LG V20: metaal met verwisselbare accu
De achterzijde van de LG V10 is voorzien van een speciale krasbestendige laag die LG ‘Duraskin’ noemt. Bij de LG V20 heeft het LG er voor gekozen het toestel te voorzien van een metalen achterzijde, naar eigen zeggen omdat er veel vraag vanuit consumenten is naar metaal als premium-materiaal voor smartphones.
Toen afgelopen week nieuwe beelden opdoken van de LG V20, was daar duidelijk een knopje te zien dat we ook op de LG G5 zagen. Bij dat toptoestel klik je met dat knopje de onderkant los, waarna de accu kan worden vervangen en er een module op het toestel geplaatst kan worden. Het was dan ook niet vreemd dat er gespeculeerd werd over een modulair design voor de LG V20. Het toestel blijkt echter niet uit te breiden door middel van modules: het knopje klikt de achterzijde los, waarna de accu verwisseld kan worden.
De LG V20 heeft een licht naar binnen lopende curve onder en boven het scherm en aan de achterzijde. De boven en onderkant van het toestel zijn gemaakt van een metaal ogend plastic, wat er voor zorgt dat het toestel, net als zijn voorganger, voldoet aan de Amerikaanse legereisen voor valbescherming. Daarnaast is het niet nodig om antennelijnen te gebruiken, op een klein lijntje na voor de NFC-antenne.
We hebben het toestel even in handen gehad en daarbij viel op dat het chiquer oogt dan de LG G5. De camera-opstelling is wel hetzelfde als bij de G5, maar waar bij dat toestel gekozen is voor een oplopende ‘bobbel’ voor de camera’s, is de overgang voor de uitstekende camera-opstelling een stuk acuter. Ondanks dat een ‘vlakke’ achterkant er beter uitziet, pakt de keuze in dit geval wat ons betreft een stuk beter uit.
Bij de LG G5 zagen we nogal wat klachten over het aansluiten van de modulaire onderkant op de body van het toestel. Bij de LG V20 is de los te maken accuklep aan de achterzijde juist totaal niet opvallend. Sterker nog, toen we het toestel in onze handen hadden, viel helemaal niet op dat het toestel een geheel verwijderbare achterkant heeft: het knopje om de klep los te maken leek eerder een vaste cameraknop.
Audiokwaliteit van B&O Play
Bij de LG G5 werkte het Zuid-Koreaanse bedrijf samen met Bang & Olufsen Play, de personal-audio-dochter van het Deense Bang & Olufsen. Eén van de modules die voor de modulaire smartphone te koop zijn, is de Hi-Fi-Plus, een externe DAC die de twee bedrijven samen ontwikkeld hebben. Deze digitaal-analoog-omzetter verwerkt het digitale geluid van de smartphone tot het analoge signaal dat via de hoofdtelefoon-uitgang naar je headset wordt gestuurd.
Deze samenwerking is voortgezet bij de LG V20. De geluidskwaliteit die door de V20 geleverd wordt, is van dusdanig niveau dat B&O er zijn merk aan wil verbinden. Het toestel is voorzien van een ingebouwde DAC van ESS, de SABRE ES9218. Deze digitaal-analoog-converter bevat een viertal losse DAC’s die moeten zorgen voor 50% minder ruis.
De speciale DAC, die tot het einde van het jaar exclusief door LG gevoerd zal worden, moet audiofielen overhalen om een LG V20 te kopen om te gebruiken met hun kwaliteitsheadphones. In enkele landen zal LG een speciale B&O Play-in-ear-headset meeleveren bij de V20. De smartphone ondersteunt enkele lossless audio-formaten, zoals FLAC, DSD, AIFF en ALAC.
Ook het opnemen van muziek is beter geworden volgens LG. De microfoon van de LG V20 zou 6,5 keer zo accuraat moeten zijn als zijn voorganger en er kan worden opgenomen in 24 bit/192kHz FLAC-formaat. De geluidsopnames bij bijvoorbeeld concerten zouden ook beter moeten zijn: het maximale opnamevolume gaat van 120db naar 130db.
