Hands-on: Samsung Galaxy Round, krom is goed

Hands-on: Samsung Galaxy Round, krom is goed

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Rondje smartphone

Dit nieuwe toestel van Samsung dat als eerste een echt gebogen scherm heeft is nog niet uit in Europa en alleen maar te krijgen in Zuid-Korea, het thuisland van Samsung. Gelukkig hebben we nog de jongens van Sammobile.com, want als Sammobile het niet heeft vergeet het dan maar. Na een paar telefoontjes en een kratje bier mochten we dit bijzondere toestel even lenen.

Wanneer je de specificaties bekijkt van de Galaxy Round zie je al snel dat ze de Samsung Galaxy Note 3 als inspiratiebron gebruikt hebben. Beide hebben dezelfde Snapdragon 800-chipset, een 13 megapixel-camera aan de achterzijde en een 2 megapixel-camera een de voorzijde. Het werkgeheugen is 3GB groot en er is 32GB aan intern geheugen. Alleen de Galaxy Round heeft een iets kleinere accu met 2800 mAh en is iets lichter. Dat laatste zal waarschijnlijk komen omdat er in de Galaxy Note 3 nog een S Pen mee moet en de Galaxy Round heeft deze niet.

achterzijde

Het uiterlijk is ook bijna identiek met de mooie leer-achtige finish aan de achterzijde met de nep-stiksels langs de kant. De metalen rand rondom geeft deze grote telefoon een sjiek uiterlijk. Onderaan zien we de dubbele aansluiting, er kan een gewone micro-usb in maar ook een speciale USB-3.0 kabel die het laden zal versnellen. Goed van Samsung dat ze de gebruiker, net als bij de Galaxy Note 3, de keuze laten.

kromming

Scherm

Maar het gaat natuurlijk om het gebogen scherm, want anders hadden we net zo goed de review van de Samsung Galaxy Note 3 kunnen neerkrabbelen.

De Samsung Galaxy Round is een toestel met een scherm van maar liefst 5.7 inch groot, dit scherm heeft een pixelverhouding van 1080 x 1920 pixels en het Super AMOLED-scherm heeft de bekende volle Samsungkleuren.

Maar deze Galaxy Round heeft natuurlijk iets bijzonders, het scherm is gebogen. Ik had de ronding iets extremer verwacht toen ik hem voor het eerst in handen kreeg, maar de naam Round schept natuurlijk verwachtingen. Gek genoeg voelt het heel natuurlijk aan wanneer je de Round voor het eerst in handen hebt.

Ten eerst geeft de gebogen achterzijde een beter grip wanneer je hem in handen hebt, de randen van het toestel drukken minder hard in je handpalmen dan van een gewoon plat toestel. Wanneer je naar het scherm kijkt dan merk je eigenlijk niet dat het scherm gebogen is. Men zegt dat een gebogen scherm beter is om naar te kijken omdat het met de bolling van je ogen meeloopt. Dat is bij de Samsung Galaxy Round dan alleen zo wanneer je hem in portret-stand gebruikt en filmpjes en dergelijk kijk je toch meestal in landschap-modus.

Interface

De handigheidjes zitten meer in de interface van de Samsung Galaxy Round. In het toch al met mogelijkheden overladen instellingen menu kun je bij het scherm nu wat extra mogelijkheden activeren die met de kromming van het scherm te maken hebben. Onder het hoofdstuk Tilt staan een aantal mogelijkheden die je er door het kromme scherm bij hebt gekregen.

Screenshot

Tilt

Wanneer je een foto bekijkt kun je door je duim in het midden te plaatsen en naar rechts de 'knikken' de andere foto's als lijst binnen krijgen. Wanneer je naar links beweegt dan zoom je automatisch in op de foto.

test

Een leuke voor in de kroeg maar die verder geen functionaliteit heeft is dat het lockscreen reageert op het kantelen van de Galaxy Round. De leukste en meest handige die je door de ronding van het scherm kunt uitvoeren heeft te maken met de muziek. Wanneer het scherm uit staat en er speelt muziek dan kun je door het toestel te kantelen naar het volgende nummer gaan.


Daarbij zit de speaker in het gedeelte dat de ondergrond niet raakt en daarom is het geluid beter te horen en hoef je het toestel niet met het scherm naar beneden te leggen. Het geluid is overigens redelijk, maar dat is vrijwel bij elke smartphone zo, alleen de toestellen met HTC Boomsound zoals de HTC One steken hier boven uit.

Conclusie

De Samsung Galaxy Round lijkt erg veel op de Samsung Galaxy Note 3 en die is gewoon verkrijgbaar in Nederland. Dus wanneer je geen gebogen scherm wil hebben, dan is de Note 3 een prima keuze. Irriteer je je aan de S Pen dan zou de Samsung Galaxy Round wel een goede keuze kunnen zijn, want die heeft er namelijk geen.

Maar heeft het gebogen scherm echt zoveel voordelen. Fysiek denk ik zeker, de ronding zorgt ervoor dat hij in de broekzak beter de ronding van je lichaam volgt en bij het vasthouden van het toestel ligt hij beter in de hand. De jongens van SamMobile vinden dat de kromming een extra dimensie geven aan het bekijken van foto's. Ik heb dat niet zo ervaren.

Ik heb geprobeerd om te testen of dit toestel ook flexibel is zoals we bij de LG G Flex hebben gezien, maar ik krijg er geen beweging in. De techniek die LG gebruikt is anders waardoor het hen wel lukt. We zouden deze twee toestellen graag eens naast elkaar leggen.

Kortom ik vind het een geslaagde poging van Samsung. Het geeft de gebruiker nog niet zoveel voordelen dat hij/zij niet om het toestel heen kan, maar we zien veel mogelijkheden in de toekomst.

Shout out voor de jongens van Sammobile voor het lenen van hun toestel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk