In welk universum krijg je een high-end Snapdragon 860-chipset voor nog geen 250 euro? Juist: die van Xiaomi. Het Chinese bedrijf weet met zijn Poco X3 Pro de bestaande Poco X3-formule naar het volgende niveau te tillen. Wordt de X3 Pro daarmee onverslaanbaar? Je leest het in mijn review van de Poco X3 Pro.
Poco X3 Pro
Meer dan zes maanden geleden verscheen de review van de Poco X3 NFC nog op Androidworld. Met die telefoon wist Xiaomi een perfecte balans te scheppen tussen de snelheid, batterijduur, design en cameraprestaties. Zijn adviesprijs van 229 euro voor het model met 64 GB-opslaggeheugen werd het startpunt voor een ongelooflijk succesvolle reis van Xiaomi’s dochteronderneming. Zo succesvol dat je de X3-naamgeving ditmaal terugziet op de Poco X3 Pro.
Niet alleen qua naamgeving doet de X3 Pro ons denken aan de X3 NFC, dat geldt ook voor het design en de interne specificaties. Te beginnen bij de specificaties. Xiaomi gebruikt voor de X3 Pro namelijk hetzelfde 6,67-inch LCD-paneel met een Full HD+-resolutie en een 120 Hz-verversingsfrequentie. Er is wel een verschil te vinden bij het gebruikte glas voorop – bij de X3 NFC werd gebruikgemaakt van Gorilla Glass 5, op de X3 Pro gaat het om Gorilla Glass 6. Intern vinden we daarnaast dezelfde accu, met zijn 5.160 mAh-capaciteit en de mogelijkheid om met 33 watt snel op te laden.
Bij de camera’s van de Poco X3-telefoons beginnen de specificaties echter deels uiteen te lopen. Op de X3 Pro vinden we namelijk niet de 64 MP-hoofdcamera van de X3 NFC, maar een sensor met een 48 MP-resolutie. Ook vinden we een 8 MP-groothoekcamera op de X3 Pro, in tegenstelling tot de 13 MP-camerasensor op de X3 NFC. Alle andere camera’s zijn wel gelijk, waaronder de 2 MP-macro en 2 MP-dieptecamera, en tot slot de 20 MP-selfiecamera die zich in de hole-punch notch bevindt.
Op het gebied van gebruikte processoren lopen de telefoons eveneens uiteen. Xiaomi heeft namelijk een compleet onverwachte stap gezet door de nieuwe Qualcomm Snapdragon 860 4G-chipset in zijn midrange-telefoon te gebruiken. Hiermee krijg je dus high-end specificaties in een behuizing van een telefoon van nog geen 250 euro. Hoe dat presteert tegenover de Snapdragon 732G-chipset die we in de X3 NFC tegenkwamen, lees je uiteraard in de volledige review.
Xiaomi stelt de smartphone-industrie flink op de proef met zijn veel-voor-weinig-concept op de Poco X3 Pro. De afgelopen weken ging ik op onderzoek uit of Xiaomi het concept juist uitgevoerd heeft en daarmee zocht ik naar een antwoord of de vraag of dit dé telefoon is onder de 300 euro, of dat je de telefoon toch beter kunt overslaan. Onderstaand vind je alle plus- en minpunten van de telefoon die uiteindelijk leiden tot de conclusie. Ben je benieuwd? Lees dan direct verder.
Poco X3 Pro – de pluspunten
1. Vloeiend 120 Hz-scherm
Snelle 120 Hz-schermen duiken op steeds meer plekken op. Toch zijn het vooral high-end telefoons die mogen genieten van de 120 Hz-verversingsfrequentie. Op het prijspunt onder de 300 euro krijg je in de meeste gevallen te maken met 90 Hz-schermen. Hoewel 90 Hz ‘in de meeste gevallen’ voor een voldoende vlotte ervaring zal zorgen, is 120 Hz net dat beetje sneller. Vooral voor games zorgt dat voor een ervaring die iets vlotter is in vergelijking met 90 Hz. Bekijk je dit scherm an sich, dan is het in ieder geval duidelijk dat het een zeer vloeiende en vlotte ervaring kan bieden.