Groothoek-camera en Snapdragon 820-chipset
De LG V20 bevat dezelfde camera’s als de LG G5 aan de achterzijde. De twee camera’s werken niet samen zoals we bij verschillende andere dual-camera-phones gezien hebben, maar zijn onafhankelijk van elkaar te gebruiken. De groothoekcamera gebruik je bijvoorbeeld bij evenementen of wanneer je je huis wilt verkopen en de ‘normale’ camera is een prima smartphonecamera. Deze 16 megapixel-camera met een diafragma van F1,8 is voorzien van optische beeldstabilisatie. De groothoekcamera heeft een maximale fotoresolutie van 8 megapixel en een diafragma van F2,4.
De normale camera is voorzien van verbeterde stabilisatiemethodes. Er wordt gebruikt van optische beeldstabilisatie en van digitale beeldstabilisatie. De eerste zou twee keer zo snel werken als die bij de LG V10. Daarnaast is de V20 ook voorzien van verbeterde autofocus. Daarbij wordt gebruik gemaakt van drie methodes. Het toestel heeft laser autofocus, phase detection-autofocus voor bewegende objecten en van contrast-autofocus voor foto’s van dichtbij. We hebben de camera, onder vrij slechte lichtomstandigheden, even kunnen proberen en de focus was inderdaad indrukwekkend. De kwaliteit van de foto’s was daarnaast ook prima.
De LG V20 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 820-chipset in combinatie met 4GB aan werkgeheugen. Het toestel draaide tijdens onze korte kennismakingsperiode erg soepel, wat mogelijk ook te danken is aan de nieuwste Android-versie. Er is 64GB aan opslag beschikbaar die uitgebreid kan worden door middel van een MicroSD-kaart. Het hoofdscherm van het nieuwe toptoestel is 5,7 inch groot, maar doet door de smalle randen niet zo groot aan. De resolutie is Quad HD (2560 bij 1440 pixels).
De accu van de V20 heeft een capaciteit van 3200 mAh en dat is 200 mAh meer dan bij de LG V10. Samen met de nieuwe accubesparingen in Android 7.0 Nougat zou dit volgens LG moeten zorgen voor 20% langere accuduur.
Eerste toestel met Android 7.0 Nougat
Bij de officiële lancering van Android 7.0 Nougat, was er een verrassing te zien. De LG V20 werd namelijk prominent door Google aangemerkt als eerste smartphone die bij de lancering al op deze nieuwste Android-versie zou draaien. LG had die claim al een week eerder gedaan, maar doorgaans nemen we zulke beweringen met een korreltje zout.
De LG V20 draait standaard dus al op Android 7.0 met de nieuwste beveiligingsupdate. Volgens LG is dat min of meer toeval. Normaal gesproken worden nieuwe grote Android-releases vergezeld door een Nexus-toestel, maar in dit geval was Google op zoek naar een partner die op het punt stond een nieuwe smartphone te lanceren. Daarin werd LG gevonden en zodoende is het Zuid-Koreaanse bedrijf de eerste die met een Nougat-smartphone komt.
LG heeft zijn V20 uiteraard wel voorzien van zijn eigen grafische schil waarbij een vernieuwde, automatisch gegenereerde achtergrond de voornaamste toevoeging is die niet al in Android 7.0 te vinden is. Deze wallpaper past zich automatisch aan op basis van de letters die op het tweede display te vinden zijn. Het tweede scherm is volgens LG ook leesbaarder gemaakt door een nieuw lettertype er zijn wat kleine nieuwe functies toegevoegd, zoals de mogelijkheid om de standaardtekst die in beeld staat te laten scrollen. Daarnaast vinden we de verbeterde accubesparingsfuncties, quick reply, multi-window en andere verbeteringen uit Android Nougat.
Beschikbaarheid
Met de LG V20 zet LG een interessant toestel neer, misschien wel het toestel dat de LG G5 had moeten zijn: met ingebouwde top-audio-chip, goed design en zonder problemen door een modulair ontwerp.
De LG V20 zal vooralsnog alleen verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten en enkele Aziatische landen. LG bekijkt momenteel of het toestel ook een Europese release zal krijgen en dat is onder meer afhankelijk van de vraag naar het nieuwe toptoestel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten