Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Review: de ASUS Zenpad 3S 10 is misschien wel de beste Android-tablet van 2016

Rens Blom
19 augustus 2016, 6:00
6 min leestijd
Review: de ASUS Zenpad 3S 10 is misschien wel de beste Android-tablet van 2016

Lees verder na de advertentie.

Ontwerp

Een blik op de Zenpad 3S 10 maakt direct duidelijk dat we te maken hebben met een tablet in het duurdere segment. Het apparaat heeft een slanke metalen behuizing die op het dunste punt 5,8 millimeter en op het dikste punt 7,15 millimeter meet. Hij voelt degelijk aan en heeft een matte achterkant die minder glad is dan die van veel andere metalen toestellen, wat een groot pluspunt is. Met een gewicht van 430 gram is hij iets lichter dan de iPad Air 2 en Samsung Galaxy Tab S2 9.7, maar blijft het een tablet die niet bedoeld is om met één hand bediend te worden.

De Zenpad 3S 10 is ASUS’ tweede tablet met een USB-C-poort, waardoor hij voorbereid is op de toekomst van de universele kabel. Links en rechts van de USB-aansluiting zijn speakers geplaatst, waarover zometeen meer. De tablet heeft verder een Micro-SD-slot, 3,5mm-poort en capacitieve terug- en recente apps-knoppen met een fysieke thuisknop. Sommige gebruikers prefereren on-screen knoppen, maar ASUS’ keuze is in dit geval te verdedigen omdat de thuisknop een vingerafdrukscanner bevat. Alhoewel het plaatsen van je vinger minder natuurlijk voelt dan op een compactere smartphone, werkt de scanner in veruit de meeste gevallen accuraat en snel. 

De tablet is verkrijgbaar in de kleuren Glacier Silver (witte voorkant, zilveren achterkant) en Titanium Grey (zwarte voorkant, grijze achterkant). 

Beeldscherm, geluid en camera’s

Het scherm van de Zenpad 3S 10 is net als die van de Galaxy Tab S2 9.7 en iPad Air 9,7 inch groot, heeft een 4:3-verhouding en telt 2048 bij 1536 pixels (2K-resolutie). De scherpte is dan ook dik in orde. Ook de kijkhoeken en maximale helderheid zijn goed. ASUS levert een Splendid-app mee die je de kleurweergave en mate van verzadiging aan laat passen, maar voor veel gebruikers zullen de standaard-instellingen ruim voldoende zijn. Al met al leent het scherm van de Zenpad 3S 10 zich uitstekend voor tablet-zaken als browsen, gamen en het bekijken van foto’s en films.

Handig daarbij is dat de twee speakers aan de onderkant van de tablet bovengemiddeld goed geluid leveren. Alhoewel lage tonen wat minder uit de verf komen, klinken midden en hoge tonen zuiver. Opvallend is dat het volume flink kan worden opgeschroefd en de geluidskwaliteit ook op een hoger niveau goed blijft. De ZenPad 3S 10 ondersteunt Hi-Res Audio en DTS Headphone:X 7.1-technologie, dat voor een betere geluidskwaliteit moet zorgen als je bedraad muziek luistert. Bovendien is er een voorgeïnstalleerde Audiowizard aanwezig met verschillende audioprofielen, een handmatige modus en een qualizer. Deze werkt naar behoren.

De twee camera’s doen ook wat ze moeten doen, maar maken weinig indruk. Zo schiet het 8 megapixel exemplaar aan de achterkant wat wazige foto’s en ogen kleuren onnatuurlijk en uitgewassen. Het ontbreken van een flitser maakt fotograferen bij minder licht erg lastig. De 5 megapixel frontcamera produceert op zijn beurt korrelige kiekjes, maar kan prima gebruikt worden voor videogesprekken. Opvallend zijn de vele camera-standen: het is onder meer mogelijk om HDR-foto’s, GIF’jes en slow-motion video’s te maken. Hoe vaak je die op een 9,7 inch tablet gaat gebruiken is echter de vraag, zeker omdat de camera’s tegenvallen. 

Hardware

Veel belangrijker is wat er onder de motorkap van de tablet draait. ASUS heeft het apparaat voorzien van een MediaTek 8176-chip met hexacore-processor en PowerVR GX6250 GPU. Voor zover ik heb kunnen ontdekken is de ZenPad 3S 10 het eerste toestel dat gebruikmaakt van deze chipset. Samen met het ruime werkgeheugen van 4GB zorgt hij voor goede prestaties en verloopt het wisselen tussen apps vloeiend – ook als er veel openstaan. Bij alledaagse taken als browsen, het spelen van games en het kijken van een Netflix-film zijn de opstart- en wachttijden minimaal en in gebruik voelt de tablet gewoon snel aan. Benchmarktests bevestigen dit beeld; in Antutu scoort de ZenPad 3S 10 zo’n 75 duizend punten.

