De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Polar Pacer Pro review: sporthorloge voor gedreven sporters

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
2 juni 2022, 19:00
12 min leestijd
Polar Pacer Pro review: sporthorloge voor gedreven sporters

Lees verder na de advertentie.

Polar heeft twee hardloophorloges in Nederland gelanceerd, de Polar Pacer en Polar Pacer Pro. Deze sporthorloges zijn volgens het merk bestemd voor zowel beginnende als ervaren hardloper. Is Polar dat gelukt? Je leest het in deze review.

Polar Pacer Pro: dit is nieuw

De Polar Pacer is geen nieuwe serie voor het Finse bedrijf, maar de voorgangers zijn dermate oud dat een vergelijking niet op zijn plaats is. De Pacer Pro vervangt daarentegen wel de Polar Vantage M2 van vorig jaar en krijgt dezelfde adviesprijs van 299,90 euro. De Pacer Pro heeft een helderder scherm, een snellere processor en een verbeterde – of beter gezegd geoptimaliseerde – batterijduur. Het horloge is ook iets lichter dan de Vantage M2 en bevat meer functies, waaronder de Prestatietest, Fietstest, Hardlooptest, Fitnesstest, en de nieuwe Wandeltest.

Er is ook een nieuwe SHIFT-adapter aanwezig en daarmee kan je eenvoudig het uiterlijk van de Pacer aanpassen met ieder standaard 20mm polsbandje met quick release spring bars.

Andere functies die de Pacer Pro ten opzichte van de Vantage M2 heeft zijn HillSplitter, Komoot-navigatie, route- en hoogteprofielen, een ingebouwde barometer en kompas en een vermogensmeter. Die laatste is bij veel andere sporthorloges niet aanwezig, en moet je een aparte vermogensmeter aanschaffen. Deze functies zijn overigens al beschikbaar op andere Polar-horloges zoals de Polar Grit X Pro en de Vantage V2 te vinden, op de wandeltest na. Polar brengt ze nu naar een breder publiek met de goedkopere Pacer Pro.

De Pacer Pro verschilt op een paar vlakken van de ‘gewone’ Pacer. Zo heeft het Pro-model routebegeleiding en een hoogtemeter en kan je het hardloopvermogen meten op het horloge zelf. Beginnende hardlopers kunnen het beste met de Polar Pacer aan de slag, terwijl de Pacer Pro geschikt is voor de ervaren hardloper.

Design en bediening

Door het compacte ontwerp van de Polar Pacer Pro voel je het horloge nauwelijks zitten en dat is er fijn. Het horloge weegt ook maar 41 gram, ondanks de aluminium rand rondom het scherm. Aan de achterzijde zit de hartslagsensor met 10 ledlampjes en rondom de kast zitten vijf knoppen waarmee je het horloge kunt bedienen. De knoppen zijn groot, voorzien van een ribbelstructuur en zijn met voldoende afstand van elkaar geplaatst. Daarnaast geven ze een lichte feedback als je ze indrukt. Hierdoor is het horloge erg makkelijk te bedienen. Een touchscreen heeft het horloge niet, en als je dat gewend bent, dan is dat zeker iets om mee rekening te houden.

De Polar Pacer Pro heeft een MIP-kleurenscherm met een diameter van 1,2 inch en een resolutie van 240 x 240 pixels. MIP staat voor memory-in-pixel en zo’n scherm moet beter afleesbaar en energiezuiniger zijn. Op beide vlakken vind ik het scherm wat tegenvallen. Allereerst is de MIP-techniek geen nieuwe technologie en komt op mij een beetje gedateerd over. Vooral als je smartwatches met een AMOLED-scherm om je pols hebt gehad. De kleuren op het scherm komen vergeleken met zo’n scherm erg flets over. Daarnaast vind ik de afleesbaarheid niet altijd even goed. 

Rondom het scherm, dat beschermd met een laag Corning Gorilla Glass 3, zijn de dikke bezels ook weer aanwezig. Dat is een designkeuze die Polar bij al zijn horloges maakt. Hierdoor voelt het uiterlijk van de Pacer een beetje ouderwets aan, en de schermruimte wordt zo ook aanzienlijk kleiner. Jammer.

