Design
Kromming
Het is niet elke dag dat je een gebogen telefoon tegenkomt en de LG G Flex is wat dat betreft ook echt een nekkendraaier. Het feit dat de Flex ook nog eens 6-inch groot is, draagt daar natuurlijk ook aan bij. Met dit toestel op zak gaat er geen dag voorbij zonder dat je aangesproken wordt door omstanders die versteld staan van de vreemde, gebogen vorm. Samsung bracht al eens eerder een gebogen smartphone uit met de Galaxy Round (hands-on), maar dit toestel was verticaal gebogen waar de G Flex horizontaal gekromd is. Zelfs van een afstandje is de kromming goed waar te nemen
De kromme LG G Flex
Behalve dat het een gek gezicht is, dient de kromming van de G Flex ook nog een aantal doelen volgens LG. Zo zou het toestel prettiger langs het gelaat liggen tijdens een telefoongesprek en zou de vorm het prettiger maken om het toestel in de broekzak te dragen. Van beide zaken merk je in de praktijk eigenlijk niet veel. De kromming zorgt er inderdaad voor dat het toestel vlak langs je gezicht loopt, maar of het prettig is om 6-inch tegen je wang te drukken valt te betwisten. Ook in de broekzak is het effect te verwaarlozen want een toestel van 6-inch zit nooit echt lekker in een broekzak.
Maar LG had meer redenen voor de onorthodoxe vorm. Zo zou de kromming ervoor zorgen dat het scherm overal op dezelfde afstand voor je ogen zit waardoor er minder vervorming plaatsvindt; hetzelfde effect als dat wordt bereikt met gebogen televisies. Bij de G Flex is dat effect er wel, maar het is te verwaarlozen.
Wat vermoedelijk wel een groot voordeel is van het scherm, is dat het niet zo snel zal breken. De gebogen display is namelijk tevens een beetje flexibel. Met een beetje kracht kun je de G Flex bijvoorbeeld platdrukken op een tafel. Dat is misschien een leuk trucje om aan je vrienden te laten zien, maar het zegt iets substantieels over het toestel. Wanneer je het een keertje flink zou laten vallen, kan een deel van die impact opgevangen worden door het scherm zodat het niet direct aan gruzelementen valt. Uiteraard hebben we dit niet durven testen, maar het klinkt aannemelijk.
Op het schokbreker-effect na zijn er dus niet zoveel nuttige doeleinden te vinden voor het gebogen scherm en het lijkt er dus op dat dit toestel een beetje spierballengedrag van LG is, onder het motto ‘Kijk eens wat wij kunnen!’
Algemeen
De kromming buiten beschouwing gelaten, is de Flex qua design eigenlijk een vrij doorsnee toestel. Vrij vierkant met aan de voorzijde alleen een speaker, een frontcamera en een notificatie-led. Aan de zijkant vinden we alleen een poort voor de SIMkaart terug en aan de onderzijde zien we het gaatje van de de microfoon, de microUSB-aansluiting en de aansluiting voor een headset.
De achterzijde is een stukje spannender te noemen vanwege de positie van de volumeknoppen en de power-knop die zich onder de cameralens bevinden. Dat is even aanpassen voor mensen die gewend zijn om die knoppen aan de zijkant te hebben maar uiteindelijk is dat gewoon een prettige plek voor die zaken. De power-knop fungeert tevens als extra notificatie-lampje dus of het toestel nou op z’n rug of op z’n scherm ligt, je kunt altijd zien of je een berichtje hebt. Verder zien we naast de camera en de flitser ook nog een infrarood-sensor.
De Power-button is tevens een notificatie-led
Al met al zien we dus eigenlijk een flink uitgerekte en omgebogen LG G2. Wat wél nieuw is aan het ontwerp, is de zelfhelende coating die op de achterkant van de Flex is aangebracht. Dit laagje zorgt ervoor dat kleine oppervlakkige krasjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook dit hebben we niet durven testen maar volgens diverse dappere bronnen werkt het echt. Dat gezegd hebbende is de enorme Flex wel een ware vingerafdrukkenmagneet, zowel aan de achterzijde als op de display.