Naast dat het 6,67-inch scherm van de Poco X3 Pro razendsnel is, biedt het LCD-paneel ook nog eens verrassend mooie kleuren met relatief weinig kleurverschuiving als je het scherm vanuit een andere hoek bekijkt. Waar de Poco X3 Pro wel enige ‘steken laat vallen’, is op het gebied van de helderheid van het scherm. Met de zomer in het vooruitzicht kan het soms lastig zijn om het scherm goed af te lezen. Toch is het scherm in de meeste situaties wel toereikend en is het niet iets om over te klagen op dit prijspunt.
Waar eveneens niet over geklaagd hoeft de worden, is de minimale helderheid van het scherm. Met zijn lage helderheid, werd het zelfs een van mijn go-to telefoons om ’s avonds in bed nieuws mee te lezen. Het is geen OLED-scherm, maar de relatief lage helderheid zorgt ervoor dat je geen last krijgt van de helderheid.
2. (Bijna) te snel voor 250 euro
Xiaomi heeft op de Poco X3 Pro iets gedaan dat we herkennen uit de tijd van de originele Poco F1 of de OnePlus One: het Chinese bedrijf gebruikt een Snapdragon 800-series chipset in een telefoon die minder dan 300 euro kost. Specifiek gaat het om de Qualcomm Snapdragon 860-chipset. In de basis gaat het om een Snapdragon 855 Plus-chipset, die in 2019 werd gebruikt in high-end telefoons, met hogere kloksnelheden. Met de high-end chipset uit 2019 is de Poco X3 Pro flink sneller dan directe concurrenten in dit prijssegment, zoals de Samsung Galaxy A52, de OnePlus Nord N10 5G of de Moto G9 Plus.
In eerste instantie ging het om een vermoeden dat de Poco X3 Pro sneller zou zijn dan verreweg de meeste midrange-telefoons, maar na het toestel bijna twee weken in gebruik te hebben gehad kan ik die hypothese volledig omarmen. Het is zeker niet de snelste telefoon op de markt, maar door de gebruikte chipset komt hij wel ontzettend dichtbij. Van het browsen op het internet, tot het draaien van (relatief zware) games als PUBG en alledaags mediagebruik: alles voelt ontzettend vloeiend aan. Eigenlijk doet de ervaring niet onder voor de ervaring op de Galaxy S20 FE, met de Snapdragon 865.
Bij mijn review van de Poco X3 NFC klaagde ik nog over haperingen in Xiaomi’s MIUI-softwarelaag. Ik kan mij eigenlijk nog geen enkele hapering herinneren. Dat geldt ook voor de langere laadtijden van sommige apps op de X3 NFC. Daarmee is de Poco X3 Pro eigenlijk een wolf in schaapskleren. De lage adviesprijs van de X3 Pro doet denken aan midrange-telefoons met middelmatige prestaties. Begin je de Poco X3 Pro te gebruiken, dan merk je echter dat die gedachtegang onjuist is.
Het toestel dat wij ontvingen voor de review bevat 6 GB-werkgeheugen. In de praktijk bleek dit bijna altijd voldoende. Als er heel veel apps open stonden, merk je wel dat de MIUI-software de apps af begint te sluiten. Houd je graag heel veel, zo niet alle, apps open in de achtergrond? Dan kan het verstandig zijn om voor de Poco X3 Pro-variant te gaan met 8 GB-werkgeheugen. Tezamen met de upgrade van het werkgeheugen, bevat de telefoon ook 256 GB-opslaggeheugen, in plaats van 128 GB-opslaggeheugen in de basisversie.
3. Razendsnelle vingerafdrukscanner
In de review van de Poco X3 haalden wij het al aan, de goede vingerafdrukscanner van de telefoon. Geen inlogpoging werd gemist, terwijl sommige high-end telefoons tegenwoordig scanners bieden die vele malen minder accuraat zijn en meerdere pogingen nodig hebben om je vinger te scannen. Het enige minpunt van zo’n scanner in de powerknop is dat het scherm niet aangezet kan worden zonder de telefoon te ontgrendelen.