Ik heb de zwarte uitvoering van de Pacer Pro gekregen om te testen. Vind je die uitvoering niks, dan kan je eenvoudig de bandjes verwisselen met de zogenaamde SHIFT-adapter. Wel blijft de kleur van de behuizing ongewijzigd. De Polar Pacer Pro wordt overigens maar in één maat geleverd. Het horloge is geschikt voor iedereen met een polsomtrek van 120-210 mm. Ik heb vrij kleine polsen en het horloge past prima.

FitSpark

Hardloopprestaties analyseren

De Polar Pacer Pro zit boordevol met trainingstools en daarbij is de wandeltest nieuw. Bij deze test maak je een wandeling van 15 minuten, en vervolgens kan het horloge je conditie inschatten op basis van je VO2max. Dan zijn er nog de Prestatietest, Fietstest, Hardlooptest en Fitnesstest. Met deze prestatietesten kan je je hartslag, snelheid en kracht inzichtelijk maken. Hierdoor kan het horloge nog nauwkeuriger je voortgang bijhouden worden. En je kan ook zelf je hartslagzones vaststellen, in plaats van de standaard formule van 220 minus je leeftijd bijvoorbeeld aan te houden.

Nu ligt het vaststellen van je VO2max wel een stukje ingewikkelder. Ik heb voor het vaststellen van mijn VO2max een speciale test op een loopband gedaan bij mijn hardloopcoach. Een soortgelijke test op een sporthorloge is zeker minder nauwkeurig, vooral als het om een test van maar 15 minuten gaat. De ervaren loper zal in die korte tijd een lagere hartslag hebben dan een beginnende loper. Bij mij kwamen de resultaten ook niet overeen met de VO2max-test die ik eerder dit jaar heb gedaan. Wil je er toch mee aan de slag gaan, bedenk dan dat het om een schatting van je conditie gaat.

De maximale zuurstofopname (V02-max) is een manier om je algemene conditie te meten. Het is het resultaat van de hoeveelheid zuurstof die je kunt opnemen via je longen, die je kunt transporteren met behulp van je hart- en vaatstelsel en hoe goed je deze gebruikt in je spieren. Het is een van de gouden standaarden om je algemene conditie uit te drukken in een kengetal. Hoe hoger deze waarde, hoe meer energie je met behulp van zuurstof kan produceren en hoe beter je prestatievermogen is voor duurinspanningen.

Je maximale zuurstofopname wordt beïnvloed door je longcapaciteit, goede ademhaling, slagkracht van je hartspier, het aantal rode bloedcellen als ook de mitochondriën die energie omzetten in beweging.

Dennis Licht – hardloopcoach

Gezondheid en sporten

Qua aantal ondersteunde sporten zit je met dit horloge meer dan goed. Je kan kiezen uit meer dan 130 sportprofielen inclusief aangepaste weergaven voor sportspecifieke tracking en statistieken. Van Vrije stijl rolskiën tot biothlon. Staat jouw sport hier niet tussen, dan zal je een algemene training moeten kiezen. Er is namelijk geen appwinkel zoals Garmin heeft, waar je apps van derden kunt downloaden.

Voor de mensen die al een Polar hebben, komen de onderstaande functies bekend voor. Deze zijn bedoeld om je inzicht te geven in je sportprestaties, je adviezen te geven op het gebied van oefeningen en meer. En dankzij het dashboard op het horloge vind je nuttige informatie makkelijk terug zoals je slaapgegevens, je laatste training en herstelstatus. Polar-horloges zijn erg goed in het volgen van slaap en herstel, en de Pacer Pro volgt dit voorbeeld. In de app is nu ook een overzichtelijk dashboard te vinden met daarop de belangrijkste gegevens. Wel is het nog steeds bijzonder dat je een knop op het horloge moet indrukken om de gegevens van de Pacer te synchroniseren met de app.