–new-page–
Specificaties
Het 6-inch scherm van de G Flex is een zogenaamd POLED-scherm, wat inhoudt dat het een plastic OLED-scherm is. Plastic buigt natuurlijk wat makkelijker dan glas. Het scherm heeft een resolutie van 1280×720 en dat is ten opzichte van andere high-end toestellen wat teleurstellend te noemen. Vanwege de grootte van het scherm komt dat uit op 245 pixels per inch en dat is niet erg indrukwekkend. LG heeft blijkbaar keuzes moeten maken en daarbij heeft de resolutie van het scherm niet de hoogste prioriteit gehad.
Het toestel wordt aangedreven door de Snapdragon 800 quad-core-processor die we in veel recente toestellen tegenkomen en deze is geklokt op 2,26 GHz. De Flex beschikt over 2 GB werkgeheugen en een opslag van 32 GB dat niet uit te breiden is. Dat is spijtig, want de Flex lijkt bedoeld voor mensen die hun toestel graag volgooien met films en series.
De accu van 3.500 mAh spreekt dan wel weer in het voordeel van dit toestel. Deze zorgt voor een indrukwekkende accuduur die je in staat stelt om zelfs bij intensief gebruik toch makkelijk het einde van de dag te halen op een enkele lading.
Camera’s
De G Flex heeft zoals gezegd twee camera’s, een van 2 megapixel aan de voorkant en een van 13 megapixel aan de achterzijde. De eerste is prima voor de selfies en videogesprekken. Het beeld is scherp genoeg en gaat goed om met beweging.
Maar de belangrijkste camera is natuurlijk die aan de achterzijde. De foto’s en Ultra HD-video’s die deze produceert zijn goed, maar niets bijzonders. Bij goed licht zijn de beelden helder en scherp en komen de kleuren goed naar voren. Zodra je in wat donkerdere omgevingen probeert te schieten, is het resultaat al snel een beetje korrelig en teleurstellend, met name als er beweging in de foto zit. In dat geval kun je bijna zeker opnieuw beginnen. Voordeel is wel dat de camera heel snel reageert, dus een nieuwe foto is binnen een mum van tijd gemaakt.
De camera-software is simpel en overzichtelijk te noemen. Op sommige smartphones is het nog wel eens ingewikkeld om de juiste instellingen snel te vinden. LG heeft dit opgelost door pictogrammen toe te voegen aan de diverse opties, zodat je ziet wat het effect is van de door jou gekozen instelling.
Software en prestaties
Eén ding moeten we de LG G Flex nageven: hij is heerlijk snel. De Snapdragon 800-processor die we kennen uit meerdere high-end toestellen levert buitengewoon goede prestaties en staat garant voor soepel en vlot gebruik. Laadtijden zijn erg kort en haperingen hoef je al helemaal niet te verwachten. De G Flex draait op de dag van schrijven op Android 4.2.2 Jelly Bean maar de verwachting is dat er binnenkort wel een update aankomt. Op de prestaties zal dit vermoedelijk weinig invloed hebben want wie een paar dagen met de G Flex heeft rondgelopen, heeft op het gebied van snelheid en soepelheid weinig meer te wensen.
Benchmarks
Een simpele AnTuTu-benchmarktest toont de spierballen van de G Flex. Met een indrukwekkende score van 36327 laat de Flex krachtige toestellen als de Samsung Galaxy Note 3 achter zich. Devices met dezelfde Snapdragon 800-processor hebben het nakijken vanwege de lage resolutie van de G Flex. Doordat er minder pixels hoeven te worden aangestuurd dan bij een toestel met een full hd-display, kan er meer rekenkracht gebruikt worden voor andere zaken. De relatief lage resolutie van de Flex is dus niet alleen maar nadelig, op papier dan….