Eigenlijk is de ervaring van de vingerafdrukscanner op de Poco X3 Pro niet anders. Hoewel het niet bekend is of Xiaomi precies dezelfde scanner gebruikt, zijn de prestaties wel gelijk. Nadat je vinger ingesteld is, kun je rekenen op foutloze prestaties. In de weken dat ik heb rondgelopen met de X3 Pro, herkende de scanner altijd mijn vinger. Let er wel even op dat je je de scanner instelt nadat je een hoesje in gebruik neemt. Door de hoek waarin je je vinger scant met een hoesje om de X3 Pro, kan het zijn dat het herkennen iets langer duurt.
Met de meeste high-end telefoons die om zijn geschakeld naar in-display vingerafdrukscanners, is de snelheid van deze scanner werkelijk een verademing. Ik hoop dat fabrikanten van scanners die onder het scherm worden geplaatst de komende jaren grote stappen zetten om de snelheid van hun scanners te verbeteren. Als je de ervaring van snelle scanners mist, zal je werkelijk genieten van Poco’s X3 Pro (of de Poco X3 NFC).
4. Batterijduur die je door de dag helpt
Xiaomi had nog wat componenten van de X3 NFC liggen voor de Pro-variant, en dat was zo’n slechte keuze nog niet. Met ‘componenten’ doel ik hier op de batterij die is gebruikt in de Poco, en de lader die bij het toestel geleverd wordt. Voor de batterij van de X3 Pro gebruikt Xiaomi namelijk dezelfde 5.160 mAh-exemplaren die in de X3 NFC te vinden is. De oplader heeft daarnaast dezelfde snelheid meegekregen: 33 watt. Zoals eerder aangegeven wordt de lader meegeleverd – in tegenstelling tot menig high-end telefoon, waarbij je zo’n lader zelf moet aanschaffen.
Voordat ik de Poco X3 Pro in gebruik nam, vroeg ik mijzelf af of de batterijcapaciteit uit de X3 NFC in de X3 Pro wel tot ‘goede resultaten’ zou leiden. In de X3 Pro vinden we namelijk de snellere chipset die vermoedelijk meer stroom gebruikt dan de chipset uit de X3 NFC. Mijn hypothese bleek onjuist; na enkele dagen het toestel te hebben gebruikt, kon ik de rode draad van de batterijduur opmaken. Hoe die rode draad eruitziet? Eigenlijk heel positief: ’s ochtends haalde ik de telefoon uit de lader en ’s avonds was het eigenlijk nooit nodig om hem weer aan de lader te gooien. Enkel op dagen waarop ik veel games had gespeeld, bleef er ’s avonds te weinig sap over om de volgende dag ‘door te gaan’.
Daarmee blijft de batterijduur vergelijkbaar met de Poco X3 en is het – wat batterijduur betreft – een van de best presterende telefoons met een high-end Snapdragon-chipset. Ben je niet van plan zware games op de X3 Pro van Poco te gaan draaien en gebruik je de telefoon voornamelijk voor het lezen van nieuws en het browsen op social media, dan haal je mogelijk zelfs een deel van een tweede dag. Bij zwaarder gebruik is het sap vaak toch op het begin van de volgende ochtend op, en haal je er dus geen echte tweede dag meer uit. Uiteraard geldt voor deze testen: dit is op basis van eigen gebruik, jouw batterijduur gaat dus verschillen van mijn resultaten.
Wat ook kan verschillen in vergelijking met mijn resultaten, is de oplaadsnelheid van de batterij in de Poco. Xiaomi claimt dat de telefoon binnen 30 minuten voor bijna 60 procent opgeladen zou zijn. Na 59 minuten zou de batterij met de 33 watt lader zelfs voor 100 procent zijn opladen. Mijn testdata is deels afwijkend van de claims van Xiaomi. Na 30 minuten behaalde het toestel bij mij namelijk geen 59 procent, maar 56 procent. Nog eens een half uur later was de batterij voor gemiddeld 94 procent opgeladen. Over de laatste 6 procent deed de telefoon ongeveer 10 minuten. Met andere woorden: binnen 70 minuten is de telefoon volledig opgeladen.