Fijn is het grote interne geheugen van 64GB, waar in de praktijk 53GB van gebruikt kan worden. Dit kun je vergroten met een Micro-SD kaartje (max. 128GB). Een NFC-chip ontbreekt en datzelfde geldt voor 4G-ondersteuning. Er is ook geen duurder 4G-model. Er is wel een optionele Z styluspen waar je aantekeningen mee kan maken, maar ASUS laat desgevraagd weten dat deze vooralsnog niet in Nederland uitkomt.

De tablet heeft een 5900 mAh accu. Belast je de Zenpad 3S 10 intensief dan kun je zonder problemen een dag vooruit, en haalde ik een scherm-aan-tijd van zo’n 6,5 uur. Bij minder zwaar gebruik gaat de tablet een paar dagen mee voordat hij aan de oplader moet. Handig is dat de meegeleverde snellader de tablet binnen 3 uur volledig oplaadt. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de Quick Charge 3.0-technologie via de USB-C-aansluiting.

Software

De Zenpad 3S 10 draait op de meest recente Android-versie: 6.0 Marshmallow. ASUS’ heeft hier zijn ZenUI-softwareschil overheen gelegd en die wijkt visueel flink af van de kale Android-versie. Het notificatiepaneel gebruikt bijvoorbeeld grote, ronde iconen die ik persoonlijk erg kinderachtig vind overkomen. Ook worden er 24 applicaties meegeleverd, waarvan ruwweg de helft onnodig is. Denk aan Tiney Flashlight: een zaklamp-app met advertenties en opdringerige meldingen over je accuverbruik. Dit soort apps zijn te verwachten op een goedkope Chinese smartphone, maar horen naar mijn mening niet thuis op een dure ASUS-tablet.

Positief aan de ZenUI-schil is de ZenUI-launcher, die fijn in gebruik is en onder meer icon packs, themapakketten en het vergrendelen van individuele apps ondersteunt. Ook kun je het scherm in- en uitschakelen door er twee keer snel op te tikken. ASUS heeft de launcher in de Play Store gezet, waardoor hij ook gebruikt kan worden op niet-ASUS-apparaten. Een laatste noot over de software is dat Zenpad 3S 10-gebruikers twee jaar lang 100GB opslagruimte in Google Drive cadeau krijgen.

Conclusie

De nieuwe ASUS Zenpad 3S 10 concurreert met de Galaxy Tab S2 9.7 van Samsung en iPad Air 2 van Apple; twee tablets die al langer verkrijgbaar zijn. De Tab S2 kost minimaal 429 euro, de Air 2 is te koop vanaf 410 euro. De Zenpad is met een adviesprijs van 399 euro wat goedkoper en biedt alles wat je van een premium tablet mag verwachten.

Het apparaat combineert een slanke metalen behuizing met een vingerafdrukscanner en krachtige speakers. Het beeldscherm is uitstekend en de opslagruimte is met 64GB groter dan die van de betreffende Tab S2 (32GB) en Air 2 (16GB) uitvoeringen. Daarnaast is de Zenpad snel, heeft hij een lange accuduur en maakt hij als één van de eerste tablets gebruik van de aansluiting van de toekomst: USB-C. Het ontbreken van een NFC-chip en 4G-ondersteuning zal veel consumenten vermoedelijk weinig uitmaken, en de wat vreemd ogende software werkt zoals je mag verwachten.

Wie op zoek is naar een high-end tablet met Android, heeft dit jaar vrij weinig keuze. De scherp geprijsde ASUS Zenpad 3S 10 is dan ook een aangename verrassing die voor veel geïnteresseerden een goede koop is.

+ Premium behuizing met vingerafdrukscanner

+ Fraai beeldscherm

+ Krachtige hardware

+ Lange accuduur met snelladen

+ 64GB opslaggeheugen met Micro-SD-slot

+ Goede speakers

+/- Geen model met 4G en NFC

– Teleurstellende camera’s

– Afwijkende ZenUI-software met bloatware

ASUS Zenpad 3S 10 kopen

De ASUS Zenpad 3S 10 is bij veel retailers te koop voor een adviesprijs van 399 euro. Je hebt de keuze uit de kleuren grijs en wit.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!