  • Training Load Pro: Inzichten die je helpen volledig te herstellen voor de volgende sessie, inclusief automatisch berekende cardio- en spierbelasting.
  • Slaaptrackfuncties: Met de slaap- en herstelfuncties, waaronder Nightly Recharge en Sleep Plus Stages, kun je automatisch de kwaliteit en duur van je slaap bijhouden en zien ze hoe goed je lichaam herstelt
  • Hardloopvermogen: Automatische vermogensmeter aan je pols met behulp van de altimeter en GPS. 
  • FitSpark: FitSpark biedt je elke dag suggesties voor kant-en-klare, gepersonaliseerde oefeningen op maat. Deze oefeningen zijn gebaseerd op je slaap, herstel, conditie en trainingsgeschiedenis. Je horloge begeleidt je door elke trainingssessie, zodat jij je kunt concentreren.
  • Running Index: Na iedere run krijg je een score op basis van de relatie tussen hartslag en snelheid, waarmee je kan zien hoe je prestaties zich ontwikkelen
  • Gefaseerde trainingsdoelen: Hiermee kan je verschillende (interval)trainingen plannen op basis van hartslag- en snelheidszones voor begeleide runs, of eenvoudige doelen stellen zoals ’30 minuten hardlopen’. 
  • Meerdere hardloopprofielen: Met deze profielen kan je specifieke instellingen definiëren voor verschillende soorten runs, zoals trailrunning, atletiek en indoor hardlopen
  • Energiegebruik: Monitor je energieverbruik en krijg slimme reminders tijdens extra lange sessies met FuelWise.
  • Hill Splitter: Deze functie detecteert automatisch of je heuvel op of heuvel af gaat. Tijdens de training heb je niet veel aan deze functie omdat data als je gemiddelde snelheid of hartslag tijdens een klim of afdaling niet te zien krijgt.
  • Routeregistratie: de ingebouwde GPS die nauwkeurige snelheids- en afstandsmetingen biedt om elke stap en track overal te volgen.

Verschillende gezondheidsstatistieken in de Polar Flow-app

Deze functies bieden meer dan genoeg mogelijkheden voor hardlopers. Waar ik wel tegenaan liep waren de serie-intervallen die op mijn hardloopschema staan. Je kan sowieso geen intervallen op de Polar ingeven, alleen in de Polar Flow-app en de desktopomgeving van Polar Flow. Maar onderstaande serie-interval is op beide niet mogelijk, en dat geldt ook voor het kopiëren van een oude interval naar een nieuwe training. Jammer, want mijn hardloopschema staat vol met dit soort intervallen. 

  • 15′ WU + DS + 3 vrs. + 3 x (4x 200m p100m W/jog) T5k/T3k/T1500m sp3′ W/jog + 10′ CD

Analyse hardlooptraining in de Polar Flow-app

Herstelmeting is erg handig

Ik vind Nightly Recharge als herstelmeting erg handig. Dat is een meting van je herstel ’s nachts, en die laat zien hoe goed je herstelt van de belasting van de voorafgaande dag. Daarnaast is het Hardloopvermogen een pluspunt ten opzichte van de concurrentie. Deze functie meet via je pols je spierbelasting tijdens het hardlopen, om elke sessie met de juiste intensiteit te sporten. Je ziet deze mogelijkheid niet bij andere smartwatches zoals Garmin en Suunto. Voor een uitgebreide uitleg van de functies kun je in de review van de Grit X en de review van de Vantage V2 terecht.

Navigatie via Komoot

Net als andere Polar-horloges komt de Pacer Pro ook met turn-by-turn navigatie via Komoot. Komoot is een zeer uitgebreide tool om outdoor-routes voor onder andere (berg)wandelen, mountainbiken, gravelbiken, wielrennen, hardlopen te plannen. Je kan bijvoorbeeld tochtjes maken langs restaurants en bezienswaardigheden en de moeilijkheidsgraden van MTB-singletracks en wandelpaden bekijken. Deze routes werken prima op de Polar-horloges. Helaas is het gebruik van Komoot niet geheel gratis, en daardoor streeft de concurrentie zoals Garmin, Polar op navigatiegebied voorbij.

Trainen met je vrienden

Ik heb het al eerder gemeld in mijn reviews, het sociale aspect bij Polar is ondergeschikt. Je kan bij Polar bijvoorbeeld geen vrienden toevoegen via sociale netwerken of je adresboek. Er zijn ook geen uitdagingen, badges en persoonlijke records om jezelf te motiveren, zoals Garmin, Fitbit en Huawei hebben. Het toevoegen van vrienden was altijd erg omslachtig en Polar heeft die optie nu helemaal verwijderd uit Polar Flow. Het bedrijf richt zich nu helemaal alleen op het sporten met de daarbij behorende zeer gedetailleerde analyses, grafieken en overzichten.