Ook voor deze oplaadresultaten geldt dat het af kan wijken van jouw ervaringen. Dit heeft van doen met onder andere de temperatuur waarin je X3 Pro oplaadt. In mijn testen bleef de temperatuur in mijn kamer consistent tussen de 18 en 19 graden celsius. Warmere zomertemperaturen kunnen de oplaadsnelheid verlagen. Gebruik je de telefoon tijdens het opladen, dan kan je verwachten dat de telefoon eveneens minder snel wordt opgeladen.
5. MIUI 12 voldoet aan alle wensen
Vanuit de doos draait de Poco X3 Pro op MIUI 12, gebaseerd op Android 11. Zoals we van de MIUI-softwareschil zijn gewend merk je echter weinig van de Android-versie waarop de softwarelaag van Xiaomi gebaseerd is. Op Poco-telefoons is er daarnaast een Poco-specifiek thema aanwezig waarin de launcher en icoontjes worden aangepast. Wat meteen opvalt aan de icoontjes is ze nog de oude Google-icoontjes voor Gmail en Google Drive gebruiken. Het is niet mogelijk om dit aan te passen zonder zelf een app te installeren met icoontjes of het Xiaomi-thema van MIUI 12 te gebruiken.
De launcher bevat verder standaard een applijst – in tegenstelling tot menig MIUI-telefoon hoef je deze niet handmatig in te schakelen. Daarnaast biedt MIUI een groot aantal instellingen om de UI naar wens aan te passen, zoals met een multifunctioneel notificatiepaneel, kun je aan de slag met thema’s en biedt MIUI 12 handige functies zoals zwevende panelen om apps over elkaar heen te laten draaien. Uiteraard bevat MIUI 12 ook een donker thema, dat er naar mijn mening erg goed uitziet.
Vergeet niet dat het een erg dikke softwarelaag is – je zal nooit het gevoel krijgen dat je een stock-Android telefoon in bezit hebt, maar dat hoeft ook niet meer. MIUI draait, zeker op de Poco X3 Pro, gewoon ontzettend vloeiend en het aanbod van functies is ontzettend uitgebreid en dat bied je de mogelijkheid om de schil naar eigen hand te zetten. Tegelijkertijd heeft MIUI meerdere punten die beter kunnen. Geen softwareschil is immers perfect.
Advertenties in MIUI: MIUI 12 toont op verschillende plekken advertenties. Bij een telefoon die je aanschaft, is dat simpelweg een vreemde keuze. Zelfs met de relatief lage prijs van de X3 Pro is het vreemd dat er advertenties worden weergegeven in bijvoorbeeld de Thema’s-app en de virusscanner die elke geïnstalleerde app scant op virussen. Op sommige plekken is het mogelijk om de advertenties uit te schakelen, maar het zou – wat mij betreft – beter zijn als Xiaomi dat bij het instellen van de telefoon als optie aanbiedt.
Virusscanner in MIUI: nadat een app wordt geïnstalleerd op je Poco X3 Pro gaat de software direct de app scannen op virussen. Hoewel het fijn is dat dit gebeurt, is het minder fijn dat je tijdens het scannen van de app een pop-up daarvan te zien krijgt. Dit gebeurt ook als je al in een andere app zit en een app geïnstalleerd wordt.
Vertraagde notificaties: MIUI wordt al jarenlang geteisterd wegens zijn strenge beheer van apps die in de achtergrond draaien. Op de Poco X3 Pro is dat niet anders – meermaals zag ik dat apps pas na het openen notificaties begonnen te laden. Daarnaast werden apps te vaak afgesloten als het scherm is uitgeschakeld. In Google Drive was het goed te merken dat het apps niet toelaat om in de achtergrond te draaien – uploads die zijn gestart als het scherm van de X3 Pro is ingeschakeld, worden op de achtergrond namelijk meteen stopgezet. Met een instelling van MIUI is dit wel aan te passen, maar dat moet ook nog eens per app. Wat mij betreft zou dat standaard goed geregeld moeten zijn en dit is voor mij ook het grootste en belangrijkste minpunt van de software op de Poco.