LG Light
LG heeft wat betreft de software rekening gehouden met het grote formaat van de Flex. Speciaal voor dit toestel heeft LG een thema gemaakt dat beter past bij dit toestel. Zo wordt er gebruik gemaakt van wat donkerdere kleuren in de menu’s en zijn de icoontjes soberder gehouden. dit allemaal om het geheel wat overzichtelijk te maken. Je kunt je wel voorstellen dat zo’n groot scherm vol met opzichtige icoontjes en kleuren wel erg onrustig oogt. Voor liefhebbers van de originele LG-interface is de keuze voor het oude vertrouwde thema ook nog steeds aanwezig.
Thema’s: LG vs. LG Flex
Bloatware
Natuurlijk kan ook LG het niet laten om zelf wat huisgemaakte applicaties mee te leveren op hun toestellen. Basale zaken zoals een notitieblok, een voicerecorder en een eigen applicatiewinkel zijn dan ook allen aanwezig. Veel mensen kijken nooit om naar dit soort bloatware maar in dit geval is LG er in geslaagd om toch wat handige functies te implementeren. Zo is er een woordenboek, een applicatie die een noodsignaal naar een specifieke groep kan uitzenden en ‘last but not least’ een applicatie die je in staat stelt om je telefoon als afstandsbediening te gebruiken. Deze app, genaamd Quickremote, maakt gebruik van de infraroodsensor en werkt verbazingwekkend goed op diverse apparaten zoals televisies, set-top-boxes en airconditioningsystemen. Drie maal klikken en het gewenste apparaat is ingesteld op je telefoon. Handig!
Met Quickremote kun je via de infraroodsensor op de G Flex je televisie bedienen
Knock Knock!
Een van de favoriete eigenschappen van dit toestel op de Androidworld-redactie is wel de Knock-on-functie. Gebruikers van bijvoorbeeld de LG G2 zullen dit ongetwijfeld kennen. De Knock-on-functie stelt je in staat om het toestel te ontgrendelen door twee keer op het scherm te tikken. Wil je het scherm weer uitschakelen? Dan tik je gewoon twee keer op een lege plek op het scherm, of op de notificatiebalk. Wie dit principe een paar dagen heeft gebruikt, wil nooit meer terug naar het zoeken naar de power-button. Ondergetekende heeft meermaals vergeefs op het scherm van zijn eigen smartphone zitten tikken. Het went dus erg snel. Hoewel Knock-on nog niet helemaal feilloos werkt -soms tik je te snel of te langzaam- is deze functie een geweldige toevoeging voor elke smartphone.
Conclusie
Het is niet het mooiste toestel van dit moment, het is ook niet het beste of snelste toestel van dit moment en het is ook nog eens een van de duurdere toestellen van het moment. Toch is de LG G Flex een heel mooi en vooral stoer toestel. De kromme vorm heeft misschien niet heel veel voordelen maar het is ongetwijfeld een mooie voorbode van wat er mogelijk is en wat er komen gaat in smartphone-land. LG heeft met de G Flex een poging gedaan om af te stappen van het saaie, stugge en fragiele design dat vrijwel alle smartphones tegenwoordig hebben.
Daarnaast maakt het toestel heel aardige foto’s en is de accuduur fenomenaal. Die zaken, gecombineerd met de vermoedelijke robuustheid van het buigbare scherm en de zelfhelende coating die op de achterzijde is aangebracht, beloven een lange levensduur van de LG G Flex.
Het grote nadeel? Het prijskaartje. De adviesprijs van 749,- euro is te hoog voor een gimmick, want dat is de Flex eigenlijk. Het lijkt meer op een soort prototype dan een telefoon die je veelvuldig in het straatbeeld gaat tegenkomen. Niet het mooist, niet het allersnelst en zeker niet het goedkoopst, maar de LG G Flex is toch een heel tof ding.
Minpunten:
➤ Prijs
➤ Schermresolutie
➤ Camera is niets bijzonders
Pluspunten:
➤ Prestaties
➤ Accuduur
➤ Zelfhelende coating
➤ Robuustheid
➤ Buigbaar scherm
➤ Knock-ontgrendeling
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten