd-resolutie (1920 bij 1080 pixels) zorgt voor scherp beeld – daar kan de CAT S40 nog een puntje aan zuigen.

De mono speaker van de Nomu S30 zit aan de onderkant, en produceert middelmatig geluid. Niet geheel onverwacht, want hij is bestand tegen water en stof en dat brengt eisen met zich mee. Het maximale volume is – bijvoorbeeld tijdens het bellen – ruim voldoende en dat is met oog op de doelgroep wel zo handig.

Foto’s en video’s maak je met de 13 megapixel camera (Sony IMX214-sensor) aan de achterkant, die softwarematig is opgekrikt naar 16 megapixel. Die presteert aardig en levert overdag meestal goede plaatjes op, al zit er soms een onscherpe tussen. ’s Avonds in het (schemer)donker heeft de camera het lastiger maar kun je  – ook zonder flitser – nog bruikbare foto’s schieten. Filmen doet de Nomu S30 in full-hd. Een vervelend puntje is dat wanneer je tijdens het fotograferen de sluiterknop indrukt, er niet direct een foto gemaakt wordt. Dat kan een seconde of zelfs langer duren, waardoor je actiemomenten mist of je de telefoon al bewogen hebt – en daarom wazige foto’s krijgt.

De 5 megapixel frontcamera is geïnterpoleerd naar 8 megapixel en maakt redelijke selfies. Ze zijn weleens overbelicht en de kleuren en scherpte kunnen beter, maar voor een bouwvakkerssmartphone in deze prijsklasse is ‘ie niet slecht.

Hardware

Hetzelfde geldt voor de hardware. De 220 euro kostende Nomu S30 is voorzien van een 2 GHz MediaTek Helio P10-processor met acht kernen (octacore), 4GB werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen. Die geheugencombinatie wordt ook gebruikt op de Huawei P10 en Samsung Galaxy S8, smartphones die het vierdubbele kosten. De Helio P10 is daarentegen een stuk minder krachtig dan de chips van topmodellen, al volstaat hij prima. Wachttijden zijn acceptabel en multitasken gaat (ook door de 4GB werkgeheugen) vlot.

Heb je niet genoeg aan het interne opslaggeheugen dan kun je een micro-sd-kaartje van maximaal 32GB in de telefoon stoppen, waarbij dat niet ten koste gaat van de dual-sim-functionaliteit (twee simkaarten tegelijk gebruiken). Qua communicatiemogelijkheden is de S30 goed uitgerust: 2,4 en 5Ghz ac-wifi, ondersteuning voor alle Nederlandse 4G-frequenties, GPS, fm-radio en een nfc-chip voor bijvoorbeeld contactloos betalen en ov-chipkaart.

Accuduur

De accu van de Nomu S30 heeft een capaciteit van 5000 mAh. Dat is een stuk groter dan die van de gemiddelde 5,5 inch Android-smartphone (zo’n 3000 mAh) en ook groter dan die van CAT-toestellen. Het moet voor een accuduur van meerdere dagen zorgen, ideaal voor de beoogde gebruiker. Maar de kans dat je daadwerkelijk twee dagen met de Nomu S30 vooruit kunt, is klein. De accuduur valt namelijk tegen. Bij normaal gebruik heb ik de afgelopen twee weken niet meer dan anderhalve dag uit de accu weten te persen, en bij intensief gebruik was hij aan het einde van de avond zelfs bijna leeg. Daarbij moet je denken aan een constante bluetooth-verbinding met een smartwatch en 4G (geen wifi), het urenlang streamen van Spotify en zo’n twee uur als internethotspot fungeren voor een laptop.

Vreemd, want met mijn privésmartphone, de Lenovo P2 met 5100 mAh accu, haal ik bij grofweg hetzelfde gebruik namelijk wel twee volle dagen uit de accu. Ik vermoed dat bij de Nomu S30 een combinatie van hardware- en softwarefactoren voor een minder goede accuduur zorgt. Het opladen gaat via de meegeleverde Pump Express 3.0-oplader relatief rap; in tweeënhalf uur is de accu weer vol. Draadloos opladen is niet mogelijk. De accu kan met een speciale, niet meegeleverde micro-usb-kabel, andere mobiele apparaten opladen; een fijne maar niet unieke functie. 

Software 

De Nomu S30 draait op moment van schrijven op Android 6.0.1 (Marshmallow) met de beveiligingsupdate van 5 januari 2017. Up-to-date is de telefoon dus zeker niet, en de Nomu-woordvoerder wil ondanks herhaaldelijk vragen niets kwijt over een eventuele Android 7-update. Hij zegt dat ‘daar niet over geschreven hoeft te worden’. Op vragen over beveiligingsupdates, die Google maandelijks beschikbaar stelt, wordt ontwijkend geantwoord. Alhoewel Nomu sinds de release van de S30, een half jaar geleden, twee optimalisatie-updates heeft uitgebracht, schat ik de kans op echte software-updates en -upgrades klein in.

De software die momenteel op de smartphone geïnstalleerd is, bevat ook diverse verbeterpunten. Zo geeft de klok vanuit de doos regelmatig de verkeerde tijd aan (op te lossen door over te schakelen op de netwerktijd), zorgt de functie ‘stand-by intelligente energiebesparing’ ervoor dat app-notificaties vertraagd binnenkomen (schakel ‘m dus uit) en sluit de standaard geactiveerde ‘background task clear’ apps agressief af, terwijl dat door het 4GB werkgeheugen helemaal niet nodig is. Het gevolg: apps moeten constant opnieuw opstarten, wat onnodig tijd kost en meer van de accu vraagt. Ook uitschakelen die onzin. En over de accu besproken: de statistieken van het accuverbruik kloppen vaak totaal niet. Onderdelen als wifi en het scherm zouden elk duizenden mAh’s verbruiken op een halve acculading, terwijl de totale accucapaciteit 5000 mAh is. Neem die statistieken daarom niet (te) serieus. 

Buiten dat bevat de software onnodige en ouderwets ogende apps die je op veel toestellen met een MediaTek-processor vindt. De Nomu S30 is door Google gecertificeerd en komt dus met het pakket Google-apps voorgeïnstalleerd.

Conclusie

De Nomu S30 is een Chinese bouwvakkerssmartphone die voor een scherpe prijs (220 euro) veel dingen goed doet. Het ontwerp is stevig, het beeldscherm ruim voldoende en de specificaties zijn zowel op papier als in de praktijk dik in orde. Ook de uitgebreide (draadloze) communicatiemogelijkheden zijn een opsteker die we niet vaak zien op goedkopere ‘Chinaphones’. Toch is de S30 niet perfect: de behuizing is zelfs voor een bouwvakkerssmartphone wel erg groot en bevat diverse onhandigheden, en de accuduur valt tegen. Daarnaast lijkt Nomu zich niet bezig te houden met een Android 7-update en beveiligingsupdates, waardoor de kans groot is dat de telefoon blijft steken op de verouderde software die nu geïnstalleerd is. 

Desondanks zet de fabrikant met de S30 een interessante concurrent neer voor bijvoorbeeld CAT-smartphones. De S30 is een robuuste middenklasser die prima presteert en een stuk minder kost – al moet je hem wel uit het buitenland halen.

+ Met recht een bouwvakkerssmartphone
+ Goed beeldscherm
+ Vlotte hardware
+ Veel draadloze communicatiemogelijkheden

– Lompe behuizing met onhandige knoppen
– Tegenvallende accuduur
– Software en onduidelijkheid over updates/upgrades

De Nomu S30 is beschikbaar gesteld door Nomu, en onder andere te koop bij Gearbest.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!