Poco X3 Pro – de minpunten
1. Overbodige camerasensoren
Qua design, batterij en het beeldscherm zijn de Poco X3 NFC en X3 Pro vrijwel identiek. Het was dan ook opvallend om te zien dat Xiaomi bij de camerasensoren een aantal wissels heeft ingezet. Daarbij zet het bijvoorbeeld een andere hoofdcamera in, ditmaal met een 48 MP-resolutie, en daarnaast zul je op de Poco X3 Pro ook een 8 MP-groothoekcamera vinden, in plaats van de 13 MP-sensor van de X3 NFC. Andere sensoren zijn wel gelijk aan de X3 NFC, waaronder de 2 MP-macrosensor, de 2 MP-dieptecamera en de 20 MP-selfiecamera.
Foto’s gemaakt met de 48 MP-hoofdcamera, die foto’s aanlevert in een 12 MP-resolutie, wisten mij te verrassen; in positieve zin. Wat mij betreft zijn de kleuren van de foto’s voldoende representatief voor het beeld in de ‘echte’ wereld. Een probleem met het dynamische bereik van de hoofdcamera op de X3 NFC, is opgelost met de X3 Pro. Ondanks de lastige situaties waar ik de camerasensor voor heb opgesteld, wist hij een indrukwekkend eindresultaat op te leveren. Als ik een nadeel van de 48 MP-sensor moet noemen is dat veel details zijn ‘afgevlakt’. Vermoedelijk is dat het resultaat van de processing van beelden die plaatsvindt, waarbij het ruis wegneemt. Dit gaat helaas gepaard met de verwijdering van details.
Foto’s van de hoofdcamera (48 MP):
Van de 48 MP-hoofdcamera schuiven we op naar de 8 MP-groothoekcamera. Daarbij vind ik het erg jammer dat Xiaomi een sensor heeft gekozen met een 8 MP-resolutie. Met de lage resolutie kan het toestel namelijk weinig details vastleggen en dat zie je ook in de foto’s die de sensor neemt. Over de kleuren die de 8 MP-sensor aflevert, evenals het dynamische bereik, ben ik gematigd tevreden. Het lijkt er in eerste plaats op dat de kleuren van de sensor iets koeler zijn. Verder zijn er van tijd tot tijd problemen met de HDR-modus, waardoor het dynamische bereik flink terugloopt en de details van bijvoorbeeld de lucht verloren gaan. Buiten die problemen en de beperkte details van de sensor is het gelukkig een sensor met prima correctie voor de groothoeklens – de vervorming aan de randen van de foto’s is daardoor minimaal.
Foto’s van de groothoekcamera (8 MP):
Tot zover zijn mijn ervaringen met de camerasensoren op de achterzijde van de telefoon positief. De ervaringen gaan pas bergafwaarts als we de laatste twee sensoren bekijken. Beperk dit eigenlijk tot één sensor – de tweede 2 MP-sensor die dienstdoet als dieptecamera is namelijk niet geschikt voor het maken van foto’s en biedt ondersteuning voor de hoofdcamera bij het maken van portretfoto’s. Kijken we dan naar de 2 MP-macrocamera, dan zien we dat de sensor foto’s maakt met nauwelijks details. Ingezoomde foto’s van de 48 MP-hoofdcamera leveren vaak meer detail op dan de 2 MP-sensor. Daarmee vervullen beide camerasensoren naar mijns inziens een opvullende rol. Leuk om door een winkelmedewerker te worden ingelicht, maar de X3 Pro zou net zo goed zijn zonder de 2 sensoren – en waarschijnlijk zou hij ook nog eens goedkoper zijn zonder de sensoren.
Foto’s van de macrocamera (2 MP):
Dus, Xiaomi. Tijd voor een gesprek: wordt het niet eens tijd om de 2 MP-sensoren uit je telefoons te verwijderen, om de consument niet te verleiden met een uitgebreide cameramodule? Uiteraard kan de concurrentie er ook wat van – Realme pronkte tijdens IFA 2020 zelfs met het aantal telefoons dat vier camera’s, vaak inclusief twee 2 MP-sensoren – maar het is belangrijk dat een leider opstapt en de consument een sensor geeft waar ze daadwerkelijk iets aan hebben. Zoals een groothoeksensor met een hogere resolutie. Een reden om de X3 Pro niet aan te schaffen, is dit niet. Toch vind ik het, ook op dit prijspunt, jammer dat er betaald wordt voor sensoren die bijna niemand gaat gebruiken.