GPS en hartslag

De nauwkeurigheid van de GPS-sensor van de Pacer Pro heb ik vergeleken met de Garmin Epix Gen2 die is gekoppeld aan een hartslagband om de borst. De Pacer Pro doet er iets langer over om een GPS-fix te krijgen maar de afgelegde routes komen vrijwel overeen met die van de Epix. Dat geldt ook voor de gemiddelde hartslag, die telkens ongeveer een slag verschilt.

Polar Flow op desktop

Slimme functies

De mogelijkheid om muziek op de Pacer Pro zelf op te kunnen slaan is er helaas niet. Dat kan vooralsnog bij geen enkel Polar-horloge. Er is wel muziekbediening waarmee je je muziek kunt bedienen zonder je smartphone tevoorschijn te halen. Het Polar-horloge maakt hiervoor verbinding met de muziek-app op je smartphone. Je telefoon moet je bij het sporten dus wel bij je hebben. Verder krijg je op het horloge meldingen te zien maar die vind je, als je er een paar gemist hebt, pas ergens in het menu terug. Je ziet een regel met de inhoud van de melding maar reageren erop is helaas niet mogelijk.

  • Muziekbediening: gebruikers kunnen verbinding maken met verschillende muziek-apps op hun telefoon zodat ze door afspeellijsten kunnen navigeren en het volume kunnen aanpassen
  • Smartwatch-functies: huidige en voorspelde weersomstandigheden, pushmeldingen en de mogelijkheid om verbinding te maken met hardloopapps

Accuduur

De Polar Pacer Pro heeft een accuduur van 35 uur als GPS en hartslagmeting ingeschakeld zijn. In horlogemodus kan het horloge tot zeven dagen mee op één acculading en in de powersave-modus tot wel 100 uur. Met een uurtje sporten per dag redde ik gemiddeld drie tot vier dagen op een acculading. GPS en hartslagmeting zijn dan ingeschakeld. Dat is niet echt bijzonder lang in vergelijking tot andere sporthorloges.

De oplaadkabel klik je via een magneetbevestiging aan de onderzijde van de Polar Pacer Pro. Alleen zit de kabel zo los aan het horloge dat ze weer makkelijk loslaat als je het horloge oppakt. 

Conclusie

De Polar Pacer Pro is een van de beste Polar-horloges en qua prijs-kwaliteitverhouding een betere keuze dan de duurdere Polar Vantage V2. Het sporthorloge biedt voor hardlopers, maar ook voor niet-hardlopers ontzettend veel tools om hun sportieve prestaties te verbeteren. Van de verschillende conditietesten, tot de herstelmetingen en slaapanalyses. Hou wel in je achterhoofd dat de uitkomsten van de VO2max-testen een ruwe schatting zijn, maar dat geldt eigenlijk voor elk horloge dat dit soort metingen kan uitvoeren.

Er zit geen touchscreen op dit horloge en een mooi AMOLED-scherm is ook niet aan de orde. Wel zijn er aanzienlijke schermranden op het horloge te zien en doet het ontwerp wat gedateerd aan, mede dankzij het scherm. Dat maakt van de Huawei Watch GT Runner van 299 euro al een interessant alternatief, en dat geldt ook voor de nieuwe Garmin Forerunner 255. Je kan tevens ingewikkelde intervaltrainingen niet in Polar Flow kwijt en moet je op een knop drukken om synchronisatie te starten. Daarnaast kan je er geen muziek opslaan, alleen bedienen, en is het sociale aspect compleet verdwenen uit het Polar-acosysteem.

Vind je dit niet belangrijk en wil je een goed sporthorloge vol met zeer gedetailleerde analyses, grafieken en overzichten om je sportieve prestaties te verbeteren? Dan zit je met de Polar Pacer Pro helemaal goed.

Polar Pacer Pro kopen

De Polar Pacer Pro is verkrijgbaar in de kleuren Carbon Gray, Snow White, Midnight Blue, en Autumn Maroon voor 299,90 euro via Polar en andere winkels. Later dit jaar komt tevens de kleur Aurora Green beschikbaar. De Polar Pacer kost 199,90 euro en ja kan kiezen uit de kleuren Night Black, Cloud White, Deep Teal en Purple Musk.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

3 juni 2022, 1:08

Ik heb de Pacer Pro nu 2 weken en ben er blij mee. Ik gebruik hem ook puur als sport horloge. Wat de meldingen betreft, deze staan bij mij uit.