2. Blijft een vuilmonster
Hoewel de Poco X3 Pro op veel plekken kan meekomen met high-end telefoons van ruim driemaal zijn adviesprijs, merk je aan de behuizing toch wel dat het gaat om een telefoon die voor net geen 250 euro verkocht wordt. Het plastic paneel achterop de X3 Pro vangt veel vuil op en het reinigen van de achterzijde is lastig omdat er geen coating tegen vingerafdrukken aanwezig lijkt te zijn. De telefoon heeft gelukkig twee matte vlakken gekregen, waardoor niet de gehele achterzijde van de telefoon meer gemaakt is van glanzend plastic. Het frame is eveneens gemaakt van plastic, helaas van het glanzende soort, en voelt solide aan.
Over het algemeen voelt de telefoon zeer solide aan, wat geholpen wordt door het ‘relatief hoge’ gewicht van de telefoon. Met 215 gram is het zeker geen lichte telefoon, maar door de afgeronde hoeken van de telefoon, ligt hij wel lekker in de hand. Heb je kleinere handen, vraag je dan eerst af of de telefoon niet te groot is. Mijn moeder gebruikt zelf een Galaxy S8 en vindt de Poco X3 Pro (of NFC) te groot. Mijn handen zijn aan de grote kant en daarmee niet erg representatief voor hoe het toestel in jouw handen zal aanvoelen.
Over de plaatsing van de vingerafdrukscanner die tevens fungeert als powerknop, was mijn moeder wel tevreden. Mijn ervaringen zijn vergelijkbaar; ondanks mijn grote handen zijn de knoppen op de telefoon makkelijk bereikbaar. De knoppen voelen daarbij ook verrassend solide aan, wat weer het enorme kwaliteitsgevoel van de X3 Pro aanvult. Natuurlijk zou het fijn zijn als de behuizing net iets minder plastic-achtig aanvoelt, maar tegelijkertijd zijn de basics wel goed geregeld en is er ook een punt waarop je tevreden moet zijn. Dat punt is meer dan zeker bereikt met de Poco X3 Pro.
Conclusie
Iets meer dan zes maanden geleden schreef ik de laatste woorden van de review van de Poco X3. In de reviewperiode had ik eigenlijk een verrassend positieve ervaring doorgemaakt, hoewel Poco nog wel wat werk te doen had aan de MIUI-schil op de X3 NFC. Ook was te merken dat de chipset op de X3 NFC niet de snelste chipset ooit was, maar in de meeste gevallen was het wel goed te doen. Met de Poco X3 Pro heeft Xiaomi de ervaring op vrijwel alle vlakken verbeterd. Op twee vlakken weet de X3 Pro gelijk te presteren – op de batterijduur en de prestaties van de vingerafdrukscanner – maar dat kan niet gezien worden als minpunt.
Zowel de batterijduur van met gemak één dag als de vingerafdrukscanner die altijd werkt, zijn twee pluspunten die ik erg fijn vond. Misschien nog wel belangrijker is de snellere chipset van Qualcomm, de Snapdragon 860. Net zoals de X3 NFC mist de X3 Pro ondersteuning voor 5G-netwerken, maar de prestaties van de X3 Pro spreken boekdelen. De interface is zo vloeiend, apps openen snel en ik kon zelfs de nodige (zwaardere) games draaien zonder haperingen tegen te komen. Op een telefoon die net iets minder dan 250 euro mag kosten, kan ik dat enkel toejuichen.
Dat de interface zo vloeiend aanvoelt, is onder andere een gevolg van het 6,67-inch LCD-scherm dat uit de X3 afkomstig is. Het paneel heeft een 120 Hz-verversingsfrequentie waardoor beelden op het scherm ontzettend vloeiend ogen. Wat als nadeel gezien kan worden is de relatief lage helderheid, maar in de meeste gevallen zal de helderheid van het paneel volstaan.
Wat mij enigszins tegen is gevallen op de Poco X3 Pro, is dat het bedrijf nog steeds gebruikmaakt van de twee 2 MP-camerasensoren achterop de telefoon. Sensoren die eigenlijk nauwelijks toegevoegde waarde hebben, terwijl je er wel voor moet betalen. Buiten die twee sensoren presteren de overige twee sensoren achterop de telefoon overigens prima.
Een tweede noemenswaardig minpunt blijft MIUI. Hoewel de software mij voldoende beviel om het als pluspunt te benoemen, heeft de MIUI-softwareschil naar mijns inziens nog wel drie minpunten. Dat begint bij de reclame in de softwareschil, evenals de batterijbesparingsopties die ervoor zorgen dat notificaties soms lang op zich laten wachten en tot slot de apps als de ingebouwde virusscanner die niet uitgeschakeld kan worden en automatisch elke app scant.
Ondanks de minpunten kan ik niet anders dan te zeggen dat de ‘Poco X3 Pro’ de beste telefoon is op dit prijspunt. Vooral op het gebied van zijn prestaties, batterijduur en het scherm weet Xiaomi menig concurrent de laan uit te spelen. Als software voor jou heel erg van belang is, dan zou ik je wel willen aanraden om er nog eens over na te denken. De prijsstelling van de Poco X3 Pro is ontzettend scherp maar dat wil nog niet zeggen dat je een telefoon moet kopen die niet bij je (Android-)wensen past. Is de software voor jou minder belangrijk, dan kan ik de telefoon van harte aanraden.
Alternatieven zijn de Motorola Moto G9 Plus, de Xiaomi Mi 10T Lite (299 euro), OnePlus Nord N10 5G (299 euro), Xiaomi Redmi Note 10 Pro (299 euro) en de Samsung Galaxy A42 (298 euro).
Poco X3 Pro kopen
De Poco X3 Pro komt beschikbaar in de kleuren Phantom Black, Frost Blue en Metal Bronze. Je kan kiezen uit twee opslagvarianten met 6 GB-werk- en 128 GB-opslaggeheugen of 8 GB-werk- en 256 GB-opslaggeheugen. De twee varianten kosten respectievelijk 249 euro en 299 euro.
- Poco X3 Pro (6 GB + 128 GB) – 249 euro – Bol.com, Belsimpel, Mobiel, Coolblue en de Poco-webwinkel.
- Poco X3 Pro (8 GB + 256 GB) – 299 euro – Bol.com, Belsimpel, Mobiel, Coolblue en de Poco-webwinkel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Heb nu paar maanden maar kom toch dingen tegen. Zoals de foto die ik krijg gaan in een verkeerde album. Krijg het niet goed. Ook als ik hem aan de computer zet zie ik niet alle foto’s. Ook niet op mijn mi. Account. Beetje jammer. Maar toestel is verder goed.
Op dit moment een goede mobiel voor de prijs. We hebben het zelf ook aangeschaft de 256gb versie. Tot heden geen problemen ?.
In 1e instantie gedurende t lezen van uw goede artikel bekroop mij sterk het gevoel dat deze telefoon onweerstaanbaar is en hebberig maakt. Maar tijdens het lezen van de onverwijderbare virusscanner, nutteloos en techniek vertragend, de irritante advertenties in de verplichte apps, en dat verhaal over die software en apps die in background uitgeschakeld worden, serveerde ik deze phone af. Jammer eigenlijk. Want 300 euries is minder dan een derde vd OP 9 Pro.
Mooi toestel, maar ik wacht nog even op de Poco X4 voor een prikkie.
Tot die tijd vermaeck ik mij uitstekend met de Poco X3?
Maar als ik nu een nieuwe moest kopen, dan kocht ik waarschijnlijk deze X3 Pro.
“Advertenties in MIUI: MIUI 12 toont op verschillende plekken notificaties. Bij een telefoon die je aanschaft, is dat simpelweg een vreemde keuze.” Notificaties moet hier zijn advertenties.
In het artikel is sprake van de Qualcomm Snapdragon 860, onderaan bij de specs wordt de Qualcomm Snapdragon 870 genoemd.
Verder bedankt voor deze review. Voor deze prijs een uniek toestel, toch hoef ik hem niet vanwege de software. Ik hou het bij Oneplus.